Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

07 May, 2018

«Infopocalypse», μια μεταμοντέρνα... κόλαση

MΕΡΟΣ 1ο

Ηθοποιοί από το «Game of Thrones», από τον «Harry Potter» κι από το Χόλιγουντ γενικά, επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις βγαλμένες από πορνογραφικές σκηνές. Συμβαίνει σε μια γωνιά του διαδίκτυου, προσβάσιμη σε κάθε ηδονοβλεψία ή περίεργο παρατηρητή.

Μπορεί να μην είναι αληθινό το βίντεο, σημασία όμως φαίνεται πως έχει ότι μοιάζει με αληθινό. Φάρσα ή θρίλερ;

Πολλοί μιλούν για μια από τις πιο σκληρές, πιο επεμβατικές μορφές κλοπής ταυτότητας που εφευρέθηκε στην εποχή του Διαδικτύου ενώ άλλοι χαμογελούν αδιάφορα ή απολαμβάνουν παθητικά και ασυνείδητα.

Το νέο πρότζεκτ ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, ως το χόμπι ενός χρήστη της διάσημης σελίδας Reddit με το όνομα «deepfakes» κι έγινε το νέο κεντρικό θέμα συζήτησης γύρω από τα Fake News και την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή τη φορά η τεχνολογία είναι πλέον σε θέση να παρέχει στους χρήστες την ικανότητα να διασκεδάζουν παρακολουθώντας αληθοφανή βίντεο με διασημότητες στη θέση πορνοστάρ.

Χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό, ο deepfakes ήταν σε θέση να «κόψει» το πρόσωπο διάσημων ηθοποιών και να το «προσαρμόσει» με μοναδική ακρίβεια πάνω στο πρόσωπο πρωταγωνιστριών πορνογραφικών ταινιών. Το αποτέλεσμα ήταν ψεύτικα βίντεο με διάσημους να κάνουν σεξ. Χάρη στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, εικόνες μπορούν να τροφοδοτηθούν σε έναν αλγόριθμο που δημιουργεί πειστικές ανθρώπινες «μάσκες» για να αντικαταστήσουν τα πρόσωπα οποιουδήποτε σε ένα βίντεο. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε ήδη υπάρχοντα βίντεο και μάλιστα πρόκειται να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τον χρήστη deepfakes, αρχικά αυτό απαιτούσε εκτεταμένη τεχνογνωσία στον τομέα των υπολογιστών και αρκετό χρόνο. Όμως, πρόσφατα ένας άλλος χρήστης δημιούργησε μια πιο εύχρηστη εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας. Αυτοί οι ανώνυμοι χρήστες του Διαδικτύου συγκεντρώνονται σε ένα subreddit που δημιούργησε ο deepfakes. Έχει συγκεντρώσει μάλιστα περισσότερους από 15.000 συνδρομητές και φυσικά είναι ακατάλληλο για ανηλίκους. Όσο για την εφαρμογή, είναι γνωστή ως FakeApp και δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας το αρχικό λογισμικό του deepfakes και βελτιώνοντάς το.

Λίγους μήνες μετά είναι απλώς μια beta έκδοση ενός πολύ πιο φιλόδοξου έργου, αφού άλλοι χρήστες τώρα δηλώνουν πως επιχειρούν να τελειοποιήσουν τη διαδικασία, αυτοματοποιώντας την περαιτέρω, ώστε να επιτρέπει σε οποιονδήποτε να μεταφέρει το μη κεκαλυμμένο κεφάλι μιας συντριβής ή έναν πρώην ερωτικό σύντροφο ή έναν συνάδελφο σε ένα υπάρχον πορνογραφικό κλιπ με μερικά απλά βήματα. Δεν απαιτούνται τεχνικές γνώσεις. Και επειδή τα ακαδημαϊκά και εμπορικά εργαστήρια αναπτύσσουν ακόμη πιο εξελιγμένα εργαλεία για μη πορνογραφικούς σκοπούς - αλγορίθμους που χαρτογραφούν τις εκφράσεις του προσώπου και μιμούνται φωνές με ακρίβεια - τα fake videos θα είναι ακόμη πιο πειστικά.

Αυτοί οι χρήστες εμπνέονται ουσιαστικά από το Χόλιγουντ, αφού όλο και περισσότερο, οι σύγχρονες ταινίες χρησιμοποιούν αντίστοιχα λογισμικά για να δημιουργήσουν ψηφιακά πρόσωπα σε διάφορα στάδια γήρανσης, μειώνοντας την ηλικία στα πρόσωπα γηραιότερων ηθοποιών ή ακόμη και φέρνοντας ανθρώπους πίσω στη ζωή με τη χρήση silver screen.

Πηγή:

No comments:

Post a Comment