Skip to main content

Λαφαζάνης: Καλούμε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στην τρομοκρατία κατά του εθνικού νομίσματος


Μιλώντας στα πλαίσια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του εθνικού νομίσματος, προκειμένου η χώρα να ξεφύγει από την καταστροφική πορεία των μνημονίων και να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στην τρομοκρατία κατά του εθνικού νομίσματος, ενώ τόνισε πως απαιτείται η συγκρότηση μιας Εθνικής, υπό εθνικό έλεγχο, Κεντρικής Τράπεζας και η αποκατάσταση της νομισματικής κυριαρχίας της χώρας.

Σχετικά με το δημόσιο χρέος, τόνισε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως αποικία με πρόσχημα το χρέος της. Το υπέρογκο δημόσιο χρέος είναι ένα χρέος επονείδιστο, απεχθές, εν πολλοίς παράνομο και κυρίως, είναι ένα χρέος μη βιώσιμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει αυτό το χρέος, χωρίς να εξοντωθεί ο ελληνικός λαός. Πολύ περισσότερο όταν αυτό το χρέος αυξάνει αντί να μειώνεται με τα μνημονιακά προγράμματα.

Δήλωσε επίσης, ότι η Λαϊκή Ενότητα υψώνει το αίτημα της διαγραφής ενός άδικου και εξοντωτικού χρέους, καθώς δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση και είναι η μόνη δυνατή.

Ορισμένα σημεία της ομιλίας:

 • ... η ΔΕΘ πάει να καταγραφεί, αν δεν έχει ήδη καταγραφεί, ως ένας χώρος πολιτικού ψεύδους και πολιτικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Η ΔΕΘ πάει να καθιερωθεί ως το ραντεβού που δίνουν κάθε Σεπτέμβρη οι πολιτικοί αρχηγοί με την κοροϊδία, την παραπλάνηση και την απάτη, προκειμένου να γίνουν πρωθυπουργοί ή για να παραμείνουν στον πρωθυπουργικό θώκο.

 • Η μετάλλαξη του Τσίπρα είναι πλήρης. Από την άλλη ο Κυρ. Μητσοτάκης έφτασε τις προάλλες σε τέτοιο σημείο εθελοδουλίας, ώστε να ζητάει από τον Τσίπρα να παραιτηθεί, αν δεν θέλει, τάχα, να εφαρμόσει ταχύτατα τα προαπαιτούμενα του μνημονίου. Το ότι η Ελλάδα έχει ένα νεομνημονιακό πρωθυπουργό που λέει με τη μεγαλύτερη ευκολία ψέμματα, όπως τον Τσίπρα, και ένα αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης αδίστακτα νεοφιλελεύθερο και ορκισμένο μνημονιοφύλακα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνιστά δυστύχημα και κατάντημα για τη χώρα.

 • Η ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας απαιτεί την έξοδο της χώρας μας από τη γερμανική φυλακή της ευρωζώνης. Απαιτεί το πέρασμα από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα. Απαιτεί τη συγκρότηση μιας Εθνικής, υπό εθνικό έλεγχο, Κεντρικής Τράπεζας και την αποκατάσταση της νομισματικής μας κυριαρχίας, που συνιστά ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την απόκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Απαιτεί τη διαμόρφωση μιας εθνικής νομισματικής πολιτικής, η οποία πρέπει να υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την πλήρη απασχόληση και μια κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα.

 • Το εθνικό νόμισμα, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ρήξης με τα νεοφιλελεύθερα δεσμά της ΕΕ, είναι έτσι και αλλιώς αναγκαίο για τη χώρα μας. Είναι αναγκαίο γιατί η Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον άνισο αγοραίο ανταγωνισμό με οικονομίες πιο ισχυρές, που διαθέτουν πολύ υψηλότερη παραγωγικότητα. Πολύ περισσότερο, η επιλογή του εθνικού νομίσματος, σε συνδυασμό με ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα, γίνεται θέμα ζωής και θανάτου για τη χώρα, προκειμένου να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, να δώσουμε πνοή στην οικονομία και να προωθήσουμε ένα νέο οικονομικοκοινωνικό αναπτυξιακό πρότυπο με παραγωγικά, κοινωνικά και οικολογικά χαρακτηριστικά.

 • Καλούμε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στην τρομοκρατία κατά του εθνικού νομίσματος. Να αντισταθούν στην απαγόρευση και το τείχος που τα κατεστημένα κέντρα υψώνουν στη σχετική συζήτηση. Η πρότασή μας για το εθνικό νόμισμα είναι μια βιώσιμη και ρεαλιστική επιλογή που δεν αφορά την επιστροφή στο παρελθόν ή την εγκαθίδρυση ενός νεοφιλελευθερισμού με εθνικά χρώματα και πολύ περισσότερο την απομόνωση της χώρας μας.

 • Για μας το εθνικό νόμισμα είναι θεμελιώδης αφετηρία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανάσας του λαού, διεξόδου για την οικονομία και νέου αναπτυξιακού προτύπου. Για μας το εθνικό νόμισμα συνιστά εργαλείο για να σταματήσουμε την ταφόπλακα ρευστότητας στη χώρα και να εγκαινιάσουμε μια νέου τύπου ισχυρή, με ευνοϊκότατους όρους χρηματοδότηση της οικονομίας, με πολύ μικρά, ελάχιστα επιτόκια. Εργαλείο για να αρχίσει μια επενδυτική παραγωγική άνοιξη στην Ελλάδα απέναντι στο σημερινό αποεπενδυτικό κατήφορο. Για εμάς το εθνικό νόμισμα είναι το μέσο για να διπλασιάσουμε, τουλάχιστον, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να το αναπροσανατολίσουμε σε παραγωγική κατεύθυνση. Είναι το μέσο για να χρηματοδοτηθούν πλατιά με πολύ μικρά, ελάχιστα επιτόκια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μικρομεσαία επαγγελματικά στρώματα και η μικρομεσαία αγροτιά, με ουσιαστικό έλεγχο για την τήρηση των εργασιακών σχέσεων και τη διεύρυνση των θέσεων εργασίας.

 • Το εθνικό νόμισμα, επίσης, στα χέρια μιας πραγματικά αριστερής λαϊκής κυβέρνησης μπορεί να γίνει το όχημα, μαζί με μια ριζοσπαστική δίκαιη και αναπτυξιακή φορολογική μεταρρύθμιση, για να βγουν από το βαθύ τέλμα και να αναζωογονηθούν η δημόσια δωρεάν παιδεία και η δημόσια δωρεάν καθολική υγεία για όλους, με νέες προσλήψεις σταθερής εργασίας, αναβάθμιση των υποδομών τους και δημοκρατική αλλαγή του προσανατολισμού τους.

 • Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως αποικία με πρόσχημα το χρέος της. Το υπέρογκο δημόσιο χρέος είναι ένα χρέος επονείδιστο, απεχθές, εν πολλοίς παράνομο και κυρίως είναι ένα χρέος μη βιώσιμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει αυτό το χρέος, χωρίς να εξοντωθεί ο ελληνικός λαός. Πολύ περισσότερο που αυτό το χρέος αυξάνει αντί να μειώνεται με τα μνημονιακά προγράμματα.

 • Η ΛΑ.Ε υψώνει το αίτημα της διαγραφής ενός άδικου και εξοντωτικού χρέους. Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση και είναι η μόνη δυνατή. Όσο καθυστερούμε, όσο διστάζουμε τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα για τον τόπο. Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη, ούτε η μόνη χώρα που έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο υπερχρέωσης. Παντού και πάντα ο γόρδιος δεσμός του μη βιώσιμου χρέους λύθηκε με το σπαθί. Δηλαδή με τη διαγραφή του χρέους, ή τουλάχιστον με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό νόμισμα. Διότι με εθνικό νόμισμα μπορούμε να αποθαρρύνουμε και να αντιμετωπίσουμε τυχόν εκβιασμούς και πιέσεις από τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους και να ενθαρρύνουμε τις διαδικασίες απάλειψής του.

 • Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από τράπεζες που βουλιάζουν τη χώρα και απομυζούν τους πόρους της κοινωνίας, αντί να χρηματοδοτούν την οικονομία. Η Ελλάδα αυτό που χρειάζεται είναι εθνικοποιημένες και υπό κοινωνικό έλεγχο τράπεζες που θα επιτελούν αποκλειστικά αναπτυξιακό, επενδυτικό, παραγωγικό και κοινωνικό ρόλο για την διέξοδο από την κρίση, την ανασυγκρότηση της χώρας και την κοινωνική δικαιοσύνη.

 • ... η χώρα μας λόγω και της μνημονιακής πίεσης έχει πλέον ένα εξισορροπημένο έως πλεονασματικό ισοζύγιο πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πληρώνουμε με δικούς μας συναλλαγματικούς πόρους όλες τις εισαγωγικές ανάγκες της χώρας, ακόμα και για είδη υπερπολυτελείας που δεν είναι αναγκαία για την πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όπως σημαίνει επίσης ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη πίεση στο εθνικό μας νόμισμα, κάτι που συμβαίνει μόνο σε χώρες με εξωτερικές ανισορροπίες που αναγκάζονται να τις καλύπτουν με μεγάλο εξωτερικό δανεισμό. Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, περισσότερη προσοχή και περισσότερο προβληματισμό πριν αποδεχθούμε εύκολα καταστροφολογικές θεωρίες.

Ολόκληρη η ομιλία:

Comments

Popular posts from this blog

Why the US rushed to propagate the 'naval mine' scenario to explain recent attacks on two oil tankers in the Gulf of Oman

globinfo freexchange

The incident of the recent attack against two oil tankers in the Gulf of Oman elevated the heat between the US and Iran. Naturally, the attack also produced some level of turmoil in the oil global market.

Trump's hostile attitude against Iran was clearly evident even before his election. His totally unjustifiable and completely incomprehensible action to kill the Iran nuclear deal, destroyed any remnants of US reliability. Consequently, even the US Western allies refused to follow this evidently counterproductive strategy.

Under these circumstances and given the endless history of US manufactured incidents used to justify the start of another war, most people rightfully thought that this has been just another false flag operation.

And it makes sense actually. Why the hell Iran would attempt to blow up its relations with Japan in the midst of Japanese PM Shinzo Abe visit in the country? Only the US empire would have reasons to do it in order to force one of its…

Εθνικές εκλογές 2019: τι μας επιφυλάσσει ο νεοφιλελεύθερος εφιάλτης που επιστρέφει δριμύτερος

Οι προβλέψεις φαίνεται να επαληθεύονται εντυπωσιακά. Όπως είχαμε αναφέρει ήδη από το 2016 και αμέσως μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, το αποτέλεσμα των εσωτερικών εκλογών στη γαλάζια παράταξη έλυνε τα χέρια του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου. Οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και το διευθυντήριο του Βερολίνου απέκτησαν μια πρώτης τάξεως εφεδρεία σε περίπτωση που τα πράγματα "στράβωναν" με την κυβέρνηση Τσίπρα.  

globinfo freexchange 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε κάποια μικρά σημάδια ανυπακοής ενάντια στη λιτότητα που επιβάλλει το νεοφιλελεύθερο ιερατείο, ρέποντας 'επικίνδυνα' προς μια πιο φιλολαϊκή πολιτική. Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι τα πρώτα αυτά σημάδια άρχισαν να γίνονται ορατά μόλις η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα επιτήρησης που επέβαλε η Τρόικα (έστω και τυπικά).

Παρόλο που το τοπίο καταστροφής στην οικονομία είναι κάτι παραπάνω από ορατό, λόγω των επιβαλλόμενων καταστροφικών πολιτικών του ΔΝΤ, η κυβέρνηση έσπευσε να εκμεταλλευτεί τα διευρυμένα περιθ…

Την ώρα που ο Μητσοτάκης σχεδιάζει ασφαλιστικό Πινοσέτ, ο πιο δημοφιλής υποψήφιος για την Αμερικανική προεδρία κυρήσσει πόλεμο στις ασφαλιστικές

globinfo freexchange

Σοκ και δέος είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις Καραγκούνη το Σεπτέμβριο του 18 περί "ασφαλιστικού Πινοσέτ" προλειαίνοντας το έδαφος για τους σχεδιασμούς μιας πιθανής κυβέρνησης Μητσοτάκη. 
Λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η ΝΔ έδωσε μια πρόγευση του τι πρόκειται να επακολουθήσει στον τομέα της ασφάλισης. Ορισμένα γαλάζια στελέχη προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί ο ασφαλιστικός κλάδος και υπονοώντας (ως συνήθως) ότι τέτοιες υπερβολές οφείλονται στην "Αριστερή προπαγάνδα".

Όμως η απόλυτη αφοσίωση του σκληρού πυρήνα της γαλάζιας παράταξης στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι νεοφιλελεύθεροι 'τζιχαντιστές' της δεξιάς ονειρεύονται πλήρη ιδιωτικοποίηση υγείας, ασφάλισης, παιδείας, ως πρώτο πιάτο στο μενού του νεοφιλελεύθερου 'οδοστρωτήρα'.

Οι μιντιακοί γκεμπελίσκοι και τα δεξιά τρολ κραυγάζουν εναντίον της Αριστερής "ιδεοληψί…

Confirmed: the US empire seeks to 'clear' the path for the invasion of Iran

globinfo freexchange

Sometimes it's quite surprising how fast some estimations appear to be confirmed.

Only four days ago, we wrote that the US imperialists know that an all-out war with Iran would equal a suicide. The goal is probably a 'surgical' invasion on the south shores of the country that would last just as long as to permit the US and allies to control the Strait of Hormuz, and therefore, the global oil market. The first step towards such an operation would be the mine-clearing of the strait.

This probably explains why the Western media insisted to circulate the scenario of the 'naval mine'. They want to drag Western leaderships behind US in an operation to clear the mines in the Strait of Hormuz, in the name of global energy security.

Well, we were quite close actually. Three days later, the US leadership attempted a broader global alignment - including rival countries like China - towards the protection of "freedom of navigation in the region". …

The Greeks have just committed suicide by electing the most fanatically neoliberal government ever

globinfo freexchange

The result of the recent Greek national elections will puzzle future historians for decades. The Greek voters gave a clear victory to the conservative right party, New Democracy, which will govern with 158 seats, without the need to make any coalitions.
It could be characterized a "paradoxical" result mainly for two reasons:
First, the voters gave a clear governmental order to one of the traditional powers of the old political system, which are highly responsible for the Greek crisis that erupted in 2010. Several top names of the new government, and even New Democracy leader, Kyriakos Mitsotakis, have been accused of being involved in various corruption scandals, in the not so distant past.
Second, the fact that the voters elected perhaps the most fanatically neoliberal government ever. This means that Mitsotakis administration is expected to implement the brutal neoliberal policies imposed by Greece's creditors to the letter. Recall that those polic…

Masks fall at last: Bernie officially declares war on corporate Dems who seek to survive around Warren

globinfo freexchange

On early June, Politico published an article which actually unfolded, in plain sight, the plans of the corporate branch of the Democratic party to stop Bernie Sanders.
As we wrote back then:

This is an amazingly straight admission by the establishment apparatus, concerning a certain strategy as part of the whole anti-Sanders operation. And it is also clear that Elizabeth Warren is establishment's key player around this strategy.

Perhaps it's not accidental that this article was published right after Elizabeth Warren signaled to the establishment that she will 'play by the rules' at least on some issues, through her neocon-style statement on Julian Assange.

Only a couple of weeks later, Politico revealed Warren's upgraded role in the anti-Sanders operation. According to a new article, "Centrists who once said the senator would lead the party to ruin are coming around to her as an alternative to Bernie Sanders." It seems almost certain …

Σοκ και δέος από την υφυπουργό εργασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη: "καταφέραμε να μειώσουμε πάρα πολύ το κόστος εργασίας" (!!!)

globinfo freexchange
Ήταν Απρίλιος του 2017. Η τότε σύμβουλος μεταρρυθμίσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και νυν υφυπουργός Εργασίας στην κυβέρνησή του, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωνε στο άκρως φιλικό περιβάλλον του ΣΚΑΙ:
"Η Ελλάδα μεταξύ 2013-2014 ήταν πρωταγωνίστρια στις μεταρρυθμίσεις και στις μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας. Και σύμφωνα με στοιχεία από τον ΟΟΣΑ και σύμφωνα με στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, είχαμε πάρα πολύ μεγάλη άνοδο της ανταγωνιστικότητας.  [...] Καταφέραμε να μειώσουμε πάρα πολύ το κόστος εργασίας. Το εργασιακό μπήκε σε ένα πλαίσιο πιο ευέλικτο, το μισθολογικό μπήκε σε ένα πλαίσιο πολύ πιο σκληρό, οπότε καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος εργασίας."

Προσέξτε όμως κάτι πολύ χαρακτηριστικό. Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, πριν κάνει την ερώτησή του, παρουσιάζει ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι οι χώρες με τα πιο ακριβά μεροκάματα (Ελβετία, Γερμανία) βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, στην επόμενη καρτέλα, παρουσιάζει τ…

Preparing the invasion of Iran: the US empire regroups its proxies in Afghanistan

globinfo freexchange

On the occasion of the recent attack against two oil tankers in the Gulf of Oman, we estimated that the US imperialists will follow a certain scenario to achieve primary goal, which is to fully control the Strait of Hormuz. The goal could be achieved through a strategically and geographically restricted, fast-track invasion of Iran.

A certain part of the operation could include some US forces and proxies inside Afghanistan.

As we wrote, already since 2017 the US announced that it will increase the number of US troops in Afghanistan, and one reason probably has to do with Iran. A significant number of US troops on the Iranian eastern border would be very useful. It will be used to keep the Iranian forces busy and gradually weaken the Iranian operational capabilities in an extended attrition war. This will permit the US to gradually secure and establish their presence in the Strait of Hormuz.

This attrition war could be held - and probably would be more effecti…

Ο όχι και τόσο σοφός λαός έδωσε αυτοδυναμία στη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης

του system failure
Κυκλοφορεί συχνά-πυκνά το μύθευμα ότι ο λαός είναι σοφός και επιλέγει τους εκπροσώπους του με σοφία. Το συγκεκριμένο κλισέ που αναπαράγεται κοντά σε κάτι άλλα χαριτωμένα του τύπου "στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα", υπονοεί σχεδόν ότι, με κάποιον μυστηριώδη και μεταφυσικό τρόπο, μια ετερόκλητη μάζα εκατομμυρίων ψηφοφόρων καταφέρνει να συνεννοηθεί λίγο πριν από τις κάλπες για να εκλέξει ένα πολιτικά ισορροπημένο κοινοβούλιο, ότι και αν σημαίνει αυτό. 
Στις τελευταίες εκλογές, οι ψηφοφόροι έδωσαν αυτοδυναμία στην πιο νεοφιλελεύθερη δεξιά όλων των εποχών, πράγμα που εκ πρώτης όψεως φαντάζει παράλογο, ειδικά μετά από τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επέβαλαν οι δανειστές στα χρόνια της κρίσης. Πολιτικές που έφεραν τη χώρα και την οικονομία σε χειρότερη κατάσταση.  
Φαντάζει ακόμα πιο παράλογο και για το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν αυτοδυναμία σε ένα από τα κόμματα του παλαιοκομματικού κατεστημένου, το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθ…

Πρόγραμμα ΝΔ: το απόλυτο τίποτα της νεοφιλελεύθερης καταστροφής

του system failure
Είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς το σχέδιο Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα, με βάση αυτό που διαφημίζει ως "πρόγραμμα". Η χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης, φανατικά προσηλωμένη στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό, έχει ως βασικό και απ'ότι φαίνεται μοναδικό στόχο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο Κυριάκος θα πατήσει ένα κουμπί και όλα τα άλλα θα τα κάνουν οι περίφημες αγορές. Θα'ρθουν επενδυτές, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα επιστρέψουν οι νέοι από το εξωτερικό και η νεκρή μεσαία τάξη θα αναστηθεί ως εκ θαύματος. 
Μια μεσαία τάξη που, κατά τη λογική των μιντιακώνγκεμπελίσκων και των δεξιών τρολ, καταστράφηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Λες και δεν υπήρχε χώρα πριν το 15. Λες και η γαλαζοπράσινη λαίλαπα δεν χρεοκόπησε τη χώρα, δεν πετσόκοψε μισθούς και συντάξεις, δεν ρήμαξε τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έσωσε τα τραπεζιτικά παράσιτα με δισεκατομμύρια στέλνοντας τον λογαριασμό στα συνήθη υποζύγια. 
Η αλήθεια είναι ότι…