Skip to main content

Η πολιτική μεθόδευση της φυλάκισης του Λούλα

Σοβαρότατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις θέτουν εν αμφιβόλω την αμεροληψία του δικαστή που καταδίκασε τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για διαφθορά - Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος δικαστής σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Μπολσονάρο.

Χριστίνα Πάντζου

Την άμεση απελευθέρωση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ζήτησαν οι συνήγοροί του μετά τις αποκαλύψεις του ψηφιακού ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας The Intercept ότι βασικοί παράγοντες της επιχείρησης κατά της διαφθοράς «Lava Jato» έκαναν πολιτικά υποκινούμενες παρεμβάσεις με στόχο την καταδίκη και φυλάκιση του Λούλα. Στόχος ήταν να αποκλειστεί από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2018, τις οποίες σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα κέρδιζε με μεγάλη διαφορά.

Τα τρία εκρηκτικά ρεπορτάζ της βραζιλιάνικης έκδοσης του Intercept, βασισμένα σε πληροφορίες που έδωσε ανώνυμος χάκερ, περιέχουν αποσπάσματα από μηνύματα που (παράνομα κατά το Σύνταγμα) αντάλλασσαν σε όλη τη διάρκεια της έρευνας ο δικαστής Σέρζιο Μόρο με τον βασικό εισαγγελέα της «Lava Jato», Ντέλταν Νταλανιόλ.

Και δείχνουν πως ο Μόρο (που τιμήθηκε από τον ακροδεξιό πρόεδρο Μπολσονάρο με τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης) συντόνιζε στην πράξη τους εισαγγελείς σαν να ήταν προϊστάμενός τους, δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις και «συμβουλές» για το έργο τους, προτείνοντας «ευνοϊκές» πηγές, ορίζοντας τον ρυθμό και την πορεία των ερευνών, όπως και τη σειρά των διαφόρων φάσεων των επιχειρήσεων των εισαγγελικών αρχών, τις οποίες μετά θα εκδίκαζε ο ίδιος.

O Μόρο μετέτρεψε την επιχείρηση «Lava Jato» σε σημαία που συσπείρωσε το συντηρητικό στρατόπεδο -από όπου αναδύθηκε το νεοφασιστικό μόρφωμα του Μπολσονάρο- με βασικό στόχο τον «πολιτικό θάνατο» του Κόμματος Εργατών.

Το πέτυχε: η Ντίλμα καθαιρέθηκε το 2016, ο Μόρο καταδίκασε τον Λούλα για διαφθορά το 2017 και μετά την επικύρωση της καταδίκης του από εφετείο, τον φυλάκισε. Τώρα, τα πρώτα τρία ρεπορτάζ (από σειρά που θα ακολουθήσει) του ιδρυτή του Intercept και βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ, δημοσιοποιώντας κάποια από τα μηνύματα που αντάλλασσαν δικαστής και εισαγγελέας, τεκμηριώνουν την πολιτική δίωξη του πρώην προέδρου Λούλα.

«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός χωρίς κάποια επιχείρηση;» ρωτούσε ρητορικά ο Μόρο τον εισαγγελέα Νταλανιόλ, δίνοντας έτσι οδηγίες για τον ρυθμό που έπρεπε να ακολουθήσουν οι έρευνες ώστε να υπάρξει ένας νέος κύκλος κατηγορούμενων σε πρόσφορη πολιτική συγκυρία.

Επιπλέον, κανόνιζαν ποια χρονική στιγμή θα διέρρεαν ηχογραφημένες συνομιλίες που μπορούσαν εύκολα να παρερμηνευτούν (π.χ. της πρώην προέδρου Ρούσεφ και του Λούλα) από τον απόρρητο φάκελο της υπόθεσης, ώστε να έχουν μεγαλύτερο πολιτικό αντίκτυπο. «Η διαρροή των ηχογραφημένων συνομιλιών ήταν πράξη νόμιμης άμυνας», έλεγε ο Νταλανιόλ, με τον Μόρο να απαντά «δεν μετανιώνω που ήρα το απόρρητο. Ηταν η καλύτερη απόφαση, αλλά οι αντιδράσεις δεν ήταν καλές».

Μιλούσαν ανοιχτά ακόμη και για τη βούλησή τους να αποτρέψουν μια νίκη του Κόμματος των Εργατών παίρνοντας σχετικά μέτρα, όπως όταν αντάλλασσαν μηνύματα για τα πώς θα εμποδίσουν τη δημοσίευση συνέντευξης που είχε δώσει από το κελί της φυλακής ο Λούλα στη Folha de Sao Paolo, γιατί αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει το κόμμα του ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Αλλα αποσπάσματα μηνυμάτων που δημοσιοποίησε το Intercept δείχνουν πως ο Νταλανιόλ δεν θεωρούσε απόλυτα εδραιωμένες τις κατηγορίες κατά του Λούλα.

«Θα λένε ότι κατηγορούμε βασισμένοι σε ειδήσεις των εφημερίδων και σε έωλες ενδείξεις… Kαι από όσα μου έχουν πει, ούτε εμπιστεύομαι την ιστορία με το διαμέρισμα», έγραφε προς τον Μόρο, εννοώντας το διαμέρισμα που υποτίθεται ότι πήρε ο Λούλα ως μίζα για να εξασφαλίσει συμβάσεις της πετρελαϊκής Petrobras στην κατασκευαστική OAS, κατηγορία για την οποία καταδικάστηκε.


Οι αποκαλύψεις έχουν δρομολογήσει σειρά εξελίξεων. Ο Μόρο, για να αποφύγει τις απαντήσεις στους δημοσιογράφους, προτίμησε να ταξιδέψει στην Αμαζονία, αλλά με δηλώσεις του αναγνωρίζει μεν την ύπαρξη αυτών των συστηματικών συνομιλιών μέσα από το Telegram, αμφισβητεί όμως τους συγκεκριμένους διαλόγους.

Ηδη το Συμβούλιο Επιθεώρησης Εισαγγελέων διέταξε προκαταρκτική έρευνα ζητώντας από τον Νταλανιόλ και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους να καταθέσουν σχετικά εντός δέκα ημερών. Στο δε Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Εργατών ξεκίνησε συζητήσεις με άλλες προοδευτικές δυνάμεις για τη σύσταση Διερευνητικής Επιτροπής γι’ αυτό το σκάνδαλο.

«Αν πριν υπήρχαν βάσιμες αμφιβολίες για την αμεροληψία του Μόρο, τώρα έχουμε γεγονότα. Είναι σοκαριστική η άμεση συνδιαλλαγή δικαστή και εισαγγελέα. Η υπόθεση πρέπει να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο: το τι θα κάνουν είναι άγνωστο, αλλά τα στοιχεία είναι πολύ ισχυρά, τόσο ώστε να ακυρώσουν τη διαδικασία και να απελευθερώσουν τον Λούλα» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σέλσο Αμορίμ.

«Τέτοια διαπλοκή ανάμεσα σε δικαστή και εισαγγελείς είναι απόλυτα παράνομη και αποδεικνύει αυτό που πάντα λέγαμε, ότι αυτή η υπόθεση συνιστά πολιτική δίωξη για να αποκλείσουν τον πρώην πρόεδρο από τις εκλογές του 2018», τόνισε η Βαλέσκα Τεϊσέιρα Μάρτινς, από την ομάδα των συνηγόρων του, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του. «Μελετάμε τα επόμενα νομικά βήματα, αλλά αναμφίβολα όλα αυτά αποτελούν λόγο για την άμεση απελευθέρωση του πρώην προέδρου».

Αλλά οι μεθοδεύσεις δεν έχουν τελειώσει. Την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο Λούλα θα μπορούσε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης.

Δύο ημέρες μετά ανακοινώθηκε η έναρξη άλλης δίκης κατά του πρώην προέδρου, η δέκατη από το 2016, με την κατηγορία αυτή τη φορά ότι το 2010 πήρε μίζες από την κατασκευαστική Odebrecht για να της εξασφαλίσει ευνοϊκό δάνειο από την Τράπεζα Ανάπτυξης. Οπως σημειώνει το Ιntercept, αυτές οι συντονισμένες κινήσεις έχουν ως στόχο να κρατήσουν φυλακισμένο τον Λούλα.

Πηγή:Comments

Popular posts from this blog

Άρχισαν να το μετανιώνουν από τώρα οι 'νοικοκυραίοι' πατριώτες;

failed evolution
Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα δικαιωνόμασταν τόσο γρήγορα. Ήδη από τα τέλη Μαΐου είχαμε γράψει:

Οι νεοφιλελεύθεροι ιμπεριαλιστές λοιπόν έστησαν το τέλειο κόλπο. Θέλοντας να ετοιμάσουν την απόλυτα αφοσιωμένη μαριονέτα τους, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να αναλάβει την εξουσία, έστησαν το σκηνικό στα μέτρα του. Έβαλαν τον Τσίπρα να υπογράψει μνημόνιο, να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών και γενικά να κάνει όλη τη βρόμικη δουλειά για να μη λερωθεί ο 'ατσαλάκωτος' Κυριάκος.
Το εγχώριο μιντιακό κατεστημένο δεν έχασε χρόνο. Άρχισε αμέσως νέες επιχειρήσεις προπαγάνδας με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να φανεί ότι η εγχώρια δεξιά, όσο και αν έχει αλλάξει, δεν έχει χάσει τα πατριωτικά ανακλαστικά της, σε αντίθεση με τους 'προδότες Αριστερούς'.  
Η προπαγάνδα έπιασε, και ένα σημαντικό ποσοστό των λούμπεν μικροαστών πήγε στην κάλπη θυμωμένο, προκειμένου να τιμωρήσει τον 'ανθέλληνα' Τσίπρα. Η μιντιακή πλύση εγκεφάλου κατάφερε με τ…

The real reason Boris Johnson pushes for a no-deal Brexit

globinfo freexchange

The UK political landscape looks increasingly chaotic, especially after Boris Johnson's ultimatum for a no-deal Brexit on 31 October. It looks like the whole country suffers from a general nervous breakdown through a "bellum omnium contra omnes" situation. But if you "follow the money", you will, eventually, see the whole picture quite clearly. And you will realize that this whole Brexit issue, is primarily the product of a merciless war among rival factions of the British capital.

In the mid-July, Reuters "exposed" some key supporters of Boris Johnson who have poured hundreds of thousands of pounds into his campaign. As Reutersreported:

          More than half the donations came from financiers and businessmen who funded the campaign to leave the European Union. The two biggest backers are Anthony Bamford, the billionaire chairman of the construction equipment maker JCB, and Jonathan Moynihan, chairman of venture capital fund Ipe…

Ο πραγματικός λόγος που ο Μπόρις Τζόνσον πιέζει για Brexit χωρίς συμφωνία

globinfo freexchange

Το Βρετανικό πολιτικό τοπίο μοιάζει να γίνεται όλο και πιο χαοτικό όσο πλησιάζουμε την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία-τελεσίγραφο που έχει ορίσει ο τωρινός Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μάλιστα απειλεί με ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ολόκληρη η χώρα φαίνεται να βρίσκεται υπό το καθεστώς μιας γενικής νευρικής κρίσης, με τα διάφορα στρατόπεδα υπέρ και κατά του Brexix, το καθένα για τους δικούς του λόγους, να έχουν λάβει θέσεις μάχης σε μια "όλοι εναντίον όλων" κατάσταση. 
Όπως ανέφερε η Εφημερίδα των Συντακτών:  
«Στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο ένα ερώτημα ακούγεται όλο και πιο δυνατά: Mπορεί να αναχαιτιστεί ο Μπόρις Τζόνσον;»… Καυτή και εύλογη η απορία που μετέφερε χθες το πρακτορείο Associated Press, καθώς εντείνεται ραγδαία η ανησυχία και στις δύο πλευρές της Μάγχης πως ο νέος, σκληροπυρηνικός μπρεξιστής, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου όχι μόνο δεν μπλοφάρει επιμένοντας πως θα βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρ…

Τα identity politics και η "φεγγαρόφωτη" των νεοφιλελέδων

globinfo freexchange
Το χθεσινό άρθρο του Liberal που αφορά το πρόσωπο της νέας υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που οι Αμερικανοί ονομάζουν identity politics. 
Με τον όρο identity politics, οι Αμερικανοί περιγράφουν έναν τρόπο άκρως επιφανειακής πολιτικής προσέγγισης, που στην ουσία αποτελεί ένα τέχνασμα της νεοφιλελεύθερης σχολής, το οποίο έχει σαν στόχο να αποπροσανατολίσει και να απομακρύνει το κοινό από την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης. 
Η συγκεκριμένη τακτική χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τα Αμερικανικά ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2016. Το φιλελεύθερο μιντιακό κατεστημένο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Μπέρνι Σάντερς, αντίπαλου της Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Και αυτό, γιατί έβλεπε με τρόμο ότι οι σοσιαλιστικές πολιτικές που πρέσβευε ο Μπέρνι Σάντερς (εντελώς αντίθετες με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου), είχαν τεράστια απήχηση σ…

Η ουσία πίσω από τη νέα επιχείρηση προπαγάνδας με αφορμή τις συντάξεις-μαμούθ

failed evolution

Με το γνωστό στυλ, τα ιδιωτικά ΜΜΕ σχεδίασαν μια νέα επιχείρηση προπαγάνδας με όχημα την "ανακάλυψη" των συντάξεων-μαμούθ. Τα μιντιακά "λαγωνικά" έδωσαν άλλη μια πάσα, αυτή τη φορά στον υπουργό εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να επιδοθεί στο τυπικό αντι-ΣΥΡΙΖΑ κρεσέντο με ύφος εισαγγελέα. 
Η Έφη Αχτσιόγλου, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους δίνοντας την πραγματική εικόνα:  
              Για όσους ασφαλίζονταν με τα παλαιά καθεστώτα (πριν τον ν. 4387/2016) αλλά αιτήθηκαν συνταξιοδότησης μετά τον ν. 4387/2016 και μετά την 01.01.2019, ακριβώς επειδή το παλαιό σύστημα για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν προέβλεπε ανώτατα όρια εισφορών δεν προέκυπταν και ανώτατα όρια συντάξεων. Για τον λόγο αυτό   είχαμε επεξεργαστεί και δρομολογήσει νομοθετική ρύθμιση η οποία έθετε ανώτατο όριο σύνταξης το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, όμως η ρύθμιση αυτή δεν πρόλαβε να περάσει από τη Βουλή καθώς προκηρύχθηκαν πρόωρα εκλογές.
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα…

Απόλυτη επιβεβαίωση: ο ιδεολογικός φανατισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη την έφερε κιόλας μπροστά στο πρώτο αδιέξοδο

globinfo freexchange

Για άλλη μια φορά επιβεβαιωνόμαστε πανηγυρικά. Αμέσως μετά την αναγνώριση του αποτυχημένου πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχαμε επισημάνει ότι:

Η κίνηση αυτή αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ακόμα και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης θα καθορίζεται, ως επί το πλείστον, από τον τυφλό φανατισμό της και όχι από μελετημένες κινήσεις που απαιτούν συνεχείς ελιγμούς και συνετές αποφάσεις.

Ασχέτως ιδεολογικού προσανατολισμού και προτιμήσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπρεπε να εκμεταλλευτεί την ουδέτερη στάση της χώρας όσον αφορά τη Βενεζουέλα και να έχει την υπομονή να περιμένει να δει που θα οδηγήσουν οι διαπραγματεύσεις. Όμως αντί να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που απέκτησε η χώρα με την ουδέτερη στάση, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, έσπευσε να το σπαταλήσει, λόγω της ιδεολογικής εμμονής που χαρακτηρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της.

Αυτό είναι ένα δείγμα του ιδεολογικού φανατισμού που διακατέχει τα γαλάζια στελέχη και πο…

Τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους η νεοφιλελεύθερη δικτατορία συνεχίζει την αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα

του system failure
Πρόκειται ενδεχομένως για ένα παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο, τουλάχιστον στο βαθμό που το βιώνουμε στην Ελλάδα. Μιλάμε για το γεγονός ότι ένα σύστημα εξουσίας συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προπαγάνδα εναντίον μιας καθαρά ηττημένης αντιπολίτευσης. 
Παρόλο που το πολιτικό κομμάτι αυτού του συστήματος κατάφερε τελικά, μετά κόπων και βασάνων, δηλαδή μετά από αδιάκοπες επιχειρήσεις προπαγάνδας μέχρι ολικής πλύσης εγκεφάλου, να ξαναπάρει την εξουσία, ολόκληρος ο μηχανισμός της νεοφιλελεύθερης δικτατορίας δεν σταμάτησε ούτε δευτερόλεπτο αυτές τις επιχειρήσεις.  
Στη νεοφιλελεύθερη μεταδημοκρατία, το πανίσχυρο αυτό σύστημα εξουσίας έχει καταφέρει μέχρι στιγμής:
- Να ελέγχει απόλυτα σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, αλλά πλέον και τη δημόσια τηλεόραση. Άρα, τον κύριο όγκο της καθημερινής πληροφόρησης που φτάνει στον μέσο Έλληνα, ο οποίος αποδείχθηκε εξαιρετικά επιρρεπής απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα παραπληροφόρησης, ήδη από την αρχή της κρίσης. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τ…

Το βαθύτερο νόημα του να κάνεις κολοτούμπες σε συνέδριο του Economist

του system failure
Διαδοχικά κύματα σοκ  έπληξαν τις τελευταίες μέρες τους ψηφοφόρους που βάλθηκαν να τιμωρήσουν τον 'προδότη' Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών, επιλέγοντας στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές τη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης και μάλιστα αυτοδύναμη. 
Μετά την επιλογή Μαυρωτά για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, ο οποίος είχε υπερψηφίσει και υπερασπιστεί τη συμφωνία ως βουλευτής του Ποταμιού, ήρθαν άλλα δύο απανωτά χτυπήματα από τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη. 
Δεν είναι όμως μόνο η κραυγαλέα υποκρισία και αναδίπλωση των γαλάζιων στελεχών όσον αφορά τη συμφωνία. Είναι και το γεγονός ότι οι επικών διαστάσεων 'κολοτούμπες' Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη, έγιναν σε συνέδριο του Economist
Και έχει αυτό τόσο μεγάλη σημασία; Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς. Ουσιαστική, ίσως όχι και τόσο. Αλλά συμβολική, σίγουρα ναι.  
Η συμπεριφορά Παναγιωτόπουλου-Βαρβιτσιώτη αποτελεί τυπικό χαρακτηριστικό του πολιτικού αμοραλισμού που επικρατ…

US Air Force and Raytheon join Navy and Lockheed Martin by Introducing Directed Energy Weapons

After many years of speculation as to weather the use of Directed Energy Weapons in war would be unleashed upon the world, we now have our answer. [...] The U.S. Navy and Lockheed Martin were the first to announce a system called HELIOS (High-Energy Laser and Integrated Optical-Dazzler with Surveillance).

[...]

As you can see, much of the focus is centered around countering drone attacks. The new announcement from the U.S. Air Force also focuses primarily on this threat, both from the cheap and readily available quadcopter drones that can be modified, to much more advanced A.I. drone swarms.

[...]

As nation after nation becomes wired for war and neutralizes then surpasses each other, new methods must be developed to maintain military supremacy. This is the nature of military conflict and one of the prime reasons why the world seems to have new security threats each and every day. It becomes one endless problem-reaction-solution loop that only serves to benefit those who are investe…

Οι γαλάζιοι υπηρέτες του κεφαλαίου βάζουν μπρος τον 'οδοστρωτήρα'

globinfo freexchange
Αφού πούλησαν μπόλικο πατριωτιλίκι στους 'Μακεδονομάχους' για να πάρουν αυτοδυναμία, τώρα είναι ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν, για λογαριασμό των 'μεγάλων αφεντικών'. Κυριολεκτικά. Η χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης, ανοίγει το δρόμο για τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, καθώς ο Κυριάκος βάζει μπρος τον 'οδοστρωτήρα' κατά των εργαζομένων. Το πόσο απόλυτα αφοσιωμένη είναι η γαλάζια παράταξη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου φάνηκε κιόλας ξεκάθαρα.
Μετά τις προχθεσινές (ν)τροπολογίες, τις οποίες πέρασε με σχεδόν πραξικοπηματικό τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις αλλά και η ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζομένους τους. Και οι δυο παραπάνω ρυθμίσεις είχαν εισαχθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.' 
Δικαιωνόμαστε απόλυτα όταν υποστηρίξαμε ότι η υφυπουργός Εργασίας, το δεξί χέρι του Βρούτση, λόγω φανατικής προσήλωσης στην ιδεολογία της, αναμένεται να πετσοκό…