Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Εγχειρίδιο χειρισμού κρίσεων λόγω πολιτικών ΔΝΤ από τη CIA! / Already confirmed: Civil liberties under attack! / Greece's creditors gone completely insane! / How the global financial mafia sucked Greece's blood / ECB's economic hitmen / Η Μέρκελ επιβεβαιώνει τα σχέδια των γραφειοφασιστών! /Greece: the low-noise collapse of an entire country/ How the neoliberal establishment tricked the masses again, this time in France / Ενώ η Γερμανία προετοιμάζεται για τα χειρότερα, η Ελλάδα επιμένει στο ευρώ! / Ένας παγκόσμιος "proxy" πόλεμος κατά της ελευθερίας έχει ξεκινήσει! / In reality, McCarthyism never ended in America / Ο επικεφαλής του "σκιώδους συμβουλίου" της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι η ευρωζώνη είναι μια χρηματοπιστωτική δικτατορία! /With a rising Jeremy Corbyn and a declining Angela Merkel, Brexit has been upgraded to play a much more critical role / Δημοψήφισμα για Grexit: η τελευταία ευκαιρία να σωθεί η Ελλάδα και η τιμή της Αριστεράς / Populism as the new cliche of the elites to stigmatize anyone not aligned with the establishment / Δεν γίνεται έτσι "σύντροφοι" ... / Panama Papers: When mainstream information wears the anti-establishment mask / The Secret Bank Bailout / The head of the ECB “shadow council” confirms that eurozone is a financial dictatorship! / A documentary by Paul Mason about the financial coup in Greece / The ruthless neo-colonialists of 21st century / First cracks to the establishment by the American people / Clinton emails - The race of the Western neo-colonialist vultures over the Libyan corpse / Επιχείρηση Panama Papers: Το κατεστημένο θέλει το μονοπώλιο και στις διαρροές; / Operation "looting of Greece" reaches final stage / Varoufakis describes how Merkel sacrificed Greece to save the Franco-German banks / France officialy enters the neo-Feudal era! / The US establishment just gave its greatest performance so far ... / A significant revelation by WikiLeaks that the media almost ignored / It's official: the US is funding Middle-East jihadists! / Οι αδίστακτοι νεο-αποικιοκράτες του 21ου αιώνα / How to handle political unrest caused by IMF policies! / Πώς το νεοφιλελεύθερο κατεστημένο ξεγέλασε τις μάζες, αυτή τη φορά στη Γαλλία / Οι Γάλλοι νεοαποικιοκράτες επιστρέφουν στην Ελλάδα υπό 'ιδανικές' συνθήκες / Μεγαλώνει ο πανικός της Γουόλ Στριτ μπροστά στην προοπτική των κρυπτονομισμάτων

13 June, 2016

Έξω από τα γήπεδα η Γαλλία αναστενάζει

Mε απειλές και παρακάλια προσπαθούσε εδώ και μέρες ο Φρανσουά Ολάντ να πείσει τα συνδικάτα της χώρας του να διακόψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους κατά τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Και ενώ καθώς γράφονταν αυτές οι γραμμές η έκβαση της μάχης ήταν αμφίρροπη, ένα συμπέρασμα έβγαινε αβίαστα: Η εποχή που οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις θεωρούνταν το απόλυτο αντίδοτο στις κοινωνικές εντάσεις έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ορισμένοι βέβαια θα ισχυριστούν ότι αυτή η εποχή δεν υπήρξε ποτέ. Από τους Ολυμπιακούς του 1968 στο Μεξικό (που βάφτηκαν στο αίμα της νεολαιίστικης εξέγερσης) μέχρι τις μέρες μας η Ιστορία αποδεικνύει ότι ο αθλητισμός είναι δίκοπο μαχαίρι για τους πολιτικούς που πιστεύουν ότι μπορούν να τον αξιοποιήσουν προς όφελός τους.

Πιθανότατα η πρώτη μεγάλη πολιτική εξέγερση που συνδέθηκε με αθλητική διοργάνωση ήταν η Στάση του Νίκα, το 532 μ.Χ. Ηταν η ημέρα που το γήπεδο επιτέθηκε στο παλάτι και κατάφερε να το κρατήσει σε κατάσταση πολιορκίας για περίπου πέντε ημέρες.

Ο Ιουστινιανός χρειάστηκε να σφαγιάσει περίπου 30.000 άτομα που είχαν εξεγερθεί αντιδρώντας στη δυσβάσταχτη φορολογία και την αυταρχική διακυβέρνηση.

Η Στάση του Νίκα κατέρριψε την αντίληψη που είχε δημιουργηθεί ήδη από τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ότι οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις λειτουργούν κατευναστικά για τα πολιτικά πάθη – ίσως γιατί ο Ιουστινιανός δεν πρόσφερε εκείνη την περίοδο τον «άρτο» που θα έπρεπε να συνοδεύει τα «θεάματα» ώστε να επιτευχθεί ένα στοιχειώδες κοινωνικό συμβόλαιο.

Το Βυζάντιο ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιδραστικού, θεοκρατικού καθεστώτος, στο οποίο οι τόποι λατρείας αλλά και τα μεγάλα γήπεδα αποτελούσαν σημείο συνάντησης των πολιτών και εύφορο έδαφος για εξεγέρσεις και επαναστάσεις.

Η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται ακόμη και σήμερα σε αρκετές περιοχές της Μέσης Ανατολής όπου οι εκάστοτε ηγεμόνες φοβούνται όσο τίποτα άλλο τις συναθροίσεις των ανθρώπων στα τεμένη και τα γήπεδα. Αρκετές από τις εξεγέρσεις της «αραβικής άνοιξης» μάλιστα ξεκίνησαν κοντά ή μέσα σε κάποιο γήπεδο.

Ακόμη και ο βασιλιάς της Ισπανίας όμως έμαθε με τον χειρότερο τρόπο ότι θα πρέπει να φοβάται τα γήπεδα την «αποφράδα» ημέρα που η καταλανική Μπαρτσελόνα συνάντησε τη βασκική Ατλέτικο Μπιλμπάο για τον τελικό του Copa Del Rey, τον Μάιο του 2009.

Οπως εξηγούσε ο δημοσιογράφος Διονύσης Ελευθεράτος στο βιβλίο του «Εξουσία, τι μπάλα παίζεις», ο Χουάν Κάρλος κοιτούσε μουδιασμένος τις κερκίδες καθώς οι οπαδοί και των δύο ομάδων άρχισαν να γιουχάρουν τον ίδιο αλλά και τον εθνικό ύμνο της Ισπανίας που ακουγόταν από τα μεγάφωνα.

Ισως μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία των αθλητικών αναμεταδόσεων στην Ισπανία, ο σκηνοθέτης της κρατικής τηλεόρασης αναγκάστηκε να διακόψει τη ζωντανή σύνδεση με το γήπεδο. Αφορμή υπήρξε το πολιτικό και δικαστικό πογκρόμ που είχε ξεκινήσει η Μαδρίτη εναντίον των βασκικών κομμάτων.

Εναν χρόνο αργότερα η Μαδρίτη αποδείκνυε ότι δεν είχε καταλάβει τίποτα από την περιπέτεια του Χουάν Κάρλος: Ισπανοί δικαστές αποφάσισαν να εκδώσουν μια νέα απαγόρευση σχετικά με την αυτοδιάθεση των Καταλανών μόλις 48 ώρες πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα του Μουντιάλ του 2010.

Πίστευαν ότι ο ήχος των οπαδών στα γήπεδα θα κάλυπτε την οργή του κόσμου. Οι Καταλανοί όμως όχι μόνο δεν αποσπάστηκαν λόγω του ποδοσφαίρου, αλλά πραγματοποίησαν μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ιστορία τους, με ένα εκατομμύριο συγκεντρωμένους.

Εξίσου αποτυχημένη αποδείχθηκε την ίδια περίοδο η προσπάθεια του Γάλλου τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί να κρύψει κάτω από το χαλί του Μουντιάλ τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις ενάντια στο ασφαλιστικό που προωθούσε. Τα δύο εκατομμύρια διαδηλωτές που καταδίκαζαν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης δεν πτοήθηκαν διόλου από τα υποτιθέμενα σκάνδαλα που αναζητούσε ο Σαρκοζί πίσω από την παταγώδη αποτυχία της Εθνικής Γαλλίας στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη.

Περίπου έξι χρόνια αργότερα οι Γάλλοι διαδηλωτές είναι και πάλι στους δρόμους. Και η μπάλα που κυλάει στο γρασίδι δεν φαίνεται να τους πτοεί ιδιαίτερα.

Πηγή:

No comments:

Post a Comment