Skip to main content

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα του δημοσίου συστήματος Υγείας

Δεν είναι ότι προσπάθησαν να κρυφτούν. Επαναλάμβαναν συνεχώς πως ο ιδιωτικός τομέας παρέχει καλύτερες υπηρεσίες, πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες και πως δεν μπορούμε να συντηρούμε με τους φόρους μας ένα δυσλειτουργικό κοινωνικό κράτος. Υπονόμευσαν μεθοδικά, επί δεκαετίες, το δημόσιο σύστημα Υγείας, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και σήμερα έχουν το θράσος να χειροκροτούν.

του Κωνσταντίνου Ταχτσίδη

«Η ευρωπαϊκή οικονομία πέφτει διότι συντηρεί ένα λεγόμενο Κοινωνικό Κράτος πάνω από τις δυνατότητές της» - Άδωνις Γεωργιάδης, 2014

«Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση» - Κυριάκος Μητσοτάκης, 2017

«Αν υπάρξουν απολύσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, σάς παρακαλώ αυτό δεν θέλω να το χρεωθεί η τρόικα, δεν θέλω να μου παίρνει τη δόξα η Τρόικα για τα αυτονόητα. Οι αποφάσεις είναι δικές μου» - Αδωνις Γεωργιάδης, 2013

«Το ιδιωτικό σύστημα Υγείας μας συμφέρει περισσότερο» - Άδωνις Γεωργιάδης, 2013

«Όσοι προσλήφθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας θα απολυθούν» - Βασίλης Οικονόμου, 2019

«Να κλείσουν και να γκρεμιστούν τα μισά δημόσια νοσοκομεία» - Μπάμπης Παπαδημητρίου – Άρης Πορτοσάλτε, 2019

«Καλώς τα παιδιά, 3-0» - Κορονοϊός, 2020

Κι ύστερα ήρθε ο Κορονοϊός

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου «ιδιωτικοποίηση της Υγείας – η μεγάλη μπίζνα» που άρχισε να γράφεται από την επομένη της εκλογικής νίκης της ΝΔ, τον Ιούλιο.

Πάνω λοιπόν που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν έτοιμη, μέσα στην παντοδυναμία της, να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια Υγεία και αφού είχε ήδη μετατραπεί (για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας) το νομικό καθεστώτος ενός δημόσιου νοσοκομείου (της Κομοτηνής) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ήρθε η παγκόσμια πανδημία του Κορονοιού, να αναδείξει πιο γλαφυρά από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες, την σημασία της κρατικής παρέμβασης στη διαφύλαξη των κοινωνικών αγαθών. Να αποδείξει, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως το Κοινωνικό Κράτος, δεν είναι κάποιο σοβιετικό κατάλοιπό, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι εκ των νεοφιλελεύθερων που επανήλθαν στην εξουσία, αλλά ο βασικότερος πυλώνας συνοχής μιας κοινωνίας.

Το δημόσιο σύστημα Υγείας στη χώρα μας υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των μνημονιακών πολιτικών την πενταετία 2010-2015, όταν την εποχή που ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν υπουργός Διοικητική μεταρρύθμισης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας, όχι μόνο δεν χειροκροτούσαν τους εργαζόμενους στη δημόσια Υγεία, αλλά τους έκοβαν μισθούς, τους αύξαναν τις υπερωρίες και τους προειδοποιούσαν, σε ζωντανή μετάδοση: «έπρεπε να σας απολύσουμε για να δείτε τι εστί βερύκοκο». Ορισμένους μάλιστα τους απέλυαν.

Ήταν η εποχή του «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει».

Τότε που 2,5 εκατομμύρα ανασφάλιστοι δεν είχαν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία. Τότε που επέβαλαν είσοδο 5 ευρώ για όλους τους ασθενείς, που η συρρίκνωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υπολειτουργίας της δημόσιας υγείας. Η εποχή που έκλειναν και συγχωνεύονταν δημόσια νοσοκομεία, προς όφελος φυσικά των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Μικρότερο και ευέλικτο κράτος, μείωση των δημοσίων υπαλλήλων με τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, μείωση δαπανών, είσοδο ιδιωτών στην υγεία, ελαστικά ωράρια εργασίας (μιας και το κλασικό 8ωρο και η πενθήμερη εργασία είναι ξεπερασμένα), καθώς και αποκρατικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών και αγαθών. Αυτό πάνω-κάτω ήταν το πρόγραμμα είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προεκλογική περίοδο.

Ένα πρόγραμμα που θάφτηκε επιμελώς κάτω από τόνους εθνικιστικής και ακροδεξιάς έξαρσης για την «προδοτική» συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό.

Ένα πρόγραμμα που τα ΜΜΕ φρόντισαν, με χειρουργική ακρίβεια, να μακιγιάρουν, εστιάζοντας την κριτική στην κοινωνική οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που με τα επιδόματα, τις προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία και την 13η σύνταξη, έριχνε την χώρα στα βράχια.

Και ήρθαν λοιπόν στην εξουσία, με τη χώρα εκτός μνημονίων και με 37 δισ. μαξιλάρι, καταφέρνοντας μέσα μόνο σε λίγους μήνες (πριν τo πρώτο κρούσμα Κορονοϊού), να βάλουν το εθνικό σύστημα δημόσιας Υγείας και πάλι στην εντατική.

Η ίδια η ΠΟΕΔΗΝ, που ΣΥΡΙΖΑ δεν τη λες, ανακοίνωνε τον Ιανουάριο πως ενώ υπάρχουν περίπου 80 εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή, νοσοκομειακά τμήματα κλείνουν και άλλα βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο η Παιδιατρική Κλινική της Καλλιθέας, που εξυπηρετούσε  περίπου 7.000 παιδιά τον χρόνο, αλλά και η Παιδοψυχιατρική πτέρυγα του Παίδων Πεντέλης βάζουν λουκέτο.

Όλα αυτά, πριν διαγνωστεί το πρώτο κρούσμα Κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Και να μην ξανακούσω κανένα από αυτά τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια να λένε για το δημόσιο σύστημα υγείας γιατί αν δεν υπήρχε, τώρα δε θα ήμασταν εδώ να μιλάμε». Όχι, η παραπάνω, σημερινή, δήλωση δεν ανήκει στον Παύλο Πολάκη, αλλά στον νεοδημοκράτη Νικήτα Κακλαμάνη.

Aυτό βέβαια που θα πρέπει να προβληματίσει τον Ν. Κακλαμάνη και άλλα μετριοπαθή στελέχη του κυβερνόντος κόμματος, είναι πως ο κυριότερος εκπρόσωπος της ακραία νεοφιλελεύθερης συνιστώσας στη ΝΔ, είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκλέχθηκε πρωθυπουργός έχοντας πει «δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση». Ήταν 3 Μαΐου του 2018, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός έγραφε, επίσης, στον λογαριασμό του στο twitter: «Δεν θα γίνουν απολύσεις, όμως ο (μνημονιακός) κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις θα εφαρμοσθεί. Οι προσλήψεις δεν θα γίνονται άκριτα όπως σήμερα αλλά με συγκροτημένο σχέδιο. Είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί και να λείπουν νοσηλευτές». Kαι να που η πανδημία του Κορονοϊού μας έφτασε στο σημείο η κυβέρνηση να παρακαλάει τους γιατρούς να προσληφθούν στο ΕΣΥ.

Αν κάτι λοιπόν κατέρρευσε με πάταγο τις τελευταίες εβδομάδες, δεν είναι μόνο οι φιλάσθενες χρηματιστηριακές αγορές, εν όψει μιας νέας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Είναι κυρίως οι πεποιθήσεις των -δήθεν φιλελεύθερων- οπαδών του κτηνώδους ατομικισμού, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών Θάτσερ - Πινοσέτ, των πολέμιων της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς και του Κοινωνικού Κράτους.

Πηγή:


Σχετικά:Comments

Popular posts from this blog

Καταγγελία-βόμβα Βαρουφάκη: ο κλειστός κύκλος της οικογένειας Μητσοτάκη έχει μετοχές στα ταμεία που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια!

 globinfo freexchange

Το τελευταίο διάστημα, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει συνεχώς, σε διάφορες συνεντεύξεις και ανακοινώσεις του Μέρα25, τον ύποπτο νόμο "Ηρακλή", που ψήφισε τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο ακόλουθο βίντεο, με ημερομηνία ανάρτησης 30 Μαρτίου, δηλώνει χαρακτηριστικά:

                    Ακόμα δεν απάντησαν για τα κόκκινα δάνεια. Για τη μονιμοποίηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων. Ή, γι'αυτό που πρότεινα προσωπικά στον πρωθυπουργό: μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία πρέπει να παγώσει ο "Ηρακλής" άμεσα. Γιατί και να αναβάλουμε τις πληρωμές των στεγαστικών, των επιχειρηματικών δανείων, τις δόσεις, να μην ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις στα αρπακτικά ταμεία, που έχουν δικαίωμα σε τρεις μήνες να ζητήσουν από το δημόσιο 12 δισεκατομμύρια, τα οποία ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει να πάει στην Τρόικα να τα δανειστεί, υπέρ των αρπακτικών ταμείων! Αν είναι δυνατόν! Πράξη νομοθετικού περιεχομένου σήμερα ν…

WikiLeaks - Secret Congressional report foresaw Fannie Mae's negative impact on financial markets right before the eruption of the global crisis

The CRS is a Congressional "think tank" with a staff of around 700. Reports are commissioned by members of Congress on topics relevant to current political events. Despite CRS costs to the tax payer of over $100M a year, its electronic archives are, as a matter of policy, not made available to the public. Individual members of Congress will release specific CRS reports if they believe it to assist them politically, but CRS archives as a whole are firewalled from public access. This report was obtained by Wikileaks staff from CRS computers accessible only from Congressional offices. 
globinfo freexchange
A report from April, 2007, examines the practice of privatization of many government services in the United States, emerged in the late 1970s and early 1980s.
An interesting part of the report explains the distinction between privatization and marketization, an alternative to privatization, which is "the structuring of a government agency so that it provides goods and ser…

COVID-19 came to confirm that UBI alone won't solve the problem - capitalism must end now!

globinfo freexchange
Who would have thought that a virus would force governments around the world to dig up some Socialist policies to tackle the pandemic? And we mean real Socialism, not "Socialism for the rich", like the one during the 2007-08 financial meltdown, when the governments bailed-out the parasitic banking sector with tons of money instead of letting it pay the price for the huge damage it had created.
Central banks have fed again the voracious mouths of the bankers with trillions, keeping in life support an already broken system. Yet, many governments in the West took action contrary to the typical and failed recipes of the neoliberal "gurus" of financial capitalism. 
You see, things are getting serious. And many governments realized that they had to take action, instead of just waiting the "invisible hand" of the free market to do the job. No time for games.
Besides, the "invisible hand" was completely absent when the storm appeare…

Γενική πρόβα για ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας από το Μητσοτακικό καθεστώς εν μέσω πανδημίας

globinfo freexchange
Σε χθεσινό άρθρο, αποκαλύψαμε τη νεοφιλελεύθερη ζούγκλα που επικρατεί στο χώρο της υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Όπως είχαμε επισημάνει, δεδομένου ότι στην άκρως νεοφιλελεύθερη Αμερική τα δημόσια νοσοκομεία είναι έννοια σχεδόν άγνωστη, η εικόνα που σχηματίζεται ισοδυναμεί με τον απόλυτο εφιάλτη, ειδικά σε καταστάσεις συναγερμού, όπως αυτή που διανύουμε λόγω της πανδημίας. Στα ενδιάμεσα στάδια της πυραμίδας του κέρδους δεν υπάρχει πουθενά κάποια δημόσια παρέμβαση που να λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για τον μέσο Αμερικανό, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η θεραπεία του, τουλάχιστον σε έκτακτες περιπτώσεις σαν αυτή που βιώνουμε.
Αντίθετα, η πλήρης ιδιωτικοποίηση και εξαγορά ουσιαστικά του πολιτικού συστήματος από τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρίες, έχουν εξαφανίσει κάθε ίχνος ηθικής, με το όλο σύστημα να επιδιώκει τρόπους μεγιστοποίησης του κέρδους την ώρα που οι άνθρωποι πεθαίνουν. Πολλοί από αυτούς, επειδή απλά δεν έχουν αρκετά χρήματα για θεραπεία…

It's actually the liberal elites that are now on the ropes, not Bernie Sanders

globinfo freexchange

Bernie Sanders' latest defeat in another round of the Democratic presidential primaries was received by most of the liberal corporate media almost as his political ending. Just take a quick look at the headlines. You will immediately recognize a bizarre anxiety by most of them to portray Joe Biden as the ultimate winner in the mother of all battles.
One more time, the liberal apparatus has been exposed, giving one more evidence that the liberal elites are considering Sanders as a biggest threat than even Donald Trump. One more time, the liberal establishment completely justified the perception circulated among many progressives: corporate Democrats would rather lose to Trump again than give Sanders the leadership of the party.

So, why all this anxiety?

First of all, the primaries are not over yet. Sanders may have suffered another defeat, but he won't give up easily. And the fact that he is still there, ready to crush Biden in a debate with just the two of…

Η πανδημία ακυρώνει προσωρινά τα σχέδια των νεοφιλελεύθερων τζιχαντιστών του Μητσοτακικού καθεστώτος

globinfo freexchange
Η αυτοδυναμία που πήρε η χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης στις τελευταίες εκλογές, άνοιξε διάπλατα το δρόμο στη φράξια των νεοφιλελεύθερων τζιχαντιστών της, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την τελική τους επέλαση ενάντια στο κοινωνικό κράτος.
Είναι σίγουρο ότι στα σχέδια υπήρχε η ιδιωτικοποίηση και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς η φράξια ενισχύθηκε σημαντικά με την εκλογή φανατικών του νεοφιλελεύθερου δόγματος, όπως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.
Ήδη κάνουν το γύρο του διαδικτύου τα ηχητικά του Παπαδημητρίου που δήλωνε πως "Από τα κρατικά νοσοκομεία τα μισά τουλάχιστον πρέπει να κλείσουν. Γιατί είναι φορείς ασθενειών, γιατί έχουν πρόβλημα ...", με τον Άρη Πορτοσάλτε να συμφωνεί και να επαυξάνει λέγοντας πως πρέπει "όχι απλώς να κλείσουν, αλλά να γκρεμιστούν". 

Όμως η επέλαση της πρόσφατης πανδημίας, λόγω κορονοϊού, έμελλε να αναβάλει, τουλάχιστον προς το παρόν, τα "υγρά όνειρα" των φανατικών του Μητσοτακικού καθεστώτος για αθρόες ιδ…

April 1st 1957: the day Western mainstream media officially became masters of propaganda through a seemingly innocent April Fools' Day joke

globinfo freexchange 
In 1957, BBC conducted a very interesting experiment. The spaghetti-tree hoax was a three-minute hoax report broadcast on April Fools' Day 1957 by the BBC current-affairs programme Panorama, purportedly showing a family in southern Switzerland harvesting spaghetti from the family "spaghetti tree".
At the time spaghetti was relatively little known in the UK, so that many Britons were unaware that it is made from wheat flour and water; a number of viewers afterwards contacted the BBC for advice on growing their own spaghetti trees.

Decades later, CNN called this broadcast "the biggest hoax that any reputable news establishment ever pulled".


This "innocent" farce showed dramatically the unimaginable power of TV and the mainstream media to shape massively the minds of millions. Earlier, Freud's young nephew, Edward Bernays, had set the foundations of modern propaganda.

It is worth to add that the technology of real-time video man…

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός από το Μητσοτακικό καθεστώς: εν μέσω πανδημίας, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, το διαλύει!

globinfo freexchange

Γνωρίζαμε ότι η φράξια των νεοφιλελεύθερων τζιχαντιστών του Μητσοτακικού καθεστώτος είχε ως κεντρική αποστολή να ξεπουλήσει τα πάντα και να ιδιωτικοποιήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε, ότι οι φανατικοί του Μητσοτάκη θα έφταναν σε τέτοιο σημείο, ώστε όχι μόνο να εμπαίζουν πολίτες, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και να βρίσκουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, με αφορμή την κρίση, να συρρικνώσουν, αντί να στελεχώσουν το ΕΣΥ!
Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου, για τον απίστευτο εμπαιγμό των κυβερνώντων, οι οποίοι αρνούνται, ακόμα και τώρα, να στελεχώσουν το νοσοκομείο της πόλης με νέο προσωπικό και μάλιστα σε μια περιοχή που έχει πληγεί ιδιαίτερα. Όπως ανέφερε η βουλευτής: 
Με χαρά άκουσα αρχικά την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά πως έφερε γιατρούς στο Νοσοκομείο Καστοριάς.

Ψάχνοντας το θέμ…

Capitalism evolves into a giant clusterfuck

failed evolution
Coronavirus came to give the final blow to a system that was already spinning out of control. Here are three videos (just a sample) of the non-linear, chaotic trajectory that the capitalist system now follows:

AND

We are now at the point where no one seems to know what the hell is going on and how to fix this broken system.

Dear Berners: Dementia Joe is how much “your” party HATES you

by Paul Street
Part 6 - Deleting Dementia: A “Classic Orwellian” Moment

I could go on but won’t because doing so would be too depressing and start to feel like able-ism and elder-abuse. Glen Greenwald is correct:
it is visible to the naked eye that the 77-year-old six-term Senator and two-term Vice President is in serious cognitive decline…That is a grave matter not just because the establishment wing of the Democratic Party wants to put him in charge of the world’s most dangerous nuclear arsenal, a large chunk of the planet’s health, and the welfare of hundreds of millions of people, but also because it directly pertains to whether he can sustain the rigors and spotlight of a General Election against the incumbent President. And multiple incidents over the past couple weeks — from Biden’s forgetting the words of the most iconic and memorized passage of the Declaration of Independence to confusing his wife for his sister to spouting sentences that make no sense — have only intensified…