Skip to main content

Η ψήφος υπέρ του Brexit επικράτησε, η αντίσταση είναι δυνατή!

Οι Βρετανοί θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο διάστημα έναν σκληρό οικονομικό πόλεμο από τη διεθνή χρηματοπιστωτική μαφία η οποία δεν πρόκειται να αποδεχτεί εύκολα το αποτέλεσμα

του system failure

Τελικά δεν έγιναν σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί, οι εξωγήινοι δεν κατέλαβαν τον πλανήτη, ο ουρανός δεν μας έπεσε στο κεφάλι. Παρά τη γνωστή προπαγάνδα του φόβου που εξαπέλυσαν τα γνωστά κέντρα εξουσίας εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ωθήσουν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στους κόλπους της, οι Βρετανοί πολίτες επέλεξαν ηρωικά την έξοδο. Μην έχετε καμία αυταπάτη. Πρόκειται για τα ίδια κέντρα που προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες πολίτες, ώστε να ψηφίσουν "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015. Μετά τη συντριπτική τους ήττα (άσχετα αν ο Τσίπρας τελικά παραδόθηκε στο διευθυντήριο του Βερολίνου και στους γραφειοφασίστες των Βρυξελλών), υπέστησαν μια δεύτερη ήττα στη Βρετανία, η οποία ασφαλώς θα έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες για το παρόν Ευρωπαϊκό έκτρωμα.

Παρά τις πρώτες δηλώσεις των "διευθυντών" της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πλήρη ευθυγράμμιση φυσικά με το Βερολίνο, η περίοδος των τουλάχιστον δύο ετών που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί, προκειμένου να γίνει μια όσο το δυνατόν ομαλή μετάβαση στο νέο στάτους, αναμένεται να αξιοποιηθεί κατάλληλα από τα γνωστά κέντρα εξουσίας της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ.

Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε έναν άγριο οικονομικό πόλεμο εναντίον της Βρετανίας και του Βρετανικού λαού, ο οποίος τόλμησε να πει "ΟΧΙ" στα σχέδια της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας. Ο πόλεμος αυτός θα χρησιμεύσει ώστε να κόψει την όρεξη άλλων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήδη σκέφτονται να διαβούν το Βρετανικό μονοπάτι. Άλλωστε, είναι νωπές οι μνήμες από το οικονομικό πραξικόπημα της Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Δικτατορίας (ΕΧΔ) εναντίον της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2015.

Η προπαγάνδα του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς κατεστημένου, επιχείρησε, εκτός από τον φόβο που έσπειρε, να ταυτίσει την ψήφο υπέρ του Brexit με τον ακραίο εθνικισμό και την ξενοφοβία. Μερικοί "αναλυτές" τράβηξαν το σχοινί ακόμα περισσότερο, τσουβαλιάζοντας εκατομμύρια Βρετανούς που ψήφισαν υπέρ της εξόδου και χαρακτηρίζοντάς τους εμμέσως, περίπου ως ένα είδος λούμπεν αμόρφωτου όχλου που παρασύρεται από τους ηγέτες των εθνικιστών. Άλλοι, ακόμα χειρότερα, ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τη γνωστή “λογική” του νεοφιλελεύθερου φασισμού, λέγοντας πως ο λαός ψήφισε "λανθασμένα", ή, πως δεν πρέπει να αποφασίζει για τέτοια ζητήματα. Πολλοί από αυτούς, με απαράδεκτο τρόπο, ταύτισαν το "ΟΧΙ" των Βρετανών με το "λάθος" που είχαν κάνει οι Γερμανοί ανεβάζοντας τον Χίτλερ στην εξουσία. Οι τραγικές αυτές απόψεις και χονδροειδείς απλουστεύσεις αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τον πανικό των μηχανισμών του κυρίαρχου συστήματος που φοβάται ότι αρχίζει να καταρρέει.

Όμως, μια ματιά σε ορισμένα στατιστικά της Βρετανικής ψήφου, αποδεικνύουν πόσο χοντροκομμένη είναι η κυρίαρχη προπαγάνδα. Είναι γεγονός, για παράδειγμα, ότι η ψήφος υπέρ του Brexit κυριάρχησε σε ορισμένα προπύργια των Εργατικών, οι οποίοι πίεσαν τον Αριστερό ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν, να "δώσει γραμμή" υπέρ της παραμονής της Βρετανίας. Μόνο το γεγονός αυτό, αποτελεί μια απόδειξη ότι η σύνθεση των ψηφοφόρων που ψήφισαν υπέρ του Brexit, δεν αποτελούν έναν όχλο που παρασύρεται από τις σειρήνες των εθνικιστών. Υπήρξαν στις τάξεις τους και άνθρωποι του εργατικού κόσμου που δεν ασπάζονται τον εθνικισμό, αλλά απλά βλέπουν έντρομοι το αποκρουστικό πρόσωπο της σημερινής Ευρώπης του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού που διαλύει εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικό κράτος και επιβάλει σκληρή λιτότητα. Η ψήφος τους ήταν ψήφος αντίστασης ενάντια σ'αυτή την Ευρώπη.

Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης άρνησης. Αδύνατο να παραδεχθούν ότι οι πολιτικές τους απέτυχαν παταγωδώς. Αδύνατο να τολμήσουν έστω και να σκεφτούν να ξεφύγουν από το στενό μαρκάρισμα των λόμπι και των τραπεζιτών που κατακλύζουν τους διαδρόμους των Βρυξελλών. Είναι χαρακτηριστικό το έγγραφο που αποκάλυψε η Γερμανική Handelsblatt και αφορά τα σχέδια των Γερμανών σε περίπτωση Brexit. Όπως φαίνεται, οι Γερμανοί θεωρούν ότι η πίεση για λιγότερη λιτότητα και πιο ήπια προσέγγιση της κρίσης χρέους "θα προέλθει κυρίως από την Κομισιόν, τη Γαλλία την Ιταλία και, εκ των πραγμάτων, αφορά άμεσα την Ελλάδα. Εδώ, σύμφωνα με το έγγραφο, η απόφαση Σόιμπλε – Μέρκελ είναι δεδομένη και δεν προβλέπει καμία υπαναχώρηση και χαλάρωση που θα μπορούσε να ευνοήσει τη «διάχυση των ρίσκων» στην ευρωζώνη." Δηλαδή, οι μαριονέτες του Γερμανικού κεφαλαίου δεν πρόκειται να κάνουν καμία υποχώρηση και να χάσουν την ευκαιρία για ένα πλιάτσικο τύπου Treuhand σε όποια Ευρώπη τέλος πάντων απομείνει.

Όμως, το πιο θλιβερό απ'όλα, ήταν ότι η Αριστερά επέτρεψε στους ακραίους εθνικιστές να πρωταγωνιστήσουν σε άλλη μια μεγάλη μάχη. Η Αριστερά, ήταν για άλλη μια φορά απούσα. Άχρωμη, άοσμη και άγευστη. Επέδειξε πλήρη ατολμία για άλλη μια φορά. Φοβήθηκε μην τυχόν και τα φερέφωνα της συστημικής προπαγάνδας της χρεώσουν τη διάλυση της "υπέροχης" Ευρώπης του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού. Ο Τσίπρας στην Ελλάδα και ο Κόρμπιν στη Βρετανία υπήρξαν οι πρωταγωνιστές αυτής της νέας ανυπαρξίας και ατολμίας της Αριστεράς, τη στιγμή που αυτή θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στον αγώνα για τη διάλυση αυτής της αποκρουστικής Ευρώπης.

Και έτσι, δυστυχώς, ο Φάρατζ και ο Κασιδιάρης άρπαξαν την ευκαιρία και έκλεψαν τη ρητορική που θα χρησιμοποιούσε μια Αριστερά έτοιμη να αγωνιστεί με κάθε τίμημα και την πρόσθεσαν μέσα στο εθνικιστικό τους παραλήρημα, φτιάχνοντας τον δικό τους αχταρμά. Διότι πρώτη η Ευρωπαϊκή Αριστερά σύσσωμη, είναι αυτή που θα έπρεπε να μιλάει ανοιχτά για τον αγώνα ενάντια στις τράπεζες, τις πολυεθνικές, τα "κοράκια των Βρυξελλών" και τη Γερμανική οικονομική ολιγαρχία.

Η απαράδεκτη δήλωση Φάρατζ ότι η ψήφος υπέρ του Brexit επιτεύχθηκε "χωρίς να ακουστεί ούτε ένας πυροβολισμός", αγνοώντας επιδεικτικά τη στυγερή δολοφονία της Τζο Κοξ, δείχνει και πόσο επικίνδυνοι είναι οι εθνικιστές και κάνει επιτακτική την ανάγκη για μια Αριστερά που πρέπει να αφυπνιστεί και να πρωταγωνιστήσει στον αγώνα ενάντια στο σημερινό Ευρωπαϊκό έκτρωμα. Ίσως είναι μια ευκαιρία να γίνει μια νέα αρχή στις Ισπανικές εκλογές της Κυριακής, όπου ο Αριστερός συνασπισμός δείχνει ικανός ακόμα και για την πρωτιά.

Σχετικά:


Comments

 1. Anonymous25/6/16 00:34

  Οι podemos στην Ισπανία θα σφραγίσουν την ταφόπλακα της ευρωπαϊκής αριστεράς. Μην ελπίζετε στον Τσίπρα της Ισπανίας.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Πιθανόν, αλλά δεν κατεβαίνουν μόνοι. Ίσως αλλάξουν τα πράγματα μετά και το Brexit. Ας περιμένουμε πρώτα να δούμε που θα πάει το πράγμα.

   Delete
 2. Δείτε και κρίνετε τα δύο παρακάτων άρθρα (αξιόλογα κατά τη γνώμη μου)
  1. Professor Richard A. Werner, D.Phil. (Oxon)
  EU Basics – Your Guide to the UK Referendum on EU Membership
  2. Paul Craig Roberts:
  The Brexit Vote

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ο Roberts πάντα το τραβάει το πράγμα. Είναι λίγο υπερβολικός, αλλά όχι ότι δεν έχει κάνει και σωστές αναλύσεις.

   Delete
  2. Επιπλέον μια τροφή για σκέψη:
   AFTER THE EU….WHAT?
   END OF REGIME IN EUROPE!
   Νάστε πάντα καλά, και ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

   Delete
 3. Anonymous25/6/16 18:46

  Τα έθνη δημιουργήθηκαν όχι με τους αμόρφωτους αλλά με τους αγράμματους παππούδες μας/τους.
  όσο για τους μορφωμένους έχω κρατήσει ένα link για όταν θα μου δινόταν αφορμή:

  http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/me_100_pairneis_ergasia_me_5_000_didaktoriko-2540826/

  Οχι σε τ΄εμάς αυτά.

  Ανώνυμος1

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ο "μορφωμένος" δεν είναι απαραίτητα αυτός που έχει πτυχίο(α). Είναι πάνω απ'όλα ο άνθρωπος της δουλειάς που ενημερώνεται και ενδιαφέρεται για το τι γίνεται γύρω του και που σε συνδυασμό με την εμπειρία του, μπορεί να "διαβάσει" που πάνε τα πράγματα. Όπως αντίστοιχα και ο "αμόρφωτος" μπορεί να έχει και δέκα πτυχία, αλλά να είναι τόσο χωμένος μέσα στο σύστημα που εύκολα χειραγωγείται από την προπαγάνδα του. Οι έννοιες "μορφωμένος" - "αμόρφωτος", ειδικά στις μέρες μας, δεν είναι καθόλου απόλυτες.

   Delete
  2. Anonymous25/6/16 20:15

   Πολύ σωστά.

   Ανώνυμος 1

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Donald Trump: the last symptom of a system that is about to collapse

globinfo freexchange
In another interesting interview with Chris Hedges, Richard Wolff explains why the Trump presidency is the last resort of a system that is about to collapse:
Finally, if everybody tries to save themselves (protection), we have a historical example: after the Great Depression that happened in Europe. And most people believe that it was a large part of what led to WWII after WWI, rather than a much saner collective effort. But capitalism doesn't go for collective efforts, it tends to destroy itself by its own mechanisms.
There has to be a movement from below. Otherwise, there is no counter force that can take us in another direction.
So, absent that counter force we are going to see this system spinning out of control and destroying itself in the very way its critics have for so long foreseen it well might.
When Trump announced his big tariffs on China, we saw the stock market dropped 700 points in a day. That's a sign of the anxiety, the danger, even in the min…

Austria has just returned to the Middle Ages

The Austrian government confirmed that the far-right is an emergency reserve of neoliberalism
globinfo freexchange
Haven't you yet convinced that the nationalists and the far-right are the most faithful dogs of the big capital? Then, look at what just happened in Austria. In the end, despite the mass protests in Vienna, Austrian employers will be able to introduce 12-hour working day without increasing wages. The relevant law adopted by the Parliament of the country, reports on Friday, July 6.What's the first thing that Emmanuel Macron did after his election in France? He rushed to complete what Francois Hollande - the other puppet of the neoliberal establishment - had started: destroy trade unions, completely deregulate the labor market.
Yet, the media in France were promoting him as a 'progressive' (what a joke) who will stop the far-right threat.
In reality, big capital’s reserve, Marine Le Pen, is waiting in the 'bench', ready to take action any moment, now tha…

The vicious circle of modern slavery

globinfo freexchange
It sounds unbelievable, but in one of supposedly the most advanced European nations, the government plans to allow the working day to be extended to 12 hours!
We are talking about Austria, where tens of thousands of people in Vienna packed the streets on Saturday to voice their opposition to loosening labor laws to allow for a 12-hour workday and subsequent 60-hour workweek. Police in Vienna said some 80,000 people took part, while the trade unions that organized the protest said some 100,000 people attended.
What can someone say about this unimaginably absurd decision?
In an age of all this advanced technology, with AI and hyper-automation, people should work less hours, enjoying all the benefits and extra free time for their families and themselves. Yet, in the homeland of Austrian economics that led us to brutal neoliberalism, it seems that the elites push things to the opposite direction. Why? Is it just because human labor can't compete the machines?
Think ab…

The idiotic circus of terror leads us to the final collapse

There is a familiar checklist for extinction and we are ticking off every item of it. The idiots know only one word: more. They are unencumbered by common sense. They hoard wealth and resources until workers cannot make a living and the infrastructure collapses. They live in privileged compounds where they eat chocolate cake and order missile strikes. They see the state as a projection of their own vanity.

failed evolution
The idiots seen in the decay the chance of personal advancement in profit, takeover in the final days of crumbling civilizations.

Idiot generals wage endless unwinnable wars that bankrupt the nation.
Idiot economists call for reducing taxes for the rich and cutting social service programs for the poor. And project economic growth on the basis of myth.
Idiot industrialists poison the water, the soil and the air. Slash jobs and depress wages.
Idiot bankers gamble on self-created financial bubbles and impose crippling debt peonage on the citizens.
Idiot journalists and …

Bernie's revolution starts to wipe out the establishment with a huge political earthquake!

globinfo freexchange
It happened! A 28-year-old super-progressive beat the personification of the establishment in the Democratic primary! Alexandria Ocasio-Cortez won the Democratic primary in New York's 14th congressional district, defeating the establishment baron, Joe Crowley. This has been described by many, rightfully, as the biggest upset victory in the 2018 midterm election season.
What are the origins of this amazing, unprecedented result in the US political process?
We can find them in the 2016 Democratic primaries. Back then, Bernie Sanders put the foundations of a truly progressive movement that could beat the neoliberal establishment. We wrote then that Bernie speaks straightly about things buried by the establishment, as if they were absent. Wall Street corruption, growing inequality, corporate funding of politicians by lobbies. He says that he will break the big banks. He will provide free health and education for all the American people. Because of Sanders, Hillary w…

Corporate media pundits depict establishment's evident panic in front of Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory

globinfo freexchange
Shortly after recent political earthquake with Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory, the establishment apparatus started to react as expected.
TYT immediately responded by identifying the common narratives used by the corporate media pundits in the following video:

In this video you can track at least two kinds of typical 'arguments' provided by the neoliberal ideological framework. We wrote several times in this blog about such arguments that their carriers present them as being perfectly rational using 'logical leaps', while in reality, they are deeply irrational.
In the first argument, Steve Schmidt labels progressivism as 'dishonest', simply because it fights for free education, free healthcare, etc. The basic 'argument' is the usual: ordinary people can't have such things because of the enormous debt. Of course, the logical leap here is the fact that the neoliberal pundits always avoid to refer to the billions in bailout…

Key parts of the Matrix: the faithful little soldiers of the mainstream media

globinfo freexchange
Ludivine Bénard describes almost perfectly a key part of the Matrix of our times:
Journalistic titles hire journalists whose social background – socially, culturally, educationally and morally – fits perfectly with what the current capitalist order asks for.
People working in media are mostly middle-class types with the same interests, favouring consumerism, hedonism, libertarian individualism and unconditional Europeanism from Brussels. And they're all subject to this form of political illiteracy – they reduce reporting on politics to reporting on political personalities. The journalists and pollsters in the press turn political life into a theatrical stage, where personalities just endlessly talk and debate.
All that talk drowns out any serious criticism of the system.
The French people have been indoctrinated that way for decades – we've had more than 30 years of a certain consensus between the centrist powers of the conservative right of Les Républicains…

The 'anti-establishment' Trump admits he is more elite than the elite!

globinfo freexchange
He said it!
From the first moment in this blog, even before Trump's election, we repeatedly said that Donnie is only a reserve of the establishment.
Finally, he essentially admitted that he is more elite than the elite! Or, more establishment than the establishment if you like. During a campaign rally in Duluth, Minnesota, Trump said "Why are they elite? I have a much better apartment than they do. I'm smarter than they are. I’m richer than they are. I became president and they didn't."
Kyle Kulinski is right. Donald Trump wants to be fully integrated in the Establishment Inc. He wants to be loved by the elites, join them. He sends signals to them, saying 'I did what you want, why don't you play with me?'.
The message to the American citizens is this: do not trust the orange clown. In case that will grab your vote for a second term, he will do whatever the establishment wants, and more. Meaning, more tax-cuts for the rich, more for-pro…

The real E CORPs seek complete control of global food supply

Who controls the food supply controls the people; who controls the energy can control whole continents; who controls money can control the world
globinfo freexchange
In the famous TV series, Mr. Robot, E Corp (which the central character, Elliot Alderson, perceives as Evil Corp), is an extremely powerful company that controls societies through consumer debt.
Yet, in the real world, a couple of mega multinationals could be proved even more ruthless. In another interesting report, James Corbett exposes the ultimate goal behind the merge of two of the biggest corporations in the food, medicine and agricultural sector. These are the real ECORPs:
What does a pharmaceutical giant have to gain from buying out and merging with an agrichemical giant, especially one that carries as much baggage as Monsanto?
If the connection between these corporate behemoths seems tenuous, then perhaps the key to understanding it is presented in that 1995 quote from former Monsanto CEO Robert Shapiro: “We’re talking…

Russia ready to 'grab' the Visegrad group in the geopolitical warfare

globinfo freexchange

The news are indicative of the growing gap among the EU members.
Leaders of the Visegrad Four countries of Hungary, Poland, Slovakia and the Czech Republic will skip a mini summit on migration this weekend, Hungarian Prime Minister Viktor Orban said on Thursday. Orban said such meetings should be organized by the European Council, the bloc’s top decision-making body, not the EU Commission. The Commission will organize the smaller summit ahead of a full EU summit due next week, Reuters said. Speaking in Budapest after a meeting of the Visegrad Four leaders, Czech Prime Minister Andrej Babis said the EU border agency Frontex should be strengthened and its forces beefed up substantially. Babis said he agreed with German Chancellor Angela Merkel on this, and believed Frontex should be increased to 10,000 staff.
The latest years, Visegrad group countries have strengthened ties, as a result of the total failure and inability of the EU mechanisms to deal with the huge refu…