Skip to main content

Οι αδίστακτοι νεο-αποικιοκράτες του 21ου αιώνα

του system failure

Η αρχή της τρέχουσας δεκαετίας αποκάλυψε το πιο αποκρουστικό πρόσωπο μιας παγκόσμιας νεο-αποικιοκρατίας. Από τη Συρία και τη Λιβύη ως την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, οι παραδοσιακές αποικιοκρατικές δυνάμεις της Δύσης επιχείρησαν να ανακάμψουν ενάντια στο ανερχόμενο αντίπαλο μπλοκ, με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα, το οποίο απειλεί την παγκόσμια κυριαρχία τους.

Μέσα σε ένα πολυ-πολικό και περίπλοκο πεδίο γεωπολιτικών συγκρούσεων, οι βασικοί παίκτες εγκαταλείπουν τους κλασσικούς και αναποτελεσματικούς ανοιχτούς πολέμους. Χρησιμοποιούν πλέον πολλές και διαφορετικές εναλλακτικές μεθόδους όπως, πόλεμοι δι'αντιπροσώπων (proxy wars), οικονομικοί πόλεμοι, οικονομικά και συνταγματικά πραξικοπήματα, επιχειρήσεις προβοκάτσιας, 'έγχρωμες επαναστάσεις', κ.λ.π. Σε αυτή την ιδιαίτερα πολύπλοκη και ασταθή κατάσταση, όπου δημιουργούνται αντιπαλότητες ανάμεσα ακόμα και σε παραδοσιακούς συμμάχους καθώς οι παγκόσμιες ισορροπίες αλλάζουν ραγδαία, οι δυνάμεις που απελευθερώνονται είναι απολύτως καταστροφικές. Μοιραία, τα αποτελέσματα είναι περισσότερο από προφανή.

Πόλεμοι δι' αντιπροσώπων - Συρία/Λιβύη

Μετά την Αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τα καλά στη Μέση Ανατολή. Ο Ομπάμα συνέχισε την πολιτική του Μπους με τις αλλεπάλληλες επεμβάσεις. Ωστόσο, έπρεπε να αλλάξει τακτική, επειδή ένας άμεσος πόλεμος θα ήταν αναποτελεσματικός, θα είχε πολύ υψηλό κόστος και θα αντιμετώπιζε τη βαθιά δυσαρέσκεια και αντίδραση των Αμερικανών και του υπόλοιπου κόσμου.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, φάνηκε να είναι το ίδιο καταστροφικά (αν όχι περισσότερο) με τις αποτυχημένες Αμερικανικές εισβολές σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι έχασαν τελείως τον έλεγχο των ένοπλων ομάδων που συνδέονταν με τους τρομοκράτες του ISIS, απέτυχαν να ανατρέψουν τον Άσαντ και επιπλέον, αντί να εξαλείψουν την Ρωσική και Ιρανική επιρροή στην περιοχή, ουσιαστικά κατάφεραν να την ενδυναμώσουν. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απέτυχαν να εξασφαλίσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, όσον αφορά τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου και όχι μόνο.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ βλέπουν την Τουρκία, έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους τους, να αλλάζει επικίνδυνα κατεύθυνση, μακριά από το Δυτικό μπλοκ. Ίσως η ισχυρότερη και πιο πρόσφατη ένδειξη γι'αυτό, αποτελεί το γεγονός ότι η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια συμφωνία για την Συρία, χωρίς την παρουσία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η λίστα των Αμερικανικών αποτυχιών δεν τελειώνει εδώ. Η καταστροφή της Συρίας και της Λιβύης δημιούργησε μαζικά προσφυγικά κύματα που απέδειξαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν εντελώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Και φυσικά, τα τελευταία χρόνια είδαμε μια παράλληλη έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Δυτικό έδαφος, επίσης ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πολέμων σε Συρία και Λιβύη.

Ορισμένα στοιχεία που διέρρευσαν μέσω WikiLeaks, έδειξαν ότι οι παλιές αποικιοκρατικές δυνάμεις ξεκίνησαν ένα γύρο άγριου ανταγωνισμού για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Λιβύης. Η συνήθης ιστορία που διαδόθηκε από τα Δυτικά ΜΜΕ, περί ενός ακόμα τύραννου που έπρεπε να ανατραπεί, έχει πλέον καταρρεύσει πλήρως. Αποδείχθηκε ότι η Δύση δεν ενδιαφέρεται να ανατρέψει κανένα 'αυταρχικό' καθεστώς για να διαδώσει τη Δημοκρατία. Οι Δυτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται μόνο να εξασφαλίσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές κάθε χώρας για λογαριασμό των μεγάλων εταιριών τους.

Η περίπτωση Καντάφι είναι χαρακτηριστική γιατί δείχνει ότι οι Δυτικοί υποκριτές τον χρησιμοποιούσαν ανάλογα με τα συμφέροντά τους, όπως αποκαλύπτεται στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ HyperNormalisation, του Βρετανού Adam Curtis. Όποτε ήθελαν να φορτώσουν σε κάποιον ορισμένες ιδιαίτερα αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις, είχαν έτοιμο τον αποδιοπομπαίο τράγο, παρόλο που οι ενδείξεις έδειχναν ότι δεν βρισκόταν η Λιβύη πίσω από αυτές. Όταν ο Καντάφι παραδέχθηκε, ψευδώς, ότι κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής προκειμένου να χαλαρώσει ο κλοιός των Δυτικών κυρώσεων, τον παρουσίαζαν ως έναν υπεύθυνο ηγέτη που ήταν έτοιμος να συνεργαστεί. Φυσικά, ο τελευταίος ρόλος του ήταν να παίξει και πάλι τον "κακό" που έπρεπε να ανατραπεί.

Οικονομικοί Πόλεμοι, Οικονομικά Πραξικοπήματα - Ελλάδα/Ευρωζώνη

Θα ήταν αδιανόητο για τους νεο-αποικιοκράτες να διεξάγουν πολέμους δι'αντιπροσώπων μέσα σε Ευρωπαϊκό έδαφος και ειδικότερα κατά κρατών που ανήκουν στους Δυτικούς συνασπισμούς όπως το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωζώνη, κ.λ.π. Το κύμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, χτύπησε την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας. Η Ελληνική κρίση σχεδόν συνέπεσε με το ξέσπασμα του επαναστατικού κύματος της Αραβικής Άνοιξης και την επακόλουθη καταστροφή σε Μέση Ανατολή και Λιβύη.

Η Ελλάδα αποτέλεσε το εύκολο θύμα της παγκόσμιας νεοφιλελεύθερης δικτατορίας προκειμένου να εφαρμόσει τα καταστροφικά μέτρα που εξασφαλίζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Το Ελληνικό πείραμα εισέρχεται στον έβδομο χρόνο του και το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για όλη την ευρωζώνη. Η Ελλάδα έχει γίνει επίσης το πρότυπο λεηλασίας δημόσιας περιουσίας, όπως έγινε στο παρελθόν με την Ανατολική Γερμανία και την Επιχείρηση Treuhand, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Ενώ η Ελλάδα υπήρξε το κύριο θύμα ενός οικονομικού πολέμου, η Γερμανία χρησιμοποίησε την οικονομική της ισχύ και τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να επιβάλλει λιτότητα, σαδο-μονεταρισμό και νεοφιλελεύθερη καταστροφή μέσα από σιωπηλά οικονομικά πραξικοπήματα σε Ιρλανδία, Ιταλία και Κύπρο, όπως περιγράφεται στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ This is not a coup του Άρη Χατζηστεφάνου. Με την κατάρρευση του πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η ΕΚΤ αναγκάστηκε να προβεί σε ένα ανοιχτό, αυτή τη φορά, οικονομικό πραξικόπημα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε το δημοψήφισμα για τα νέα καταστροφικά μέτρα που ήθελαν να επιβάλλουν η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Κομισιόν. Οι Έλληνες απάντησαν ξεκάθαρα στο δημοψήφισμα ενάντια στα μέτρα, παρά την τρομοκρατική προπαγάνδα εντός και εκτός Ελλάδας. Ο Τσίπρας αναγκάστηκε τελικά σε άτακτη υποχώρηση μετά την άμεση απειλή του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ να κλείσουν εντελώς τη στρόφιγγα της ρευστότητας και να βυθίσουν στο απόλυτο χάος την Ελληνική οικονομία.

Μέσα από μια παρόμοια οικονομική και πολιτική πίεση, οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών, οι Γερμανοί σαδο-μονεταριστές και οι οικονομικοί δολοφόνοι του ΔΝΤ, επέβαλαν τη νεοφιλελεύθερη καταστροφή σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, κ.λ.π. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γαλλία, έσπευσε να εφαρμόσει αντι-εργατικά μέτρα εν μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων, υποκύπτοντας σε μια - προσχεδιασμένη από τις ελίτ – νεο-Φεουδαρχία, υπό τον 'Σοσιαλιστή' Φρανσουά Ολάντ, παρά τις μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές Γαλλικές πόλεις.

Η Γερμανία δεν θα άφηνε ποτέ τις ΗΠΑ να ηγηθούν της νεο-αποικιοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς επιχειρεί (ξανά) να γίνει μια μεγάλη δύναμη με την δική της σφαίρα επιρροής στην ευρωζώνη και πέρα από αυτή. Καθώς η κατάσταση στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο κρίσιμη με τη συνεχιζόμενη οικονομική και προσφυγική κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς και των εθνικιστών, ο οικονομικός πόλεμος κυρίως μεταξύ του Αμερικανικού και του Γερμανικού κεφαλαίου, δημιουργεί μια ακόμη πιο πολύπλοκη κατάσταση.

Η υποβάθμιση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ-Γερμανίας αποκαλύφθηκε αρχικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), αλλά, σταδιακά, η συνολική εικόνα έδειξε ότι πρόκειται για έναν διατλαντικό οικονομικό πόλεμο μεταξύ των μεγάλων εταιριών και τραπεζών. Σε περιόδους πολυεπίπεδων κρίσεων, το μεγάλο κεφάλαιο πάντα εντείνει τις προσπάθειες και για να εξαλείψει τους ανταγωνιστές. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ είδαν άλλο ένα σημαντικό τους σύμμαχο, τη Γερμανία, να προσπαθεί να αποκτήσει κάποια ανεξαρτησία για να διαμορφώσει τη δική της ατζέντα, μακριά από τα Αμερικανικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζεται ότι Γερμανία και Τουρκία αποτελούν μεσαίου μεγέθους δυνάμεις που, ιστορικά, προσπαθούν πάντα να επεκταθούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους σφαίρες επιρροής, επιδιώκοντας ανεξαρτησία από τις παραδοσιακές μεγάλες δυνάμεις.

Οικονομικοί Πόλεμοι, Συνταγματικά Πραξικοπήματα, Επιχειρήσεις Προβοκάτσιας - Αργεντινή/Βραζιλία/Βενεζουέλα

Ένα κύμα νεοφιλελεύθερης αντεπίθεσης κλονίζει αυτή τη στιγμή τη Λατινική Αμερική. Ενώ στην Αργεντινή φαίνεται ότι ο Μαουρίτσιο Μάκρι πήρε την εξουσία χωρίς συνταγματική εκτροπή, το συνταγματικό πραξικόπημα κατά της Ντίλμα Ρούσεφ στη Βραζιλία, καθώς και οι συνήθεις πρακτικές της Δεξιάς αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κατά του Νίκολας Μαδούρο με Αμερικανικό δάκτυλο, είναι πολύ πιο προφανείς.

Το ειδικό βάρος των τριών αυτών χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον Αμερικανικό ιμπεριαλισμό, προκειμένου να επανακτήσει το χαμένο έδαφος στην παγκόσμια γεωπολιτική αρένα. Ειδικά τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια, κάθε μια από τις χώρες αυτές επιχείρησε να εφαρμόσει αυτόνομες πολιτικές, μακριά από την Αμερικανική κηδεμονία, με Αριστερές κυβερνήσεις, και αυτό ήταν κάτι που έθεσε σε συναγερμό τους φορείς του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Η Βραζιλία φαίνεται να είναι η πιο σημαντική από τις τρεις, όχι μόνο λόγω του μεγέθους της, αλλά και ως μέλος της ομάδας των BRICS, των οικονομικά ταχέως αναπτυσσόμενων χωρών που απειλούν την Αμερικανική και γενικά τη Δυτική παγκόσμια κυριαρχία. Το συνταγματικό πραξικόπημα κατά της Ρούσεφ ήταν μάλλον μια άτσαλη ενέργεια που αποκαλύπτει την αγωνία του Αμερικανικού κατεστημένου να επανακτήσει τον έλεγχο μέσα από καθεστώτα-μαριονέτες. Πρόκειται για μια γνωστή μέθοδο από το παρελθόν με την οποία το κατεστημένο επιχειρεί να εξασφαλίσει την απόλυτη κυριαρχία στην 'πίσω αυλή' των ΗΠΑ.

Και η Βενεζουέλα είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω των αποθεμάτων πετρελαίου. Όταν ο Μαδούρο επιχείρησε να προσεγγίσει τη Ρωσία προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, θα πρέπει να σήμανε συναγερμός για τους νεοσυντηρητικούς στις ΗΠΑ. Η Βενεζουέλα θα μπορούσε να βρει εναλλακτική διέξοδο στη Ρωσία και την ομάδα των BRICS, προκειμένου να ανασάνει από τον πολυεπίπεδο οικονομικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία, με την συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, είχε σημαντική επίπτωση και στην οικονομία της Βενεζουέλας. Είναι επίσης γνωστό ότι διάφορες Αμερικανικές οργανώσεις, χρηματοδοτούν τη Δεξιά αντιπολίτευση από την εποχή του Τσάβες, προκειμένου να οργανώνουν επιχειρήσεις προβοκάτσιας για να ανατρέψουν τις Αριστερές κυβερνήσεις.

Η περίπτωση της Βενεζουέλας είναι ενδιαφέρουσα. Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές προσπαθούσαν να ρίξουν τις Αριστερές κυβερνήσεις από την εποχή της κυβέρνησης Τσάβες. Ο Νίκολας Μαδούρο που αντικατέστησε τον Τσάβες μετά τον θάνατό του, αποτελεί έναν ευκολότερο στόχο, καθώς δεν έχει τη δυναμική και την προσωπικότητα του προκατόχου του.

Τα φερέφωνα των Δυτικών ΜΜΕ συνεχίζουν την ίδια δουλειά, δηλαδή τη συνηθισμένη προπαγάνδα. Η συνταγή είναι γνωστή, καθώς παρουσιάζουν τη μισή αλήθεια με πολλές δόσεις υπερβολής. Οι παπαγάλοι του κατεστημένου δαιμονοποιούν τον Σοσιαλισμό, αλλά, φυσικά, ποτέ δεν μιλάν για τα λεφτά που ξοδεύουν οι ΗΠΑ, τροφοδοτώντας την Δεξιά αντιπολίτευση και άλλες ομάδες, προκειμένου να οργανώνουν επιχειρήσεις προβοκάτσιας για να επιφέρουν αστάθεια. Δεν μιλάν για τον οικονομικό πόλεμο που γίνεται από τη χειραγώγηση των τιμών πετρελαίου από τους Σαουδάραβες, τον στενό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Όσον αφορά την Αργεντινή, η πρώην πρόεδρος, Κριστίνα Κίρχνερ, έκανε επίσης ορισμένες σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας ισχυρότερης συνεργασίας με τη Ρωσία, κάτι που ασφαλώς τα γεράκια της Ουάσιγκτον δεν θα μπορούσαν να αποδεχθούν. Όχι μόνο για γεωπολιτικούς λόγους, αλλά και επειδή η Αργεντινή θα μπορούσε να ξεφύγει από τους γύπες των χρηματαγορών, που της πίνουν το αίμα από την εποχή της χρεοκοπίας της το 2001. Η μεγαλύτερη προσέγγιση με τη Ρωσία θα της έδινε μια εναλλακτική ενάντια στο νεοφιλελεύθερο μονοπώλιο της καταστροφής. Οι Αμερικανικές μεγάλες τράπεζες και εταιρίες δεν θα αποδέχονταν ποτέ και τέτοιο, επειδή η, δέσμια του χρέους, Αργεντινή, αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για ένα νέο γύρο υπέρογκων κερδών. Αυτό συμβαίνει άλλωστε τώρα και με την αποικία χρέους της ευρωζώνης, την Ελλάδα.

'Έγχρωμες Επαναστάσεις' - Ουκρανία

Τα γεγονότα στην Ουκρανία έδειξαν ότι, το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να επιβάλει τη νέα τάξη πραγμάτων, δεν διστάζει να συμμαχήσει ακόμη και με τους νεο-ναζί. Αυτό δεν είναι βέβαια κάτι το καινούργιο. Είναι γνωστή η σχέση του Χίτλερ με τους οικονομικούς ολιγάρχες της Γερμανίας, αλλά και με άλλες μεγάλες εταιρίες της Δύσης πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Όμως αυτό που είναι πιο τρομακτικό απ'όλα, δεν είναι ότι η Δύση σιώπησε μπροστά στα ψηφίσματα της νέας ηγεσίας στην Ουκρανία που βάζουν στο στόχαστρο τις μειονότητες, αλλά ότι από την αρχή συμμάχησε με τους νεο-ναζί, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες χρηματοδότησε τη δράση τους καθώς και άλλων ακραίων εθνικιστικών ομάδων κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Κίεβο.

Υπάρχει πλήθος ενδείξεων για το γεγονός ότι Αμερικανικές οργανώσεις αναμείχθηκαν στην ανατροπή της κυβέρνησης και την επακόλουθη άνοδο των νεοναζί. Για παράδειγμα, ένα από τα βίντεο που είδαν εκατομμύρια άνθρωποι για την κατάσταση στην Ουκρανία σκηνοθετήθηκε από τον Ben Moses (δημιουργό της ταινίας «Καλημέρα Βιετνάμ»), ο οποίος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με στελέχη της Αμερικανικής κυβέρνησης και οργανώσεις όπως το National Endowment for Democracy, το οποίο χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο. Το βίντεο παρουσιάζει μια νεαρή Ουκρανή να χαρακτηρίζει «δικτατορία» την κυβέρνηση της χώρας της και να εξυμνεί διαδηλωτές που φέρουν νεοναζιστικά σύμβολα του φασιστικού κόμματος της Ουκρανίας Svoboda.

Οι ίδιες οργανώσεις βρίσκονται πίσω και από άλλες 'έγχρωμες επαναστάσεις', καθώς και επιχειρήσεις προβοκάτσιας εναντίον Αριστερών κυβερνήσεων στη Βενεζουέλα και αλλού.

Το τελευταίο φύλλο συκής της Δύσης έχει πέσει για τα καλά, αφήνοντας να φανεί η τεράστια υποκρισία της. Ενώ μέχρι σήμερα οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι σε άλλες χώρες (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ κ.λ.π.) γίνονταν με πρόσχημα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τη δήθεν "απελευθέρωσή" των λαών από τυραννικά καθεστώτα και τη δήθεν υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην περίπτωση της Ουκρανίας και κυρίως της Κριμαίας, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Το δικαίωμα της "αυτοδιάθεσης" για τους Δυτικούς υποκριτές πήγε περίπατο και εφαρμόζεται μόνο κατά περίπτωση, όπως για παράδειγμα στο Κόσοβο.

Ο πόλεμος θα γίνει ακόμα πιο άγριος

Οι Δυτικές νεο-αποικιοκρατικές δυνάμεις επιχειρούν να αντεπιτεθούν απέναντι στην γεωπολιτική αναβάθμιση της Ρωσίας και τον Κινεζικό οικονομικό επεκτατισμό.

Παρά την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερικανική ηγεσία, οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις θα ασκήσουν αφόρητες πιέσεις για την επέκταση του νεοφιλελεύθερου δόγματος μέσα στο αντίπαλο πεδίο της Σινο- Ρωσικής συμμαχίας. Εξάλλου, ο Τραμπ έχει δείξει ξεκάθαρα τις εχθρικές του διαθέσεις απέναντι στην Κίνα, παρά τη φιλική προσέγγιση που επιχειρεί, μέχρι στιγμής, με τη Ρωσία και τον Πούτιν.

Βλέπουμε ωστόσο τις Δυτικές συμμαχίες να διανύουν μια περίοδο βαθιάς κρίσης. Οι ΗΠΑ απέτυχαν να ελέγξουν την κατάσταση σε Μέση Ανατολή και Λιβύη. Οι αδίστακτοι νεο-αποικιοκράτες δεν θα διστάσουν να προκαλέσουν άμεσα τη Ρωσία και την Κίνα, αν δουν ότι συνεχίζουν να χάνουν τον έλεγχο στην παγκόσμια γεωπολιτική αρένα. Η συσσώρευση των Νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στα Ρωσικά σύνορα, καθώς και η συνεχής ενίσχυση της Αμερικανικής πολεμικής μηχανής στον Ειρηνικό, αποδεικνύουν το γεγονός αυτό πέρα από κάθε αμφιβολία.

Comments

Popular posts from this blog

How a group of economists undermined public institutions, paving the way to neoliberalism

An assumption had become a truth. The self-interested model of human behaviour, that had been developed in the Cold War to make the mathematical equations work, had now been adopted by these economists as a fundamental truth about the reality of all human social interaction.
globinfo freexchange
A group of economists in the early 70s arbitrarily adopted the self-interested model of human behaviour that had been developed in the Cold War, to explain the dysfunctionality of public institutions. This perception would become a powerful tool in the hands of the neoliberal ideology, carried by big banks and corporations, to demonize the state and dismantle any state control upon them at the expense of the societies.
In his documentary The Trap, Adam Curtis explains:
In the early 70s, the government bureaucracies in Britain began to collapse. Those around them blamed a growing economic crisis, but it was clear that something much more fundamental had gone wrong. What were supposed to be institut…

Italy, Greece, Deutsche Bank: heavy clouds of non-linear collapse gather again above Europe

globinfo freexchange
For nearly ten years now, the key decision centers inside eurozone are trying to hide the huge problems, pretending that the crisis is behind, in order to maintain a completely failed economic model, which also reveals, day by day, its authoritarian nature and despise against real Democracy. The totally problematic structure of eurozone makes things even worse.
In Italy, we had another political crisis and a constitutional coup because the new majority and potential coalition government is not likeable to the Brussels/Berlin axis.
In Greece, things are not looking better. The country is about to exit the IMF-type neoliberal program imposed by the Troika (ECB, European Commission, IMF), in August. Yet, the economy is still in very bad shape, drowning in stagnation, with unprecedented unemployment, nearly zero growth and a national debt at 180% of GDP, which is actually much higher than Greece's debt in 2010 (120% of GDP) when crisis hit the country!
In fact, the eu…

WikiLeaks reveals Italian officials had serious concerns about Italy's ability to participate in the monetary union already since the late 70s

The WIKILEAKS Public Library of US Diplomacy (PlusD)holds the world's largest searchable collection of United States confidential, or formerly confidential, diplomatic communications. As of April 8, 2013 it holds 2 million records comprising approximately 1 billion words. The collection covers US involvements in, and diplomatic or intelligence reporting on, every country on earth. It is the single most significant body of geopolitical material ever published. The PlusD collection, built and curated by WikiLeaks, is updated from a variety of sources, including leaks, documents released under the Freedom of Information Act (FOIA) and documents released by the US State Department systematic declassification review.
globinfo freexchange
A 1978 cable from the US Bureau of Economic and Business Affairs to the Secretary of State, was monitoring in detail the Italian serious concerns on the perspective of Italy joining the European monetary union. It describes an atmosphere of anxiety insi…

How eurozone became a financial dictatorship

It all started with the silent coup against Ireland
globinfo freexchange
In 2010, Ireland experienced Frankfurt's political blackmail. On the 18th of November, where there was a governing council of the ECB in Frankfurt. The governor of the Irish central bank who sat on the governing council, called "Morning Ireland" which is the most important radio program in Ireland, to say that Ireland will need what he called a loan. He didn't warn the government about it and this created a massive panic.
Then, the next day, there was a letter written from the then president of ECB, Jean-Claude Trichet, to Brian Lenihan, the minister of finance at the time, saying that 'if you don't apply the so-called bailout program, by this opening of the markets the following Monday, we're going to cut off access to Emergency Liquidity Assistance (ELA)', which obviously would have collapsed the Irish banking system.
The ECB used the liquidity weapon in order to impose its terms o…

David Harvey: unless there is some real new thinking, another crisis is inevitable

globinfo freexchange
Chris Hedges spoke with David Harvey about the repeated crises of the capitalist system, which generate further instability, especially since the early 70s where we have the rise of financial capitalism and neoliberal ideology.
As Harvey points out:
Interestingly, in almost every crisis there has been a good deal of re-evaluation of exactly how to think about the economy, how to think about the relationship between state power and politics and all this kind of stuff.
Since 2007-08, is hardly any new thinking at all. And actually, we're trying to hang on. And we are trying to hang on because the oligarchy - which has all of the money, all of the power - is actually in a situation where it does not want any change. And until we confront the oligarchy, we're not going to find a way of exiting from this, apart from repeating what happened in 2007-08.
And the interesting thing when you look back, before 2007-08, and you see big financial crises in Argentina, in Braz…

The facts about Venezuela’s May 20th Presidential Election

Despite a high level of election transparency, one that Jimmy Carter called “the best in the world”, the US and its allies have accused Venezuela of election fraud. Caleb Maupin breaks down how Venezuela’s electoral system really works.
by Caleb T. Maupin
Part 3 - Accusations of Fraud
Despite the stringent safeguards in place to protect Venezuela’s election integrity, international media based in Western countries have widely claimed the election was fraudulent. Those claiming that the results are illegitimate have cited prior statements from SmartMatic, a corporation based in London that manufactured Venezuela’s voting machines. An official statement from SmartMatic claimed the 2017 Constitutional Referendum vote showed “tamper evident.” Statements from SmartMatic have been vague about how exactly the results were illegitimate or what malpractice took place.
Tibisay Lucena, president of the National Elections Center (CNE), says the claims from SmartMatic and its Chief Executive Antonio …

Will the Swiss citizens beat the banksters today?

About 5.3 million Swiss citizens, including registered members of the Swiss Abroad community, are eligible to take part in the June 10, 2018 ballot. Votes on a broad range of issues, as well as elections, also take place in many cantons and municipalities across the country.
globinfo freexchange
The Swiss sovereign-money referendum of June 2018, also known as the Sovereign-Money Initiative, aims to give the central bank of Switzerland the sole authority of "creating money."
This is actually what the proponents of the Swiss "Vollgeld Initiative" want. They say only the government, through the publicly-owned Swiss central bank (SNB), should be able to create money and put it into circulation.
The Sovereign Money Initiative aims to give the Swiss Confederation a monopoly on money creation, including demand deposit (full-reserve banking, by including the creation of scriptural money in the legal mandate of the Swiss National Bank. The name of the initiative was inspired by…

Marx predicted our present crisis – and points the way out

The Communist Manifesto foresaw the predatory and polarised global capitalism of the 21st century. But Marx and Engels also showed us that we have the power to create a better world.
by Yanis Varoufakis
Part 1 - The spirit of communism driving the manifesto is proving hard to silence
For a manifesto to succeed, it must speak to our hearts like a poem while infecting the mind with images and ideas that are dazzlingly new. It needs to open our eyes to the true causes of the bewildering, disturbing, exciting changes occurring around us, exposing the possibilities with which our current reality is pregnant. It should make us feel hopelessly inadequate for not having recognised these truths ourselves, and it must lift the curtain on the unsettling realisation that we have been acting as petty accomplices, reproducing a dead-end past. Lastly, it needs to have the power of a Beethoven symphony, urging us to become agents of a future that ends unnecessary mass suffering and to inspire humanity …

More evidence that the 2011 riots in Syria were sparked by a false flag operation

globinfo freexchangeIndependent journalist Eva Bartlett spoke with Lee Camp about her recent trip in Syria. Bartlett visited the hospital in Douma where many victims of the latest alleged chemical attack went to receive medical care. Bartlett spoke with a medical student who was working the day of the alleged attack, and actually confirmed the reporting by the veteran journalist Robert Fisk, according to which there was no evidence of a chemical attack.
Bartlett also went to Daraa, where the first protests took place in 2011, and spoke to people there. They confirmed what many other investigative journalists support. 

This is strong evidence that it was a false flag operation that actually sparked the subsequent riots:
In the initial protest, Daraa was named as the birthplace of the so-called revolution. And Daraa is a city in the very south of Syria, not a very large city, and a rather unlikely city for a so-called revolution to have started. But prior going to Daraa, I interviewed a do…

IMF lunacy: Lagarde admitted to Varoufakis in private that the program imposed on Greece doesn't work!

globinfo freexchange
As Yanis Varoufakis describes in his book Adults in the Room:
Less than a month after my election, on 11 February 2015, in one of those spirit-numbing, windowless, neon-lit meeting rooms that litter the EU’s Brussels buildings, I found myself sitting opposite Christine Lagarde, the IMF’s managing director, France’s ex-finance minister and a former Washington-based high-flying lawyer. She had waltzed into the building earlier that day a glamorous leather jacket, making me look drab and conventionally attired. This being our first encounter, we chatted amicably in the corridor before moving into the meeting room for the serious discussion.
Behind closed doors, with a couple of aides on each side, the conversation turned serious but remained just as friendly. She afforded me the opportunity to present my basic analysis of the causes and nature of the Greek situation as well as my proposals for dealing with it, and nodded in agreement for much of the time. We seemed to s…