Skip to main content

Podemos: Αν κερδίσουμε και μας εκβιάσουν, θα είναι το τέλος της Ευρώπης


Η ευρωβουλευτής των Ποδέμος, Λόλα Σάντσεζ, μίλησε στον Στέλιο Κούλογλου για την προεκλογική εκστρατεία των Ποδέμος, τον συνασπισμό με την Ενωμένη Αριστερά και τους Πράσινους και έδωσε τις δικές της εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών στην Ισπανία. Μίλησε επίσης και για το πώς θα αντιμετωπίσει μια πιθανή κυβέρνηση της Αριστεράς τις πιέσεις των Βρυξελλών. «Το οικονομικό βάρος της Ισπανίας είναι αρκετά μεγάλο. Στην ΕΕ, είναι η τέταρτη οικονομική δύναμη. Πιστεύουμε ότι δε θα κάνουν με εμάς τα ίδια που έκαναν με την Ελλάδα. Αν μας εκβιάσουν και χάσουν, αυτό θα είναι το τέλος της Ευρώπης. Το ξέρουν αυτό. Έχουμε έτσι μια καλή ευκαιρία να πούμε στις Βρυξέλλες να περιμένουν, τα λεφτά μπορούν να περιμένουν, ο λαός όχι» είπε χαρακτηριστικά.

Kούλογλου: Λόλα καλησπέρα, μίλησέ μας για το πολιτικό κλίμα στην Ισπανία, τι προβλέπεις για το αποτέλεσμα των εκλογών;

Σάντσεζ: Είμαι σίγουρη ότι θα είμαστε τουλάχιστον η δεύτερη δύναμη σε ψήφους, αλλά αυτό που αισθάνομαι τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ότι από τότε που συνασπιστήκαμε με την Ενωμένη Αριστερά και τους Πράσινους, και κατεβαίνουμε ενωμένοι στις εκλογές, αυτό έδωσε πολλές ελπίδες στους πολίτες. Είμαι πολύ αισιόδοξη και πιστεύω ότι έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε τις εκλογές.

Κούλογλου: Έχετε κάνει έναν ευρύ συνασπισμό με την Ενωμένη Αριστερά, την παραδοσιακή αριστερά που προέρχεται από το κομμουνιστικό κόμμα και με τους Πράσινους. Εξελίσσονται ομαλά οι σχέσεις ανάμεσα σε αυτά τα τρία κόμματα του συνασπισμού;

Σάντσεζ: Ναι. Σίγουρα το θέμα των ατόμων που θα είναι στη λίστα ήταν το πιο δύσκολο θέμα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Αλλά στο ζήτημα των ανθρώπων στο δρόμο, εκείνοι που ψήφιζαν Ενωμένη Αριστερά ή τους Πράσινους ή τους Ποδέμος δύο χρόνια πριν, είναι πολύ χαρούμενοι για τον συνασπισμό αυτό, θεωρούν ότι είναι κοινή λογική, ότι έχουμε τους ίδιους στόχους και ότι είμαστε η μόνη δύναμη ενάντια στη λιτότητα, στον νεοφιλελευθερισμό, οπότε είναι λογικό να είμαστε ενωμένοι.

Κούλογλου: Πρόσφατα είχατε ένα ντημπέιτ ανάμεσα στον Ραχόι, τον Ιγκλέσιας, τον αρχηγό του σοσιαλιστικού κόμματος και τον αρχηγό των Ciudadanos. Πώς ήταν αυτό ο ντημπέιτ; Ο Πάμπλο είναι συνήθως πολύ καλός σ’αυτά.

Σάντσεζ: Ναι είναι, αλλά το θέμα είναι ότι δεν ήταν ένα αληθινό ντημπέιτ, ήταν πολύ τυπικό σε θέματα χρόνου ομιλίας, θύμιζε πιο πολύ εξετάσεις, όπου τρία άτομα τους έκαναν ερωτήσεις, και ήταν δύσκολο να γίνει ένα αληθινό ντημπέιτ. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι ότι είναι αδύνατο να έχεις ένα ντημπέιτ με ανθρώπους που λένε ψέματα όλη την ώρα.

Κούλογλου: Και δεν μπορείς και να παρέμβεις για να τους πεις ότι λένε ψέματα.

Σάντσεζ: Είναι μια απελπιστική κατάσταση να συνειδητοποιείς ότι και πάλι λένε ψέματα. Λένε ψέματα γιατί άλλη είναι η πολιτική που εφαρμόζουν στην Ισπανία εδώ και 4 χρόνια. Δε μπορούν να λένε ότι υπερασπίζονται τις δημόσιες υπηρεσίες ή τους εργάτες κλπ., γιατί δεν το κάνουν στην πράξη. Είναι μόνο στα λόγια. Οπότε το ντημπέιτ ήταν πολύ βαρετό. Αλλά την επομένη είχαμε πολλές δημοσκοπήσεις από πολίτες και από τα ΜΜΕ που ρωτούσαν ποιος κέρδισε το ντημπέιτ;

Κούλογλου: Ακόμα και από τα πιο εχθρικά προς εσάς ΜΜΕ;

Σάντσεζ: Ναι! Τα πιο εχθρικά ρωτούσαν ποιος κέρδισε, και σε όλα είχε κερδίσει ο Ιγκλέσιας οπότε πανικοβλήθηκαν. Έλεγαν τι; δεν είναι δυνατόν!

Κούλογλου: Ποιο είναι το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιούν εναντίον σας; Γιατί μερικές φορές χρησιμοποιούν τη Βενεζουέλα ή κάποιο σουρρεαλιστικό επιχείρημα. Λένε για αστάθεια, για την Βενεζουέλα, για την Ελλάδα;

Σάντσεζ: Ναι, έχουμε κουραστεί να ακούμε κάθε μέρα να μιλάνε για τη Βενεζουέλα. Έχουμε πολλά προβλήματα στην Ισπανία, και η Βενεζουέλα έχει σίγουρα προβλήματα αλλά δεν έχει καμία σχέση με την Ισπανία και τους Ισπανούς πολίτες. Λένε όμως: Βλέπετε τι γίνεται στη Βενεζουέλα; Αυτό θέλουν να κάνουν εδώ και οι Ποδέμος. Τρελά πράγματα. Χρησιμοποιούν επίσης το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και φυσικά την Ελλάδα. Αλλά είναι τρελό, φαντάσου να πάνε στη Β. Κορέα και να τους πουν ότι είμαστε φίλοι τους. Είναι τρελό, γιατί φυσικά δεν έχουμε καμία σχέση.

Κούλογλου: Διάβασα στον ελληνικό και διεθνή τύπο ότι χρησιμοποιείτε νέες και πιο μοντέρνες μεθόδους προβολής της πολιτικής σας γραμμής, κατά την προεκλογική σας εκστρατεία. Για παράδειγμα, έχετε το ΝΙΚΕΑ, κάτι σαν ένα σπίτι του ΙΚΕΑ, αλλά λέτε τι πρέπει να γίνει για να μπει τάξη στο σπίτι αυτό. Μπορείς να μας εξηγήσεις τι ακριβώς είναι αυτό;

Σάντσεζ: Ναι, αυτό ξεκίνησε με την Καρολίνα Βεσκάνσα, μια από τους επικεφαλής της εκστρατείας μας, που έχει διάφορες ιδέες για την εκστρατεία κλπ. και σκέφτηκε να κάνουμε έναν κατάλογο του ΙΚΕΑ, να δείχνουμε διαφορετικά μέρη του σπιτιού και να παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας με πολύ κατανοητό τρόπο, ώστε όλοι να μπορούν να καταλάβουν τι θέλουμε να κάνουμε με την εκπαίδευση, με τους εργάτες, με την ενέργεια κλπ. Αυτό είχε απόλυτη επιτυχία. Οι κατάλογοι εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Χρειάστηκε να τυπώσουμε κι άλλους γιατί όλοι ήθελαν έναν σπίτι τους. Είναι πολύ ευκολοδιάβαστος και όλοι μπορούν να κατανοήσουν τις προτάσεις μας. Ήταν μια πολύ καλή ιδέα και τα εχθρικά ΜΜΕ έλεγαν : είστε ενάντια στις πολυεθνικές, τι είναι αυτό που κάνετε; Ανόητα επιχειρήματα. Ότι θεωρούμε τον κόσμο ηλίθιο αλλά δεν είναι καθόλου το ίδιο. Είναι απλώς μια στρατηγική για να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Κούλογλου: Εννοείται. Από το ξεκίνημα των Ποδέμος χρησιμοποιείτε πολύ το ίντερνετ και τα κοινωνικά μέσα.Το κάνετε ακόμα;

Σάντσεζ: Φυσικά. Τα κοινωνικά μέσα είναι ένα από τα δυνατότερα εργαλεία μας, γιατί οι Ποδέμος αφορούν κυρίως τους νέους ανθρώπους. Από την αρχή καταλάβαμε ότι τα ΜΜΕ δε θέλουν να προβάλουν τα νέα μας, το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε, μας μπλόκαραν τελείως. Κι έτσι είπαμε: δε σας χρειαζόμαστε, έχουμε μια ελεύθερη πλατφόρμα, το ίντερνετ κι εκεί μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας και να λέμε ό,τι θέλουμε και να κάνουμε και τη δική μας καμπάνια. Και κανείς δε μπορεί να μας νικήσει. Μεταδίδουμε μηνύματα που φτάνουν σε πολλούς ανθρώπους κι αυτό είναι καλό γιατί στην τηλεόραση δεν μπορούμε να περάσουμε τα μηνύματά μας. Εκεί ακούς όλη την ώρα για τη Βενεζουέλα και τη Β. Κορέα.

Κούλογλου: Είναι ακόμα τόσο δύσκολο να έχετε μια δίκαιη μεταχείριση στην τηλεόραση; Και στα έντυπα μέσα και στο ραδιόφωνο;

Σάντσεζ: Ναι.

Κούλογλου: Είναι το ίδιο εναντίον σας όπως και στο παρελθόν;

Σάντσεζ: Ναι είναι πολύ δύσκολο. Μερικές φορές γράφω άρθρα και τα στέλνω στα ΜΜΕ και λένε όχι όχι! Ή μιλάνε για τη συμφωνία TTIP και λέω ότι θέλω να συμμετέχω για να ακουστεί και μια άλλη φωνή, και λένε: οι Ποδέμος, όχι.

Κούλογλου: Το Brexit συζητιέται στην εκστρατεία σας; Θα επηρρεάσει ή όχι τα αποτελέσματα;

Σάντσεζ: Δε νομίζω ότι θα έχει καμία απολύτως επιρροή στους ισπανούς ψηφοφόρους. Από τον πρώτο κύκλο εκλογών, το Δεκέμβριο, είμαστε σε μια εκστρατεία που συνεχίζεται επί μήνες. Σίγουρα μας ενδιαφέρει το μέλλον της Ευρώπης, αλλά το Brexit δεν είναι στα κεντρικά θέματα συζήτησης. Επομένως, δε νομίζω ότι θα επηρρεάσει την ψήφο κάποιου.

Κούλογλου: Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα παίξει ρόλο;

Σάντσεζ: Ναι, φυσικά. Οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι χρησιμοποιούν το θέμα της Καταλονίας, για να διχάσουν την Ισπανία. Λένε ότι οι Ποδέμος και η Ενωμένη Αριστερά θέλουν να χωρίσουν την Ισπανία στα δύο. Εμείς δε θέλουμε να χωρίσουμε τίποτα. Θέλουμε οι Καταλανοί να έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν, όπως και οι Βρετανοί τώρα με το Brexit, όπως η Σκωτία πέρσι, οπότε γιατί όχι και οι Καταλανοί; Έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν. Το επιχείρημα από την αντίθετη πλευρά είναι φοβερό. Είναι το επιχείρημα του φόβου: «Θέλουν να χωρίσουν την Ισπανία, να την μικρύνουν, μισούν την Ισπανία, μισούν την όμορφη χώρα μας» και τέτοια.

Κούλογλου: Οι Ciudadanos, το κόμμα που ξεκίνησε εκμεταλλευόμενο το Καταλονικό ζήτημα, δε τα πάει και πολύ καλά τώρα νομίζω.

Σάντσεζ: Όχι. Δεν πάει καθόλου καλά γιατί ήταν πιο πολύ κάτι σαν πείραμα. Όταν γεννήθηκε το Ποδέμος, ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζίτες της Ισπανίας είπε: ίσως πρέπει να φτιάξουμε ένα Ποδέμος της δεξιάς. Ένα συντηρητικό ή φιλελεύθερο Ποδέμος. Και λίγους μήνες μετά, οι Ciudadanos είχαν πολλά λεφτά για την εκστρατεία τους σε όλη την Ισπανία. Κι αυτό το χρήμα ερχόταν από τις τράπεζες, που χρηματοδοτούσαν αυτό το φιλελεύθερο κόμμα.

Κούλογλου: Είναι μυστικό αυτό ή είναι δημοσίως γνωστό;

Σάντσεζ: Είναι δημοσίως γνωστό, όλοι το γνωρίζουν. Και όλοι γνωρίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στους τραπεζίτες και στους Ciudadanos. Ακόμα και οι ψηφοφόροι το γνωρίζουν. Κι ακούς τον κόσμο να λέει: αυτοί ξέρουν πως να κάνουν τα πράγματα σωστά. Καταλαβαίνεις; Είναι πιο έξυπνοι από σένα, οπότε άστους να το κάνουν αυτοί αντί για σένα.

Κούλογλου: Τώρα όμως δεν τα πάνε τόσο καλά.

Σάντσεζ: Όχι, γιατί τα μηνύματά τους είναι κενά. Εννοώ ότι είναι υπερ-νεοφιλελεύθεροι, αλλά δεν έχουν το θάρρος να το πουν ανοιχτά. Στην Ισπανία έχουμε υποφέρει από τις πολιτικές λιτότητας και δεν μπορούν να βγουν και να πουν ότι θέλουν λιγότερο κράτος, ότι θέλουν να πληρώσουν οι άνεργοι, ότι δε θέλουν να πληρώσουν για τη δημόσια εκπαίδευση ή τη δημόσια υγεία. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Κανείς δε θα τους ψηφίσει. Οπότε στέλνουν κενά μηνύματα. Ότι δε θέλουν τη διαφθορά, ότι θέλουν μια καλύτερη Ισπανία για όλους μας, ότι είναι οι καλύτεροι, αλλά στην ουσία δε λένε τίποτα. Γιατί δεν έχουν το θάρρος να πουν ότι είναι νεοφιλελεύθεροι; Και ότι θέλουν να διαλύσουν το κράτος πρόνοιας; Γιατί αυτό θέλουν.

Κούλογλου: Πάμε ξανά στην επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, θα είστε ή στην πρώτη ή στη δεύτερη θέση. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να κάνετε μια συμμαχία, το πιο πιθανόν με τους σοσιαλιστές. Πιστεύεις ότι οι σοσιαλιστές είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι μαζί σας ή θα επιλέξουν τη δεξιά;

Σάντσεζ: Το ελπίζουμε. Στο ντημπέιτ για το οποίο μιλήσαμε πριν, ο αρχηγός των σοσιαλιστών έκανε όλη την ώρα επίθεση στον Ιγκλέσιας και ο Ιγκλέσιας του έλεγε: «δεν είμαι εχθρός σου, ο εχθρός σου είναι το κόμμα του Ραχόι. Ο εχθρός είναι οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι, μην κοιτάς εμένα, εμείς είμαστε σύμμαχοι». Θεωρώ ότι είναι αρκετά μπερδεμένοι, δεν έχουν καταλάβει καλά τι γίνεται γύρω τους. Δεν ξέρουν καν ποιος είναι ο εχθρός τους. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι το σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας είναι αρκετά δεξιό. Το βλέπουμε και στο Ευρωκοινοβούλιο, από αυτά που ψηφίζουν και που υπερασπίζονται, δεν είναι και τόσο σοσιαλιστές πλέον. Πρέπει λοιπόν να πούμε στους ψηφοφόρους, στη βάση των πολιτών του σοσιαλιστικού κόμματος: κάντε κάτι! πείτε στους αρχηγούς σας προς τα που πρέπει να κινηθούν. Προς περισσότερο νεοφιλελευθερισμό ή περισσότερο σοσιαλισμό; Θα δούμε. Σίγουρα οι τραπεζίτες και οι επενδυτές θέλουν έναν μεγάλο συνασπισμό. Του σοσιαλιστικού και του Λαϊκού κόμματος.

Κούλογλου: Του δεξιού κόμματος.

Σάντσεζ: Αν γίνει αυτό δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα εξαγριωθεί και θα πρέπει κάτι να κάνουμε, για να επαναλειτουργήσει η δημοκρατία στην Ισπανία, αλλιώς θα είναι σαν πραξικόπημα.

Κούλογλου: Τελευταία υπήρξαν πιέσεις από την Κομισιόν και τις Βρυξέλλες, για το έλλειμμα της Ισπανίας και ζητούν και πάλι δραστικές περικοπές. 8 δις σε περικοπές. Που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ, είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό. Αν προκύψει μια κυβέρνηση της αριστεράς, με τους Ποδέμος να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, έχετε κάποιο σχέδιο πώς θα αντιμετωπίσετε τις πιέσεις των Βρυξελλών;

Σάντσεζ: Φυσικά. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε τα ίδια πράγματα αλλά με πιο αργό ρυθμό. Αυτό απλώς πιο αργά. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα προτεραιοτήτων. Αν θέτεις προτεραιότητα την αποπληρωμή του χρέους ή το καλό του λαού σου. Για μένα και για τους Ποδέμους εννοείται ότι προηγείται ο λαός. Πάνω από όλα. Ξέρεις, ο Ραχόι έστειλε μια επιστολή στον Γιούνκερ, όπου του ζητούσε περισσότερο χρόνο, λέγοντας: μη μου το κάνεις τώρα αυτό, στη μέση της προεκλογικής εκστρατείας. Κάνει κακό σε μένα και στο κόμμα μου. Ας το συζητήσουμε μετά τις εκλογές. Θα έρθω στις Βρυξέλλες και υπόσχομαι ότι θα πληρώσω. Θα κάνω τις περικοπές. Αλλά ας το συζητήσουμε μετά τις εκλογές. Και στους Ισπανούς λέει ότι δε θα κάνει άλλες περικοπές. Για άλλη μια φορά είναι ένας μεγάλος ψεύτης.

Κούλογλου: Φυσικά. Το πρόβλημα είναι ότι, εάν κερδίσετε θα δεχθείτε μεγάλες πιέσεις όπως έγινε και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σάντσεζ: Σίγουρα, πολλή πίεση. Σίγουρα είναι κατάσταση είναι πολύ παρόμοια. Αλλά το οικονομικό βάρος της Ισπανίας είναι αρκετά μεγάλο. Στην ΕΕ, είναι η τέταρτη οικονομική δύναμη. Πιστεύουμε ότι δε θα κάνουν τα ίδια που έκαναν με την Ελλάδα. Αν μας εκβιάσουν και χάσουν, αυτό θα είναι το τέλος της Ευρώπης. Το ξέρουν αυτό. Έχουμε έτσι μια καλή ευκαιρία να πούμε στις Βρυξέλλες να περιμένουν, τα λεφτά μπορούν να περιμένουν, ο λαός όχι! Θα κάνουμε ότι είναι να κάνουμε, αλλά σιγά σιγά.

Κούλογλου: Πολύ ωραία. Σ’ευχαριστώ Λόλα.

Σάντσεζ: Σ’ευχαριστώ πολύ Στέλιο.


Πηγή:

Comments

  1. Anonymous19/6/16 17:21

    Σιγά μην σκίσετε κανένα καλσόν.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Oct. 7 Reports Implode: Beheaded Babies, NY Times Scandal, & More

Glenn Greenwald    

Πώς ο Γκρίνμπεργκ μπορεί να θάψει το καθεστώς Μητσοτάκη

του system failure    Είναι ξεκάθαρο ότι η αναμφίβολη πρωτοκαθεδρία του καθεστώτος Μητσοτάκη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μια άκρως επιθετική επικοινωνιακή εκστρατεία που είχε καταφέρει μέχρι στιγμής να κρύβει κάτω από το χαλί (τουλάχιστον ως ένα βαθμό) τον αυταρχισμό και τη διαφθορά του καθεστώτος, καθώς και τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει.  Και δεν είναι πλέον μυστικό, ότι ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από αυτή την εκστρατεία είναι ο Αμερικανός δημοσιοσχετίστας, Σταν Γκρίνμπεργκ .    Όμως καθώς το καθεστώς επαναπαύθηκε στις δάφνες της νίκης των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τα μεγάλα προβλήματα συνέχισαν να συσσωρεύονται και φάνηκε ότι το καθεστώς είτε δεν ήθελε, είτε δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει. Έτσι, είδαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έρχονται τα πρώτα σημαντικά πλήγματα στην πρωτοκαθεδρία του, μέσα από τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Παρόλα αυτά, η αλαζονεία των καθεστωτικών στελεχών παρέμεινε αμετάβλητη, καθώς θεώρησαν ότι η τραγωδία των Τ

Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

globinfo freexchange   As the genocide against Palestinians of Gaza is about to be completed with an act of unprecedented brutality by the Zionists and butcher Netanyahu through the bombardment of about 1.4 million civilians in Rafah, it seems that they have already set their next primary goal. Which, in short, is to grab the natural gas resources off shore Gaza, together with their US imperialist buddies whose contribution to the genocide has been undoubtedly critical.     As already reported , in 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub. At that moment in time, that is 2022, Russian oil and gas were sanctioned.

Israel’s Descent Into Madness & the Holocaust Comparison

BreakThrough News   Rania Khalek was joined by Tarik Cyril Amar, a historian from Germany and associate professor at Koc University in Istanbul, to discuss Israel’s descent into genocidal fascism. Prof. Amar addresses whether it’s useful to make Holocaust and Nazi comparisons and the real reason behind the West’s unshakeable loyalty attitude when it comes to Israel’s barbarism.   

Neocon Queen Victoria Nuland Ends Her Reign: Exposing a Catastrophic Career

Glenn Greenwald    

The Shadowy, Intelligence-Linked Group Driving the US Towards War With Iran

"United Against Nuclear Iran does not miss an opportunity to try to bring the United States closer to a military conflict with Iran. And on the other side of the equation, they also have worked very hard to oppose efforts to de-escalate the U.S.-Iran relationship."   by Alan Macleod   Part 7 - A Lesson From History   The history of Iran has been intimately intertwined with the United States since at least 1953 when Washington orchestrated a successful coup against Prime Minister Mohammad Mosaddegh. Mosaddegh had refused U.S. demands to stamp out Communist influences in his country and had nationalized the nation’s oil. The U.S. installed Shah Mohammad Reza Pahlavi as a puppet ruler. An unpopular and authoritarian ruler, the Shah was overthrown in the Revolution of 1979. Since then, it has become a target for regime change, and its nuclear program is something of an obsession in the West. Often orchestrated by UANI officials while they were in government, the U.S. has carried

Το σκάσιμο της φούσκας Μητσοτάκη με νέα επίσημη χρεοκοπία και οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης

του system failure   Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις με βάση και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης του Μαίου. Αν συμπεριλάβουμε και το ποσοστό της αναμενόμενης αποχής, δεν μας έδωσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και το συστημικό κατεστημένο, είναι η είσοδος των δύο υπερσυντηρητικών, ακροδεξιών κομμάτων Νίκη και Σπαρτιάτες, με το τελευταίο να έχει ξεκάθαρες διασυνδέσεις με τον πρώην Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Παρά τη μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, οι μιντιακοί ινστρούχτορες της καθεστωτικής προπαγάνδας εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές "μουδιασμένοι" και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συστημικό κατεστημένο (δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας), πέτυχε μόνο έναν από τους τέσσερις μεγάλους στόχους που είχε θέσει εξ'αρχής. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ουσιαστικά έχασε με σκορ 3-1.   Ο μεγάλος στόχος πο

Study Finds Media Giants New York Times, CNN, and Fox News Pushing for US War in Yemen

by Alan Macleod  Part 2 - Biased Reporting MintPress conducted a study of four leading American outlets: The New York Times , CNN, Fox News and NBC News. Together, these outlets often set the agenda for the rest of the media system and could be said to be a reasonable representation of the corporate media spectrum as a whole. Using the search term “Yemen” in the Dow Jones Factiva global news database, the fifteen most recent relevant articles from each outlet were read and studied, giving a total sample of 60 articles. All articles were published in January 2024 or December 2023. The study found the media wildly distorted reality, presenting a skewed picture that aided U.S. imperial ambitions. For one, every article in the study (60 out of 60) used the word “Houthis” rather than “Ansar Allah” to describe the movement which took part in the Yemeni Revolution of 2011 and rose up against the government in 2014, taking control of the capital Sanaa, becoming the new de facto government. Ma

Top German military commanders plan direct attacks on Russia

by Johannes Stern  Top German generals and the German government are discussing in concrete terms how “Taurus” cruise missiles can be delivered to Ukraine and used against Russian targets. This emerged from an approximately 30-minute conversation on February 19, which was reportedly intercepted by Russian intelligence and published over the weekend by the Russian news channel RT. The conversation involved Air Force Inspector Ingo Gerhartz, Head of Operations and Exercises in the Luftwaffe Command Frank Gräfe and two lieutenant colonels of the Bundeswehr (armed forces) Space Command named Fenske and Florstedt. According to their own statements, the military commanders met to prepare a meeting with Defense Minister Boris Pistorius (Social Democrats, SPD) and to discuss with him whether and how the Taurus can be delivered to Kiev and used against the nuclear-armed power Russia. Pistorius wanted to “ get really deep into Taurus, ” Gerhartz began the conversation. He leaves no doubt that he

The truth about Alexei Navalny

Glenn Greenwald / Dangerous Ideas with Lee Camp / The Hill /