Skip to main content

Λαφαζάνης: Καλούμε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στην τρομοκρατία κατά του εθνικού νομίσματος


Μιλώντας στα πλαίσια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του εθνικού νομίσματος, προκειμένου η χώρα να ξεφύγει από την καταστροφική πορεία των μνημονίων και να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στην τρομοκρατία κατά του εθνικού νομίσματος, ενώ τόνισε πως απαιτείται η συγκρότηση μιας Εθνικής, υπό εθνικό έλεγχο, Κεντρικής Τράπεζας και η αποκατάσταση της νομισματικής κυριαρχίας της χώρας.

Σχετικά με το δημόσιο χρέος, τόνισε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως αποικία με πρόσχημα το χρέος της. Το υπέρογκο δημόσιο χρέος είναι ένα χρέος επονείδιστο, απεχθές, εν πολλοίς παράνομο και κυρίως, είναι ένα χρέος μη βιώσιμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει αυτό το χρέος, χωρίς να εξοντωθεί ο ελληνικός λαός. Πολύ περισσότερο όταν αυτό το χρέος αυξάνει αντί να μειώνεται με τα μνημονιακά προγράμματα.

Δήλωσε επίσης, ότι η Λαϊκή Ενότητα υψώνει το αίτημα της διαγραφής ενός άδικου και εξοντωτικού χρέους, καθώς δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση και είναι η μόνη δυνατή.

Ορισμένα σημεία της ομιλίας:

 • ... η ΔΕΘ πάει να καταγραφεί, αν δεν έχει ήδη καταγραφεί, ως ένας χώρος πολιτικού ψεύδους και πολιτικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Η ΔΕΘ πάει να καθιερωθεί ως το ραντεβού που δίνουν κάθε Σεπτέμβρη οι πολιτικοί αρχηγοί με την κοροϊδία, την παραπλάνηση και την απάτη, προκειμένου να γίνουν πρωθυπουργοί ή για να παραμείνουν στον πρωθυπουργικό θώκο.

 • Η μετάλλαξη του Τσίπρα είναι πλήρης. Από την άλλη ο Κυρ. Μητσοτάκης έφτασε τις προάλλες σε τέτοιο σημείο εθελοδουλίας, ώστε να ζητάει από τον Τσίπρα να παραιτηθεί, αν δεν θέλει, τάχα, να εφαρμόσει ταχύτατα τα προαπαιτούμενα του μνημονίου. Το ότι η Ελλάδα έχει ένα νεομνημονιακό πρωθυπουργό που λέει με τη μεγαλύτερη ευκολία ψέμματα, όπως τον Τσίπρα, και ένα αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης αδίστακτα νεοφιλελεύθερο και ορκισμένο μνημονιοφύλακα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνιστά δυστύχημα και κατάντημα για τη χώρα.

 • Η ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας απαιτεί την έξοδο της χώρας μας από τη γερμανική φυλακή της ευρωζώνης. Απαιτεί το πέρασμα από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα. Απαιτεί τη συγκρότηση μιας Εθνικής, υπό εθνικό έλεγχο, Κεντρικής Τράπεζας και την αποκατάσταση της νομισματικής μας κυριαρχίας, που συνιστά ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την απόκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Απαιτεί τη διαμόρφωση μιας εθνικής νομισματικής πολιτικής, η οποία πρέπει να υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την πλήρη απασχόληση και μια κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα.

 • Το εθνικό νόμισμα, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ρήξης με τα νεοφιλελεύθερα δεσμά της ΕΕ, είναι έτσι και αλλιώς αναγκαίο για τη χώρα μας. Είναι αναγκαίο γιατί η Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον άνισο αγοραίο ανταγωνισμό με οικονομίες πιο ισχυρές, που διαθέτουν πολύ υψηλότερη παραγωγικότητα. Πολύ περισσότερο, η επιλογή του εθνικού νομίσματος, σε συνδυασμό με ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα, γίνεται θέμα ζωής και θανάτου για τη χώρα, προκειμένου να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, να δώσουμε πνοή στην οικονομία και να προωθήσουμε ένα νέο οικονομικοκοινωνικό αναπτυξιακό πρότυπο με παραγωγικά, κοινωνικά και οικολογικά χαρακτηριστικά.

 • Καλούμε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στην τρομοκρατία κατά του εθνικού νομίσματος. Να αντισταθούν στην απαγόρευση και το τείχος που τα κατεστημένα κέντρα υψώνουν στη σχετική συζήτηση. Η πρότασή μας για το εθνικό νόμισμα είναι μια βιώσιμη και ρεαλιστική επιλογή που δεν αφορά την επιστροφή στο παρελθόν ή την εγκαθίδρυση ενός νεοφιλελευθερισμού με εθνικά χρώματα και πολύ περισσότερο την απομόνωση της χώρας μας.

 • Για μας το εθνικό νόμισμα είναι θεμελιώδης αφετηρία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανάσας του λαού, διεξόδου για την οικονομία και νέου αναπτυξιακού προτύπου. Για μας το εθνικό νόμισμα συνιστά εργαλείο για να σταματήσουμε την ταφόπλακα ρευστότητας στη χώρα και να εγκαινιάσουμε μια νέου τύπου ισχυρή, με ευνοϊκότατους όρους χρηματοδότηση της οικονομίας, με πολύ μικρά, ελάχιστα επιτόκια. Εργαλείο για να αρχίσει μια επενδυτική παραγωγική άνοιξη στην Ελλάδα απέναντι στο σημερινό αποεπενδυτικό κατήφορο. Για εμάς το εθνικό νόμισμα είναι το μέσο για να διπλασιάσουμε, τουλάχιστον, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να το αναπροσανατολίσουμε σε παραγωγική κατεύθυνση. Είναι το μέσο για να χρηματοδοτηθούν πλατιά με πολύ μικρά, ελάχιστα επιτόκια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μικρομεσαία επαγγελματικά στρώματα και η μικρομεσαία αγροτιά, με ουσιαστικό έλεγχο για την τήρηση των εργασιακών σχέσεων και τη διεύρυνση των θέσεων εργασίας.

 • Το εθνικό νόμισμα, επίσης, στα χέρια μιας πραγματικά αριστερής λαϊκής κυβέρνησης μπορεί να γίνει το όχημα, μαζί με μια ριζοσπαστική δίκαιη και αναπτυξιακή φορολογική μεταρρύθμιση, για να βγουν από το βαθύ τέλμα και να αναζωογονηθούν η δημόσια δωρεάν παιδεία και η δημόσια δωρεάν καθολική υγεία για όλους, με νέες προσλήψεις σταθερής εργασίας, αναβάθμιση των υποδομών τους και δημοκρατική αλλαγή του προσανατολισμού τους.

 • Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως αποικία με πρόσχημα το χρέος της. Το υπέρογκο δημόσιο χρέος είναι ένα χρέος επονείδιστο, απεχθές, εν πολλοίς παράνομο και κυρίως είναι ένα χρέος μη βιώσιμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει αυτό το χρέος, χωρίς να εξοντωθεί ο ελληνικός λαός. Πολύ περισσότερο που αυτό το χρέος αυξάνει αντί να μειώνεται με τα μνημονιακά προγράμματα.

 • Η ΛΑ.Ε υψώνει το αίτημα της διαγραφής ενός άδικου και εξοντωτικού χρέους. Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση και είναι η μόνη δυνατή. Όσο καθυστερούμε, όσο διστάζουμε τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα για τον τόπο. Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη, ούτε η μόνη χώρα που έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο υπερχρέωσης. Παντού και πάντα ο γόρδιος δεσμός του μη βιώσιμου χρέους λύθηκε με το σπαθί. Δηλαδή με τη διαγραφή του χρέους, ή τουλάχιστον με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό νόμισμα. Διότι με εθνικό νόμισμα μπορούμε να αποθαρρύνουμε και να αντιμετωπίσουμε τυχόν εκβιασμούς και πιέσεις από τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους και να ενθαρρύνουμε τις διαδικασίες απάλειψής του.

 • Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από τράπεζες που βουλιάζουν τη χώρα και απομυζούν τους πόρους της κοινωνίας, αντί να χρηματοδοτούν την οικονομία. Η Ελλάδα αυτό που χρειάζεται είναι εθνικοποιημένες και υπό κοινωνικό έλεγχο τράπεζες που θα επιτελούν αποκλειστικά αναπτυξιακό, επενδυτικό, παραγωγικό και κοινωνικό ρόλο για την διέξοδο από την κρίση, την ανασυγκρότηση της χώρας και την κοινωνική δικαιοσύνη.

 • ... η χώρα μας λόγω και της μνημονιακής πίεσης έχει πλέον ένα εξισορροπημένο έως πλεονασματικό ισοζύγιο πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πληρώνουμε με δικούς μας συναλλαγματικούς πόρους όλες τις εισαγωγικές ανάγκες της χώρας, ακόμα και για είδη υπερπολυτελείας που δεν είναι αναγκαία για την πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όπως σημαίνει επίσης ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη πίεση στο εθνικό μας νόμισμα, κάτι που συμβαίνει μόνο σε χώρες με εξωτερικές ανισορροπίες που αναγκάζονται να τις καλύπτουν με μεγάλο εξωτερικό δανεισμό. Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, περισσότερη προσοχή και περισσότερο προβληματισμό πριν αποδεχθούμε εύκολα καταστροφολογικές θεωρίες.

Ολόκληρη η ομιλία:

Comments

Popular posts from this blog

Gaddafi's plan for a pan-African independent power as the main reason for which the Western neocolonialists finally destroyed Libya

'Hillary Clinton is a war criminal'
globinfo freexchange
Afshin Rattansi of RT's Going Underground, speaks with Muammar Gaddafi's spokesperson during the Libyan Civil War, Moussa Ibrahim, about how Gaddafi's government's predictions came true on terrorism, extremism and tribal conflict plaguing Libya following Gaddafi's downfall.
Ibrahim gives details about Gaddafi's plan to create a fully independent African Union from the Western neocolonial powers. And he implies that this was the main reason for which the Western neocolonialists finally destroyed Libya. He claims that Gaddafi administration was very open to a dialogue with the West, but he had been deliberately ignored. He also characterizes Hillary Clinton as a 'war criminal'.
Some key points:
Gaddafi was laying down real plans and real project for the control of African natural resources through the African Organization for Natural Resources. Unifying African armies into one army called th…

Trump threatens to transfer the endo-capitalist war into a civil war level

globinfo freexchange
Donald Trump finally counter-attacked against corporate Democrats and their persistent desire to impeach him, through the ultimate threat: a civil war. In a recent tweet he wrote:
"... If the Democrats are successful in removing the President from office (which they will never be), it will cause a Civil War like fracture in this Nation from which our Country will never heal.
....If the Democrats are successful in removing the President from office (which they will never be), it will cause a Civil War like fracture in this Nation from which our Country will never heal.” Pastor Robert Jeffress, @FoxNews — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 30, 2019
Speaking to the Real News Network, Jeet Heer of The Nation pointed out:
The civil-war tweet is almost like a threat. It’s like, 'Well, this is a nice little Republic you got here, and it’d be a shame if anything happened to it.' But the thing is that this civil-war talk did not originate from T…

Roger Waters: militarism is exacerbating the Climate Crisis

The Real News Network
Pink Floyd co-founder and activist Roger Waters speaks to the Real News at the People's Mobilization Against the U.S. War Machine in New York City.

Why NSA whistleblower Edward Snowden risked his life to expose surveillance state

Democracy Now!
Six years ago, Edward Snowden leaked a trove of secret documents about how the United States had built a massive surveillance apparatus to spy on Americans and people across the globe. 
Snowden was then charged in the U.S. for violating the Espionage Act and other laws. As he attempted to flee to Latin America, Snowden became stranded in Russia after the U.S. revoked his passport. He has lived in Moscow ever since. 
Snowden just published his memoir, “Permanent Record,” in which he writes about what led him to risk his life to expose the U.S. government’s system of mass surveillance. 

Greta Thunberg: “We are striking to disrupt the system”

Democracy Now!
Greta Thunberg, is the 16-year-old Swedish climate activist who has inspired millions across the globe. Last year she launched a school strike for the climate, skipping school every Friday to stand in front of the Swedish parliament, demanding action to prevent catastrophic climate change.
Her protest spread, quickly going global. Hundreds of thousands of schoolchildren around the globe have participated in their own local school strikes for the climate.
Since her strike began in 2018, Greta has become a leading figure in the climate justice movement. She has joined protests across Europe. She has addressed world leaders at the U.N. climate talks in Poland and the European Union Parliament. She has even met the pope. 
She is also planning to attend the U.N. climate summit in Santiago, Chile, in December.

Το βαθύτερο νόημα του να κάνεις κολοτούμπες σε σύνοδο του ΟΗΕ

globinfo freexchange
Επικυρώθηκε με κάθε επισημότητα η μεγάλη απάτη του Μητσοτακικού καθεστώτος και του βρόμικου μιντιακού κατεστημένου της ντόπιας ολιγαρχίας, το οποίο έκανε τα πάντα, προκειμένου να κερδίσει τις εθνικές εκλογές η χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης. 
Μετά τις θεαματικές κολοτούμπες Παναγιωτόπουλου-Βαρβιτσιώτη σε συνέδριο του Economist όσον αφορά το Μακεδονικό, ήρθε η σειρά του ίδιου του Μητσοτάκη να τους μιμηθεί, όχι απλά σε κάποιο συνέδριο, αλλά σε σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. 
Η δήλωση Μητσοτάκη δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας:
«Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί… Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια τη…

Το Μητσοτακικό καθεστώς βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο για τα σύγχρονα φέουδα

globinfo freexchange

Φαίνεται ότι αρχίζουν κιόλας να επαληθεύονται οι εκτιμήσεις σχετικά με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εντός της Ελληνικής επικράτειας. 
Όπως έχουμε αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο, ο πρώτος μεγάλος στόχος του Μητσοτακικού καθεστώτος θα είναι η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εντός της Ελληνικής επικράτειας και το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα γύρω στον Γενάρη-Φλεβάρη του 2020, εκτός απροόπτου. Οι νεοφιλελεύθεροι "τζιχαντιστές" της δεξιάς ετοιμάζονται να στρώσουν χαλί στους φεουδάρχες του 21ου αιώνα τους οποίους σήμερα αποκαλούμε "επενδυτές". 
Το σχέδιο θα εφαρμοστεί ανεμπόδιστα και σε πλήρη σύμπλευση με το νεοφιλελεύθερο ιερατείο του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου, καθώς οι φανατικοί τεχνοκράτες του Μητσοτάκη είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στην επιτυχή ολοκλήρωσή του.

Όπως είναι φυσικό, οι περιοχές που προσφέρονται περισσότερο για την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου, είναι αυτές που παρουσιάζουν την υψηλότερη ανεργία. Με τη Μητσοτ…

'How dare you!': Greta Thunberg rages at 'fairytales of eternal economic growth' at UN climate summit

In a speech to the United Nations Climate Action Summit Monday, Swedish youth climate activist Greta Thunberg lit into world leaders for their "empty words" around solving the climate crisis and said decades of inaction have left her generation without a future.

"People are suffering. People are dying. Entire ecosytems are collapsing. We are at the beginning of a mass extinction and all you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth," said Thunberg. "How dare you!
Thunberg delivered her remarks during a panel on the climate crisis after she was asked what she thought of the worldwide climate strike movement that she began, alone, 13 months ago. But the youth activist wasn't interested in rehashing the past or praise from politicians.

"I shouldn't be standing here," said Thunberg. "I should be back in school on the other side of the ocean. Yet you all come to me for hope? How dare you! You have stolen my d…

EVERYONE is on the list: Snowden says no ‘innocents’ in mass surveillance world

Asked if buying his memoir would get one on a spy list, NSA whistleblower Edward Snowden chillingly replied that everyone in the world is on the “list” and there are no innocents in the age of mass surveillance.

Responding to a reader who joked that buying Snowden’s book ‘Permanent Record’ might have put him on a list of people to be spied on, the exiled former intelligence contractor said in all seriousness that everyone is being spied on regardless.

Systems of mass surveillance strive to record all people, in all places, at all times. The question is no longer ‘Am I on the list?’ it is ‘What's my rank on the list?’,” Snowden tweeted on Wednesday.
The former NSA and CIA contractor became a household name in 2013, when he revealed the extent of surveillance by the ‘Five Eyes’ network of US and its allies. He fled to Hong Kong ahead of being charged with espionage and eventually found asylum in Russia.

The US government reacted to the publication of his memoir by filing a civil l…

Chris Hedges: "Democracy has been destroyed by global capitalism"

Democracy Now!
House Democrats have subpoenaed President Trump’s personal lawyer Rudy Giuliani, seeking documents related to his work in Ukraine, after Giuliani admitted on television that he had urged the Ukrainian government to investigate Joe Biden and his son Hunter. This comes as House Democrats continue to build their case for impeaching the president, following a whistleblower complaint focused on a phone call in which Trump asked the Ukranian president to do him a “favor” by digging up dirt on his political rival ahead of the upcoming election. 
Pulitzer Prize-winning journalist and author Chris Hedges says the president's latest behavior merely scratches the surface of the underlying corruption and malaise that plagues the country, and describes global capitalism as an impediment to democracy. Currently, he says, "we have the façade of democracy." The capitalist class has leveraged its influence to draft legislation, invert the constitution and orchestrate the &…