Skip to main content

Η πολιτική μεθόδευση της φυλάκισης του Λούλα

Σοβαρότατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις θέτουν εν αμφιβόλω την αμεροληψία του δικαστή που καταδίκασε τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για διαφθορά - Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος δικαστής σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Μπολσονάρο.

Χριστίνα Πάντζου

Την άμεση απελευθέρωση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ζήτησαν οι συνήγοροί του μετά τις αποκαλύψεις του ψηφιακού ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας The Intercept ότι βασικοί παράγοντες της επιχείρησης κατά της διαφθοράς «Lava Jato» έκαναν πολιτικά υποκινούμενες παρεμβάσεις με στόχο την καταδίκη και φυλάκιση του Λούλα. Στόχος ήταν να αποκλειστεί από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2018, τις οποίες σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα κέρδιζε με μεγάλη διαφορά.

Τα τρία εκρηκτικά ρεπορτάζ της βραζιλιάνικης έκδοσης του Intercept, βασισμένα σε πληροφορίες που έδωσε ανώνυμος χάκερ, περιέχουν αποσπάσματα από μηνύματα που (παράνομα κατά το Σύνταγμα) αντάλλασσαν σε όλη τη διάρκεια της έρευνας ο δικαστής Σέρζιο Μόρο με τον βασικό εισαγγελέα της «Lava Jato», Ντέλταν Νταλανιόλ.

Και δείχνουν πως ο Μόρο (που τιμήθηκε από τον ακροδεξιό πρόεδρο Μπολσονάρο με τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης) συντόνιζε στην πράξη τους εισαγγελείς σαν να ήταν προϊστάμενός τους, δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις και «συμβουλές» για το έργο τους, προτείνοντας «ευνοϊκές» πηγές, ορίζοντας τον ρυθμό και την πορεία των ερευνών, όπως και τη σειρά των διαφόρων φάσεων των επιχειρήσεων των εισαγγελικών αρχών, τις οποίες μετά θα εκδίκαζε ο ίδιος.

O Μόρο μετέτρεψε την επιχείρηση «Lava Jato» σε σημαία που συσπείρωσε το συντηρητικό στρατόπεδο -από όπου αναδύθηκε το νεοφασιστικό μόρφωμα του Μπολσονάρο- με βασικό στόχο τον «πολιτικό θάνατο» του Κόμματος Εργατών.

Το πέτυχε: η Ντίλμα καθαιρέθηκε το 2016, ο Μόρο καταδίκασε τον Λούλα για διαφθορά το 2017 και μετά την επικύρωση της καταδίκης του από εφετείο, τον φυλάκισε. Τώρα, τα πρώτα τρία ρεπορτάζ (από σειρά που θα ακολουθήσει) του ιδρυτή του Intercept και βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ, δημοσιοποιώντας κάποια από τα μηνύματα που αντάλλασσαν δικαστής και εισαγγελέας, τεκμηριώνουν την πολιτική δίωξη του πρώην προέδρου Λούλα.

«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός χωρίς κάποια επιχείρηση;» ρωτούσε ρητορικά ο Μόρο τον εισαγγελέα Νταλανιόλ, δίνοντας έτσι οδηγίες για τον ρυθμό που έπρεπε να ακολουθήσουν οι έρευνες ώστε να υπάρξει ένας νέος κύκλος κατηγορούμενων σε πρόσφορη πολιτική συγκυρία.

Επιπλέον, κανόνιζαν ποια χρονική στιγμή θα διέρρεαν ηχογραφημένες συνομιλίες που μπορούσαν εύκολα να παρερμηνευτούν (π.χ. της πρώην προέδρου Ρούσεφ και του Λούλα) από τον απόρρητο φάκελο της υπόθεσης, ώστε να έχουν μεγαλύτερο πολιτικό αντίκτυπο. «Η διαρροή των ηχογραφημένων συνομιλιών ήταν πράξη νόμιμης άμυνας», έλεγε ο Νταλανιόλ, με τον Μόρο να απαντά «δεν μετανιώνω που ήρα το απόρρητο. Ηταν η καλύτερη απόφαση, αλλά οι αντιδράσεις δεν ήταν καλές».

Μιλούσαν ανοιχτά ακόμη και για τη βούλησή τους να αποτρέψουν μια νίκη του Κόμματος των Εργατών παίρνοντας σχετικά μέτρα, όπως όταν αντάλλασσαν μηνύματα για τα πώς θα εμποδίσουν τη δημοσίευση συνέντευξης που είχε δώσει από το κελί της φυλακής ο Λούλα στη Folha de Sao Paolo, γιατί αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει το κόμμα του ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Αλλα αποσπάσματα μηνυμάτων που δημοσιοποίησε το Intercept δείχνουν πως ο Νταλανιόλ δεν θεωρούσε απόλυτα εδραιωμένες τις κατηγορίες κατά του Λούλα.

«Θα λένε ότι κατηγορούμε βασισμένοι σε ειδήσεις των εφημερίδων και σε έωλες ενδείξεις… Kαι από όσα μου έχουν πει, ούτε εμπιστεύομαι την ιστορία με το διαμέρισμα», έγραφε προς τον Μόρο, εννοώντας το διαμέρισμα που υποτίθεται ότι πήρε ο Λούλα ως μίζα για να εξασφαλίσει συμβάσεις της πετρελαϊκής Petrobras στην κατασκευαστική OAS, κατηγορία για την οποία καταδικάστηκε.


Οι αποκαλύψεις έχουν δρομολογήσει σειρά εξελίξεων. Ο Μόρο, για να αποφύγει τις απαντήσεις στους δημοσιογράφους, προτίμησε να ταξιδέψει στην Αμαζονία, αλλά με δηλώσεις του αναγνωρίζει μεν την ύπαρξη αυτών των συστηματικών συνομιλιών μέσα από το Telegram, αμφισβητεί όμως τους συγκεκριμένους διαλόγους.

Ηδη το Συμβούλιο Επιθεώρησης Εισαγγελέων διέταξε προκαταρκτική έρευνα ζητώντας από τον Νταλανιόλ και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους να καταθέσουν σχετικά εντός δέκα ημερών. Στο δε Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Εργατών ξεκίνησε συζητήσεις με άλλες προοδευτικές δυνάμεις για τη σύσταση Διερευνητικής Επιτροπής γι’ αυτό το σκάνδαλο.

«Αν πριν υπήρχαν βάσιμες αμφιβολίες για την αμεροληψία του Μόρο, τώρα έχουμε γεγονότα. Είναι σοκαριστική η άμεση συνδιαλλαγή δικαστή και εισαγγελέα. Η υπόθεση πρέπει να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο: το τι θα κάνουν είναι άγνωστο, αλλά τα στοιχεία είναι πολύ ισχυρά, τόσο ώστε να ακυρώσουν τη διαδικασία και να απελευθερώσουν τον Λούλα» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σέλσο Αμορίμ.

«Τέτοια διαπλοκή ανάμεσα σε δικαστή και εισαγγελείς είναι απόλυτα παράνομη και αποδεικνύει αυτό που πάντα λέγαμε, ότι αυτή η υπόθεση συνιστά πολιτική δίωξη για να αποκλείσουν τον πρώην πρόεδρο από τις εκλογές του 2018», τόνισε η Βαλέσκα Τεϊσέιρα Μάρτινς, από την ομάδα των συνηγόρων του, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του. «Μελετάμε τα επόμενα νομικά βήματα, αλλά αναμφίβολα όλα αυτά αποτελούν λόγο για την άμεση απελευθέρωση του πρώην προέδρου».

Αλλά οι μεθοδεύσεις δεν έχουν τελειώσει. Την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο Λούλα θα μπορούσε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης.

Δύο ημέρες μετά ανακοινώθηκε η έναρξη άλλης δίκης κατά του πρώην προέδρου, η δέκατη από το 2016, με την κατηγορία αυτή τη φορά ότι το 2010 πήρε μίζες από την κατασκευαστική Odebrecht για να της εξασφαλίσει ευνοϊκό δάνειο από την Τράπεζα Ανάπτυξης. Οπως σημειώνει το Ιntercept, αυτές οι συντονισμένες κινήσεις έχουν ως στόχο να κρατήσουν φυλακισμένο τον Λούλα.

Πηγή:Comments

Popular posts from this blog

Why the US rushed to propagate the 'naval mine' scenario to explain recent attacks on two oil tankers in the Gulf of Oman

globinfo freexchange

The incident of the recent attack against two oil tankers in the Gulf of Oman elevated the heat between the US and Iran. Naturally, the attack also produced some level of turmoil in the oil global market.

Trump's hostile attitude against Iran was clearly evident even before his election. His totally unjustifiable and completely incomprehensible action to kill the Iran nuclear deal, destroyed any remnants of US reliability. Consequently, even the US Western allies refused to follow this evidently counterproductive strategy.

Under these circumstances and given the endless history of US manufactured incidents used to justify the start of another war, most people rightfully thought that this has been just another false flag operation.

And it makes sense actually. Why the hell Iran would attempt to blow up its relations with Japan in the midst of Japanese PM Shinzo Abe visit in the country? Only the US empire would have reasons to do it in order to force one of its…

Όσοι περνάν των χώρα της απόγνωσης παθαίνουν αμνησία ...

globinfo freexchange
Δανειστήκαμε αυτή τη φράση από ένα παλιό κομμάτι της Ελληνικής ροκ μπάντας "Τρύπες", για να περιγράψουμε με λίγα λόγια αυτό που φαίνεται να έχει πάθει η Ελληνική κοινωνία. 
Πώς είναι δυνατόν μια ολόκληρη κοινωνία να έχει ξεχάσει ποιοι τη χρεοκόπησαν; Ποιοι έστησαν το άθλιο σύστημα των κρατικοδίαιτων 'ημέτερων' και της οικογενειοκρατίας; Ποιοι έσωσαν τις τράπεζες με πακτωλό δισεκατομμυρίων σε βάρος της μεσαίας τάξης; Ποιοι έκαναν τη μίζα και το ρουσφέτι επάγγελμα; Πώς είναι δυνατόν αυτή η κοινωνία να ετοιμάζεται να ξαναφέρει στην εξουσία ένα κομμάτι αυτού του άθλιου πολιτικού κατεστημένου, με την επιστροφή μάλιστα του αμετανόητα νεοφιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη και της ομάδας του;  
Η απόγνωση που έφεραν εννέα χρόνια βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και σκληρής λιτότητας και που ανάγκασε τη χώρα να διαβεί τον εφιαλτικό μονόδρομο της μόνιμης χρεοκοπίας, πρέπει να έπαιξε σημαντικό ρόλο. 
Διότι ως γνωστόν, η απελπισία λίγο απέχει από τ…

The 'Julian Assange' index: another evidence that Elizabeth Warren is establishment's last resort

 globinfo freexchange

We should be grateful to Julian Assange and WikiLeaks for uncovering the ruthless and ugly face of the establishment. For the exposure of the biggest war crimes by the US empire in the Iraq war. For the exposure of the dirty war by the DNC against Bernie Sanders, and many more.
But even now, being in this extremely hard situation because of the absolutely inhuman treatment by this imperialistic crypto-fascist regime, Assange remarkably becomes the cause that forces more masks to fall.

Therefore, the 'Julian Assange' index can even help us identify the real and the fake progressives.

As The Interceptreported:
The Justice Department filed 17 charges against WikiLeaks co-founder Julian Assange on Thursday, deploying the controversial Espionage Act as a cudgel against First Amendment protections and press freedom. It’s the first time the U.S. government has used the Espionage Act to prosecute a publisher, according to the Committee to Protect Journalists.

[..…

Brussels bureaufascists are ready to replace Alexis Tsipras with their most faithful puppet in Greece

globinfo freexchange
The latest European election in Greece was a real shock for the government. Alexis Tsipras and his party SYRIZA took the second place and suffered a heavy defeat with almost 10 points behind the right-wing New Democracy. Tsipras was forced to declare national elections on July 7th and it seems that blog's predictions are about to become true.

As we wrote already in 2016, right after the internal elections for the new leadership in New Democracy:
The result for the leadership of the main opposition party, New Democracy, in Greece after Sunday's elections, must had brought waves of relief to the Brussels-Berlin axis. Brussels bureaufascists and Berlin directorate have now the best "backup" alternative in case that Tsipras administration attempt to diverge from the catastrophic policies imposed by the European Financial Dictatorship (EFD).
The new leader of New Democracy, Kyriakos Mitsotakis, is probably the ideal alternative solution. The man that co…

Έρχεται ο νεοφιλελεύθερος "οδοστρωτήρας" Κούλης που θα ισοπεδώσει τους εργαζόμενους

globinfo freexchange
«Επταήμερο εργασίας. Όχι ο εκβιασμός που γίνεται από τους ελέγχους εδώ πέρα, όχι εξαήμερο, επταήμερο! Απαιτούμε να γίνει πιο εύκολο, πιο ευέλικτο το θέμα των 7 ημερών και όχι να επικρέμεται η σπάθη των προστίμων», απαίτησε ο "ευγενής" επιχειρηματίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επισκέφτηκε την Κω. 
Δηλαδή, το "αφεντικό" δεν θέλει να έχει κανένα έλεγχο πάνω από το κεφάλι του και να κάνει ότι γουστάρει με τους εργαζόμενους. Αν μπορεί δηλαδή να τους βάζει να δουλεύουν και δωδεκάωρα (όπως πέρασε με νόμο στην Αυστρία η συντηρητική δεξιά) και να τους δίνει ένα ξεροκόμματο, ίσα-ίσα για να μπορούν να δουλεύουν.  Θεωρεί τον έλεγχο, δηλαδή αν τηρείται με λίγα λόγια η εργασιακή νομοθεσία, "εκβιασμό". Καταλάβατε νοοτροπία; 
Προσέξτε το ύφος του: το "αφεντικό" με θράσος απαιτεί, χτυπώντας σχεδόν το χέρι στο τραπέζι, να μπορεί ουσιαστικά να εφαρμόζει συνθήκες σύγχρονης δουλείας, όχι μόνο χωρίς καμία επίπτωση, αλλά ούτε καν ενόχληση.  

Το σύστημα της διαπλοκής παίζει τα ρέστα του, αλλά ο Τσίπρας δεν φαίνεται να βάζει μυαλό ...

failed evolution
Η εικόνα αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα των εθνικών εκλογών το σύστημα της διαπλοκής παίζει τα ρέστα του. Τα ιδιωτικά κανάλια των ολιγαρχών συνεχίζουν την προπαγάνδα και σε συνδυασμό με την Τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού προωθούν 'με τα χίλια' το νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η απόπειρα σαμποτάζ ξεκίνησε από ένα κομμάτι της Τρόικας εσωτερικού, προκειμένου να δημιουργήσει σύγχυση και επιπλέον αγανάκτηση στους πολίτες μέσω του ευαίσθητου τομέα της υγείας. Προς το παρόν, η συγκεκριμένη φράξια της Τρόικας εσωτερικού αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το εκβιαστικό lock out με την υπογραφή του Γιώργου Πατούλη, σύμφωνα με το οποίο απαιτούσε από τους ασφαλισμένους να καταβάλλουν το 85% του κόστους των εξετάσεων. Φαίνεται ότι το σαμποτάζ δεν είχε πολύ μεγάλη επιτυχία.  
Στη συνέχεια είχαμε τις καταγγελίες Αγγελή, ο οποίος εμφανίστηκε 'όλως τ…

The prosecution of Julian Assange is an attack on our Freedom of Speech

The Intercept
The Trump Department of Justice has openly declared war on the First Amendment. And the case they have chosen to pave the way for criminally prosecuting journalists and publishers is that of WikiLeaks founder Julian Assange under the Espionage Act. It is the first time since the First Amendment to the U.S. Constitution was enshrined in law, that the government is criminally charging a publisher for publishing truthful information.
This indictment centers around the exposure of war crimes committed by the forces of the most powerful nation on Earth. It is about publishing documents that laid bare the blackmail, the backroom deals, the threats, the lies of the U.S. government in nations across the world. It is retaliation against an organization that presented to the world video evidence of a U.S. helicopter gunship massacre on Iraqi civilians and two Reuters news journalists. 
This prosecution is revenge for publishing documents on the U.S. kill campaign in Iraq and Afgha…

Οι λούμπεν μικροαστοί είναι έτοιμοι να επιλέξουν τον δήμιο τους που αποτελεί και την καλύτερη εφεδρεία για τους γραφειοφασίστες των Βρυξελλών

του system failure
Το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει ότι το νεοφιλελεύθερο ιερατείο Βρυξελλών/Βερολίνου θεωρεί ότι έφτασε η ώρα να αντικατασταθεί ο Αλέξης Τσίπρας με την καλύτερη εφεδρεία του: τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Πράγματι, οι προβλέψεις φαίνεται να επαληθεύονται εντυπωσιακά. Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο ήδη από το 2016 και αμέσως μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, τα αποτελέσματα των εκλογών στη ΝΔ λύνουν τα χέρια του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου. Οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και το διευθυντήριο του Βερολίνου έχουν τώρα μια πρώτης τάξεως εφεδρεία σε περίπτωση που τα πράγματα "στραβώσουν" με την σημερινή κυβέρνηση.  
Ήδη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε κάποια μικρά σημάδια ανυπακοής ενάντια στη λιτότητα που επιβάλλει το ιερατείο, ρέποντας 'επικίνδυνα' προς μια πιο φιλολαϊκή πολιτική. Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι τα πρώτα αυτά σημάδια άρχισαν να γίνονται ορατά μόλις η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα επιτήρησης που επέβαλε η Τρό…

Microsoft’s ElectionGuard a Trojan Horse for a military-industrial takeover of US elections

“The fact that we are handing over the keys of American democracy to the military-industrial complex — it’s like giving the keys to the henhouse to a fox and saying, ‘here come in and take whatever you want.’ It’s obviously dangerous.” — Investigative journalist Yasha Levine
by Whitney Webb 
Part 4 - From mind control to vote control?
It’s worth briefly describing why DARPA’s role at Galois is of concern. This stems mainly from the fact that DARPA is currently developing Orwellian and nightmarish “Terminator” technologies — including efforts to implant chips into soldiers’ brains, replace most human soldiers with robot soldiers, and create killer “Terminator” robots — and autonomous artificial-intelligence targeting systems that will use social media to identify potential targets.
In 2015, Michael Goldblatt — then-director of the DARPA subdivision Defense Sciences Office (DSO), which oversees the “super soldier” program — told journalist Annie Jacobsen that he saw no difference betw…

Arms industry lobby likely among the forces behind the unthinkable BDS banning in Germany

globinfo freexchange

Recently, the German parliament passed an unprecedented legislation through which the Boycott, Divestment, and Sanctions movement (BDS) is now considered illegal!

As Sharmini Peries of the Real News reported:

The German parliament (Bundestag), has just passed an unprecedented piece of legislation condemning the Boycott Divestment and Sanctions movement, known as BDS. They deemed BDS as anti-Semitic and illegal. This makes Germany the first and only country in the world to criminalize the BDS movement.
The legislation was passed at lightning speed in Germany. The bill itself was well kept secret until only two days before the vote. It was initially promoted by the far-right pro Israeli parties, both the neoliberal Party FDP and the racist anti-immigrant party AFD. But members of all German parties ended up supporting it, even from the far left.

Peries spoke with the Real News correspondent, Shir Hever, who gave impressive details about the peculiar circumstances un…