Skip to main content

Η πολιτική μεθόδευση της φυλάκισης του Λούλα

Σοβαρότατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις θέτουν εν αμφιβόλω την αμεροληψία του δικαστή που καταδίκασε τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για διαφθορά - Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος δικαστής σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Μπολσονάρο.

Χριστίνα Πάντζου

Την άμεση απελευθέρωση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ζήτησαν οι συνήγοροί του μετά τις αποκαλύψεις του ψηφιακού ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας The Intercept ότι βασικοί παράγοντες της επιχείρησης κατά της διαφθοράς «Lava Jato» έκαναν πολιτικά υποκινούμενες παρεμβάσεις με στόχο την καταδίκη και φυλάκιση του Λούλα. Στόχος ήταν να αποκλειστεί από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2018, τις οποίες σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα κέρδιζε με μεγάλη διαφορά.

Τα τρία εκρηκτικά ρεπορτάζ της βραζιλιάνικης έκδοσης του Intercept, βασισμένα σε πληροφορίες που έδωσε ανώνυμος χάκερ, περιέχουν αποσπάσματα από μηνύματα που (παράνομα κατά το Σύνταγμα) αντάλλασσαν σε όλη τη διάρκεια της έρευνας ο δικαστής Σέρζιο Μόρο με τον βασικό εισαγγελέα της «Lava Jato», Ντέλταν Νταλανιόλ.

Και δείχνουν πως ο Μόρο (που τιμήθηκε από τον ακροδεξιό πρόεδρο Μπολσονάρο με τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης) συντόνιζε στην πράξη τους εισαγγελείς σαν να ήταν προϊστάμενός τους, δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις και «συμβουλές» για το έργο τους, προτείνοντας «ευνοϊκές» πηγές, ορίζοντας τον ρυθμό και την πορεία των ερευνών, όπως και τη σειρά των διαφόρων φάσεων των επιχειρήσεων των εισαγγελικών αρχών, τις οποίες μετά θα εκδίκαζε ο ίδιος.

O Μόρο μετέτρεψε την επιχείρηση «Lava Jato» σε σημαία που συσπείρωσε το συντηρητικό στρατόπεδο -από όπου αναδύθηκε το νεοφασιστικό μόρφωμα του Μπολσονάρο- με βασικό στόχο τον «πολιτικό θάνατο» του Κόμματος Εργατών.

Το πέτυχε: η Ντίλμα καθαιρέθηκε το 2016, ο Μόρο καταδίκασε τον Λούλα για διαφθορά το 2017 και μετά την επικύρωση της καταδίκης του από εφετείο, τον φυλάκισε. Τώρα, τα πρώτα τρία ρεπορτάζ (από σειρά που θα ακολουθήσει) του ιδρυτή του Intercept και βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ, δημοσιοποιώντας κάποια από τα μηνύματα που αντάλλασσαν δικαστής και εισαγγελέας, τεκμηριώνουν την πολιτική δίωξη του πρώην προέδρου Λούλα.

«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός χωρίς κάποια επιχείρηση;» ρωτούσε ρητορικά ο Μόρο τον εισαγγελέα Νταλανιόλ, δίνοντας έτσι οδηγίες για τον ρυθμό που έπρεπε να ακολουθήσουν οι έρευνες ώστε να υπάρξει ένας νέος κύκλος κατηγορούμενων σε πρόσφορη πολιτική συγκυρία.

Επιπλέον, κανόνιζαν ποια χρονική στιγμή θα διέρρεαν ηχογραφημένες συνομιλίες που μπορούσαν εύκολα να παρερμηνευτούν (π.χ. της πρώην προέδρου Ρούσεφ και του Λούλα) από τον απόρρητο φάκελο της υπόθεσης, ώστε να έχουν μεγαλύτερο πολιτικό αντίκτυπο. «Η διαρροή των ηχογραφημένων συνομιλιών ήταν πράξη νόμιμης άμυνας», έλεγε ο Νταλανιόλ, με τον Μόρο να απαντά «δεν μετανιώνω που ήρα το απόρρητο. Ηταν η καλύτερη απόφαση, αλλά οι αντιδράσεις δεν ήταν καλές».

Μιλούσαν ανοιχτά ακόμη και για τη βούλησή τους να αποτρέψουν μια νίκη του Κόμματος των Εργατών παίρνοντας σχετικά μέτρα, όπως όταν αντάλλασσαν μηνύματα για τα πώς θα εμποδίσουν τη δημοσίευση συνέντευξης που είχε δώσει από το κελί της φυλακής ο Λούλα στη Folha de Sao Paolo, γιατί αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει το κόμμα του ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Αλλα αποσπάσματα μηνυμάτων που δημοσιοποίησε το Intercept δείχνουν πως ο Νταλανιόλ δεν θεωρούσε απόλυτα εδραιωμένες τις κατηγορίες κατά του Λούλα.

«Θα λένε ότι κατηγορούμε βασισμένοι σε ειδήσεις των εφημερίδων και σε έωλες ενδείξεις… Kαι από όσα μου έχουν πει, ούτε εμπιστεύομαι την ιστορία με το διαμέρισμα», έγραφε προς τον Μόρο, εννοώντας το διαμέρισμα που υποτίθεται ότι πήρε ο Λούλα ως μίζα για να εξασφαλίσει συμβάσεις της πετρελαϊκής Petrobras στην κατασκευαστική OAS, κατηγορία για την οποία καταδικάστηκε.


Οι αποκαλύψεις έχουν δρομολογήσει σειρά εξελίξεων. Ο Μόρο, για να αποφύγει τις απαντήσεις στους δημοσιογράφους, προτίμησε να ταξιδέψει στην Αμαζονία, αλλά με δηλώσεις του αναγνωρίζει μεν την ύπαρξη αυτών των συστηματικών συνομιλιών μέσα από το Telegram, αμφισβητεί όμως τους συγκεκριμένους διαλόγους.

Ηδη το Συμβούλιο Επιθεώρησης Εισαγγελέων διέταξε προκαταρκτική έρευνα ζητώντας από τον Νταλανιόλ και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους να καταθέσουν σχετικά εντός δέκα ημερών. Στο δε Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Εργατών ξεκίνησε συζητήσεις με άλλες προοδευτικές δυνάμεις για τη σύσταση Διερευνητικής Επιτροπής γι’ αυτό το σκάνδαλο.

«Αν πριν υπήρχαν βάσιμες αμφιβολίες για την αμεροληψία του Μόρο, τώρα έχουμε γεγονότα. Είναι σοκαριστική η άμεση συνδιαλλαγή δικαστή και εισαγγελέα. Η υπόθεση πρέπει να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο: το τι θα κάνουν είναι άγνωστο, αλλά τα στοιχεία είναι πολύ ισχυρά, τόσο ώστε να ακυρώσουν τη διαδικασία και να απελευθερώσουν τον Λούλα» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σέλσο Αμορίμ.

«Τέτοια διαπλοκή ανάμεσα σε δικαστή και εισαγγελείς είναι απόλυτα παράνομη και αποδεικνύει αυτό που πάντα λέγαμε, ότι αυτή η υπόθεση συνιστά πολιτική δίωξη για να αποκλείσουν τον πρώην πρόεδρο από τις εκλογές του 2018», τόνισε η Βαλέσκα Τεϊσέιρα Μάρτινς, από την ομάδα των συνηγόρων του, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του. «Μελετάμε τα επόμενα νομικά βήματα, αλλά αναμφίβολα όλα αυτά αποτελούν λόγο για την άμεση απελευθέρωση του πρώην προέδρου».

Αλλά οι μεθοδεύσεις δεν έχουν τελειώσει. Την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο Λούλα θα μπορούσε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης.

Δύο ημέρες μετά ανακοινώθηκε η έναρξη άλλης δίκης κατά του πρώην προέδρου, η δέκατη από το 2016, με την κατηγορία αυτή τη φορά ότι το 2010 πήρε μίζες από την κατασκευαστική Odebrecht για να της εξασφαλίσει ευνοϊκό δάνειο από την Τράπεζα Ανάπτυξης. Οπως σημειώνει το Ιntercept, αυτές οι συντονισμένες κινήσεις έχουν ως στόχο να κρατήσουν φυλακισμένο τον Λούλα.

Πηγή:Comments

Popular posts from this blog

It has started: Spain decides permanent UBI for its citizens

globinfo freexchange
Spain appears to be the first country that will implement a permanent form of Universal Basic Income for its citizens. As the Independentreported: [emphasis added]
Spain’s cabinet has approved the creation of a national minimum income, according to a government spokesperson.

Deputy Prime Minister Pablo Iglesias told a news conference on Friday the creation of a minimum income worth €462 (£416.92) a month will target some 850,000 households or 2.5 million people.

The government would pay the monthly stipend and top up existing revenue for people earning less so that they receive at least that minimum amount every month, he said.

The minimum income would increase with the number of family members, up to a maximum of €1,015 (£916.30) each month. The programme would cost the government about €3 billion a year.

Mr Iglesias said: “Today is a historic day for our democracy. Today this government is showing that its political choice is social justice and that it takes the…

Τίποτα δεν σταματάει το νεοφιλελεύθερο "οδοστρωτήρα" τους ...

globinfo freexchange
Αφού τελείωσαν τα χειροκροτήματα για τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Μητσοτάκης επέστρεψε στην "κανονικότητα" της αποστολής του, που, με λίγα λόγια, είναι η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των πάντων. Έτσι, μετά το διάλειμμα λόγω πανδημίας, φανέρωσε και πάλι το πόσο αδημονεί να οδηγήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης.
Όπως αναφέρει το tvxs.gr:
                         Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες μέρες από την άρση του Lockdown και την απομάκρυνση, σε πρώτη φάση, του σοβαρού υγειονομικού κινδύνου της πανδημίας, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, εγκαταλείποντας τα «χειροκροτήματα» και τις αναφορές στους «ήρωες» υγειονομικούς και στη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας. Παρά το «σκληρό μάθημα» που έδωσε η πανδημία στους νεοφιλεύθερους λάτρεις της «αγοράς», φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν εγκατέλειψε ποτέ τους αρχικούς σχεδιασμούς της, παρά τον τρόπο που το δημόσιο σύστημα υγεία…

New court files expose Sheldon Adelson’s security team in US spy operation against Julian Assange

An exclusive investigation by The Grayzone reveals new details on the critical role Sheldon Adelson’s Las Vegas Sands played in an apparent CIA spying operation targeting Julian Assange, and exposes the Sands security staff who helped coordinate the malicious campaign.
by Max Blumenthal
I was the CIA director. We lied, we cheated, we stole.

–Mike Pompeo, College Station, TX, April 15, 2019
Part 2 - Pompeo outlines the attack on Assange
Pompeo’s first public speech as CIA Director, hosted at the Washington DC-based Center for Strategic and International Studies think tank on April 13, 2017, was one of the most paranoid and resentful addresses ever delivered by an agency chief.
The former Republican congressman from Kansas opened his speech with an extended tirade against the “Philip Agees in the world,” referring to the CIA whistleblower who handed over thousands of classified documents to leftist publishers that revealed shocking details of illegal US regime change and assassination …

The neoliberal machine mocks Millennials and Gen Xers through a documentary about Bernie's awful mistreatment by the corporate media!

globinfo freexchange
Now that the "Bernie Sanders" threat for the establishment has been neutralized (for a second time), the neoliberal machine is free to pretend that it cares about the truth.
Kyle Kulinski speaks about a new documentary by VICE about the media bias against Bernie Sanders. Although the doc trailer is pretty impressive, Kulinski starts with a pretty remarkable argument he saw on Twitter:
                         Credit to VICE. Thank you for this documentary. Curious how it released after Bernie dropped out. 

Kulinski finds that the mainstream media still have enough power to neutralize an undesirable candidate, as they did with Bernie, despite the fact that most of the people don't trust them. He also explains the demographics of this year's race for the leadership of the Democratic party.

As he supports, Millennials and Gen Xers overwhelmingly supported Bernie Sanders against the Baby Boomers and the Silent Generation (in which Bernie actually be…

Δεν τους βγαίνει με τίποτα η "στρατηγική ήττα" ...

globinfo freexchange
Τα πράγματα φαίνεται να εξελίσσονται σχεδόν όπως τα είχαμε προβλέψει.
Όπως είχαμε επισημάνει ήδη από τα μέσα Απριλίου, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε νέες, αλλεπάλληλες "φουσκωμένες" δημοσκοπήσεις από την φιλοκυβερνητική μηχανή προπαγάνδας, ώστε να προετοιμαστεί ψυχολογικά το κοινό για το επικείμενο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
Στις δημοσκοπήσεις αυτές θα βλέπουμε ενδεχομένως την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς να μεγαλώνει, με μια ταυτόχρονη πτώση του ποσοστού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε βαθμό που να δικαιολογεί την στρατηγική του ήττα.  
Ωστόσο, το 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνιστά στρατηγική ήττα στο βαθμό που επιθυμεί το καθεστώς και η ντόπια ολιγαρχία, εν όψει μάλιστα και απλής αναλογικής. Οπότε θα πρέπει να αναμένουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα ένα νέο βομβαρδισμό από δημοσκοπήσεις στις οποίες το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα "ροκανίζεται" σταδιακά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κ…

Το κίνημα Slow News: η απάντηση στα Fake News?

globinfo freexchange
Στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο, ο αβάσταχτος όγκος πληροφοριών που καταναλώνουμε καθημερινά έχει γεννήσει ένα δυστοπικό παράδοξο: την ίδια στιγμή, αμφισβητούμε και πιστεύουμε τα πάντα. Το μυαλό μας έχει βυθιστεί σε μια δίνη από tweets, αναρτήσεις, βίντεο, hoaxes και fake news.
Τα τελευταία χρόνια, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, νησίδες αντίστασης έρχονται στην επιφάνεια. Ολιγομελείς ομάδες ανεξάρτητων δημοσιογράφων αγωνίζονται να οικοδομήσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο πληροφόρησης, το οποίο βασίζεται σε μια εξαιρετικά απλή αρχή: πρέπει να κόψουμε ταχύτητα. Ένα μαχητικό ντοκιμαντέρ που έχει βαλθεί να αποδείξει ότι η δημοσιογραφία παραμένει ο βασικός πυλώνας της δημοκρατίας.
https://www.filmfestival.gr/el/section-tdf/movie/1047/13001


Το ενδιαφέρον αυτό ντοκιμαντέρ του Alberto Puliafito, ερευνά ένα νέο είδος δημοσιογραφίας που γεννήθηκε από την ανάγκη για δημοσιογραφική αυθεντικότητα μέσα στο σημερινό, χαοτικό μιντιακό τοπίο.
Σε ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από μια αδι…

Chris Hedges interviews Howie Hawkins, Green for President

Howie Hawkins
Pulitzer Prize winning journalist and public intellectual, Chris Hedges, speaks with Howie Hawkins about the political landscape in 2020, "lesser evilism" and more.

How the USA erased the USSR victory over Nazi Germany

Moderate Rebels
The Soviet Union played the leading role in defeating Nazi Germany in World War II, but the US government has tried to erase its unimaginable sacrifice. Historian Peter Kuznick discusses the real history of WWII, and how 80% of Nazis were killed on the Eastern Front with the USSR.

New court files expose Sheldon Adelson’s security team in US spy operation against Julian Assange

An exclusive investigation by The Grayzone reveals new details on the critical role Sheldon Adelson’s Las Vegas Sands played in an apparent CIA spying operation targeting Julian Assange, and exposes the Sands security staff who helped coordinate the malicious campaign.
by Max Blumenthal
I was the CIA director. We lied, we cheated, we stole.

–Mike Pompeo, College Station, TX, April 15, 2019
Part 3 - Journey to “the dark side”
On February 26, 2017, Wikileaks announced the forthcoming release of a major tranche of CIA files revealing details of the agency’s hacking and electronic surveillance tools. One such spying application called “Marble” allowed agency spies to implant code that obfuscated their identity on computers they had hacked. Other files contained evidence of programs that allowed hackers to break into encrypted messaging applications like Signal and Telegram, and to turn Samsung smart TVs into listening devices. 
Two days after Wikileaks’ initial announcement, on February …

COVID-19 took Chicago black lives first & exposed structural racism

Democracy Now!
The coronavirus pandemic's disproportionate toll on African Americans through the story of Chicago's first 100 recorded deaths. 
A report by ProPublica found that 70 of the first 100 people to die were African American. Black people account for 30% of Chicago's population and 72% of COVID-19 deaths.
ProPublica reporter Adriana Gallardo, who contributed to the report "COVID-19 Took Black Lives First. It Didn't Have To.", says the story paints a picture of "sophisticated structural racism" in Chicago.