Skip to main content

Η πανδημία ακυρώνει προσωρινά τα σχέδια των νεοφιλελεύθερων τζιχαντιστών του Μητσοτακικού καθεστώτος


Η αυτοδυναμία που πήρε η χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης στις τελευταίες εκλογές, άνοιξε διάπλατα το δρόμο στη φράξια των νεοφιλελεύθερων τζιχαντιστών της, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την τελική τους επέλαση ενάντια στο κοινωνικό κράτος.

Είναι σίγουρο ότι στα σχέδια υπήρχε η ιδιωτικοποίηση και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς η φράξια ενισχύθηκε σημαντικά με την εκλογή φανατικών του νεοφιλελεύθερου δόγματος, όπως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Ήδη κάνουν το γύρο του διαδικτύου τα ηχητικά του Παπαδημητρίου που δήλωνε πως "Από τα κρατικά νοσοκομεία τα μισά τουλάχιστον πρέπει να κλείσουν. Γιατί είναι φορείς ασθενειών, γιατί έχουν πρόβλημα ...", με τον Άρη Πορτοσάλτε να συμφωνεί και να επαυξάνει λέγοντας πως πρέπει "όχι απλώς να κλείσουν, αλλά να γκρεμιστούν". 


Όμως η επέλαση της πρόσφατης πανδημίας, λόγω κορονοϊού, έμελλε να αναβάλει, τουλάχιστον προς το παρόν, τα "υγρά όνειρα" των φανατικών του Μητσοτακικού καθεστώτος για αθρόες ιδιωτικοποιήσεις και στον τομέα της υγείας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ξεσκέπασε πλήρως την απόλυτη απαξίωση που επέδειξε ο ιδιωτικός τομέας απέναντι στο κάλεσμα της κυβέρνησης για συστράτευση. Βλέπετε, μεταξύ των φονταμενταλιστών της ελεύθερης αγοράς, η λέξη "αλληλεγγύη" είναι παντελώς άγνωστη, καθώς το μοναδικό κριτήριο είναι το κέρδος. 

Αναγκαστικά λοιπόν και με την ουρά στα σκέλια, ο αρμόδιος υπουργός έκανε μια αγωνιώδη έκκληση για έκτακτες προσλήψεις στο ΕΣΥ. 

Αλλά ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, φαίνεται πως η πρώτη προτεραιότητα των γαλάζιων στελεχών είναι να μη στιγματιστούν ως "κρατιστές" που προβαίνουν σε αθρόες προσλήψεις. Ο αριθμός των προσλήψεων που ανακοίνωσε ο Κικίλιας όχι μόνο είναι άκρως ανεπαρκής για την περίσταση, αλλά απ'ότι φαίνεται δεν υπάρχει ούτε μια θέση γιατρού! Όπως ανέφερε το tvxs.gr:

                   Μετά την προηγούμενη "δραματική έκκληση" του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια που καλούσε τους γιατρούς "να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας", αποκαλύπτεται ότι στην προκήρυξη για 2.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού δεν υπάρχει ούτε μία θέση ιατρού.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, η πανδημία ξεσκεπάζει πλήρως το ιδιωτικό σύστημα υγείας, που λειτουργεί αποκλειστικά με βάση το κέρδος. 

Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, Μπέρνι Σάντερς, σε μια έκτακτη ανακοίνωση επεσήμανε την απόλυτη αδυναμία του συστήματος να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά, ειδικά σε αυτές τις ακραίες συνθήκες. Και τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη για τη δημιουργία ενός δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο δεν θα λειτουργεί με βάση το κέρδος και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι Αμερικανοί πολίτες. 

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών είναι υπέρ της πρότασης του Σάντερς η οποία αποτελεί και βασικό άξονα της πολιτικής του ατζέντας. 

Αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της βουλής ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρος: 

                    Τέτοιες στιγμές, διαπιστώνουμε το μεγαλείο του δημόσιου, εθνικού συστήματος υγείας. Και διαπιστώνουμε πόσο ακριβός, άχρηστος και αναποτελεσματικός είναι ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Ελπίζω αυτή η διαπίστωση, που σίγουρα κάνετε και σεις, να σας βοηθήσει να συνέλθετε από την "ιδιωτικομανία". Και να ενισχύσετε το ΕΣΥ χωρίς ΣΔΙΤ, χωρίς κρυφές ιδιωτικοποιήσεις εκ των έσω, αλλά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το οποίο ο ιδιωτικός τομέας, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί, αλλά συστηματικά υπονομεύει. 

Αν όμως ούτε τώρα έχετε πεισθεί ότι ένα δημόσιο και ισχυρό σύστημα υγείας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και δεν είστε διατεθειμένοι να πιστέψετε τα λόγια ενός Σοσιαλιστή πολιτικού, ή ενός Μαρξιστή οικονομολόγου, (ή βαφτίστε τους όπως εσείς θέλετε), ρίξτε μια ματιά σε νέες μελέτες από τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατο άρθρο του MarketWatch, η εξαγορά νοσηλευτικών ιδρυμάτων από ιδιώτες επενδυτές και ιδιωτικά κεφάλαια οδηγεί σε υψηλότερη αναλογία ασθενών/νοσηλευτικού προσωπικού, χαμηλότερη ποιότητα ιατρικής φροντίδας, επιδείνωση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας των ασθενών και χαμηλή επίδοση σε επιθεωρήσεις. Αυτά σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, καθώς και του Πανεπιστημίου του Σικάγο. 

Και όλα αυτά δημοσιευμένα σε άρθρο του MarketWatch, που αποτελεί μια από τις διαδικτυακές ναυαρχίδες του διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου και των φανατικών της ελεύθερης αγοράς. 

Αν όμως νομίζετε πως μετά απ'όλα αυτά, οι φανατικοί του Μητσοτακικού καθεστώτος θα ξεχάσουν οριστικά τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, πλανάστε πλάνην οικτράν. Έχουν μία και μοναδική αποστολή: την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων και το οριστικό ξεπούλημα μέχρι και της τελευταίας πέτρας που βρίσκεται επί Ελληνικού εδάφους.


Comments

 1. Anonymous28/3/20 12:37

  Οι μπούρδες του άρθρου δεν έχουν τελειωμό. Ιδιωτικοποίηση κλινικών στις ΗΠΑ (αυτές που κοιτάει το Marketwatch) δεν σημαίνει αυτομάτως ότι το Αμερικανικό σύστημα υγείας ξαφνικά μετατράπηκε σε «οικοσύστημα» ελεύθερης αγοράς!!!

  Αν δεν το καταλαβαίνεις αυτό υπάρχει πρόβλημα.

  Για ρωτά τα τζιμάνια στο MARKETWATCH κατά πόσο ο Αμερικανός ασθενής μπορεί να «ψωνίσει» για υπηρεσίες υγείας στις ΗΠΑ;

  Εδώ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο στοιχίζει μια επέμβαση πριν την κάνει πόσο μάλλον να διαλέξει που θα την κάνει (ψάχνοντας για την καλύτερη τιμή vs ποιότητας).

  Μια εγχείρηση ρουτίνας δεν μπορεί να στοιχίζει από 2 έως 100 χιλιάδες $ (αναλόγως τι «κουστούμι» θα σου βγάλουν τα νοσοκομεία που διαπραγματεύονται τις τιμές ΟΧΙ με τον πελάτη αλλά τις ασφαλιστικές!!). Κάτι δεν πάει καλά όταν οι τιμολογιακές αποστάσεις είναι τόσο τεράστιες μεταξύ παρόχων.

  Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι επειδή ο μέσος Αμερικανός είναι ιδιωτικά ασφαλισμένος (αυτασφάλιση ή εργοδοτική/εργασιακή ασφάλιση) δεν μπαίνει στην διαδικασία να «ψωνίσει» για υπηρεσίες. ‘Οταν μάλιστα το κράτος έχει δώσει αμύθητες αποζημιώσεις σε δίκαιες και άδικες περιπτώσεις «ιατρικού λάθους» τα νοσοκομεία πληρώνουν τα ίδια ασφαλιστικές που θα καλύψουν δικαστικά έξοδα (τεράστια στις ΗΠΑ και πάλι λόγω κρατικών παρεμβάσεων) και έξοδα αποζημιώσεων.

  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μετακύληση του κόστους στον ασθενή.

  Ελάχιστες κλινικές στις ΗΠΑ έχουν αναρτημένο κατάλογο παροχών αλλά σχεδόν σε όλες κάποιος μπορεί να πάρει μέχρι και 80% έκπτωση αν θελήσει να πληρώσει με μετρητά! (το γνωρίζω γιατί μου έχει συμβεί).

  Άλλο ένα άρθρο που λέει (ούτε) τις μισές αλήθειες...

  Υ.Γ. Το κλείσιμο των σχολίων (όπως έκανες αλλού) δεν δείχνει παρά αδυναμία επιχειρημάτων. Επίσης δείχνει πόσο ανοιχτά αφήνεις τα αυτιά σου στην αντίθετη άποψη.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Σεβαστή η γνώμη σου αν και δεν ξέρω τι θες να μας πεις τελικά με αυτό το σεντόνι, αλλά το να λες ψέμματα ότι κλείνω σχόλια δείχνει και πόσο αξιόπιστο άτομο είσαι.

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Καταγγελία-βόμβα Βαρουφάκη: ο κλειστός κύκλος της οικογένειας Μητσοτάκη έχει μετοχές στα ταμεία που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια!

 globinfo freexchange

Το τελευταίο διάστημα, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει συνεχώς, σε διάφορες συνεντεύξεις και ανακοινώσεις του Μέρα25, τον ύποπτο νόμο "Ηρακλή", που ψήφισε τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο ακόλουθο βίντεο, με ημερομηνία ανάρτησης 30 Μαρτίου, δηλώνει χαρακτηριστικά:

                    Ακόμα δεν απάντησαν για τα κόκκινα δάνεια. Για τη μονιμοποίηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων. Ή, γι'αυτό που πρότεινα προσωπικά στον πρωθυπουργό: μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία πρέπει να παγώσει ο "Ηρακλής" άμεσα. Γιατί και να αναβάλουμε τις πληρωμές των στεγαστικών, των επιχειρηματικών δανείων, τις δόσεις, να μην ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις στα αρπακτικά ταμεία, που έχουν δικαίωμα σε τρεις μήνες να ζητήσουν από το δημόσιο 12 δισεκατομμύρια, τα οποία ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει να πάει στην Τρόικα να τα δανειστεί, υπέρ των αρπακτικών ταμείων! Αν είναι δυνατόν! Πράξη νομοθετικού περιεχομένου σήμερα ν…

WikiLeaks - Secret Congressional report foresaw Fannie Mae's negative impact on financial markets right before the eruption of the global crisis

The CRS is a Congressional "think tank" with a staff of around 700. Reports are commissioned by members of Congress on topics relevant to current political events. Despite CRS costs to the tax payer of over $100M a year, its electronic archives are, as a matter of policy, not made available to the public. Individual members of Congress will release specific CRS reports if they believe it to assist them politically, but CRS archives as a whole are firewalled from public access. This report was obtained by Wikileaks staff from CRS computers accessible only from Congressional offices. 
globinfo freexchange
A report from April, 2007, examines the practice of privatization of many government services in the United States, emerged in the late 1970s and early 1980s.
An interesting part of the report explains the distinction between privatization and marketization, an alternative to privatization, which is "the structuring of a government agency so that it provides goods and ser…

COVID-19 came to confirm that UBI alone won't solve the problem - capitalism must end now!

globinfo freexchange
Who would have thought that a virus would force governments around the world to dig up some Socialist policies to tackle the pandemic? And we mean real Socialism, not "Socialism for the rich", like the one during the 2007-08 financial meltdown, when the governments bailed-out the parasitic banking sector with tons of money instead of letting it pay the price for the huge damage it had created.
Central banks have fed again the voracious mouths of the bankers with trillions, keeping in life support an already broken system. Yet, many governments in the West took action contrary to the typical and failed recipes of the neoliberal "gurus" of financial capitalism. 
You see, things are getting serious. And many governments realized that they had to take action, instead of just waiting the "invisible hand" of the free market to do the job. No time for games.
Besides, the "invisible hand" was completely absent when the storm appeare…

Γενική πρόβα για ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας από το Μητσοτακικό καθεστώς εν μέσω πανδημίας

globinfo freexchange
Σε χθεσινό άρθρο, αποκαλύψαμε τη νεοφιλελεύθερη ζούγκλα που επικρατεί στο χώρο της υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Όπως είχαμε επισημάνει, δεδομένου ότι στην άκρως νεοφιλελεύθερη Αμερική τα δημόσια νοσοκομεία είναι έννοια σχεδόν άγνωστη, η εικόνα που σχηματίζεται ισοδυναμεί με τον απόλυτο εφιάλτη, ειδικά σε καταστάσεις συναγερμού, όπως αυτή που διανύουμε λόγω της πανδημίας. Στα ενδιάμεσα στάδια της πυραμίδας του κέρδους δεν υπάρχει πουθενά κάποια δημόσια παρέμβαση που να λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για τον μέσο Αμερικανό, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η θεραπεία του, τουλάχιστον σε έκτακτες περιπτώσεις σαν αυτή που βιώνουμε.
Αντίθετα, η πλήρης ιδιωτικοποίηση και εξαγορά ουσιαστικά του πολιτικού συστήματος από τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρίες, έχουν εξαφανίσει κάθε ίχνος ηθικής, με το όλο σύστημα να επιδιώκει τρόπους μεγιστοποίησης του κέρδους την ώρα που οι άνθρωποι πεθαίνουν. Πολλοί από αυτούς, επειδή απλά δεν έχουν αρκετά χρήματα για θεραπεία…

It's actually the liberal elites that are now on the ropes, not Bernie Sanders

globinfo freexchange

Bernie Sanders' latest defeat in another round of the Democratic presidential primaries was received by most of the liberal corporate media almost as his political ending. Just take a quick look at the headlines. You will immediately recognize a bizarre anxiety by most of them to portray Joe Biden as the ultimate winner in the mother of all battles.
One more time, the liberal apparatus has been exposed, giving one more evidence that the liberal elites are considering Sanders as a biggest threat than even Donald Trump. One more time, the liberal establishment completely justified the perception circulated among many progressives: corporate Democrats would rather lose to Trump again than give Sanders the leadership of the party.

So, why all this anxiety?

First of all, the primaries are not over yet. Sanders may have suffered another defeat, but he won't give up easily. And the fact that he is still there, ready to crush Biden in a debate with just the two of…

April 1st 1957: the day Western mainstream media officially became masters of propaganda through a seemingly innocent April Fools' Day joke

globinfo freexchange 
In 1957, BBC conducted a very interesting experiment. The spaghetti-tree hoax was a three-minute hoax report broadcast on April Fools' Day 1957 by the BBC current-affairs programme Panorama, purportedly showing a family in southern Switzerland harvesting spaghetti from the family "spaghetti tree".
At the time spaghetti was relatively little known in the UK, so that many Britons were unaware that it is made from wheat flour and water; a number of viewers afterwards contacted the BBC for advice on growing their own spaghetti trees.

Decades later, CNN called this broadcast "the biggest hoax that any reputable news establishment ever pulled".


This "innocent" farce showed dramatically the unimaginable power of TV and the mainstream media to shape massively the minds of millions. Earlier, Freud's young nephew, Edward Bernays, had set the foundations of modern propaganda.

It is worth to add that the technology of real-time video man…

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός από το Μητσοτακικό καθεστώς: εν μέσω πανδημίας, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, το διαλύει!

globinfo freexchange

Γνωρίζαμε ότι η φράξια των νεοφιλελεύθερων τζιχαντιστών του Μητσοτακικού καθεστώτος είχε ως κεντρική αποστολή να ξεπουλήσει τα πάντα και να ιδιωτικοποιήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε, ότι οι φανατικοί του Μητσοτάκη θα έφταναν σε τέτοιο σημείο, ώστε όχι μόνο να εμπαίζουν πολίτες, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και να βρίσκουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, με αφορμή την κρίση, να συρρικνώσουν, αντί να στελεχώσουν το ΕΣΥ!
Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου, για τον απίστευτο εμπαιγμό των κυβερνώντων, οι οποίοι αρνούνται, ακόμα και τώρα, να στελεχώσουν το νοσοκομείο της πόλης με νέο προσωπικό και μάλιστα σε μια περιοχή που έχει πληγεί ιδιαίτερα. Όπως ανέφερε η βουλευτής: 
Με χαρά άκουσα αρχικά την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά πως έφερε γιατρούς στο Νοσοκομείο Καστοριάς.

Ψάχνοντας το θέμ…

Capitalism evolves into a giant clusterfuck

failed evolution
Coronavirus came to give the final blow to a system that was already spinning out of control. Here are three videos (just a sample) of the non-linear, chaotic trajectory that the capitalist system now follows:

AND

We are now at the point where no one seems to know what the hell is going on and how to fix this broken system.

Dear Berners: Dementia Joe is how much “your” party HATES you

by Paul Street
Part 6 - Deleting Dementia: A “Classic Orwellian” Moment

I could go on but won’t because doing so would be too depressing and start to feel like able-ism and elder-abuse. Glen Greenwald is correct:
it is visible to the naked eye that the 77-year-old six-term Senator and two-term Vice President is in serious cognitive decline…That is a grave matter not just because the establishment wing of the Democratic Party wants to put him in charge of the world’s most dangerous nuclear arsenal, a large chunk of the planet’s health, and the welfare of hundreds of millions of people, but also because it directly pertains to whether he can sustain the rigors and spotlight of a General Election against the incumbent President. And multiple incidents over the past couple weeks — from Biden’s forgetting the words of the most iconic and memorized passage of the Declaration of Independence to confusing his wife for his sister to spouting sentences that make no sense — have only intensified…