Skip to main content

Εξωτερική πολιτική για κλάματα: το Μητσοτακικό καθεστώς βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες

globinfo freexchange

Πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα 'το είχε τερματίσει' όταν αποφάσισε (προφανώς μετά από έντονες Αμερικανικές πιέσεις) να προβεί στην ανήκουστη και απαράδεκτη ενέργεια να απελάσει τους τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες. Το Μητσοτακικό καθεστώς όμως φαίνεται ότι έχει κάνει νέο ρεκόρ πλήρους υποταγής στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στην ευελιξία της εξωτερικής πολιτικής που θα έπρεπε να έχει, έτσι και αλλιώς, κάθε σοβαρή και ανεξάρτητη χώρα. 

Όμως η δήλωση Μητσοτάκη απλώς επιβεβαίωσε ότι η νεοφιλελεύθερη Μητσοτακική δεξιά, η χειρότερη που γνώρισε η χώρα μεταπολιτευτικά, είναι απόλυτα υπόδουλη στα Αμερικανικά συμφέροντα. Και τελικά, πως η ίδια η χώρα, είναι ένα Δυτικό προτεκτοράτο και μια κανονική αποικία (και όχι απλά αποικία χρέους).

Ο χειρότερος Μητσοτάκης όλων των εποχών αποφάσισε να επισκεφτεί τον Ντόναλντ Τραμπ για να κάνει το πιστό του 'ρομποτάκι', δηλώνοντας ουσιαστικά ότι επικροτεί την εγκληματική ενέργεια - πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου - της δολοφονίας του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί. 


Και το πρώτο, απλό, που έρχεται στο μυαλό είναι το εξής: πώς θα επικαλεστεί ξανά η χώρα το διεθνές δίκαιο όταν η απαράδεκτη αυτή κυβέρνηση επικροτεί ανοιχτά μια πράξη που είναι πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου; 

Το γαλάζιο τσίρκο που παίζει το ρόλο της κυβέρνησης φαίνεται να μην έχει ιδέα από εξωτερική πολιτική. Το μόνο που κάνει είναι να ακολουθεί σαν πιστό σκυλάκι την ατζέντα των Δυτικών ιμπεριαλιστών. Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης του, επιδεικνύει τέτοιο ζήλο στο να υποτάσσεται απόλυτα στις ορέξεις τους, που η τελική εικόνα δεν είναι απλά κωμική, αλλά τελικά τρομάζει, γιατί καταστρέφει τη δυνατότητα της χώρας να ελίσσεται διπλωματικά σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο με αστάθεια και συνεχείς ανακατατάξεις. 

Από την πρώτη στιγμή, το Μητσοτακικό καθεστώς, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο και πίεση, έσπευσε να αναγνωρίσει τον αποτυχημένο πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό, την ώρα που ήταν ήδη ένα καμένο χαρτί ακόμα και για τους Δυτικούς ιμπεριαλιστές. Έκλεισε οριστικά τον δίαυλο επικοινωνίας με μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και μια χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Τώρα κλείνει την πόρτα στο Ιράν και τους συμμάχους του. Μια μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα-βαρόμετρο στη Μέση Ανατολή που έχει δοκιμαστεί από τον ιμπεριαλιστικό παρεμβατισμό εδώ και δεκαετίες. Ακόμα και οι πιο πιστοί σύμμαχοι των Αμερικανών κράτησαν αποστάσεις από την εγκληματική απόφαση Τραμπ να δολοφονήσει τον Σουλεϊμανί. Και αυτό γιατί οι πάντες γνωρίζουν πως ο ίδιος έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αποδυνάμωση των Ισλαμοφασιστών του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα. Όμως τα Αμερικανικά μίντια έκαναν το άσπρο μαύρο για να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη απόφαση Τραμπ. Παρουσίασαν τον Σουλεϊμανί σαν ένα 'τερας' το οποίο δήθεν σχεδίαζε επιθέσεις κατά Αμερικανών. Και φυσικά, ούτε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ούτε τα μίντια έδωσαν το παραμικρό στοιχείο για να στηρίξουν αυτό τον ισχυρισμό. 

Επιπλέον, την ώρα της δολοφονίας, ο Σουλεϊμανί βρισκόταν ουσιαστικά σε ειρηνευτική αποστολή, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Grayzone, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Adil Abdul-Mahdi, είπε πως το ίδιο πρωί που δολοφονήθηκε ο Σουλεϊμανί, σχεδίαζε να συναντηθεί μαζί του, σε μια προσπάθεια του Ιράκ να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην επαναπροσέγγιση Ιράν - Σαουδικής Αραβίας. 

Όλα δείχνουν πως ο παρορμητικός Τραμπ παρασύρθηκε από τα νεοσυντηρητικά γεράκια που κατακλύζουν την κυβέρνησή του, αλλά και από ανθρώπους του Ισραηλινού λόμπι, που ήθελαν να δυναμιτίσουν την προσπάθεια μιας τέτοιας επαναπροσέγγισης και να κρατήσουν τον Τραμπ σε σταθερή τροχιά πολεμικής αντιπαράθεσης με το Ιράν.

Ο 'πορτοκαλί κλόουν', που παίζει το ρόλο του προέδρου των ΗΠΑ, είναι τόσο εκτός πραγματικότητας, που λίγα λεπτά πριν από τα Ιρανικά αντίποινα με την πυραυλική επίθεση σε Αμερικανικές βάσεις εντός Ιρακινού εδάφους, προκαλούσε ανοιχτά το Ιράν στο Τουίτερ με φρασεολογία 10χρονου! Μετά την επίθεση όμως τα 'μάζεψε' άρον-άρον καθώς μέσα από το διάγγελμά του άφησε ουσιαστικά να εννοηθεί ότι 'δεν τρέχει και τίποτα'. Αρκεί να σκεφτείτε ότι οι Αμερικανοί έχουν ξεκινήσει πολέμους για πολύ μικρότερες αφορμές. 

Όμως ο Τραμπ ψηφίστηκε από πολλούς Αμερικανούς ως ένα σημαντικό βαθμό επειδή αυτο-διαφημίστηκε ως 'αντιπαρεμβατικός', κατηγορώντας την Κυβέρνηση Ομπάμα για το χάος σε Συρία και Λιβύη και ισχυριζόμενος ότι είχε ταχθεί κατά του πολέμου στο Ιράκ. Άρα, ήξερε ότι αν ξεκινούσε έναν ακόμη πιο καταστροφικό πόλεμο με το Ιράν θα καταποντίζονταν δημοσκοπικά και δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να επανεκλεγεί. Ε λοιπόν, μ'αυτόν τον ανεκδιήγητο συντάχτηκε ο Μητσοτάκης. 

Πέρα απ'όλα αυτά, η δολοφονία Σουλεϊμανί επικρίθηκε έντονα ακόμα και από πολλές πολιτικές προσωπικότητες εντός του Αμερικανικού Κογκρέσου. Μάλιστα, ένας από τους πιο δημοφιλείς υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Μπέρνι Σάντερς, μίλησε ανοιχτά και ξεκάθαρα για δολοφονία! Και επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα πάρει πρωτοβουλία για να μπλοκάρει τον Τραμπ στην περίπτωση που επιχειρήσει να ξεκινήσει έναν απόλυτα καταστροφικό πόλεμο με το Ιράν χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.  

Τι πήρε λοιπόν ο Μητσοτάκης για την τυφλή, μέχρι ανοησίας, αφοσίωσή του στον Τραμπ; Απολύτως τίποτα.

Είναι φανερό ότι επιθυμούσε διακαώς να πάρει τουλάχιστον μια ρητή καταδίκη της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Αλλά ο Τραμπ έκανε τον 'Κινέζο' κρατώντας αποστάσεις. Ήταν λογικό. Γιατί η αδιανόητη δολοφονία Σουλεϊμανί συνοδεύτηκε και με μια επική γκάφα των Αμερικανών, αφού δολοφόνησαν και έναν από τους σημαντικότερους διοικητές των σιιτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, Abu Mahdi al-Muhandis, ο οποίος επέβαινε στο ίδιο κομβόι.  

Έτσι, οι δολοφονίες των δύο στρατιωτικών εξόργισαν και τους Ιρακινούς και τους έσπρωξαν ακόμα περισσότερο προς το Ιρανικό στρατόπεδο, καθώς είχε ήδη ξεκινήσει η προσέγγιση Ιράν-Ιράκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ιρακινοί ζητούν τώρα επιτακτικά την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός τους. Καθώς οι Αμερικανοί θα αισθάνονται όλο και λιγότερο ασφαλείς στο Ιρακινό έδαφος, η Τουρκία θα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά.

Το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε, είναι να υπάρχουν κάποιοι, που στο παρασκήνιο κάνουν διορθωτικές κινήσεις απέναντι στην απαράδεκτη (έως ανύπαρκτη) εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Αν όμως είναι οι ίδιοι που συμβουλεύουν τον Μητσοτάκη τι πρέπει να πει δημοσίως, τότε σίγουρα δεν υπάρχει καμιά ελπίδα. Ο Θεός να βάλει το χέρι του ...

Comments

Popular posts from this blog

Former CIA high-ranking official accidentally reveals the type of the false flag operation that the US imperialists will orchestrate to start a war with Iran

globinfo freexchange
In the following video, Jimmy Dore makes an analysis of an interview that the former CIA deputy director, Michael Morell, gave on CBS, regarding the recent developments after the assassination of the Iranian major general, Qasem Soleimani. 
Morell describes a probable scenario according to which the Iranians and their proxies could retaliate further. And therefore, this will naturally and eventually lead the US to start a war with Iran. As Morell points out:
                    Hopefully, that can de-escalate now, but that doesn't mean the covert war is over. [...] There are two things we need to think about here. One is, still, down the road, at some point, an assassination of a senior US official, somewhere in the world, could be months from now, to get revenge. And then, two, we still have to worry about those Iranian proxies. They may still attack US military bases ...

Note, that this interview was taken AFTER the Iranian retaliation through the missile att…

Suppression before uprising: how the system attempts to push societies away from the practice of protesting

globinfo freexchange
Six years ago we wrote that controlled information that reaches the media and reproduced by them, may include the overestimated capability of governments to monitor, for example, an extremely large number of phone conversations. Even if there is such a possibility, such huge amount of data is extremely difficult to be processed. However, the technology is evolving rapidly, and possibly will allow processing of large amount of data in very short time, in the near future. When technology will allow this, people will have already become familiar with the idea that any conversation can be investigated and processed any time.
Today, it seems that not only we reached that point, but the establishment apparatus seeks to 'train' us to accept an elevated form of suppression, through a rapidly growing surveillance technology.

A recent article published in NY Times proves that the establishment apparatus will seek to expand the suppression state in unprecedented leve…

Μα καλά, δεν βρέθηκε ένας να του δείξει ως που μπορούν να φτάσουν οι Ιρανικοί πύραυλοι;

failed evolution
Οι φάπες πέφτουν σύννεφο και απ'ότι φαίνεται, στις όποιες διαπραγματεύσεις, η σημερινή κυβέρνηση παριστάνει τη γλάστρα, χωρίς να απαιτεί το παραμικρό.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Κούλης έσπευσε να επικροτήσει την απαράδεκτη ενέργεια του Τραμπ να δώσει εντολή για τη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί.  
Δυστυχώς, είχαμε και πάλι δίκιο. Η χώρα ήδη πληρώνει την απόλυτα ανεύθυνη στάση Μητσοτάκη, καθώς το Ιράν προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, με τον Ιρανό πρέσβη να φέρεται να δηλώνει ότι «Ούτε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες έχουμε κακές σχέσεις δεν τοποθετήθηκαν έτσι». 
Όμως το Ιράν φαίνεται να προχώρησε παραπέρα, θέτοντας θέμα Αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, στέλνοντας μια επιστολή στην Καθημερινή και αναφέροντας, μεταξύ άλλων: "Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση επιβολής πολέμου κατά της χώρας από την Αμερική, η διάθεση βάσεων από οποιαδήποτε χώρα στον αμερικανικό εισβολέα …

Why the US imperialists will start a war with Iran right after the 2020 US presidential election

by system failure
Even before 2016 US presidential election we were arguing in this blog that Donald Trump is only the reserve of the establishment, a necessity solution. The first signs, right after his election, were indicating that we were right. Trump literally hired Goldman Sachs to run the economy and immediately authorized further tax-cuts for the super-rich, contrary to his pre-election rhetoric.
Then, things got even worse by hiring some of the most bloodthirsty neocons in key positions. Trump's 'anti-establishment' facade was rapidly collapsing as he was  starting to move towards the US deep state agenda. In fact, the only card left to play was that of his alleged 'anti-interventionism'. Yet, he succumbed further to the US pro-war cabal by bombing Syria, without even waiting to see some evidence about Assad's alleged chemical attacks against civilians. 
Beyond that, he continued Obama's awful legacy regarding the war in Yemen, by arming Saudis and…

Bolivia’s free territory of Chapare has ousted the coup regime and is bracing for a bloody re-invasion

Spending time with the union members of Chapare, who run society in a collective fashion, offers special insights into the resistance to the coup. They succeeded in expelling the police, but now fear a bloodbath in retaliation.

by Ollie Vargas
Part 1

Known as Bolivia’s Chapare region, the Tropico of Cochabamba is a sanctuary for elected President Evo Morales’ most dedicated base of support. Since the November 10 coup, it has effectively become a self-governing territory where the military junta is absent.

The police and military were sent in full retreat from this area the coup began and were told they would only be welcomed back if the they “get on their knees and apologize” to the community.

In this 12,000 square kilometer swath of land, hundreds of unions have flourished over the years. I spent several days with the union rank and file, witnessing how they run society in a collective fashion, and how they have organized ferocious resistance to a right-wing coup government that threat…

US-backed parties have infiltrated Lebanon’s protests, pushing the country toward war amid economic collapse

By joining the roadblocks around Beirut, protesters allowed themselves to be used by US-allied parties playing a dangerous game that has the potential to explode into open warfare
by Rania Khalek
Part 4 - Cooperation and integration versus the West’s recipe for fragmentation
The Lebanese economy is facing imminent collapse. Unemployment is spreading, prices are spiking and the street price of the Lebanese lira continues to devalue. There is little that can be done to avoid the collapse, which has been thirty years in the making.

The implosion of the Lebanese economy is spilling over into Syria, which was already teetering on the edge of economic collapse due to eight years of war, government mismanagement and US sanctions designed to collapse the country. Syria was relying on Lebanon as its access point to purchase goods for imports. Now that too is gone. Lebanon’s economic crisis is also affecting Syrian elites who placed their money in Lebanese banks during the war and cannot access i…

Antisemitism claims have one goal: To stop Jeremy Corbyn winning power

The Jewish community’s alienation from Labour has been years in the making - but it is Johnson's Conservatives who have embraced hostility to minorities
Jonathan Cook
Part 11 - One-sided programme
Respondents had been influenced, Philo pointed out, by headlines like “Corbyn’s antisemite army” or descriptions of Labour as “riddled with antisemites”. He also noted the role of the BBC, which is widely trusted, in bolstering the misleading coverage. 
Its recent Panorama programme “Is Labour Anti-Semitic?” presented 17 former Labour staffers attacking the Corbyn-led party. But the programme-makers failed to identify who these critics were. Many were in fact Israel lobbyists – one was even a former employee of the Israeli embassy in London.

While the show included one person replying to the complaints, it entirely excluded the many Jewish voices in Labour that defend Corbyn. Philo observed that both the BBC and Guardian, two media organisations often seen as offering a counterweight to th…

Ex-US intel officer: Pompeo 'lying through his teeth' on Iran

The Grayzone
The Trump administration is imposing new sanctions on Iran and defying Iraq's call for a US troop withdrawal. This comes as the stated rationale for the US assassination of Qasem Soleimani and Abu Mahdi al-Muhandis is being undermined by its top officials' own statements. Scott Ritter, a former Marine Corps intelligence officer, analyzes the increased White House coercion efforts and collapsing intelligence claims.

Big tech firms are joining Trump’s all out war against Iran

Deleting messages of support for Iran may seem a petty, childish retaliation for opposing the Trump administration, but it has profound ramifications for freedom of access to information.
by Alan Macleod 
Silicon Valley giant Facebook announced Friday that it would be deleting all positive posts about recently assassinated Iranian general Qassem Soleimani on its platform and its subsidiary Instagram. The reason for this, it explained to CNN, was that the new U.S. sanctions made it illegal to promote any message supporting a person or group that the government describes as a terrorist organization. “We operate under U.S. sanctions laws, including those related to the U.S. government’s designation of the Iranian Revolutionary Guard Corps (IRGC) and its leadership,” a Facebook spokesperson said. 
Instagram had already closed Soleimani’s account in April last year, following Trump’s designation of the IRGC as a terrorist group. Following the news Friday, Twitter suspended Iranian Supreme L…

US-backed parties have infiltrated Lebanon’s protests, pushing the country toward war amid economic collapse

By joining the roadblocks around Beirut, protesters allowed themselves to be used by US-allied parties playing a dangerous game that has the potential to explode into open warfare
by Rania Khalek
Part 3 - Fear of Amal, hatred of corrupt leadership, and lack of ideology
In Tyre, protesters tore down Berri’s posters and torched the Tyre Rest House Resort, which they believe is owned by Randa Berri, though Nabih Berri denied it. When I visited Tyre two weeks later, hundreds of new posters of Berri had been erected that read, “the guarantor of Lebanon” and “we are all with you [Berri].”

The posters surrounded the small protest encampment located in a roundabout on the beach road. The protest was part art fair, part concert for families, with liberals and a few leftists filling the ranks. Demonstrators were careful not to name leaders like Berri in their chants and when interviewed, they often spoke in vague terms out of fear of Amal. Later in the night, Amal members provoked the protesters…