Skip to main content

O θερμός Λατινοαμερικάνικος Αύγουστος

του Βαγγέλη Γονατά

Ο πλανήτης φλέγεται για άλλη μια φορά. Στα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα σε Συρία, Ουκρανία-Ρωσία, Παλαιστίνη και αλλού, ήρθε να προστεθεί το αποτυχημένο αμφιλεγόμενο πραξικόπημα στην Τουρκία και οι μετέπειτα εκτεταμένες εκκαθαρίσεις Ερντογάν. Είχε ήδη προηγηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία όπου εγκρίθηκε το νέο του δόγμα, το οποίο πολύ γρήγορα επιβεβαίωσε το δείγμα γραφής που είχε ήδη δώσει.

Τα απανωτά τσουνάμι των προσφύγων στην παραπαίουσα παλαι ποτέ “Ενωμένη Ευρώπη”, ανάβουν ακροδεξιές φωτιές και στο χειμάζον κίνημα στις χώρες της κάποτε 2ης οικονομίας του κόσμου, κυριαρχεί το παραλυτικό συναίσθημα “ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα”. Βεβαίως, πλην των γνωστών εξαιρέσεων, οι οποίες όμως αδυνατούν απολύτως να σηκώσουν, έστω, αναχώματα.

Και μέσα σε όλα αυτά, σκάει η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία του εργατικού κινήματος: 150 εκατομμύρια απεργοί στην Ινδία! Το φάντασμα του κομμουνισμού, μάλλον έφυγε πάνω από την Ευρώπη και ο έρμος ο ιστορικός του μέλλοντος, σίγουρα θα σημειώσει, ότι η μεγαλύτερη απεργία που έγινε ποτέ αγνοήθηκε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και οι ειδήσεις γι αυτήν γράφτηκαν σε κάποια blogs.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το αφεντικό του πλανήτη έχει τους δικούς του σεβντάδες. Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, εντάσσονται στην διαδικασία θωράκισης του εσωτερικού μετώπου της αυτοκρατορίας – καθήκον όχι και ιδιαίτερα εύκολο – και η τακτική των πραξικοπημάτων (του 21ου αιώνα), εντάσσονται και πάλι στην ημερήσια διάταξη στην αμερικάνικη ήπειρο. Άμεσος στόχος είναι να ανακοπεί η διαδικασία ενοποίησης της ηπείρου – και σε αυτό βοηθάει πολύ η οικονομική κρίση – και ταυτόχρονα να διασφαλιστούν τα μετόπισθεν, η λεγόμενη σε συνθήκες ειρήνης “Πίσω αυλή των ΗΠΑ”.

Τα πρώτα δείγματα αύξησης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στην αμερικάνικη ήπειρο δόθηκαν ξεκάθαρα από τις αρχές του χρόνου. Όπως επισημάνθηκε και τότε, η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Κούβας – ΗΠΑ, κάθε άλλο παρά αλλαγή πολιτικής-στόχων της αυτοκρατορίας σήμαινε, πολύ περισσότερο απέναντι στην ίδια την Κούβα. Αυτό διακηρύχτηκε ξεκάθαρα και από τις δύο πλευρές τότε. Η μικρή ιστορική εμπειρία της σχετικής χαλάρωσης της ιμπεριαλιστικής πίεσης στην Κούβα, μας δείχνει ότι συνοδεύεται με όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε όλη την ήπειρο (Κάρτερ – Νικαράγουα, 1979).

Τα εκλογικά αποτελέσματα στα τέλη του 2015 σε Αργεντινή και Βενεζουέλα, φούντωσαν αυτή την συζήτηση στη Λατινική Αμερική. Όλοι διαισθάνονταν ότι μπαίναμε τότε σε μια περίοδο προπαρασκευής, σε έναν αγώνα δρόμου και προετοιμασίας για μεγαλύτερες συγκρούσεις.

Ο Αύγουστος που πέρασε σηματοδότησε μια επιθετική εκστρατεία της αυτοκρατορίας, ενάντια στη Βενεζουέλα, την Βραζιλία και την Βολιβία με σαφή στόχο την πτώση των κυβερνήσεων αυτών των χωρών. Η σύγκρουση αυτή κορυφώθηκε την 1η Σεπτέμβρη στη Βενεζουέλα με την μετωπική αντιπαράθεση στους δρόμους με φιλοκυβερνητικές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Στη Βραζιλία, οι εξελίξεις ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενες. Το κοινοβουλευτικό – δικαστικό πραξικόπημα κατά της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία στην Γερουσία της χώρας και ο πρώην σύμμαχος της προέδρου και το κόμμα του, ανέλαβαν την προεδρία και την κυβέρνηση της χώρας για το διάστημα που απομένει μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Οι παραιτήσεις υπουργών της νέας κυβέρνησης το πρώτο διάστημα, καθώς έβγαινε στη φόρα η εμπλοκή τους σε διαφθορά και μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα, έδωσαν τη θέση τους στην περίοδο των καθημερινών διαδηλώσεων, που επιμένουν, μαζικοποιούνται και επεκτείνονται σε όλη τη χώρα.

Η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει και διεθνή απομόνωση, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική όπου πολλές χώρες καταδίκασαν το πραξικόπημα, ανάμεσά τους και η Κούβα, ενώ αρκετές χώρες της ALBA ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους.

Η Βραζιλία περνά λοιπόν στην κατηγορία χωρών με καθημερινές διαδηλώσεις αμφισβήτησης της κυβέρνησής τους ή στην καλύτερη περίπτωση της εξασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής της. Το μέλλον το δείχνει η Αργεντινή, όπου η νεοσυντηρητική κυβέρνηση Μάκρι, εν μέσω απεργιών και καταστολής, κατάφερε – μεταξύ άλλων – να χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας τους πρώτους 8 μήνες της διακυβέρνησής της.

Στη Βολιβία επιχειρήθηκε το δεύτερο πραξικόπημα από τις ΗΠΑ, μέσω της απεργίας των συνεταιρισμών εξόρυξης (εργολάβων - ανθρακωρύχων), οι οποίοι αντιδρούσαν στον νέο νόμο που επέβαλε φορολογία και δημιουργία συνδικάτων στις ιδιόμορφες επιχειρήσεις τους. Κυρίως όμως, αντιδρούσσαν στην απαγόρευση ανεξέλεγκτης εξόρυξης και στη απαγόρευση συμβάσεων πώλησης του μεταλλεύματος σε ιδιώτες, μεταξύ αυτών, σε ξένα μονοπώλια.

Το πραξικόπημα ήταν επαγγελματικό. Υπήρχε επιτελείο, χρηματοδότηση και επιχειρησιακό σχέδιο. Παγιδεύτηκε με δυναμίτη ένας ολόκληρος λόφος με στόχο να ανατιναχθεί όταν μπει η αστυνομία και να προκαλέσει πάνω από 200 νεκρούς. Δολοφονήθηκε ο υφυπουργός Ροδόλφο Ιγιάνες, όταν πήγε να διαπραγματευτεί με τους συνεταιρισμούς από πλευράς της κυβέρνησης και σκοτώθηκαν επίσης 4 ανθρακωρύχοι, 3 από πυρά της αστυνομίας και 1 όταν του έσκασε δυναμίτης στα χέρια.

Το σχέδιο ήταν να υπάρξουν εκατοντάδες νεκροί (μεταξύ αυτών και μέλη της κυβέρνησης), ώστε να δοθεί η εικόνα γενικευμένης πολύνεκρης εξέγερσης και κατάρρευσης της κυβέρνησης Μοράλες. Το σχέδιο απέτυχε και ένας από τους λόγους αυτής της αποτυχίας, είναι ότι το Συνδικάτο των εργαζόμενων ανθρακωρύχων στα κρατικά ορυχεία, υποστήριξε την κυβέρνηση Μοράλες.

Στη Βενεζουέλα την πρώτη Σεπτέμβρη είχε προκηρυχτεί από την αντιπολίτευση η επιχείρηση “La toma de Caracas” (H Kατάληψη του Καράκας) μέσω μαζικών- παλαιικών διαδηλώσεων που θα έριχναν την κυβέρνηση. Η απάντηση των Τσαβίστας ήταν καταλυτική. Γέμισαν τις πλατείες όλης της χώρας όλη την προηγούμενη εβδομάδα και την 1η Σεπτέμβρη πλημμύρισαν το Καράκας, με μια πραγματικά μεγαλειώδη συγκέντρωση.

Κάποιοι από τους πιο μετριοπαθείς ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ακόμα και στα ΜΜΕ ότι ο στόχος της επιχείρησης δεν επετεύχθη. Όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα για τα ιμπεριαλιστικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναγκάστηκαν και αυτά να ομολογήσουν ότι η συγκέντρωση του Μαδούρο ήταν εξ ίσου μαζική με αυτήν της αντιπολίτευσης.

Η οποία συγκέντρωση της αντιπολίτευσης υποτίθεται ότι έφτασε το ένα εκατομμύριο κόσμο! Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτής της γελοιότητας, αρκεί να γνωρίζει κανείς ότι ο πληθυσμός του Καράκας είναι περίπου ο μισός από της Αθήνας.

Ωστόσο, αυτό ήταν η επιφάνεια του σχεδίου πραξικοπήματος. Παραμονές συνελήφθησαν κάποιοι ηγέτες της αντιπολίτευσης με εκρηκτικά και ψηφιακά αρχεία με χάρτες κλπ και σε δασική έκταση κοντά στο προεδρικό μέγαρο πάνοπλη παραστρατιωτική ομάδα 90 ένοπλων με πλήρη εξοπλισμό.

Πέρα από την μαζικότητα των διαδηλώσεων υπέρ της κυβέρνησης, θα πρέπει να ληφθεί υπ όψη, ότι στα πλαίσια της πολιτικής-στρατιωτικής ενότητας, σαν διακριτός πυλώνας εξουσίας συνταγματικά κατοχυρωμένος, υπάρχει η Μπολιβαριάνικη Πολιτοφυλακη (La Milicia Bolivariana) που έχει μονάδες στους χώρους δουλειάς, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στις εδαφικές ενότητες της χώρας. Σύμφωνα με “καταγγελίες” της δεξιάς, αυτό το σώμα αριθμεί 500.ΟΟΟ μαχητές σε όλη τη χώρα και διαθέτει εγκαταστάσεις και βαρύ οπλισμό.

Η μάχη συνεχίζεται ...

Πηγή:

Comments

Popular posts from this blog

Donald Trump: the last symptom of a system that is about to collapse

globinfo freexchange
In another interesting interview with Chris Hedges, Richard Wolff explains why the Trump presidency is the last resort of a system that is about to collapse:
Finally, if everybody tries to save themselves (protection), we have a historical example: after the Great Depression that happened in Europe. And most people believe that it was a large part of what led to WWII after WWI, rather than a much saner collective effort. But capitalism doesn't go for collective efforts, it tends to destroy itself by its own mechanisms.
There has to be a movement from below. Otherwise, there is no counter force that can take us in another direction.
So, absent that counter force we are going to see this system spinning out of control and destroying itself in the very way its critics have for so long foreseen it well might.
When Trump announced his big tariffs on China, we saw the stock market dropped 700 points in a day. That's a sign of the anxiety, the danger, even in the min…

Austria has just returned to the Middle Ages

The Austrian government confirmed that the far-right is an emergency reserve of neoliberalism
globinfo freexchange
Haven't you yet convinced that the nationalists and the far-right are the most faithful dogs of the big capital? Then, look at what just happened in Austria. In the end, despite the mass protests in Vienna, Austrian employers will be able to introduce 12-hour working day without increasing wages. The relevant law adopted by the Parliament of the country, reports on Friday, July 6.What's the first thing that Emmanuel Macron did after his election in France? He rushed to complete what Francois Hollande - the other puppet of the neoliberal establishment - had started: destroy trade unions, completely deregulate the labor market.
Yet, the media in France were promoting him as a 'progressive' (what a joke) who will stop the far-right threat.
In reality, big capital’s reserve, Marine Le Pen, is waiting in the 'bench', ready to take action any moment, now tha…

The idiotic circus of terror leads us to the final collapse

There is a familiar checklist for extinction and we are ticking off every item of it. The idiots know only one word: more. They are unencumbered by common sense. They hoard wealth and resources until workers cannot make a living and the infrastructure collapses. They live in privileged compounds where they eat chocolate cake and order missile strikes. They see the state as a projection of their own vanity.

failed evolution
The idiots seen in the decay the chance of personal advancement in profit, takeover in the final days of crumbling civilizations.

Idiot generals wage endless unwinnable wars that bankrupt the nation.
Idiot economists call for reducing taxes for the rich and cutting social service programs for the poor. And project economic growth on the basis of myth.
Idiot industrialists poison the water, the soil and the air. Slash jobs and depress wages.
Idiot bankers gamble on self-created financial bubbles and impose crippling debt peonage on the citizens.
Idiot journalists and …

The vicious circle of modern slavery

globinfo freexchange
It sounds unbelievable, but in one of supposedly the most advanced European nations, the government plans to allow the working day to be extended to 12 hours!
We are talking about Austria, where tens of thousands of people in Vienna packed the streets on Saturday to voice their opposition to loosening labor laws to allow for a 12-hour workday and subsequent 60-hour workweek. Police in Vienna said some 80,000 people took part, while the trade unions that organized the protest said some 100,000 people attended.
What can someone say about this unimaginably absurd decision?
In an age of all this advanced technology, with AI and hyper-automation, people should work less hours, enjoying all the benefits and extra free time for their families and themselves. Yet, in the homeland of Austrian economics that led us to brutal neoliberalism, it seems that the elites push things to the opposite direction. Why? Is it just because human labor can't compete the machines?
Think ab…

Bernie's revolution starts to wipe out the establishment with a huge political earthquake!

globinfo freexchange
It happened! A 28-year-old super-progressive beat the personification of the establishment in the Democratic primary! Alexandria Ocasio-Cortez won the Democratic primary in New York's 14th congressional district, defeating the establishment baron, Joe Crowley. This has been described by many, rightfully, as the biggest upset victory in the 2018 midterm election season.
What are the origins of this amazing, unprecedented result in the US political process?
We can find them in the 2016 Democratic primaries. Back then, Bernie Sanders put the foundations of a truly progressive movement that could beat the neoliberal establishment. We wrote then that Bernie speaks straightly about things buried by the establishment, as if they were absent. Wall Street corruption, growing inequality, corporate funding of politicians by lobbies. He says that he will break the big banks. He will provide free health and education for all the American people. Because of Sanders, Hillary w…

Corporate media pundits depict establishment's evident panic in front of Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory

globinfo freexchange
Shortly after recent political earthquake with Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory, the establishment apparatus started to react as expected.
TYT immediately responded by identifying the common narratives used by the corporate media pundits in the following video:

In this video you can track at least two kinds of typical 'arguments' provided by the neoliberal ideological framework. We wrote several times in this blog about such arguments that their carriers present them as being perfectly rational using 'logical leaps', while in reality, they are deeply irrational.
In the first argument, Steve Schmidt labels progressivism as 'dishonest', simply because it fights for free education, free healthcare, etc. The basic 'argument' is the usual: ordinary people can't have such things because of the enormous debt. Of course, the logical leap here is the fact that the neoliberal pundits always avoid to refer to the billions in bailout…

Key parts of the Matrix: the faithful little soldiers of the mainstream media

globinfo freexchange
Ludivine Bénard describes almost perfectly a key part of the Matrix of our times:
Journalistic titles hire journalists whose social background – socially, culturally, educationally and morally – fits perfectly with what the current capitalist order asks for.
People working in media are mostly middle-class types with the same interests, favouring consumerism, hedonism, libertarian individualism and unconditional Europeanism from Brussels. And they're all subject to this form of political illiteracy – they reduce reporting on politics to reporting on political personalities. The journalists and pollsters in the press turn political life into a theatrical stage, where personalities just endlessly talk and debate.
All that talk drowns out any serious criticism of the system.
The French people have been indoctrinated that way for decades – we've had more than 30 years of a certain consensus between the centrist powers of the conservative right of Les Républicains…

The 'anti-establishment' Trump admits he is more elite than the elite!

globinfo freexchange
He said it!
From the first moment in this blog, even before Trump's election, we repeatedly said that Donnie is only a reserve of the establishment.
Finally, he essentially admitted that he is more elite than the elite! Or, more establishment than the establishment if you like. During a campaign rally in Duluth, Minnesota, Trump said "Why are they elite? I have a much better apartment than they do. I'm smarter than they are. I’m richer than they are. I became president and they didn't."
Kyle Kulinski is right. Donald Trump wants to be fully integrated in the Establishment Inc. He wants to be loved by the elites, join them. He sends signals to them, saying 'I did what you want, why don't you play with me?'.
The message to the American citizens is this: do not trust the orange clown. In case that will grab your vote for a second term, he will do whatever the establishment wants, and more. Meaning, more tax-cuts for the rich, more for-pro…

The real E CORPs seek complete control of global food supply

Who controls the food supply controls the people; who controls the energy can control whole continents; who controls money can control the world
globinfo freexchange
In the famous TV series, Mr. Robot, E Corp (which the central character, Elliot Alderson, perceives as Evil Corp), is an extremely powerful company that controls societies through consumer debt.
Yet, in the real world, a couple of mega multinationals could be proved even more ruthless. In another interesting report, James Corbett exposes the ultimate goal behind the merge of two of the biggest corporations in the food, medicine and agricultural sector. These are the real ECORPs:
What does a pharmaceutical giant have to gain from buying out and merging with an agrichemical giant, especially one that carries as much baggage as Monsanto?
If the connection between these corporate behemoths seems tenuous, then perhaps the key to understanding it is presented in that 1995 quote from former Monsanto CEO Robert Shapiro: “We’re talking…

Three years from the coup against Greece by the European Financial Dictatorship

globinfo freexchange
Three years passed (July 5, 2015) since the European Financial Dictatorship through the European Central Bank (ECB) and its head Mario Draghi, was forced to proceed in an open financial coup against Greece.
The start of current decade revealed the most ruthless face of a global neo-colonialism. From Syria and Libya to Europe and Latin America, the old colonial powers of the West tried to rebound against an oncoming rival bloc led by Russia and China, which starts to threaten their global domination.
Inside a multi-polar, complex terrain of geopolitical games, the big players start to abandon the old-fashioned, inefficient direct wars. They use today other, various methods like brutal proxy wars, economic wars, financial and constitutional coups, provocative operations, 'color revolutions', etc.
In this highly complex and unstable situation, when even traditional allies turn against each other as the global balances change rapidly, the forces unleashed are abs…