Skip to main content

Ο λαϊκισμός ως εργαλείο στιγματισμού όσων δεν ευθυγραμμίζονται με το κατεστημένο

του system failure

Είναι προφανές ότι η ακροδεξιά στη Δύση κατάφερε να αποκτήσει σημαντική δύναμη, όχι μόνο επειδή άρπαξε την ευκαιρία να παίξει το ρόλο της κεντρικής αντι-συστημικής δύναμης, αλλά και επειδή υπέκλεψε τις βασικές θέσεις της αριστερής ιδεολογίας και τις μετέτρεψε σε εύπεπτα σλόγκαν για τις μάζες.

Οι ηγέτες της ακροδεξιάς συχνά επιτίθενται στους τραπεζίτες και στις πολιτικοοικονομικές ελίτ, ωστόσο, κατευθύνουν τη δύναμη πυρός της ρητορικής τους εναντίον των γνωστών θυμάτων: ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι μετανάστες, για παράδειγμα.

Το γεγονός ότι η ακροδεξιά υπέκλεψε τις θέσεις της αριστεράς και τις ενσωμάτωσε στο δικό της ιδεολογικό πλαίσιο, επέτρεψε στους μηχανισμούς του κατεστημένου να τοποθετήσουν κάτω από την ταμπέλα του 'λαϊκισμού' οτιδήποτε μεταξύ νεο-ναζιστικών μορφωμάτων και εξωκοινοβουλευτικών ακροαριστερών σχηματισμών, εκτός, φυσικά, από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν πιστά τον νεοφιλελευθερισμό μέχρι σήμερα. Ωστόσο, αυτή η μεγάλη εμβέλεια διαφορετικών ιδεολογικών αποχρώσεων περιλαμβάνει αναρίθμητες και συχνά αντίπαλες ιδεολογίες.

Ως αποτέλεσμα, οι ηγέτες της αριστεράς στη Δύση αποκαλούνται επίσης 'ριζοσπαστικοί' και 'λαϊκιστές'.

Αυτό το φθηνό κόλπο της εύκολης ομαδοποίησης αποτελεί συνήθης πρακτική του νεοφιλελεύθερου κατεστημένου. Μέσω του 'λαϊκισμού', οποιοσδήποτε αρνείται να συμβιβαστεί με τις επιταγές του κατεστημένου στιγματίζεται ως 'δημαγωγός' και 'μη ρεαλιστής'. Οι τεράστιες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ της ακροδεξιάς και της αριστεράς, που είναι άλλωστε και η ουσία της πολιτικής, κρύβονται αστραπιαία κάτω από το χαλί.

Και εδώ υπάρχει μια τεράστια αντίφαση: το κλασικό αφήγημα του κατεστημένου κατηγορεί όλων των ειδών τους 'λαϊκιστές' ως απλοϊκούς που διακατέχονται από κάποιου είδους Μανιχαϊστική λογική, συχνά ως 'μη ρεαλιστές'. Ωστόσο, το ίδιο αυτό αφήγημα κατεδαφίζει με μια πρωτοφανή ελαφρότητα κάθε ιδεολογική διαφορά και τσουβαλιάζει τους πάντες ως 'λαϊκιστές'.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Ίσως λιγότερο από δύο δεκαετίες πριν, το ίδιο πολιτικό κατεστημένο που τώρα υπηρετεί πιστά το νεοφιλελεύθερο δόγμα, χρησιμοποιούσε μια καθαρά λαϊκίστικη ρητορική προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους. Αυτό ήταν κάτι πολύ κοινό και προφανές που χαρακτήριζε ειδικά στους πολιτικούς που στελέχωναν τους σοσιαλδημοκράτες και τη λαϊκή δεξιά στην Ευρώπη. Ήταν η εποχή της οικονομίας της φούσκας που ακόμη προσέφερε πλαστή ευημερία και του κοινού νομίσματος, που αποτέλεσε τον Δούρειο Ίππο των τραπεζιτών προκειμένου να εξασφαλίσουν την μόνιμη κυριαρχία τους πάνω στα κράτη-έθνη.

Αλλά η μεγάλη φούσκα έσκασε το 2007-08. Οι ελίτ έπρεπε να αλλάξουν τα κοινά αφηγήματα προκειμένου να διατηρήσουν το σημερινό στάτους, στο οποίο οι τραπεζίτες και οι μεγάλες εταιρίες παραμένουν στο απυρόβλητο, έτσι ώστε ο λογαριασμός της κρίσης να πηγαίνει πάντα στα γνωστά θύματα, δηλαδή τους απλούς ανθρώπους. Και ξαφνικά, οι μηχανισμοί του κατεστημένου μεταμόρφωσαν τους παλιούς λαϊκιστές σε 'υπεύθυνους' διαχειριστές των κοινωνιών που 'λένε πάντα την αλήθεια' στο λαό.

Αυτή η εκπληκτική μεταμόρφωση αφορά όχι μόνο τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους - οι οποίες ασφαλώς έχουν εμπλουτίσει το πολιτικό τους οπλοστάσιο με νέες προσωπικότητες που βρίσκονται πιο κοντά στον νεοφιλελευθερισμό. Αφορά επίσης και συγκεκριμένους πολιτικούς που μεταμορφώθηκαν, κυριολεκτικά σε μια νύχτα, από 'ανεύθυνοι' και 'μη ρεαλιστές' λαϊκιστές, σε 'υπεύθυνοι πραγματιστές', οι οποίοι δεν προσπαθούν να εξαπατήσουν το εκλογικό σώμα!

Αλλά ούτε και αυτό ήταν αρκετό.

Η ίδια η έννοια του 'λαϊκισμού' έπρεπε να αλλάξει. Οι μηχανισμοί του κατεστημένου έπρεπε να 'μετατοπίσουν' με κάποιο τρόπο ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της, ώστε να τη φέρουν πιο κοντά στα νέα αφηγήματα τα οποία επιχειρούν να πείσουν τις μάζες για την αναγκαιότητα των νέων συνθηκών που θέλουν να επιβάλουν οι ελίτ.

Έτσι, είναι 'μη ρεαλιστικό', για παράδειγμα, να πιστεύει κανείς ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας πρέπει να παρέχεται από το κράτος προς όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις (κάτι το οποίο ήταν αυτονόητο λιγότερο από δυο ή τρεις δεκαετίες πριν). Ο πραγματικός λόγος; Πολύ απλά, επειδή οι πολύ πλούσιοι θέλουν να πληρώνουν όλο και λιγότερους φόρους για να κερδίζουν όλο και περισσότερα. Θεωρείται επίσης 'ανεύθυνο' να υποστηρίζει κάποιος την διατήρηση των προνομίων που παρέχει παραδοσιακά το κράτος στους περισσότερους (δωρεάν παιδεία, υγεία, επιδόματα σε ευάλωτες ομάδες), υπό την πρόφαση της οικονομικής αστάθειας. Φυσικά, το οικονομικό χάος προέρχεται πάντα από το ίδιο αυτό σύστημα που διαδίδει τη νέα αυτή αντίληψη.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι άνθρωποι που προέρχονται από την αριστερά και μιλάν για πολιτικές υπέρ της πλειοψηφίας του λαού, στιγματίζονται από τους μηχανισμούς του κατεστημένου ως 'λαϊκιστές' που επιχειρούν να εξαπατήσουν τις μάζες. Μπαίνουν πάντα στο ίδιο τσουβάλι με τους πολιτικούς της ακροδεξιάς, οι οποίοι έχουν εντελώς διαφορετική ατζέντα και στην ουσία κάνουν τη βρόμικη δουλειά για τις ελίτ. Στην πραγματικότητα, οι πολιτικοί της αριστεράς απλά προσπαθούν να υπερασπιστούν ότι έχει κατακτηθεί σε προηγούμενες περιόδους από τις κοινωνίες με αγώνες και αίμα, ενάντια σ'αυτή τη νέα, βάρβαρη επίθεση του νεοφιλελευθερισμού.

Ο απώτερος στόχος του κατεστημένου είναι απλός: να οδηγήσει το ποίμνιο πίσω στο νεοφιλελεύθερο κέντρο - το οποίο προβάλλεται ως το μοναδικό 'σοβαρό' και 'ρεαλιστικό' πολιτικό καθεστώς για να διαχειριστεί τις κοινωνίες - μακριά από την 'επικίνδυνη' και 'ριζοσπαστική' αριστερά.

Είναι εντυπωσιακό ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν (με κάποιες μικρές παραλλαγές ασφαλώς), τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις περισσότερες χώρες της Δύσης. Και αυτό δείχνει ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ταχύτατης μετάδοσης της πληροφορίας, όπου οι τεχνικές εξαπάτησης μπορούν να αναπαραχθούν με παρόμοιο τρόπο παντού, οι ελίτ είναι απόλυτα ενωμένες απέναντι στα συμφέροντα των λαών.

Comments

Popular posts from this blog

Trump's "brigades" are ready to start a civil war in case he loses November's election

globinfo freexchange
Signs show an extremely explosive situation now in the America of Donald Trump. 
Starting with the murder of George Floyd, we witness almost in daily basis some very disturbing incidents, which unveil a deeply divided society that was hiding for decades behind the "American dream" facade. As the facade now rapidly collapses, due to a major financial crisis and a pandemic, in less than fifteen years, the reality looks terrifying.
In a latest incident, Common Dreamsreported that members of a far right militia group were arrested Monday evening in Albuquerque after a standoff at a statue of a notoriously brutal conquistador in the New Mexico city turned violent with a demonstrator advocating for the removal of the monument shot and sent to the hospital.
As dusk fell, demonstrators began attempting to pull the monument down from its pedestal on the Albuquerque Museum grounds. At that point, members of the New Mexico Civil Guard militia group moved in, attack…

Αντίο δημόσια, δωρεάν παιδεία ...

globinfo freexchange
Μετά τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του νερού, το Μητσοτακικό καθεστώς ετοιμάζεται να ισοπεδώσει με το νεοφιλελεύθερο "οδοστρωτήρα" και τη δημόσια παιδεία.
Από τη χθεσινή ομιλία Κεραμέως στη βουλή, το μόνο που χρειάζεται να κρατήσετε είναι η εξής φράση:
                        Εμείς, λοιπόν, κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, για πανεπιστήμια πιο ελεύθερα και αυτόνομα. Για πανεπιστήμια, τα οποία μπορούν να ρυθμίζουν τα του οίκου τους.

Όταν ακούτε έννοιες όπως "ελευθερία", "αυτονομία" και "αυτορρύθμιση", να βγαίνουν από στόματα φανατικών νεοφιλελεύθερων, όπως των στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να ετοιμάζεστε για ιδιωτικοποιήσεις, ξεπουλήματα και όλες τις επακόλουθες συμφορές. 
Πίσω από τα ωραία λόγια της Κεραμέως, κρύβονται οι αληθινές προθέσεις του καθεστώτος και για τον τομέα της παιδείας. Δηλαδή, σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων και τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια, δωρεάν παιδεία.
Απ'ότι φαίνεται και μ…

Protests against police violence expand in Europe

RT America
It began in Minneapolis but has since spread across the US, and now the world. The death of George Floyd has sparked protests against police brutality and chants of Black Lives Matter. Former UK MP George Galloway and Pulitzer prize-winning  journalist and host of On Contact Chris Hedges join In Question to discuss.

Exclusive images from inside British court expose Assange’s un-democratic treatment, physical deterioration

Photographs surreptitiously taken inside a British courtroom and provided to The Grayzone show a visibly disoriented Julian Assange confined to a glass cage and unable to communicate with his lawyers.
by Max Blumenthal
Part 4 - Assange’s hearing postponed, his isolation extended
The Belmarsh supermax prison where Assange has been held is regarded as the UK’s version of the US facility at Guantanamo. Aside from Assange, the jail is home to mafia henchmen, al-Qaeda members, and neo-fascist enforcers like Tommy Robinson. Around 20 percent of prisoners in Belmarsh are murderers, and two-thirds have committed a violent crime.
117 licensed medical professionals from around the world have written to the British and Australian governments to condemn “the torture of Assange,” “the denial of his fundamental right to appropriate health care,the climate of fear surrounding the provision of health care to him” and “the violations of his right to doctor–patient confidentiality.
Since the doctors’ …

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει το μεγάλο ξεπούλημα του νερού

globinfo freexchange
Ήταν θέμα χρόνου. Η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τα νύχια των νεοφιλελεύθερων αρπακτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία φαίνεται να έχει ξεκινήσει τις υπόγειες διαδικασίες για ακόμα ένα μεγάλο ξεπούλημα στους ιδιώτες. Και μάλιστα, το ξεπούλημα του πολυτιμότερου αγαθού που θα έπρεπε να είναι ελεύθερο και δημόσιο.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του tvxs.gr:

Την ιδιωτικοποίηση μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (ΣΔΙΤ) όλου του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής φαίνεται πως μεθοδευει η κυβέρνηση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ κι όχι μόνο. 
[...]
«Στην ουσία απομειώνεται την περιουσία της ΕΥΔΑΠ, καθώς της παίρνουν από τα χέρια όλα αυτά τα υδάτινα αποθέματα. Δεν είναι εύκολο να έρθει μια εταιρεία μικρή και να τα διαχειριστεί όλα αυτά. Δεν ξέρω κατά πόσο, παίρνοντας από την ΕΥΔΑΠ, θα διασφαλιστεί η αδιάλειπτη παροχή νερού στην Αττική» σημειώνει μιλώντας στο tvxs ο εκπρόσωπος…

New court files expose Sheldon Adelson’s security team in US spy operation against Julian Assange

An exclusive investigation by The Grayzone reveals new details on the critical role Sheldon Adelson’s Las Vegas Sands played in an apparent CIA spying operation targeting Julian Assange, and exposes the Sands security staff who helped coordinate the malicious campaign.
by Max Blumenthal
I was the CIA director. We lied, we cheated, we stole.

–Mike Pompeo, College Station, TX, April 15, 2019
Part 7 - A CIA front in Chinese territory?
By the time of the lawsuit, Adelson’s company appeared to have been working closely with the CIA. A confidential 2010 report by a private investigator contracted by the gambling industry pinpointed Adelson’s casino in Macau as a front for Agency operations against China. 
A reliable source has reported that central Chinese government officials firmly believe that Sands has permitted CIA/FBI agents to operate from within its facilities. These agents apparently ‘monitor mainland government officials’ who gamble in the casinos,” it stated. 
Previously detail…

Pentagon war game includes scenario for military response to domestic Gen Z rebellion

by Nick Turse
In the face of protests composed largely of young people, the presence of America’s military on the streets of major cities has been a controversial development. But this isn’t the first time that Generation Z — those born after 1996 — has popped up on the Pentagon’s radar.
Documents obtained by The Intercept via the Freedom of Information Act reveal that a Pentagon war game, called the 2018 Joint Land, Air and Sea Strategic Special Program, or JLASS, offered a scenario in which members of Generation Z, driven by malaise and discontent, launch a “Zbellion” in America in the mid-2020s.
The Zbellion plot was a small part of JLASS 2018, which also featured scenarios involving Islamist militants in Africa, anti-capitalist extremists, and ISIS successors. The war game was conducted by students and faculty from the U.S. military’s war colleges, the training grounds for prospective generals and admirals. While it is explicitly not a national intelligence estimate, the war game, …

Independent autopsy concludes George Floyd's death was a homicide

The Real News Network
An independent autopsy released by Floyd's family raises serious questions about the previous findings, which implied underlying health issues were responsible for his death. Forensic pathologist Dr. Cyril Wecht says police should never place downward pressure on a person in a prone position.

Σκάνδαλο Novartis: Λοβέρδος, Πατούλης, Στουρνάρας στο μικροσκόπιο του FBI από το 2017

Σε "αυτοχειρία" εξελίσσεται η επιλογή του Ιωάννη Αγγελή να διαβιβάσει στη Βουλή αναφορές του FBI για την υπόθεση Νovartis, από το υλικό που έχει υπεξαιρέσει από το γραφείο της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. 
Τα εγγραφα των αμερικανικών αρχών, που κατατέθηκαν από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Τετάρτη, διέρρευσαν στο  τύπο και  πιστοποιούν την ουσία του σκανδάλου Novartis, δηλαδή το συστηματικό χρηματισμό γιατρών και πολιτικών προσώπων και τις μεθόδους με τις οποίες η Novartis αναλάμβανε να αυξήσει τις τιμές και τα έσοδα από συγκεκριμένα projects σκευασμάτων όπως το Lucentis, το Exactly ή το Ηarvard Project. 
Τα έγγραφα δείχνουν ακριβώς τη διαδικασία εξαγοράς γιατρών καθώς και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά περιγράφει με λεπτομέρειες και τον τρόπο με τον οποίο διάφορες εταιρίες επικοινωνίας και ΜΜΕ αναλάμβαναν να "ξεπλένουν" μαύρο χρήμα μέσω εικονικών τιμολογήσεων, όπως το γκρουπ του Μαυρίκου, του Βουλκί…

Rioters clash with police, fires set near White House as protests escalate

The Hill
Protests near the White House escalated on Sunday amid the continued fallout from the killing of George Floyd, with images on social media showing multiple fires and scenes of rowdy crowds even as a citywide curfew had been imposed.
Sunday night saw the third straight day of protests in the nation's capital following the release of a video last week showing a white police officer in Minneapolis kneeling on the neck of the 46-year-old Floyd, an unarmed black man. Floyd died in police custody shortly after the video was taken.
His death has sparked increasingly violent protests across the country, from Los Angeles to New York, and has led Minnesota officials to charge the police officer in the video, Derek Chauvin, with third-degree murder manslaughter.