Skip to main content

Επιστροφή σε μια φεουδαρχική Ευρώπη

του Serge Halimi

Είναι απαραίτητες οι οικονομικές πολιτικές για να συνεχίσει να διατηρείται το ευρώ συμβατό με τη δημοκρατία; Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας ιδρύθηκε μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας. Τον περασμένο μήνα η Ελληνική κυβέρνηση (που εφαρμόζει τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αποφάσισε να την κλείσει, χωρίς κοινοβουλευτική εξουσιοδότηση. Πριν τα Ελληνικά δικαστήρια ακυρώσουν την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να υπενθυμίσει το πρωτόκολλο για τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες κατά τη συνθήκη του Άμστερνταμ το 1997, που λέει ότι "το σύστημα των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων στα κράτη μέλη συνδέεται άμεσα με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες κάθε κοινωνίας και στην ανάγκη διατήρησης του πλουραλισμού στα ΜΜΕ." Αντίθετα, κάλυψε τις ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης, δηλώνοντας στις 12 Ιουνίου ότι το κλείσιμο "θα έπρεπε να εκληφθεί στο πλαίσιο των μεγάλων και απαραίτητων προσπαθειών των αρχών να εκσυγχρονίσουν την Ελληνική οικονομία."

Οι Ευρωπαίοι έχουν γνώση σχετικά με συνταγματικά σχέδια που επιβλήθηκαν παρά την απόρριψη τους από δημοψηφίσματα. Θυμούνται υποψηφίους που, έχοντας υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους μιας συνθήκης, τελικά την επικυρώνουν χωρίς να αλλάξουν ούτε κόμμα. Οι Κύπριοι είδαν πρόσφατα τις καταθέσεις τους να υφαρπάζονται από την κυβέρνηση. Αλλά αυτό είναι ένα νέο ορόσημο: η ΕΕ νίπτει τας χείρας απέναντι στον αφοπλισμό του μοναδικού Ελληνικού ΜΜΕ που δεν ανήκει ακόμα στους εφοπλιστές, καθώς έτσι θα γίνει εφικτή η απόλυση 2800 εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα, κάτι που η ΕΕ αποστρέφεται. Θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να εκπληρώσει τους στόχους για περικοπές θέσεων εργασίας. που η τρόικα επέβαλε στη χώρα, όταν το 60% των νέων ανθρώπων είναι άνεργοι.

Ο ανάρμοστος ζήλος, συμπίπτει με την δημοσίευση στα Αμερικανικά ΜΜΕ μιας εμπιστευτικής έκθεσης, στην οποία το ΔΝΤ ομολογεί ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε στην Ελλάδα κατά τα τελευταία τρία χρόνια κατέληξαν σε "σημαντικές αποτυχίες". Τα λάθη προέκυψαν απλά από υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη; Πιθανώς όχι. Σύμφωνα με την ερμηνεία της Wall Street Journal σχετικά με αυτό το μακροσκελές έγγραφο, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι "μια άμεση αναδιάρθρωση [του χρέους της Ελλάδας] θα ήταν φθηνότερη για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, καθώς οι ιδιώτες πιστωτές αποπληρώθηκαν πλήρως για δύο χρόνια πριν το 2012, χρησιμοποιώντας τα χρήματα που δανείστηκε η Αθήνα. Έτσι το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας παρέμεινε μη διαχειρίσιμο, αλλά τώρα το κατείχε το ΔΝΤ και οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης αντί για τις τράπεζες και τα hedge funds"

Οι κερδοσκόποι απαλλάχθηκαν χωρίς να χάσουν ούτε ένα σεντ από τα δάνεια που έδωσαν στην Ελλάδα με αστρονομικούς τόκους. Προφανώς, μια τέτοια ικανότητα να κλέβεις τους Ευρωπαίους φορολογούμενους υπέρ των hedge funds, καθιστούν την τρόικα ικανή να κάνει τους Έλληνες να υποφέρουν. Υπάρχουν επίσης νοσοκομεία, σχολεία και πανεπιστήμια που θα μπορούσαν να κλείσουν χωρίς αντίσταση. Και όχι μόνο στην Ελλάδα: μόνο μέσα από τέτοιες θυσίες η Ευρώπη θα μπορέσει να προοδεύσει θριαμβευτικά προς έναν νέο Μεσαίωνα.


Le Monde diplomatique
Αγγλική έκδοση

Comments

  1. Anonymous10/7/13 18:27

    Να σου πω, θα έχει και τα θετικά του ένας νέος Μεσαίωνας. Δεν είχες βαρεθεί τον ορθολογισμό και την επιστημονική πρόοδο; Άσε που με τόσους πίθηκες να ξεπετάγονται, ίσως πούμε "και πάλι καλά" αν δεν γνωρίσουμε και σε όλο του το μεγαλείο τι πάει να πει "επιστροφή στη φύση"!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δυστυχώς ο ορθολογισμός στις μέρες μας έχει πάρει άλλη μορφή. Αφού η νέα τάξη πραγμάτων έχει οικειοποιηθεί την έννοια του "νέου", τον αποκαλώ νεο-ορθολογισμό. Ο νεο-ορθολογισμός λοιπόν έχει καταλήξει στο να είναι κατά βάση ανορθολογικός, πράγμα που οδηγεί τις κοινωνίες προς μια καταστροφική πορεία.

      Delete
  2. Anonymous10/7/13 20:21

    Μάλλον ψευδο-ορθολογισμός, κρυμμένος μέσα στον κυκεώνα της βλακείας που έχει δημιουργήσει και δημιουργεί, εν μέσω του φαινομένου της υπερπληροφόρησης που ακόμα αδυνατούμε να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε και να μετριάσουμε τις ασυμβατότητές του με τον τρόπο ζωής μας.

    Σημασία για αυτούς έχει η πρόοδος, ακόμα και αν προ-οδεύουμε προς μεγαλύτερη ασυμβατότητα με την πραγματικότητα. Αλλά τι περιμένεις όταν οι επικρατούσες οικονομικές θεωρίες, στις οποίες εμμένουμε δογματικά, αρνούνται να προσαρμοστούν ακόμα και στο απλούστατο λογικό συμπέρασμα των περιορισμένων φυσικών πόρων και συνεχίζουν να λειτουργούν βάσει της ψευδαίσθησης πως είναι ανεξάντλητοι, παρασέρνοντας επτά δισεκατομμύρια να σκέφτονται και να δρουν αναλόγως, με την υπόσχεση ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα δράσει ως απο μηχανής θεός, και μάλιστα πριν την τραγωδία.

    Αλχημείες.

    υ.γ: Μπράβο σου που μετέφρασες το κείμενο, να είσαι καλά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έχεις απόλυτο δίκοιο. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε όντως για ψευδο-ορθολογισμό. Υπάρχει όμως κάτι ακόμα πιο παράδοξο από αυτό που περιγράφεις. Το γεγονός ότι οι Δυτικές κοινωνίες οδηγούνται στην εξαθλίωση στο όνομα της εξισορρόπησης, δηλαδή της ανόδου του βιοτικού επιπέδου στον τρίτο κόσμο. Στην πραγματικότητα όμως, όχι μόνο εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι, όχι μόνο δεν βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων των υπανάπτυκτων και αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά επιταγχύνεται και η μόλυνση του περιβάλλοντος και αυξάνονται τα κέρδη των μεγάλων εταιριών και τραπεζών.

      Ο ψευδο-ορθολογισμός μεταφράζεται αυτομάτως σε δείκτες ανάπτυξης και καμπύλες ευημερίας έτσι ώστε να κρύβει την ανορθολογική του βάση: το γεγονός ότι η πραγματική καθημερινότητα των ανθρώπων είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτά που δείχνουν τα νούμερα.

      Delete
  3. Anonymous11/7/13 00:31

    Αν έχεις το στομάχι, και τη διάθεση, να παρακολουθήσεις τα δήθεν φιλελεύθερα(εξυπακούεται το δήθεν να μου πεις) και νεοφιλελευθερα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, τσέκαρε το ΜπλεΜήλο εδώ. Το βρήκα τις προάλλες και προσπαθώ να αποκτήσω άποψη για το πόσο χαζός μπορεί να είναι, αλλά και να γίνει, ένας συντηρητικός. Ξέρεις, αυτό το είδος που προσπαθεί να αποφύγει την μεταβολή του χωροχρόνου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έριξα μια ματιά. Ήδη μερικά ονόματα συντελεστών είναι πασίγνωστα για την φανατική προσήλωση τους στον νεοφιλελευθερισμό.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Oct. 7 Reports Implode: Beheaded Babies, NY Times Scandal, & More

Glenn Greenwald    

Israel’s Descent Into Madness & the Holocaust Comparison

BreakThrough News   Rania Khalek was joined by Tarik Cyril Amar, a historian from Germany and associate professor at Koc University in Istanbul, to discuss Israel’s descent into genocidal fascism. Prof. Amar addresses whether it’s useful to make Holocaust and Nazi comparisons and the real reason behind the West’s unshakeable loyalty attitude when it comes to Israel’s barbarism.   

Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

globinfo freexchange   As the genocide against Palestinians of Gaza is about to be completed with an act of unprecedented brutality by the Zionists and butcher Netanyahu through the bombardment of about 1.4 million civilians in Rafah, it seems that they have already set their next primary goal. Which, in short, is to grab the natural gas resources off shore Gaza, together with their US imperialist buddies whose contribution to the genocide has been undoubtedly critical.     As already reported , in 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub. At that moment in time, that is 2022, Russian oil and gas were sanctioned.

Neocon Queen Victoria Nuland Ends Her Reign: Exposing a Catastrophic Career

Glenn Greenwald    

Τυχαία γεγονότα στην τριτοκοσμική μπανανία των Βαλκανίων

failed evolution   1) Συμβαίνει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. 2) Γίνεται αστραπιαία επιχείρηση μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη από μηχανισμό του καθεστώτος, πριν ακόμα φτάσει στα χέρια των αρχών, προκειμένου να αποδοθεί η τραγωδία αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος και να βγουν από το κάδρο οι πολιτικές ευθύνες ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων. 3) Αναπαράγεται το παραποιημένο υλικό αστραπιαία από ναυαρχίδα της καθεστωτικής προπαγάνδας. 4) Τοποθετείται επικεφαλής στην επιτροπή-παρωδία πρωτοπαλίκαρο του καθεστώτος Μητσοτάκη που εργάζονταν παλιά στην ίδια αυτή ναυαρχίδα. 5) Η επιτροπή κλείνει άρον-άρον την υπόθεση αποκλείοντας ουσιώδεις μάρτυρες που είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τον αρμόδιο υπουργό για τον κίνδυνο μεγάλου δυστυχήματος. Σταματάει έτσι και η όποια σε βάθος διερεύνηση για την τσιμεντοποίηση του χώρου και την απόπειρα συγκάλυψης της τραγωδίας.  

Το σκάσιμο της φούσκας Μητσοτάκη με νέα επίσημη χρεοκοπία και οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης

του system failure   Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις με βάση και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης του Μαίου. Αν συμπεριλάβουμε και το ποσοστό της αναμενόμενης αποχής, δεν μας έδωσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και το συστημικό κατεστημένο, είναι η είσοδος των δύο υπερσυντηρητικών, ακροδεξιών κομμάτων Νίκη και Σπαρτιάτες, με το τελευταίο να έχει ξεκάθαρες διασυνδέσεις με τον πρώην Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Παρά τη μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, οι μιντιακοί ινστρούχτορες της καθεστωτικής προπαγάνδας εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές "μουδιασμένοι" και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συστημικό κατεστημένο (δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας), πέτυχε μόνο έναν από τους τέσσερις μεγάλους στόχους που είχε θέσει εξ'αρχής. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ουσιαστικά έχασε με σκορ 3-1.   Ο μεγάλος στόχος πο

The Shadowy, Intelligence-Linked Group Driving the US Towards War With Iran

"United Against Nuclear Iran does not miss an opportunity to try to bring the United States closer to a military conflict with Iran. And on the other side of the equation, they also have worked very hard to oppose efforts to de-escalate the U.S.-Iran relationship."   by Alan Macleod   Part 7 - A Lesson From History   The history of Iran has been intimately intertwined with the United States since at least 1953 when Washington orchestrated a successful coup against Prime Minister Mohammad Mosaddegh. Mosaddegh had refused U.S. demands to stamp out Communist influences in his country and had nationalized the nation’s oil. The U.S. installed Shah Mohammad Reza Pahlavi as a puppet ruler. An unpopular and authoritarian ruler, the Shah was overthrown in the Revolution of 1979. Since then, it has become a target for regime change, and its nuclear program is something of an obsession in the West. Often orchestrated by UANI officials while they were in government, the U.S. has carried

How the CIA oversees the Ukraine proxy war on Russia

Geopolitical Economy Report   Several reports in mainstream US media outlets show how the CIA has helped to direct the proxy war against Russia in Ukraine, and played a role in causing the conflict in the first place. Ben Norton examines the evidence.   Related: Confirmed: US imperialists wanted to drag Russia into a war with Ukraine since at least 2019

The Invasion of Gaza's Resources Begins: Jared Kushner, the EU, Egypt & US

Richard Medhurst   Jared Kushner, Donald Trump's son in law who previously tried to steal land in the Middle East from Arabs has said that Israel should empty the Gaza strip of civilians. He said that " Gaza's waterfront property could be very valuable ". He then proceeded to suggest ethnic cleansing: " move the people out and clean it [Gaza] up " Simultaneously, the transfer of billions of dollars from the European Union (7.4b EUR), the International Monetery Fund ($8b) and the United Arab Emirates ($32b) to Egypt: an attempt to buy Sisi's silence perhaps? The United States is also shipping 1000 troops and a firm "Fogbow", owned by a former CIA officer and USMC veteran, in order to build a pier in Gaza. These events do not seem like a coincidence. Medhurst explains why this relates to theft of gas and building of a canal in Gaza.   Related: Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

Israel Carries Out Most Sadistic Massacre, Opens Fire On Gaza Aid Convoy

Richard Medhurst