Skip to main content

Η κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού

της Νικόλ Λειβαδάρη

Στην Ισπανία η κυβέρνηση Σάντσεθ προχωρά στην εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα. O υπουργός Υγείας της χώρας Σαλβαδόρ Ιλα ανακοίνωσε ότι επιτάσσονται και μπαίνουν υπό δημόσιο έλεγχο και όλες οι ιδιωτικές εταιρείες που είναι σε θέση να παράγουν ιατρικό εξοπλισμό.

Στην Βρετανία του Τζόνσον και του δόγματος της «αγέλης», τα αεροδρόμια του Χίθροου και του Γκάτγουικ, τα δύο μεγαλύτερα της χώρας, έστειλαν επιστολή στην Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας, οποιουδήποτε μεγέθους και μορφής, κρατική στήριξη εδώ και τώρα. Αλλιώς θα κατεβάσουν ρολά.

Στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνο ΛεΜερ δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη ακόμη και για εθνικοποιήσεις για να «προστατεύσει τις μεγάλες εταιρίες της χώρας». «Αυτό μπορεί να γίνει με ανακεφαλαιοποίηση», είπε, «μπορεί να γίνει με την απόκτηση ποσοστού, μπορώ ακόμα και να χρησιμοποιήσω τον όρο εθνικοποίηση, εάν χρειαστεί».

Στην Ιταλία η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε, μέσα στην νύχτα, την εθνικοποίηση του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας, της Alitalia, δια της «σύστασης μιας νέας εταιρίας η οποία θα ελέγχεται πλήρως από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, και θα έχει ως μητρική μια άλλη εταιρία με, ακόμη και έμμεση, πλειοψηφική δημόσια συμμετοχή».

Στην Ελλάδα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, γιατρός και βουλευτής της συντηρητικής κυβερνητικής παράταξης ζήτησε - μέσω της δημόσιας τηλεόρασης - από τα «νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια» να μην «ξαναπιάσουν στην πένα τους» το σύστημα δημόσια υγείας. Και όλοι μαζί - συντηρητικοί, αριστεροί και… «παπαγαλάκια» - βγαίνουν στα μπαλκόνια και χειροκροτούν για να αντέξει το ΕΣΥ.

Θα μπορούσε να είναι η κατάρρευση, μέσα σε μια νύχτα, της σχολής του Σικάγο, του δόγματος του νεοφιλελευθερισμού, κι εκείνου του «αόρατου χεριού» της αγοράς που θα, εμφανιζόταν ως ο από μηχανής Θεός, και θα ρύθμιζε τα πάντα. Θα μπορούσε να είναι, μέσα στις δεκαπέντε-είκοσι μέρες που χρειάστηκε ο κορονοϊός για να «πετάξει» από την Κίνα στην μακάρια Ευρώπη, και η ακαριαία κατάρρευση του δόγματος των Μνημονίων που διέλυσε την Ελλάδα επί μια δεκαετία. Και θα μπορούσε να είναι επίσης η επιβεβαίωση εκείνου που θυμήθηκε, με μοιραία καθυστέρηση, ο Εμμανουέλ Μακρόν αφού είδε την πανδημία να διαλύει την Γαλλία: Ότι πρέπει «να επανεξετάσουμε τις αξίες της δημοκρατίας μας» και πως «κάποια αγαθά και υπηρεσίες», όπως η ανθρώπινη ζωή και η υγεία «πρέπει να τίθενται εκτός αγορών».

Πέρα από αυτά μπορεί να είναι και κάτι ακόμη. Η ύστατη απόδειξη της αδυναμίας της «ενωμένης» Ευρώπης να αντιληφθεί τον λόγο ύπαρξής της. Και να σταματήσει να υπάρχει. 

Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό, εάν όχι μακάβριο ανέκδοτο μπροστά στην υγειονομική, ανθρωπιστική και οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός. Οι έξτρα δαπάνες κατά 1% του ευρωπαϊκού απέχουν πολύ από το «whatever it takes» του Ντράγκι που επανέλαβε με πομπώδες ύφος ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μπροστά σε μια οικονομική κατάρρευση που διαγράφεται ήδη χειρότερη από εκείνη της Lehman Brothers. Κι αυτή την φορά, οι ευκαιρίες διάσωσης δεν θα είναι πολλές.

Το Politico το περιγράφει με απόλυτους, κυνικούς αριθμούς: Η κρίση, λέει, πλήττει περισσότερο τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειες που διαθέτουν και τα μικρότερα δημοσιονομικά περιθώρια. Το χρέος της Ιταλίας είναι στο 134% του ΑΕΠ και της Ισπανίας και της Γαλλίας κοντά στο 100%. Με τις αποδόσεις των ομολόγων τους να βρίσκονται ήδη στα ύψη, οι δυνατότητές τους για αυτόνομη επεκτατική δημοσιονομική παρέμβαση είναι ανύπαρκτες.

Με το κόστος σε ανθρώπινες ζωές να εκτοξεύεται ήδη σε δραματικά επίπεδα, εάν η Ευρώπη δεν βοηθήσει ουσιαστικά και επιθετικά αυτές τις χώρες, τότε οι φυγόκεντρες δυνάμεις μπορεί να είναι ακαριαίες. Εάν αυτή η βοήθεια δεν είναι ριζοσπαστική, «τότε εύκολα οι Ιταλοί μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο μόνος δρόμος λύτρωσης είναι η υποτίμηση του νομίσματός τους», γράφει το Politico. Κι επειδή αυτή την στιγμή δικό τους νόμισμα δεν έχουν, «εάν πιστέψουν πως μόνον μόνοι τους μπορούν να τα καταφέρουν, θα επιδιώξουν να μείνουν μόνοι τους - με τον όποιον τρόπο…». 

Πηγή:

Comments

Popular posts from this blog

Καταγγελία-βόμβα Βαρουφάκη: ο κλειστός κύκλος της οικογένειας Μητσοτάκη έχει μετοχές στα ταμεία που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια!

 globinfo freexchange

Το τελευταίο διάστημα, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει συνεχώς, σε διάφορες συνεντεύξεις και ανακοινώσεις του Μέρα25, τον ύποπτο νόμο "Ηρακλή", που ψήφισε τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο ακόλουθο βίντεο, με ημερομηνία ανάρτησης 30 Μαρτίου, δηλώνει χαρακτηριστικά:

                    Ακόμα δεν απάντησαν για τα κόκκινα δάνεια. Για τη μονιμοποίηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων. Ή, γι'αυτό που πρότεινα προσωπικά στον πρωθυπουργό: μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία πρέπει να παγώσει ο "Ηρακλής" άμεσα. Γιατί και να αναβάλουμε τις πληρωμές των στεγαστικών, των επιχειρηματικών δανείων, τις δόσεις, να μην ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις στα αρπακτικά ταμεία, που έχουν δικαίωμα σε τρεις μήνες να ζητήσουν από το δημόσιο 12 δισεκατομμύρια, τα οποία ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει να πάει στην Τρόικα να τα δανειστεί, υπέρ των αρπακτικών ταμείων! Αν είναι δυνατόν! Πράξη νομοθετικού περιεχομένου σήμερα ν…

WikiLeaks - Secret Congressional report foresaw Fannie Mae's negative impact on financial markets right before the eruption of the global crisis

The CRS is a Congressional "think tank" with a staff of around 700. Reports are commissioned by members of Congress on topics relevant to current political events. Despite CRS costs to the tax payer of over $100M a year, its electronic archives are, as a matter of policy, not made available to the public. Individual members of Congress will release specific CRS reports if they believe it to assist them politically, but CRS archives as a whole are firewalled from public access. This report was obtained by Wikileaks staff from CRS computers accessible only from Congressional offices. 
globinfo freexchange
A report from April, 2007, examines the practice of privatization of many government services in the United States, emerged in the late 1970s and early 1980s.
An interesting part of the report explains the distinction between privatization and marketization, an alternative to privatization, which is "the structuring of a government agency so that it provides goods and ser…

COVID-19 came to confirm that UBI alone won't solve the problem - capitalism must end now!

globinfo freexchange
Who would have thought that a virus would force governments around the world to dig up some Socialist policies to tackle the pandemic? And we mean real Socialism, not "Socialism for the rich", like the one during the 2007-08 financial meltdown, when the governments bailed-out the parasitic banking sector with tons of money instead of letting it pay the price for the huge damage it had created.
Central banks have fed again the voracious mouths of the bankers with trillions, keeping in life support an already broken system. Yet, many governments in the West took action contrary to the typical and failed recipes of the neoliberal "gurus" of financial capitalism. 
You see, things are getting serious. And many governments realized that they had to take action, instead of just waiting the "invisible hand" of the free market to do the job. No time for games.
Besides, the "invisible hand" was completely absent when the storm appeare…

Γενική πρόβα για ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας από το Μητσοτακικό καθεστώς εν μέσω πανδημίας

globinfo freexchange
Σε χθεσινό άρθρο, αποκαλύψαμε τη νεοφιλελεύθερη ζούγκλα που επικρατεί στο χώρο της υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Όπως είχαμε επισημάνει, δεδομένου ότι στην άκρως νεοφιλελεύθερη Αμερική τα δημόσια νοσοκομεία είναι έννοια σχεδόν άγνωστη, η εικόνα που σχηματίζεται ισοδυναμεί με τον απόλυτο εφιάλτη, ειδικά σε καταστάσεις συναγερμού, όπως αυτή που διανύουμε λόγω της πανδημίας. Στα ενδιάμεσα στάδια της πυραμίδας του κέρδους δεν υπάρχει πουθενά κάποια δημόσια παρέμβαση που να λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για τον μέσο Αμερικανό, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η θεραπεία του, τουλάχιστον σε έκτακτες περιπτώσεις σαν αυτή που βιώνουμε.
Αντίθετα, η πλήρης ιδιωτικοποίηση και εξαγορά ουσιαστικά του πολιτικού συστήματος από τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρίες, έχουν εξαφανίσει κάθε ίχνος ηθικής, με το όλο σύστημα να επιδιώκει τρόπους μεγιστοποίησης του κέρδους την ώρα που οι άνθρωποι πεθαίνουν. Πολλοί από αυτούς, επειδή απλά δεν έχουν αρκετά χρήματα για θεραπεία…

It's actually the liberal elites that are now on the ropes, not Bernie Sanders

globinfo freexchange

Bernie Sanders' latest defeat in another round of the Democratic presidential primaries was received by most of the liberal corporate media almost as his political ending. Just take a quick look at the headlines. You will immediately recognize a bizarre anxiety by most of them to portray Joe Biden as the ultimate winner in the mother of all battles.
One more time, the liberal apparatus has been exposed, giving one more evidence that the liberal elites are considering Sanders as a biggest threat than even Donald Trump. One more time, the liberal establishment completely justified the perception circulated among many progressives: corporate Democrats would rather lose to Trump again than give Sanders the leadership of the party.

So, why all this anxiety?

First of all, the primaries are not over yet. Sanders may have suffered another defeat, but he won't give up easily. And the fact that he is still there, ready to crush Biden in a debate with just the two of…

Η πανδημία ακυρώνει προσωρινά τα σχέδια των νεοφιλελεύθερων τζιχαντιστών του Μητσοτακικού καθεστώτος

globinfo freexchange
Η αυτοδυναμία που πήρε η χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης στις τελευταίες εκλογές, άνοιξε διάπλατα το δρόμο στη φράξια των νεοφιλελεύθερων τζιχαντιστών της, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την τελική τους επέλαση ενάντια στο κοινωνικό κράτος.
Είναι σίγουρο ότι στα σχέδια υπήρχε η ιδιωτικοποίηση και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς η φράξια ενισχύθηκε σημαντικά με την εκλογή φανατικών του νεοφιλελεύθερου δόγματος, όπως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.
Ήδη κάνουν το γύρο του διαδικτύου τα ηχητικά του Παπαδημητρίου που δήλωνε πως "Από τα κρατικά νοσοκομεία τα μισά τουλάχιστον πρέπει να κλείσουν. Γιατί είναι φορείς ασθενειών, γιατί έχουν πρόβλημα ...", με τον Άρη Πορτοσάλτε να συμφωνεί και να επαυξάνει λέγοντας πως πρέπει "όχι απλώς να κλείσουν, αλλά να γκρεμιστούν". 

Όμως η επέλαση της πρόσφατης πανδημίας, λόγω κορονοϊού, έμελλε να αναβάλει, τουλάχιστον προς το παρόν, τα "υγρά όνειρα" των φανατικών του Μητσοτακικού καθεστώτος για αθρόες ιδ…

April 1st 1957: the day Western mainstream media officially became masters of propaganda through a seemingly innocent April Fools' Day joke

globinfo freexchange 
In 1957, BBC conducted a very interesting experiment. The spaghetti-tree hoax was a three-minute hoax report broadcast on April Fools' Day 1957 by the BBC current-affairs programme Panorama, purportedly showing a family in southern Switzerland harvesting spaghetti from the family "spaghetti tree".
At the time spaghetti was relatively little known in the UK, so that many Britons were unaware that it is made from wheat flour and water; a number of viewers afterwards contacted the BBC for advice on growing their own spaghetti trees.

Decades later, CNN called this broadcast "the biggest hoax that any reputable news establishment ever pulled".


This "innocent" farce showed dramatically the unimaginable power of TV and the mainstream media to shape massively the minds of millions. Earlier, Freud's young nephew, Edward Bernays, had set the foundations of modern propaganda.

It is worth to add that the technology of real-time video man…

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός από το Μητσοτακικό καθεστώς: εν μέσω πανδημίας, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, το διαλύει!

globinfo freexchange

Γνωρίζαμε ότι η φράξια των νεοφιλελεύθερων τζιχαντιστών του Μητσοτακικού καθεστώτος είχε ως κεντρική αποστολή να ξεπουλήσει τα πάντα και να ιδιωτικοποιήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε, ότι οι φανατικοί του Μητσοτάκη θα έφταναν σε τέτοιο σημείο, ώστε όχι μόνο να εμπαίζουν πολίτες, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και να βρίσκουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, με αφορμή την κρίση, να συρρικνώσουν, αντί να στελεχώσουν το ΕΣΥ!
Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου, για τον απίστευτο εμπαιγμό των κυβερνώντων, οι οποίοι αρνούνται, ακόμα και τώρα, να στελεχώσουν το νοσοκομείο της πόλης με νέο προσωπικό και μάλιστα σε μια περιοχή που έχει πληγεί ιδιαίτερα. Όπως ανέφερε η βουλευτής: 
Με χαρά άκουσα αρχικά την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά πως έφερε γιατρούς στο Νοσοκομείο Καστοριάς.

Ψάχνοντας το θέμ…

Capitalism evolves into a giant clusterfuck

failed evolution
Coronavirus came to give the final blow to a system that was already spinning out of control. Here are three videos (just a sample) of the non-linear, chaotic trajectory that the capitalist system now follows:

AND

We are now at the point where no one seems to know what the hell is going on and how to fix this broken system.

Dear Berners: Dementia Joe is how much “your” party HATES you

by Paul Street
Part 6 - Deleting Dementia: A “Classic Orwellian” Moment

I could go on but won’t because doing so would be too depressing and start to feel like able-ism and elder-abuse. Glen Greenwald is correct:
it is visible to the naked eye that the 77-year-old six-term Senator and two-term Vice President is in serious cognitive decline…That is a grave matter not just because the establishment wing of the Democratic Party wants to put him in charge of the world’s most dangerous nuclear arsenal, a large chunk of the planet’s health, and the welfare of hundreds of millions of people, but also because it directly pertains to whether he can sustain the rigors and spotlight of a General Election against the incumbent President. And multiple incidents over the past couple weeks — from Biden’s forgetting the words of the most iconic and memorized passage of the Declaration of Independence to confusing his wife for his sister to spouting sentences that make no sense — have only intensified…