Skip to main content

Άλλα δύο χρόνια Μητσοτακικής λαίλαπας ...

 
Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα πέφταμε πάλι τόσο μέσα (δυστυχώς) στις προβλέψεις. Αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του 2019, είχαμε γράψει ότι ο "σοφός λαός" δεν είναι και τόσο σοφός. Είτε με την ψήφο του, είτε με την αποχή του, έδωσε το ελεύθερο στη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης να σαρώσει σαν 'οδοστρωτήρας' τα πάντα στο πέρασμά της. Μετά από τέσσερα χρόνια νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, το τοπίο καταστροφής θα έχει κάνει τη χώρα κυριολεκτικά αγνώριστη. 

Και είναι πραγματικά απίστευτο ότι, κάθε μέρα που περνάει, το καθεστώς Μητσοτάκη μοιάζει σαν να έχει βαλθεί να μας επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο.

Μετά το επιτελικό μπάχαλο στη διαχείριση της πανδημίας και το γεγονός ότι τα εκτελεστικά όργανα του αδίστακτου Μητσοτακικού καθεστώτος έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία για να περάσουν ότι πιο αντιλαϊκό και αντιεργατικό μέτρο μπορούσαν να περάσουν, ήρθαν οι ασύλληπτες καταστροφές με τις πυρκαγιές σε Βόρεια Εύβοια, Βαρυμπόμπη και αλλού.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, οι ενδείξεις ότι το καθεστώς υποβοήθησε την εξάπλωση της καταστροφής προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για τη μεγάλη μπίζνα των αιολικών πάρκων, πλημμύρισαν από την πρώτη στιγμή το διαδίκτυο.

Και πως θα μπορούσε να μη γίνει κάτι τέτοιο, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δώσει το σύνθημα στους διάφορους επίδοξους "επενδυτές" να ισοπεδώσουν ότι μπορούσαν να ισοπεδώσουν με την πρώτη ευκαιρία; Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί η αδιανόητη δήλωση Μητσοτάκη "κάποια στιγμή θα καεί", το καλοκαίρι του 2020, αναφερόμενος στο δάσος του Ερημίτη στην Κασσιώπη της Κέρκυρας;


Όσον αφορά τη Βόρεια Εύβοια και τη μεγάλη μπίζνα με τα αιολικά πάρκα, οι πληροφορίες και οι καταγγελίες έπεσαν βροχή από την πρώτη στιγμή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών:

                              Την παρέμβαση εισαγγελέα για το ζήτημα μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος των Ροβιών, Θοδωρής Κέρης, ο οποίος κάνει λόγο για 100% καταστροφή του δάσους στην κοινότητα, [...] «Αν αυτή τη στιγμή ερχόταν εδώ ο Μητσοτάκης ή ο Χαρδαλιάς θα έπρεπε να έχουν μαζί πέντε διμοιρίες ΜΑΤ. Σας το λέω εγώ που είχα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία. Έχω απογοητευτεί όσο δεν παίρνει» τόνισε ο ίδιος διαβεβαιώνοντας ότι λέει την πραγματικότητα αδιαφορώντας εάν θα υποστεί συνέπειες. [...] Σε επισήμανση δημοσιογράφου του καναλιού για την υπόσχεση της κυβέρνησης σχετικά με μέτρα στήριξης ο κ. Κέρης απάντησε χαρακτηριστικά το εξής: «Το Μαξίμου έκαψε επίτηδες την Εύβοια, γιατί τρεις μέρες δεν σηκώθηκε ούτε ένα εναέριο μέσο, δεν πέταξε ούτε drone. Για να την φυτέψουν όπως σε όλη την Ελλάδα με ανεμογεννήτριες».
 
Σύμφωνα με μια άλλη πληροφορία από το tvxs.gr, η οποία μάλλον πέρασε στα "ψιλά", ανακλήθηκε απόφαση χαρακτηρισμού ως "αναδασωτέας", δασικής έκτασης η οποία κάηκε το 2012 στην Κρήτη. Και αυτό έγινε μία μέρα μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη με το οποίο διαβεβαίωνε ότι όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες! 

Ενώ σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του tvxs.gr, "Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Κυρ. Μητσοτάκης αγωνίζεται να διατηρήσει την εύνοια των ολιγαρχών που τον στήριξαν. Σύμφωνα με  διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητά από τράπεζες και μεγαλοεπιχειρηματίες να συνδράμουν σε ένα ad hoc πακέτο αποζημιώσεων προς τους πληγέντες." Με λίγα λόγια, ο Κούλης επιχειρεί να πείσει τους ολιγάρχες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να μετριάσουν τη λαϊκή οργή, ώστε να στήσουν στα καμένα τις μεγάλες μπίζνες ανενόχλητοι.
 
Άραγε να είναι τυχαίο το γεγονός ότι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΤΕΡΝΑ (μια από τις τρεις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί να στήσουν ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Εύβοια), είναι σήμερα ο πεθερός του Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος είναι δεξί χέρι και υπουργός του Μητσοτάκη, με την σύζυγο του Γεραπετρίτη να είναι υπεύθυνη του νομικού τμήματος της εταιρείας; 

Ή μήπως είναι τυχαίο το γεγονός ότι "Η αδερφή του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Μητσοτάκη είναι επικεφαλής του Convergences Greece Forum «Συγκλίσεις» το οποίο τον Ιούνιο του 2020 μαζί με Ινστιτούτου για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) , ανέλαβαν «την ευθύνη της προσπάθειας για την άμβλυνση των αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία αιολικών πάρκων», ";
 
Και τι να πούμε για την "προφητική" συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο Μαντούδι, 10 μέρες πριν την φωτιά, όπως αναφέρει το  Militaire News, κατά την οποία ο δήμαρχος όχι μόνο εισηγήθηκε αρνητικά για τα αιολικά πάρκα στη Βόρεια Εύβοια, αλλά έκανε λόγο και για πιθανή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο! Ενώ κάποιος δημοτικός σύμβουλος ανέφερε ότι τις φωτιές στα δάση τις βάζει αυτός που έχει όφελος, μιλώντας ουσιαστικά για τις μεγάλες εταιρίες που εγκαθιστούν αιολικά πάρκα.  

 
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε και σε πληροφορίες από πρώτο χέρι, από το χωριό Αχλάδι, κοντά στην Αγία Άννα, στο οποίο δεν πήγαν οι κάμερες της μιντιακής χούντας. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε κλιμάκιο μέσα στο χωριό με πυροσβεστικό όχημα που κλήθηκε να το εγκαταλείψει όταν πλησίαζε η φωτιά και ο σταθμός κάηκε!

Η αστυνομία εμφανίστηκε μόνο για να ειδοποιήσει τους κατοίκους να εκκενώσουν το χωριό και εξαφανίστηκε. Οι κάτοικοι έμειναν και έτσι σώθηκαν τα περισσότερα σπίτια, ενώ όσα κάηκαν, κάηκαν μόνο και μόνο επειδή κόπηκε η υδροδότηση! Από τους περίπου δέκα κτηνοτρόφους μόνο ένας κατάφερε να σώσει τα ζώα του. Αμπέλια, ελιές, μελίσσια και λοιπές καλλιέργειες κάηκαν ολοσχερώς, όπως φυσικά και το δάσος. Η θάλασσα στη παραλία ξέβραζε στάχτη. Δείτε παρακάτω δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες που μας έστειλαν:
 
 Image

Image
 
Η αντίσταση του δήμου Μαντουδίου έπρεπε να καμφθεί με κάθε τρόπο. Και δεν θα ήταν καθόλου παράξενο οι αδίστακτοι νεοφιλελέδες του καθεστώτος να είχαν βάλει στο στόχαστρο έναν από τους λίγους δήμους στους οποίους δεν κατάφεραν να πάρουν πρωτιά στις εθνικές εκλογές του 2019!

Μα είναι δυνατόν να επιδιώξουν τέτοια καταστροφή; Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος. Μάλλον όχι, είναι η απάντηση. Αλλά όταν ένα καθεστώς αποτελείται από αδίστακτους που ταυτόχρονα είναι και ανίκανοι, τότε πρέπει κανείς να περιμένει τα χειρότερα.

Μπορεί να υπήρχε πρόθεση για μια ελεγχόμενη, περιορισμένης έκτασης καταστροφή, αλλά η κατάσταση ξέφυγε. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που τώρα ο Κούλης εκλιπαρεί τους ολιγάρχες να δώσουν κάτι παραπάνω, μπας και συμμαζέψει κάπως τα ασυμμάζευτα.
 
Όσον αφορά διάφορα επιχειρήματα που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού, προκειμένου να πειστεί η κοινή γνώμη ότι δεν υπήρχε κανένα συμφέρον να καεί η Βόρεια Εύβοια, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον αφελή. Το γεγονός ότι επιτρέπεται να στηθούν ανεμογεννήτριες μέσα σε δάση από μόνο του δεν λέει τίποτα. Πρώτα, πρώτα θα πρέπει να ανοιχτούν τεράστιοι διάδρομοι για να μεταφερθούν οι ανεμογεννήτριες στις κορυφές. Αυτό σημαίνει επιπρόσθετο κόστος και σπατάλη χρόνου. Με μια ελεγχόμενη φωτιά, η δουλειά γίνεται με ελάχιστο κόστος και πολύ πιο γρήγορα. Άλλο τώρα αν η κατάσταση ξέφυγε, ειδικά στην περίπτωση της Βόρειας Εύβοιας.
 
Έπειτα, το πυκνό δάσος εμποδίζει τη ροή του αέρα, δηλαδή ελαττώνει σημαντικά το αιολικό δυναμικό σε κάποια περιοχή. Άρα, οι άλλοτε κατάφυτες κορυφές της Βόρειας Εύβοιας θα ήταν ιδανικές για μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση αιολικών πάρκων, μόνο αν εξαφανίζονταν το πυκνό δάσος. 

Και τελικά, ίσως το χειρότερο απ'όλα, είναι ότι τα αδηφάγα ντόπια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, βρήκαν μια κυβέρνηση αδίστακτων νεοφιλελέδων που είναι παραπάνω από πρόθυμη να τα εξυπηρετήσει. Ακριβώς επειδή τα μέλη της δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να επωφεληθούν από αυτό το αλισβερίσι, αφού, εκτός των άλλων, είναι φανατικά προσηλωμένα στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό. Μια ιδεολογία που αποδείχτηκε καταστροφική και αποτυχημένη, πόσο δε μάλλον εντελώς ασύμβατη με την περιβόητη "πράσινη ανάπτυξη".
 
Αυτό σημαίνει επιπλέον, ότι καμιά νομοθεσία δεν εξασφαλίζει προστασία απέναντι στην επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου, αφού το αυτοδύναμο Μητσοτακικό καθεστώς μπορεί να την αλλάξει χωρίς να λάβει υπόψη του καμία ένσταση, είτε από την αντιπολίτευση, είτε από ομάδες πολιτών, είτε από διάφορους άλλους φορείς. Άλλωστε, το απέδειξε ήδη σε άλλες, ουκ ολίγες περιπτώσεις.

Η "πράσινη ανάπτυξη" θα πρέπει να γίνεται με σχεδιασμό πολλών ετών από τις κεντρικές κυβερνήσεις και να υλοποιείται από τις τοπικές κοινότητες, μεθοδικά και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Αν αφεθεί στις ορέξεις των μεγάλων εταιριών, που αποκλειστικός τους στόχος είναι το κέρδος, τότε με μαθηματική ακρίβεια, το τελικό ισοζύγιο θα είναι καθαρά αρνητικό για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για τις τοπικές οικονομίες, με όλα τα επιπρόσθετα καταστροφικά επακόλουθα.

Μετά απ'όλα αυτά, πως μπορεί κάποιος να μην λάβει σοβαρά υπόψη το σενάριο ότι η τραγωδία στο Μάτι ήταν η αρχή του σχεδίου ενός βρόμικου και αδίστακτου συστήματος που είχε ως στόχο να φέρει στην εξουσία την κυβέρνηση των προθύμων να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα;
 
Και τελικά, πως μπορεί κάποιος να πει ότι είχαμε άδικο όταν γράφαμε ότι μπλέξαμε άσχημα με αυτούς τους αδίστακτους φανατικούς που κυβερνάνε τον τόπο; Άλλα δύο χρόνια λοιπόν Μητσοτακικής λαίλαπας και να παρακαλάμε μη μας βρουν μεγαλύτερες συμφορές ...

Comments

Popular posts from this blog

Oct. 7 Reports Implode: Beheaded Babies, NY Times Scandal, & More

Glenn Greenwald    

Israel’s Descent Into Madness & the Holocaust Comparison

BreakThrough News   Rania Khalek was joined by Tarik Cyril Amar, a historian from Germany and associate professor at Koc University in Istanbul, to discuss Israel’s descent into genocidal fascism. Prof. Amar addresses whether it’s useful to make Holocaust and Nazi comparisons and the real reason behind the West’s unshakeable loyalty attitude when it comes to Israel’s barbarism.   

Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

globinfo freexchange   As the genocide against Palestinians of Gaza is about to be completed with an act of unprecedented brutality by the Zionists and butcher Netanyahu through the bombardment of about 1.4 million civilians in Rafah, it seems that they have already set their next primary goal. Which, in short, is to grab the natural gas resources off shore Gaza, together with their US imperialist buddies whose contribution to the genocide has been undoubtedly critical.     As already reported , in 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub. At that moment in time, that is 2022, Russian oil and gas were sanctioned.

Neocon Queen Victoria Nuland Ends Her Reign: Exposing a Catastrophic Career

Glenn Greenwald    

Τυχαία γεγονότα στην τριτοκοσμική μπανανία των Βαλκανίων

failed evolution   1) Συμβαίνει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. 2) Γίνεται αστραπιαία επιχείρηση μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη από μηχανισμό του καθεστώτος, πριν ακόμα φτάσει στα χέρια των αρχών, προκειμένου να αποδοθεί η τραγωδία αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος και να βγουν από το κάδρο οι πολιτικές ευθύνες ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων. 3) Αναπαράγεται το παραποιημένο υλικό αστραπιαία από ναυαρχίδα της καθεστωτικής προπαγάνδας. 4) Τοποθετείται επικεφαλής στην επιτροπή-παρωδία πρωτοπαλίκαρο του καθεστώτος Μητσοτάκη που εργάζονταν παλιά στην ίδια αυτή ναυαρχίδα. 5) Η επιτροπή κλείνει άρον-άρον την υπόθεση αποκλείοντας ουσιώδεις μάρτυρες που είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τον αρμόδιο υπουργό για τον κίνδυνο μεγάλου δυστυχήματος. Σταματάει έτσι και η όποια σε βάθος διερεύνηση για την τσιμεντοποίηση του χώρου και την απόπειρα συγκάλυψης της τραγωδίας.  

Το σκάσιμο της φούσκας Μητσοτάκη με νέα επίσημη χρεοκοπία και οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης

του system failure   Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις με βάση και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης του Μαίου. Αν συμπεριλάβουμε και το ποσοστό της αναμενόμενης αποχής, δεν μας έδωσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και το συστημικό κατεστημένο, είναι η είσοδος των δύο υπερσυντηρητικών, ακροδεξιών κομμάτων Νίκη και Σπαρτιάτες, με το τελευταίο να έχει ξεκάθαρες διασυνδέσεις με τον πρώην Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Παρά τη μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, οι μιντιακοί ινστρούχτορες της καθεστωτικής προπαγάνδας εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές "μουδιασμένοι" και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συστημικό κατεστημένο (δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας), πέτυχε μόνο έναν από τους τέσσερις μεγάλους στόχους που είχε θέσει εξ'αρχής. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ουσιαστικά έχασε με σκορ 3-1.   Ο μεγάλος στόχος πο

The Shadowy, Intelligence-Linked Group Driving the US Towards War With Iran

"United Against Nuclear Iran does not miss an opportunity to try to bring the United States closer to a military conflict with Iran. And on the other side of the equation, they also have worked very hard to oppose efforts to de-escalate the U.S.-Iran relationship."   by Alan Macleod   Part 7 - A Lesson From History   The history of Iran has been intimately intertwined with the United States since at least 1953 when Washington orchestrated a successful coup against Prime Minister Mohammad Mosaddegh. Mosaddegh had refused U.S. demands to stamp out Communist influences in his country and had nationalized the nation’s oil. The U.S. installed Shah Mohammad Reza Pahlavi as a puppet ruler. An unpopular and authoritarian ruler, the Shah was overthrown in the Revolution of 1979. Since then, it has become a target for regime change, and its nuclear program is something of an obsession in the West. Often orchestrated by UANI officials while they were in government, the U.S. has carried

How the CIA oversees the Ukraine proxy war on Russia

Geopolitical Economy Report   Several reports in mainstream US media outlets show how the CIA has helped to direct the proxy war against Russia in Ukraine, and played a role in causing the conflict in the first place. Ben Norton examines the evidence.   Related: Confirmed: US imperialists wanted to drag Russia into a war with Ukraine since at least 2019

Israel Carries Out Most Sadistic Massacre, Opens Fire On Gaza Aid Convoy

Richard Medhurst  

The real reason behind TikTok ban

Glenn Greenwald /  Richard Medhurst