Skip to main content

Podemos: Αν κερδίσουμε και μας εκβιάσουν, θα είναι το τέλος της Ευρώπης


Η ευρωβουλευτής των Ποδέμος, Λόλα Σάντσεζ, μίλησε στον Στέλιο Κούλογλου για την προεκλογική εκστρατεία των Ποδέμος, τον συνασπισμό με την Ενωμένη Αριστερά και τους Πράσινους και έδωσε τις δικές της εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών στην Ισπανία. Μίλησε επίσης και για το πώς θα αντιμετωπίσει μια πιθανή κυβέρνηση της Αριστεράς τις πιέσεις των Βρυξελλών. «Το οικονομικό βάρος της Ισπανίας είναι αρκετά μεγάλο. Στην ΕΕ, είναι η τέταρτη οικονομική δύναμη. Πιστεύουμε ότι δε θα κάνουν με εμάς τα ίδια που έκαναν με την Ελλάδα. Αν μας εκβιάσουν και χάσουν, αυτό θα είναι το τέλος της Ευρώπης. Το ξέρουν αυτό. Έχουμε έτσι μια καλή ευκαιρία να πούμε στις Βρυξέλλες να περιμένουν, τα λεφτά μπορούν να περιμένουν, ο λαός όχι» είπε χαρακτηριστικά.

Kούλογλου: Λόλα καλησπέρα, μίλησέ μας για το πολιτικό κλίμα στην Ισπανία, τι προβλέπεις για το αποτέλεσμα των εκλογών;

Σάντσεζ: Είμαι σίγουρη ότι θα είμαστε τουλάχιστον η δεύτερη δύναμη σε ψήφους, αλλά αυτό που αισθάνομαι τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ότι από τότε που συνασπιστήκαμε με την Ενωμένη Αριστερά και τους Πράσινους, και κατεβαίνουμε ενωμένοι στις εκλογές, αυτό έδωσε πολλές ελπίδες στους πολίτες. Είμαι πολύ αισιόδοξη και πιστεύω ότι έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε τις εκλογές.

Κούλογλου: Έχετε κάνει έναν ευρύ συνασπισμό με την Ενωμένη Αριστερά, την παραδοσιακή αριστερά που προέρχεται από το κομμουνιστικό κόμμα και με τους Πράσινους. Εξελίσσονται ομαλά οι σχέσεις ανάμεσα σε αυτά τα τρία κόμματα του συνασπισμού;

Σάντσεζ: Ναι. Σίγουρα το θέμα των ατόμων που θα είναι στη λίστα ήταν το πιο δύσκολο θέμα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Αλλά στο ζήτημα των ανθρώπων στο δρόμο, εκείνοι που ψήφιζαν Ενωμένη Αριστερά ή τους Πράσινους ή τους Ποδέμος δύο χρόνια πριν, είναι πολύ χαρούμενοι για τον συνασπισμό αυτό, θεωρούν ότι είναι κοινή λογική, ότι έχουμε τους ίδιους στόχους και ότι είμαστε η μόνη δύναμη ενάντια στη λιτότητα, στον νεοφιλελευθερισμό, οπότε είναι λογικό να είμαστε ενωμένοι.

Κούλογλου: Πρόσφατα είχατε ένα ντημπέιτ ανάμεσα στον Ραχόι, τον Ιγκλέσιας, τον αρχηγό του σοσιαλιστικού κόμματος και τον αρχηγό των Ciudadanos. Πώς ήταν αυτό ο ντημπέιτ; Ο Πάμπλο είναι συνήθως πολύ καλός σ’αυτά.

Σάντσεζ: Ναι είναι, αλλά το θέμα είναι ότι δεν ήταν ένα αληθινό ντημπέιτ, ήταν πολύ τυπικό σε θέματα χρόνου ομιλίας, θύμιζε πιο πολύ εξετάσεις, όπου τρία άτομα τους έκαναν ερωτήσεις, και ήταν δύσκολο να γίνει ένα αληθινό ντημπέιτ. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι ότι είναι αδύνατο να έχεις ένα ντημπέιτ με ανθρώπους που λένε ψέματα όλη την ώρα.

Κούλογλου: Και δεν μπορείς και να παρέμβεις για να τους πεις ότι λένε ψέματα.

Σάντσεζ: Είναι μια απελπιστική κατάσταση να συνειδητοποιείς ότι και πάλι λένε ψέματα. Λένε ψέματα γιατί άλλη είναι η πολιτική που εφαρμόζουν στην Ισπανία εδώ και 4 χρόνια. Δε μπορούν να λένε ότι υπερασπίζονται τις δημόσιες υπηρεσίες ή τους εργάτες κλπ., γιατί δεν το κάνουν στην πράξη. Είναι μόνο στα λόγια. Οπότε το ντημπέιτ ήταν πολύ βαρετό. Αλλά την επομένη είχαμε πολλές δημοσκοπήσεις από πολίτες και από τα ΜΜΕ που ρωτούσαν ποιος κέρδισε το ντημπέιτ;

Κούλογλου: Ακόμα και από τα πιο εχθρικά προς εσάς ΜΜΕ;

Σάντσεζ: Ναι! Τα πιο εχθρικά ρωτούσαν ποιος κέρδισε, και σε όλα είχε κερδίσει ο Ιγκλέσιας οπότε πανικοβλήθηκαν. Έλεγαν τι; δεν είναι δυνατόν!

Κούλογλου: Ποιο είναι το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιούν εναντίον σας; Γιατί μερικές φορές χρησιμοποιούν τη Βενεζουέλα ή κάποιο σουρρεαλιστικό επιχείρημα. Λένε για αστάθεια, για την Βενεζουέλα, για την Ελλάδα;

Σάντσεζ: Ναι, έχουμε κουραστεί να ακούμε κάθε μέρα να μιλάνε για τη Βενεζουέλα. Έχουμε πολλά προβλήματα στην Ισπανία, και η Βενεζουέλα έχει σίγουρα προβλήματα αλλά δεν έχει καμία σχέση με την Ισπανία και τους Ισπανούς πολίτες. Λένε όμως: Βλέπετε τι γίνεται στη Βενεζουέλα; Αυτό θέλουν να κάνουν εδώ και οι Ποδέμος. Τρελά πράγματα. Χρησιμοποιούν επίσης το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και φυσικά την Ελλάδα. Αλλά είναι τρελό, φαντάσου να πάνε στη Β. Κορέα και να τους πουν ότι είμαστε φίλοι τους. Είναι τρελό, γιατί φυσικά δεν έχουμε καμία σχέση.

Κούλογλου: Διάβασα στον ελληνικό και διεθνή τύπο ότι χρησιμοποιείτε νέες και πιο μοντέρνες μεθόδους προβολής της πολιτικής σας γραμμής, κατά την προεκλογική σας εκστρατεία. Για παράδειγμα, έχετε το ΝΙΚΕΑ, κάτι σαν ένα σπίτι του ΙΚΕΑ, αλλά λέτε τι πρέπει να γίνει για να μπει τάξη στο σπίτι αυτό. Μπορείς να μας εξηγήσεις τι ακριβώς είναι αυτό;

Σάντσεζ: Ναι, αυτό ξεκίνησε με την Καρολίνα Βεσκάνσα, μια από τους επικεφαλής της εκστρατείας μας, που έχει διάφορες ιδέες για την εκστρατεία κλπ. και σκέφτηκε να κάνουμε έναν κατάλογο του ΙΚΕΑ, να δείχνουμε διαφορετικά μέρη του σπιτιού και να παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας με πολύ κατανοητό τρόπο, ώστε όλοι να μπορούν να καταλάβουν τι θέλουμε να κάνουμε με την εκπαίδευση, με τους εργάτες, με την ενέργεια κλπ. Αυτό είχε απόλυτη επιτυχία. Οι κατάλογοι εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Χρειάστηκε να τυπώσουμε κι άλλους γιατί όλοι ήθελαν έναν σπίτι τους. Είναι πολύ ευκολοδιάβαστος και όλοι μπορούν να κατανοήσουν τις προτάσεις μας. Ήταν μια πολύ καλή ιδέα και τα εχθρικά ΜΜΕ έλεγαν : είστε ενάντια στις πολυεθνικές, τι είναι αυτό που κάνετε; Ανόητα επιχειρήματα. Ότι θεωρούμε τον κόσμο ηλίθιο αλλά δεν είναι καθόλου το ίδιο. Είναι απλώς μια στρατηγική για να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Κούλογλου: Εννοείται. Από το ξεκίνημα των Ποδέμος χρησιμοποιείτε πολύ το ίντερνετ και τα κοινωνικά μέσα.Το κάνετε ακόμα;

Σάντσεζ: Φυσικά. Τα κοινωνικά μέσα είναι ένα από τα δυνατότερα εργαλεία μας, γιατί οι Ποδέμος αφορούν κυρίως τους νέους ανθρώπους. Από την αρχή καταλάβαμε ότι τα ΜΜΕ δε θέλουν να προβάλουν τα νέα μας, το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε, μας μπλόκαραν τελείως. Κι έτσι είπαμε: δε σας χρειαζόμαστε, έχουμε μια ελεύθερη πλατφόρμα, το ίντερνετ κι εκεί μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας και να λέμε ό,τι θέλουμε και να κάνουμε και τη δική μας καμπάνια. Και κανείς δε μπορεί να μας νικήσει. Μεταδίδουμε μηνύματα που φτάνουν σε πολλούς ανθρώπους κι αυτό είναι καλό γιατί στην τηλεόραση δεν μπορούμε να περάσουμε τα μηνύματά μας. Εκεί ακούς όλη την ώρα για τη Βενεζουέλα και τη Β. Κορέα.

Κούλογλου: Είναι ακόμα τόσο δύσκολο να έχετε μια δίκαιη μεταχείριση στην τηλεόραση; Και στα έντυπα μέσα και στο ραδιόφωνο;

Σάντσεζ: Ναι.

Κούλογλου: Είναι το ίδιο εναντίον σας όπως και στο παρελθόν;

Σάντσεζ: Ναι είναι πολύ δύσκολο. Μερικές φορές γράφω άρθρα και τα στέλνω στα ΜΜΕ και λένε όχι όχι! Ή μιλάνε για τη συμφωνία TTIP και λέω ότι θέλω να συμμετέχω για να ακουστεί και μια άλλη φωνή, και λένε: οι Ποδέμος, όχι.

Κούλογλου: Το Brexit συζητιέται στην εκστρατεία σας; Θα επηρρεάσει ή όχι τα αποτελέσματα;

Σάντσεζ: Δε νομίζω ότι θα έχει καμία απολύτως επιρροή στους ισπανούς ψηφοφόρους. Από τον πρώτο κύκλο εκλογών, το Δεκέμβριο, είμαστε σε μια εκστρατεία που συνεχίζεται επί μήνες. Σίγουρα μας ενδιαφέρει το μέλλον της Ευρώπης, αλλά το Brexit δεν είναι στα κεντρικά θέματα συζήτησης. Επομένως, δε νομίζω ότι θα επηρρεάσει την ψήφο κάποιου.

Κούλογλου: Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα παίξει ρόλο;

Σάντσεζ: Ναι, φυσικά. Οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι χρησιμοποιούν το θέμα της Καταλονίας, για να διχάσουν την Ισπανία. Λένε ότι οι Ποδέμος και η Ενωμένη Αριστερά θέλουν να χωρίσουν την Ισπανία στα δύο. Εμείς δε θέλουμε να χωρίσουμε τίποτα. Θέλουμε οι Καταλανοί να έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν, όπως και οι Βρετανοί τώρα με το Brexit, όπως η Σκωτία πέρσι, οπότε γιατί όχι και οι Καταλανοί; Έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν. Το επιχείρημα από την αντίθετη πλευρά είναι φοβερό. Είναι το επιχείρημα του φόβου: «Θέλουν να χωρίσουν την Ισπανία, να την μικρύνουν, μισούν την Ισπανία, μισούν την όμορφη χώρα μας» και τέτοια.

Κούλογλου: Οι Ciudadanos, το κόμμα που ξεκίνησε εκμεταλλευόμενο το Καταλονικό ζήτημα, δε τα πάει και πολύ καλά τώρα νομίζω.

Σάντσεζ: Όχι. Δεν πάει καθόλου καλά γιατί ήταν πιο πολύ κάτι σαν πείραμα. Όταν γεννήθηκε το Ποδέμος, ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζίτες της Ισπανίας είπε: ίσως πρέπει να φτιάξουμε ένα Ποδέμος της δεξιάς. Ένα συντηρητικό ή φιλελεύθερο Ποδέμος. Και λίγους μήνες μετά, οι Ciudadanos είχαν πολλά λεφτά για την εκστρατεία τους σε όλη την Ισπανία. Κι αυτό το χρήμα ερχόταν από τις τράπεζες, που χρηματοδοτούσαν αυτό το φιλελεύθερο κόμμα.

Κούλογλου: Είναι μυστικό αυτό ή είναι δημοσίως γνωστό;

Σάντσεζ: Είναι δημοσίως γνωστό, όλοι το γνωρίζουν. Και όλοι γνωρίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στους τραπεζίτες και στους Ciudadanos. Ακόμα και οι ψηφοφόροι το γνωρίζουν. Κι ακούς τον κόσμο να λέει: αυτοί ξέρουν πως να κάνουν τα πράγματα σωστά. Καταλαβαίνεις; Είναι πιο έξυπνοι από σένα, οπότε άστους να το κάνουν αυτοί αντί για σένα.

Κούλογλου: Τώρα όμως δεν τα πάνε τόσο καλά.

Σάντσεζ: Όχι, γιατί τα μηνύματά τους είναι κενά. Εννοώ ότι είναι υπερ-νεοφιλελεύθεροι, αλλά δεν έχουν το θάρρος να το πουν ανοιχτά. Στην Ισπανία έχουμε υποφέρει από τις πολιτικές λιτότητας και δεν μπορούν να βγουν και να πουν ότι θέλουν λιγότερο κράτος, ότι θέλουν να πληρώσουν οι άνεργοι, ότι δε θέλουν να πληρώσουν για τη δημόσια εκπαίδευση ή τη δημόσια υγεία. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Κανείς δε θα τους ψηφίσει. Οπότε στέλνουν κενά μηνύματα. Ότι δε θέλουν τη διαφθορά, ότι θέλουν μια καλύτερη Ισπανία για όλους μας, ότι είναι οι καλύτεροι, αλλά στην ουσία δε λένε τίποτα. Γιατί δεν έχουν το θάρρος να πουν ότι είναι νεοφιλελεύθεροι; Και ότι θέλουν να διαλύσουν το κράτος πρόνοιας; Γιατί αυτό θέλουν.

Κούλογλου: Πάμε ξανά στην επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, θα είστε ή στην πρώτη ή στη δεύτερη θέση. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να κάνετε μια συμμαχία, το πιο πιθανόν με τους σοσιαλιστές. Πιστεύεις ότι οι σοσιαλιστές είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι μαζί σας ή θα επιλέξουν τη δεξιά;

Σάντσεζ: Το ελπίζουμε. Στο ντημπέιτ για το οποίο μιλήσαμε πριν, ο αρχηγός των σοσιαλιστών έκανε όλη την ώρα επίθεση στον Ιγκλέσιας και ο Ιγκλέσιας του έλεγε: «δεν είμαι εχθρός σου, ο εχθρός σου είναι το κόμμα του Ραχόι. Ο εχθρός είναι οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι, μην κοιτάς εμένα, εμείς είμαστε σύμμαχοι». Θεωρώ ότι είναι αρκετά μπερδεμένοι, δεν έχουν καταλάβει καλά τι γίνεται γύρω τους. Δεν ξέρουν καν ποιος είναι ο εχθρός τους. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι το σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας είναι αρκετά δεξιό. Το βλέπουμε και στο Ευρωκοινοβούλιο, από αυτά που ψηφίζουν και που υπερασπίζονται, δεν είναι και τόσο σοσιαλιστές πλέον. Πρέπει λοιπόν να πούμε στους ψηφοφόρους, στη βάση των πολιτών του σοσιαλιστικού κόμματος: κάντε κάτι! πείτε στους αρχηγούς σας προς τα που πρέπει να κινηθούν. Προς περισσότερο νεοφιλελευθερισμό ή περισσότερο σοσιαλισμό; Θα δούμε. Σίγουρα οι τραπεζίτες και οι επενδυτές θέλουν έναν μεγάλο συνασπισμό. Του σοσιαλιστικού και του Λαϊκού κόμματος.

Κούλογλου: Του δεξιού κόμματος.

Σάντσεζ: Αν γίνει αυτό δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα εξαγριωθεί και θα πρέπει κάτι να κάνουμε, για να επαναλειτουργήσει η δημοκρατία στην Ισπανία, αλλιώς θα είναι σαν πραξικόπημα.

Κούλογλου: Τελευταία υπήρξαν πιέσεις από την Κομισιόν και τις Βρυξέλλες, για το έλλειμμα της Ισπανίας και ζητούν και πάλι δραστικές περικοπές. 8 δις σε περικοπές. Που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ, είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό. Αν προκύψει μια κυβέρνηση της αριστεράς, με τους Ποδέμος να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, έχετε κάποιο σχέδιο πώς θα αντιμετωπίσετε τις πιέσεις των Βρυξελλών;

Σάντσεζ: Φυσικά. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε τα ίδια πράγματα αλλά με πιο αργό ρυθμό. Αυτό απλώς πιο αργά. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα προτεραιοτήτων. Αν θέτεις προτεραιότητα την αποπληρωμή του χρέους ή το καλό του λαού σου. Για μένα και για τους Ποδέμους εννοείται ότι προηγείται ο λαός. Πάνω από όλα. Ξέρεις, ο Ραχόι έστειλε μια επιστολή στον Γιούνκερ, όπου του ζητούσε περισσότερο χρόνο, λέγοντας: μη μου το κάνεις τώρα αυτό, στη μέση της προεκλογικής εκστρατείας. Κάνει κακό σε μένα και στο κόμμα μου. Ας το συζητήσουμε μετά τις εκλογές. Θα έρθω στις Βρυξέλλες και υπόσχομαι ότι θα πληρώσω. Θα κάνω τις περικοπές. Αλλά ας το συζητήσουμε μετά τις εκλογές. Και στους Ισπανούς λέει ότι δε θα κάνει άλλες περικοπές. Για άλλη μια φορά είναι ένας μεγάλος ψεύτης.

Κούλογλου: Φυσικά. Το πρόβλημα είναι ότι, εάν κερδίσετε θα δεχθείτε μεγάλες πιέσεις όπως έγινε και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σάντσεζ: Σίγουρα, πολλή πίεση. Σίγουρα είναι κατάσταση είναι πολύ παρόμοια. Αλλά το οικονομικό βάρος της Ισπανίας είναι αρκετά μεγάλο. Στην ΕΕ, είναι η τέταρτη οικονομική δύναμη. Πιστεύουμε ότι δε θα κάνουν τα ίδια που έκαναν με την Ελλάδα. Αν μας εκβιάσουν και χάσουν, αυτό θα είναι το τέλος της Ευρώπης. Το ξέρουν αυτό. Έχουμε έτσι μια καλή ευκαιρία να πούμε στις Βρυξέλλες να περιμένουν, τα λεφτά μπορούν να περιμένουν, ο λαός όχι! Θα κάνουμε ότι είναι να κάνουμε, αλλά σιγά σιγά.

Κούλογλου: Πολύ ωραία. Σ’ευχαριστώ Λόλα.

Σάντσεζ: Σ’ευχαριστώ πολύ Στέλιο.


Πηγή:

Comments

  1. Anonymous19/6/16 17:21

    Σιγά μην σκίσετε κανένα καλσόν.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Donald Trump: the last symptom of a system that is about to collapse

globinfo freexchange
In another interesting interview with Chris Hedges, Richard Wolff explains why the Trump presidency is the last resort of a system that is about to collapse:
Finally, if everybody tries to save themselves (protection), we have a historical example: after the Great Depression that happened in Europe. And most people believe that it was a large part of what led to WWII after WWI, rather than a much saner collective effort. But capitalism doesn't go for collective efforts, it tends to destroy itself by its own mechanisms.
There has to be a movement from below. Otherwise, there is no counter force that can take us in another direction.
So, absent that counter force we are going to see this system spinning out of control and destroying itself in the very way its critics have for so long foreseen it well might.
When Trump announced his big tariffs on China, we saw the stock market dropped 700 points in a day. That's a sign of the anxiety, the danger, even in the min…

Austria has just returned to the Middle Ages

The Austrian government confirmed that the far-right is an emergency reserve of neoliberalism
globinfo freexchange
Haven't you yet convinced that the nationalists and the far-right are the most faithful dogs of the big capital? Then, look at what just happened in Austria. In the end, despite the mass protests in Vienna, Austrian employers will be able to introduce 12-hour working day without increasing wages. The relevant law adopted by the Parliament of the country, reports on Friday, July 6.What's the first thing that Emmanuel Macron did after his election in France? He rushed to complete what Francois Hollande - the other puppet of the neoliberal establishment - had started: destroy trade unions, completely deregulate the labor market.
Yet, the media in France were promoting him as a 'progressive' (what a joke) who will stop the far-right threat.
In reality, big capital’s reserve, Marine Le Pen, is waiting in the 'bench', ready to take action any moment, now tha…

The idiotic circus of terror leads us to the final collapse

There is a familiar checklist for extinction and we are ticking off every item of it. The idiots know only one word: more. They are unencumbered by common sense. They hoard wealth and resources until workers cannot make a living and the infrastructure collapses. They live in privileged compounds where they eat chocolate cake and order missile strikes. They see the state as a projection of their own vanity.

failed evolution
The idiots seen in the decay the chance of personal advancement in profit, takeover in the final days of crumbling civilizations.

Idiot generals wage endless unwinnable wars that bankrupt the nation.
Idiot economists call for reducing taxes for the rich and cutting social service programs for the poor. And project economic growth on the basis of myth.
Idiot industrialists poison the water, the soil and the air. Slash jobs and depress wages.
Idiot bankers gamble on self-created financial bubbles and impose crippling debt peonage on the citizens.
Idiot journalists and …

The vicious circle of modern slavery

globinfo freexchange
It sounds unbelievable, but in one of supposedly the most advanced European nations, the government plans to allow the working day to be extended to 12 hours!
We are talking about Austria, where tens of thousands of people in Vienna packed the streets on Saturday to voice their opposition to loosening labor laws to allow for a 12-hour workday and subsequent 60-hour workweek. Police in Vienna said some 80,000 people took part, while the trade unions that organized the protest said some 100,000 people attended.
What can someone say about this unimaginably absurd decision?
In an age of all this advanced technology, with AI and hyper-automation, people should work less hours, enjoying all the benefits and extra free time for their families and themselves. Yet, in the homeland of Austrian economics that led us to brutal neoliberalism, it seems that the elites push things to the opposite direction. Why? Is it just because human labor can't compete the machines?
Think ab…

Bernie's revolution starts to wipe out the establishment with a huge political earthquake!

globinfo freexchange
It happened! A 28-year-old super-progressive beat the personification of the establishment in the Democratic primary! Alexandria Ocasio-Cortez won the Democratic primary in New York's 14th congressional district, defeating the establishment baron, Joe Crowley. This has been described by many, rightfully, as the biggest upset victory in the 2018 midterm election season.
What are the origins of this amazing, unprecedented result in the US political process?
We can find them in the 2016 Democratic primaries. Back then, Bernie Sanders put the foundations of a truly progressive movement that could beat the neoliberal establishment. We wrote then that Bernie speaks straightly about things buried by the establishment, as if they were absent. Wall Street corruption, growing inequality, corporate funding of politicians by lobbies. He says that he will break the big banks. He will provide free health and education for all the American people. Because of Sanders, Hillary w…

Corporate media pundits depict establishment's evident panic in front of Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory

globinfo freexchange
Shortly after recent political earthquake with Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory, the establishment apparatus started to react as expected.
TYT immediately responded by identifying the common narratives used by the corporate media pundits in the following video:

In this video you can track at least two kinds of typical 'arguments' provided by the neoliberal ideological framework. We wrote several times in this blog about such arguments that their carriers present them as being perfectly rational using 'logical leaps', while in reality, they are deeply irrational.
In the first argument, Steve Schmidt labels progressivism as 'dishonest', simply because it fights for free education, free healthcare, etc. The basic 'argument' is the usual: ordinary people can't have such things because of the enormous debt. Of course, the logical leap here is the fact that the neoliberal pundits always avoid to refer to the billions in bailout…

Key parts of the Matrix: the faithful little soldiers of the mainstream media

globinfo freexchange
Ludivine Bénard describes almost perfectly a key part of the Matrix of our times:
Journalistic titles hire journalists whose social background – socially, culturally, educationally and morally – fits perfectly with what the current capitalist order asks for.
People working in media are mostly middle-class types with the same interests, favouring consumerism, hedonism, libertarian individualism and unconditional Europeanism from Brussels. And they're all subject to this form of political illiteracy – they reduce reporting on politics to reporting on political personalities. The journalists and pollsters in the press turn political life into a theatrical stage, where personalities just endlessly talk and debate.
All that talk drowns out any serious criticism of the system.
The French people have been indoctrinated that way for decades – we've had more than 30 years of a certain consensus between the centrist powers of the conservative right of Les Républicains…

The 'anti-establishment' Trump admits he is more elite than the elite!

globinfo freexchange
He said it!
From the first moment in this blog, even before Trump's election, we repeatedly said that Donnie is only a reserve of the establishment.
Finally, he essentially admitted that he is more elite than the elite! Or, more establishment than the establishment if you like. During a campaign rally in Duluth, Minnesota, Trump said "Why are they elite? I have a much better apartment than they do. I'm smarter than they are. I’m richer than they are. I became president and they didn't."
Kyle Kulinski is right. Donald Trump wants to be fully integrated in the Establishment Inc. He wants to be loved by the elites, join them. He sends signals to them, saying 'I did what you want, why don't you play with me?'.
The message to the American citizens is this: do not trust the orange clown. In case that will grab your vote for a second term, he will do whatever the establishment wants, and more. Meaning, more tax-cuts for the rich, more for-pro…

The real E CORPs seek complete control of global food supply

Who controls the food supply controls the people; who controls the energy can control whole continents; who controls money can control the world
globinfo freexchange
In the famous TV series, Mr. Robot, E Corp (which the central character, Elliot Alderson, perceives as Evil Corp), is an extremely powerful company that controls societies through consumer debt.
Yet, in the real world, a couple of mega multinationals could be proved even more ruthless. In another interesting report, James Corbett exposes the ultimate goal behind the merge of two of the biggest corporations in the food, medicine and agricultural sector. These are the real ECORPs:
What does a pharmaceutical giant have to gain from buying out and merging with an agrichemical giant, especially one that carries as much baggage as Monsanto?
If the connection between these corporate behemoths seems tenuous, then perhaps the key to understanding it is presented in that 1995 quote from former Monsanto CEO Robert Shapiro: “We’re talking…

Three years from the coup against Greece by the European Financial Dictatorship

globinfo freexchange
Three years passed (July 5, 2015) since the European Financial Dictatorship through the European Central Bank (ECB) and its head Mario Draghi, was forced to proceed in an open financial coup against Greece.
The start of current decade revealed the most ruthless face of a global neo-colonialism. From Syria and Libya to Europe and Latin America, the old colonial powers of the West tried to rebound against an oncoming rival bloc led by Russia and China, which starts to threaten their global domination.
Inside a multi-polar, complex terrain of geopolitical games, the big players start to abandon the old-fashioned, inefficient direct wars. They use today other, various methods like brutal proxy wars, economic wars, financial and constitutional coups, provocative operations, 'color revolutions', etc.
In this highly complex and unstable situation, when even traditional allies turn against each other as the global balances change rapidly, the forces unleashed are abs…