Skip to main content

Η Αμερικανική ιμπεριαλιστική αυτοκρατορία έτοιμη για ένα νέο πραξικόπημα κατά της Βενεζουέλας


Όταν ακούτε τα γεράκια της Ουάσιγκτον να προβαίνουν σε βαρύγδουπες ανακοινώσεις και να αποκαλούν έναν εκλεγμένο πρόεδρο, 'δικτάτορα', θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε.

Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές. Ο ξεκάθαρος στόχος της Αμερικανικής ιμπεριαλιστικής αυτοκρατορίας, για άλλη μια φορά, είναι η Βενεζουέλα και η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Θα πρέπει κάποιος να είναι εξαιρετικά αφελής για να πιστέψει ότι οι Αμερικανικές μαριονέτες των τραπεζών και πολυεθνικών νοιάζονται για οτιδήποτε άλλο εκτός από τα πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα της Βενεζουέλας.

Μετά από αμέτρητους πολέμους που βασίστηκαν σε τερατώδη ψέματα και προπαγάνδα, σχεδιασμένα πραξικοπήματα ειδικά στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και κάθε είδους βρόμικη παρέμβαση σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η αξιοπιστία της Αμερικανικής αυτοκρατορίας έχει πληγεί σε τέτοιο βαθμό, που αν υπάρχει κάποιος που στ'αλήθεια πιστεύει ότι αυτοί οι υποκριτές νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε ότι έχει υποστεί ολοκληρωτική πλύση εγκεφάλου από την προπαγάνδα των Δυτικών ΜΜΕ.

Η πραγματική ατζέντα των ΗΠΑ όσον αφορά τη Βενεζουέλα είναι τόσο προφανής, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Αλλά αν θέλετε περισσότερες αποδείξεις για το γεγονός ότι τα αποθέματα πετρελαίου είναι αυτά που καίνε τις ΗΠΑ και όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα επιπλέον στοιχείο μας δίνει ο ειδικός αναλυτής στα θέματα της Λατινικής Αμερικής, Miguel Tinker Salas. Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο Russia Today, μέχρι στιγμής, οι επιπλέον κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας αφορούν κατεργασμένα προϊόντα πετρελαίου και αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβάλει εμπάργκο στο αργό πετρέλαιο, καθώς υπάρχει σημαντική αλληλεξάρτηση και οι Αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες δεν θέλουν αναταραχή στην αγορά. Ακόμα και μια μείωση των εξαγωγών αργού πετρελαίου της τάξης του 10% θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου στην Αμερικανική αγορά.


Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί υποκριτές επιχειρούν να προκαλέσουν ασφυξία στη Βενεζουέλα, αλλά μόνο όσο χρειάζεται για να ανατρέψουν τον Μαδούρο, χωρίς να διαταράξουν την Αμερικανική αγορά πετρελαίου. Πρόκειται για επιλεκτικές και στοχευμένες κυρώσεις που αποσκοπούν στην τοποθέτηση μιας μαριονέτας της δεξιάς στην εξουσία της χώρας, έτσι ώστε να επιστρέψει το μεγάλο Αμερικανικό πετρελαϊκό καρτέλ στην αγαπημένη του λεία: τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία είχε εθνικοποιήσει ο Ούγκο Τσάβες.

Όπως ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής George Ciccariello-Maher στο Democracy Now:

Κανείς δεν αποκαλεί ηγέτες διαφόρων άλλων χωρών ως δικτάτορες απλώς και μόνο επειδή η θητεία τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Και η θητεία του Μαδούρο ολοκληρώνεται το επόμενο έτος. Θα υπάρξουν εκλογές. Κάθε συνταγματική μεταρρύθμιση που θα προκύψει από τη συνέλευση αυτή θα αποφασιστεί με τη λαϊκή ψήφο. Μιλάμε για μια χώρα που διαπιστωμένα είχε τις πιο καθαρές εκλογές από οπουδήποτε αλλού τα τελευταία 15 έως 20 χρόνια. Και είναι πραγματικά δύσκολο να ακούς κάποιον, και πολύ λιγότερο το καθεστώς Τραμπ, να μιλάει για δικτατορία.

Από τον Μπους ως τον Ομπάμα και τον Τραμπ, αυτό που έχουμε δει είναι ο ενεργός ρόλος των ΗΠΑ στην ανατροπή μιας κυβέρνησης Τσαβίστας. Το ερώτημα ήταν απλώς πώς να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικά. Έγινε μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2002 υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση Μπους, η οποία απέτυχε. Πολιτικά, το γεγονός αυτό ήταν καταστροφικό για την αντιπολίτευση. Και έτσι, η κυβέρνηση Ομπάμα συνέχισε να χρηματοδοτεί αυτούς τους ίδιους ηγέτες του πραξικοπήματος. Συνέχισε να χρηματοδοτεί τους ανθρώπους που εμπλέκονται στο πραξικόπημα και τα δεξιά αντιδημοκρατικά στοιχεία και το κάνει ανοιχτά. Και άρα, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει και τώρα, βλέποντας τη CIA να εκφράζει ανοιχτά την επιθυμία της να αναμειχθεί, διότι αυτός ήταν ο ρόλος της εδώ και πολλά χρόνια.


Η προπαγάνδα των Δυτικών ΜΜΕ και του εγχώριου παραρτήματος της τραπεζομιντιακής χούντας συνεχίζεται, φυσικά, με αμείωτη ένταση. Διότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Μαδούρο με κάθε κόστος. Άλλη μια τεράστια επιχείρηση πλύσης εγκεφάλου λαμβάνει μέρος όσον αφορά τη Βενεζουέλα.

Ενδεικτικό του πόσο αγωνιούν να παρουσιάσουν την κυβέρνηση Μαδούρο ως ένα βάρβαρο καθεστώς, είναι η περίπτωση του Jose Felix Pineda, ο οποίος εκτελέστηκε εν ψυχρώ από αγνώστους. Όπως αναφέρει το info-war.gr, η βρετανική εφημερίδα METRO παρουσίασε τον Pineda σαν «υποψήφιο της αντιπολίτευσης» αλλά αναγκάστηκε να διορθώσει το κείμενο ύστερα από έντονες αντιδράσεις. Αλλά η φωτογραφία του νεκρού υποψηφίου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την πολιτική του ταυτότητα:


Επίσης, μην περιμένετε ποτέ να ακούσετε από τα εγχώρια τραπεζοκάναλα, που αναπαράγουν άκριτα τη δυτική προπαγάνδα, για τους βίαιους θανάτους οπαδών του Τσάβες από συμμορίες της δεξιάς. Οι συμμορίες αυτές αποτελούν ένα μικρό κομμάτι των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους διαδηλώνουν ειρηνικά.

Όπως ανέφερε το tvxs.gr, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TeleSUR, δύο άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Συγκεκριμένα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ερευνούν τις συνθήκες θανάτου του Έκτορ Ανουέλ στο Πουέρτο ντε λα Κρούζ σε ανατολική περιοχή της Βενεζουέλας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τοπικά μέσα, το θύμα ήταν συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα, που προσπάθησε να περάσει από μπλόκο οπαδών της αντιπολίτευσης. Εκείνοι φέρονται να απείλησαν να τον κάψουν ζωντανό μαζί με τον οδηγό της μηχανής, ο οποίος επιτάχυνε απότομα για να ξεφύγει από το πλήθος, με αποτέλεσμα ο Ανουέλ να πέσει στο οδόστρωμα. Οι διαδηλωτές τον ξυλοκόπησαν και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το TeleSUR. Το ίδιο δίκτυο μεταδίδει ότι αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά και σ’ έναν άλλο άνδρα σε σταθμό του μετρό στο Καράκας του οποίου η τύχη παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη.

Όλα δείχνουν ότι η Αμερικανική αυτοκρατορία είναι αποφασισμένη να στήσει άλλο ένα πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ή, ακόμα και έναν εμφύλιο πόλεμο. Τα γεράκια της Ουάσιγκτον γίνονται όλο και πιο νευρικά βλέποντας τον 'κίνδυνο' ενός ουσιαστικού σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της Βενεζολάνικης κοινωνίας που προωθείται από τον Μαδούρο, καθώς αντιλαμβάνονται ότι θα είναι όλο και πιο δύσκολο να παρέμβουν και να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα.

Όπως και να'χει, τα μεγάλα μέτωπα που ανοίγουν συνεχώς με τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προβοκατόρικες δηλώσεις και ενέργειες κατά της Κίνας, του Ιράν και Β. Κορέας, καθώς και επιχειρήσεις προβοκάτσιας και νέες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, φανερώνουν εμφατικά ένα πράγμα: πανικό ...

Comments

  1. Αν ζητούσαν δότες εγκεφάλου θα σε απέρριπταν αμέσως . . . . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κλασική απόκριση, κλασικού νεοφιλελέ: άφθονη ειρωνία και μηδέν επιχειρήματα.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Greece is about to become the blueprint for modern feudalism

globinfo freexchange
After almost ten years of an unprecedented crisis, Greece has been trapped into an ongoing, slow motion recession. The economy still struggling hard to recover, with unemployment and national debt being permanently in a red alarm mode.
As has been already pointed out, the result of the recent Greek national elections could be characterized "paradoxical" mainly for two reasons: 
First, the voters gave a clear governmental order to one of the traditional powers of the old political system, which are highly responsible for the Greek crisis that erupted in 2010. Several top names of the new government, and even New Democracy leader, Kyriakos Mitsotakis, have been accused of being involved in various corruption scandals, in the not so distant past.

Second, the fact that the voters elected perhaps the most fanatically neoliberal government ever. This means that Mitsotakis administration is expected to implement the brutal neoliberal policies imposed by Greece&…

Roger Waters: militarism is exacerbating the Climate Crisis

The Real News Network
Pink Floyd co-founder and activist Roger Waters speaks to the Real News at the People's Mobilization Against the U.S. War Machine in New York City.

Why NSA whistleblower Edward Snowden risked his life to expose surveillance state

Democracy Now!
Six years ago, Edward Snowden leaked a trove of secret documents about how the United States had built a massive surveillance apparatus to spy on Americans and people across the globe. 
Snowden was then charged in the U.S. for violating the Espionage Act and other laws. As he attempted to flee to Latin America, Snowden became stranded in Russia after the U.S. revoked his passport. He has lived in Moscow ever since. 
Snowden just published his memoir, “Permanent Record,” in which he writes about what led him to risk his life to expose the U.S. government’s system of mass surveillance. 

Greta Thunberg: “We are striking to disrupt the system”

Democracy Now!
Greta Thunberg, is the 16-year-old Swedish climate activist who has inspired millions across the globe. Last year she launched a school strike for the climate, skipping school every Friday to stand in front of the Swedish parliament, demanding action to prevent catastrophic climate change.
Her protest spread, quickly going global. Hundreds of thousands of schoolchildren around the globe have participated in their own local school strikes for the climate.
Since her strike began in 2018, Greta has become a leading figure in the climate justice movement. She has joined protests across Europe. She has addressed world leaders at the U.N. climate talks in Poland and the European Union Parliament. She has even met the pope. 
She is also planning to attend the U.N. climate summit in Santiago, Chile, in December.

Το βαθύτερο νόημα του να κάνεις κολοτούμπες σε σύνοδο του ΟΗΕ

globinfo freexchange
Επικυρώθηκε με κάθε επισημότητα η μεγάλη απάτη του Μητσοτακικού καθεστώτος και του βρόμικου μιντιακού κατεστημένου της ντόπιας ολιγαρχίας, το οποίο έκανε τα πάντα, προκειμένου να κερδίσει τις εθνικές εκλογές η χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης. 
Μετά τις θεαματικές κολοτούμπες Παναγιωτόπουλου-Βαρβιτσιώτη σε συνέδριο του Economist όσον αφορά το Μακεδονικό, ήρθε η σειρά του ίδιου του Μητσοτάκη να τους μιμηθεί, όχι απλά σε κάποιο συνέδριο, αλλά σε σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. 
Η δήλωση Μητσοτάκη δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας:
«Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί… Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια τη…

Gaddafi's plan for a pan-African independent power as the main reason for which the Western neocolonialists finally destroyed Libya

'Hillary Clinton is a war criminal'
globinfo freexchange
Afshin Rattansi of RT's Going Underground, speaks with Muammar Gaddafi's spokesperson during the Libyan Civil War, Moussa Ibrahim, about how Gaddafi's government's predictions came true on terrorism, extremism and tribal conflict plaguing Libya following Gaddafi's downfall.
Ibrahim gives details about Gaddafi's plan to create a fully independent African Union from the Western neocolonial powers. And he implies that this was the main reason for which the Western neocolonialists finally destroyed Libya. He claims that Gaddafi administration was very open to a dialogue with the West, but he had been deliberately ignored. He also characterizes Hillary Clinton as a 'war criminal'.
Some key points:
Gaddafi was laying down real plans and real project for the control of African natural resources through the African Organization for Natural Resources. Unifying African armies into one army called th…

'How dare you!': Greta Thunberg rages at 'fairytales of eternal economic growth' at UN climate summit

In a speech to the United Nations Climate Action Summit Monday, Swedish youth climate activist Greta Thunberg lit into world leaders for their "empty words" around solving the climate crisis and said decades of inaction have left her generation without a future.

"People are suffering. People are dying. Entire ecosytems are collapsing. We are at the beginning of a mass extinction and all you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth," said Thunberg. "How dare you!
Thunberg delivered her remarks during a panel on the climate crisis after she was asked what she thought of the worldwide climate strike movement that she began, alone, 13 months ago. But the youth activist wasn't interested in rehashing the past or praise from politicians.

"I shouldn't be standing here," said Thunberg. "I should be back in school on the other side of the ocean. Yet you all come to me for hope? How dare you! You have stolen my d…

EVERYONE is on the list: Snowden says no ‘innocents’ in mass surveillance world

Asked if buying his memoir would get one on a spy list, NSA whistleblower Edward Snowden chillingly replied that everyone in the world is on the “list” and there are no innocents in the age of mass surveillance.

Responding to a reader who joked that buying Snowden’s book ‘Permanent Record’ might have put him on a list of people to be spied on, the exiled former intelligence contractor said in all seriousness that everyone is being spied on regardless.

Systems of mass surveillance strive to record all people, in all places, at all times. The question is no longer ‘Am I on the list?’ it is ‘What's my rank on the list?’,” Snowden tweeted on Wednesday.
The former NSA and CIA contractor became a household name in 2013, when he revealed the extent of surveillance by the ‘Five Eyes’ network of US and its allies. He fled to Hong Kong ahead of being charged with espionage and eventually found asylum in Russia.

The US government reacted to the publication of his memoir by filing a civil l…

Chris Hedges: "Democracy has been destroyed by global capitalism"

Democracy Now!
House Democrats have subpoenaed President Trump’s personal lawyer Rudy Giuliani, seeking documents related to his work in Ukraine, after Giuliani admitted on television that he had urged the Ukrainian government to investigate Joe Biden and his son Hunter. This comes as House Democrats continue to build their case for impeaching the president, following a whistleblower complaint focused on a phone call in which Trump asked the Ukranian president to do him a “favor” by digging up dirt on his political rival ahead of the upcoming election. 
Pulitzer Prize-winning journalist and author Chris Hedges says the president's latest behavior merely scratches the surface of the underlying corruption and malaise that plagues the country, and describes global capitalism as an impediment to democracy. Currently, he says, "we have the façade of democracy." The capitalist class has leveraged its influence to draft legislation, invert the constitution and orchestrate the &…

Amazon vs. the Socialists in Seattle

 by Kshama Sawant

Part 2 - A Corporate Tax Haven

As he has himself publicly acknowledged, Bezos largely based his decision to launch Amazon in Seattle on his desire to dodge taxes. Washington State has long been a corporate tax haven, having the most regressive tax system in the entire nation. More than anywhere else in the U.S., the tax burden falls most heavily on working and middle-class people, while big business pays next to nothing. This is no small part of why Seattle has become one of the most deeply unequal cities in the nation.
The region’s corporate elite means to keep it that way. Bezos made national headlines last year when he bullied Seattle to stop the Amazon Tax on the largest 3% of businesses in the city, aided by corporate-bankrolled Mayor Jenny Durkan and the Democratic establishment. Over a modestly-sized tax, Amazon executives acted like mafia dons: threatening to move 7,000 jobs unless the City Council backed down. After the Council passed it unanimously anyway, u…