Skip to main content

Επιχείρηση «συντρίψτε τον Μπέρνι Σάντερς»

Αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία!..

του Γιώργου Μητραλιά

Η συνωμοσία σιωπής και παραπληροφόρησης των αμερικανικών (αλλά και διεθνών) ΜΜΕ ενάντια στον Μπέρνι Σάντερς, στην οποία αναφερθήκαμε εκτενώς σε πρόσφατο κείμενό μας, πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις τις τελευταίες μέρες πριν και αμέσως μετά από τις προκριματικές εκλογές της Καλιφόρνια. Οι αράδες που ακολουθούν έχουν λοιπόν ένα σαφή στόχο: να αποκαταστήσουν την ταλαιπωρημένη -και από τα ελληνικά ΜΜΕ- αλήθεια για τα πραγματικά γεγονότα και κυρίως να προσπαθήσουν να πληροφορήσουν τον Έλληνα πολίτη ο οποίος δέχεται κατά ριπές την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα του αμερικανικού κατεστημένου.

Μια μέρα λοιπόν πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Καλιφόρνια, μας αναγγέλθηκε ότι η Χίλαρι Κλίντον είχε ήδη κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος. Την αποκλειστική «είδηση» μετέδωσε το πρακτορείο Ασοσιέϊτεντ Πρες (ΑΡ) και αμέσως έγινε “breaking news” σε όλα τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη, χωρίς κανένα από αυτά να εκφράσει την παραμικρή απορία για το γεγονός ότι εκείνη ή την προηγούμενη μέρα κανείς δεν είχε ψηφίσει, ότι δεν είχε υπάρξει η παραμικρή εκλογική αναμέτρηση που θα δικαιολογούσε ότι η Χίλαρι είχε κερδίσει τους πρόσθετους εκλέκτορες που της έλειπαν για να φτάσει στο «μαθηματικό» χρίσμα της.

Τι είχε συμβεί λοιπόν; Σύμφωνα με το ΑΡ, μερικοί από τους σούπερ-εκλέκτορες (superdelegates) του Δημοκρατικού κόμματος που δεν είχαν κάνει γνωστή μέχρι τότε την προτίμησή τους, του …εκμυστηρεύτηκαν ότι είχαν αποφασίσει να υποστηρίξουν την Χίλαρι Κλίντον. Ποιοι ήταν αυτοί η μυστηριώδεις ανώνυμοι σούπερ-εκλέκτορες; Το καλό μας πρακτορείο δεν έκανε το κόπο να αποκαλύψει τα ονόματά τους αλλά μας διαβεβαίωνε ότι μπορούσαμε να του έχουμε εμπιστοσύνη!

Σα να μην έφτανε όμως αυτή η άκρως ιδιαίτερα ανορθόδοξη αντίληψη της δημοσιογραφίας, το ΑΡ διαβεβαίωνε ότι γνωρίζει ποιον θα ψηφίσουν μερικές εκατοντάδες σούπερ-εκλέκτορες …πριν καν αυτοί το κάνουν, δηλαδή πριν ψηφίσουν στο Συνέδριο (Convention) του Δημοκρατικού κόμματος που θα γίνει στα τέλη Ιουλίου στη Φιλαδέλφεια! Με άλλα λόγια, μας καλούσε να το πιστέψουμε …στο λόγο της τιμής του! Και όχι μόνον αυτό. Το ΑΡ μας μετέδιδε όλα αυτά παραβιάζοντας τη ρητή οδηγία της (εχθρικότατα διακείμενης στον Μπέρνι Σάντερς) ηγεσίας του Δημοκρατικού κόμματος, που λέει ότι δεν μπορούν να προστίθενται στους (εκλεγμένους) εκλέκτορες του κάθε υποψηφίου οι «προτιμήσεις» των σούπερ-εκλεκτόρων πριν αυτοί ψηφίσουν στο Συνέδριο της Φιλαδέλφειας σε περίπου 45 μέρες.

«Φυσικά», η εξωφρενικά απίστευτη «αποκλειστική είδηση» του ΑΡ μεταδόθηκε αστραπιαία από δεκάδες χιλιάδες ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη και έδωσε –επίσης αστραπιαία- τη δυνατότητα στην Κα Χίλαρι να πανηγυρίσει εκφράζοντας δημόσια την… «έκπληξή» της για αυτή την τόσο «ευχάριστη» εξέλιξη. Όμως εδώ χρειάζεται να πούμε δυο λόγια παραπάνω καθώς, δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με κάτι που ξεπερνάει κατά πολύ την απλή περίπτωση ακραίας παραπληροφόρησης από κάποια αδίστακτα πρακτορεία ειδήσεων και λοιπά καθεστωτικά ΜΜΕ. Επειδή λοιπόν πρόκειται για τις ΗΠΑ από όπου εκπορεύονται παραδοσιακά όλοι οι νεωτερισμοί, πολύ φοβόμαστε ότι το σκανδαλώδες γεγονός που μόλις σας περιγράψαμε μπορεί ενδεχομένως να συνιστά ιδρυτικό γεγονός νέων ηθών και κανόνων που αλλάζουν δραστικά ό,τι γνωρίζαμε για την (αστική) κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, ίσως να μπαίνουμε σε μια νέα εποχή όπου θα αρκεί η «διαβεβαίωση» των ΜΜΕ ότι γνωρίζουν τις προτιμήσεις κάποιων «εκλεκτόρων» ή –γιατί όχι- και των ίδιων των πολιτών μιας χώρας για να «περιττεύει» πλέον ακόμα και το στήσιμο των καλπών! Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός της πλήρους υποταγής όλων των ΜΜΕ του πλανήτη στο νεωτερισμό του ΑΡ, χωρίς έστω και ένα από δαύτα να εκφράσει μια απορία για τη φοβερή είδηση που αναμετέδιδε κατά απόλυτη προτεραιότητα και διακόπτοντας τη ροή του κανονικού του προγράμματος (!), αναρωτιόμαστε μήπως έχουμε ήδη μπει σε αυτή τη νέα εποχή στην οποία τα ΜΜΕ όλου του κόσμου θα επιδίδονται σε μια προπαγάνδα και πληροφόρηση «τρίτου βαθμού» χωρίς καν να κρατούν τα προσχήματα…

Μην βιάζεστε να εκτιμήσετε υπερβολικό τον παραπάνω ισχυρισμό γιατί τα νέα «κατορθώματα» των αμερικανικών –και διεθνών- ΜΜΕ τις αμέσως επόμενες μέρες δεν διέψευσαν αλλά μάλλον επιβεβαίωσαν και συμπλήρωσαν την εικόνα του εφιαλτικού μέλλοντός μας. Συγκεκριμένα, βάλθηκαν όλα τους να μεταδίδουν –και το κάνουν ακόμα και τώρα με πηχυαίους τίτλους και breaking news- ότι ο Μπέρνι Σάντερς παραδέχεται την ήττα του, τελειώνει την καμπάνια του και δηλώνει έτοιμος πια να στηρίξει την Χίλαρι Κλίντον.

Τι κι αν ο δόλιος ο Μπέρνι δεν σταματάει να δηλώνει –μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του- ότι συνεχίζει την καμπάνια του και ότι θα δώσει μάχη μέσα και έξω από το Συνέδριο της Φιλαδέλφειας; Τι κι αν βροντοφωνάζει με υψωμένη τη γροθιά ότι «η πάλη συνεχίζεται» (The struggle continues) κλείνοντας με αυτά τα λόγια όλες τις τελευταίες τις δημόσιες ομιλίες του; Τι κι αν επαναλαμβάνει και τώρα και για νιοστή φορά είτε ότι οι συμπατριώτες του δεν πρέπει να ψηφίσουν «το λιγότερο κακό», δηλαδή την Χίλαρι, είτε ότι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, μόνον ο ίδιος είναι ικανός να συντρίψει τον Τράμπ; Όλα χωρίς εξαίρεση τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, αδιαφορούν για όλα αυτά και μας βομβαρδίζουν εδώ και μέρες με εντελώς αναληθείς και κατασκευασμένες ειδήσεις που έχουν για κοινό παρουσιαστή την παρουσίαση ενός Μπέρνι απογοητευμένου και αποφασισμένου να υποστηρίξει «με όλες τις δυνάμεις του» την εκλεκτή της Wall Street και των ξένων δικτατόρων!

Το συμπέρασμά μας είναι κατηγορηματικό: Μην πιστεύετε τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ τουλάχιστον όταν αυτά αναφέρονται στη θανάσιμη απειλή που αντιπροσωπεύει για αυτά και τους ιδιοκτήτες τους ο Μπέρνι Σάντερς και το γιγάντιο ριζοσπαστικό κίνημα που έχει δημιουργήσει η καμπάνια του. Δυστυχώς, όλα αυτά τα ΜΜΕ δεν μεταδίδουν πια ειδήσεις αλλά εκτελούν εντολές σε διατεταγμένη υπηρεσία. Εξάλλου, εδώ είμαστε και η αλήθεια θα λάμψει πανηγυρικά στις επόμενες εβδομάδες…

Ωστόσο, όποιοι και όποιες –δίκαια- ενδιαφέρονται για τα ιστορικά τεκταινόμενα στην παγκόσμια υπερδύναμη, μπορούν να συμβουλεύονται το πλούσιο σε -αντικειμενική και μηδέποτε διαψευσθείσα- πληροφόρηση Facebook που δημιούργησε η Πρωτοβουλία «Έλληνες για το μαζικό κίνημα του Μπέρνι Σάντερς». Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 48% των Αμερικανών πολιτών τάσσεται υπέρ της συνέχισης της καμπάνιας από τον Μπέρνι Σάντερς ενώ το 65% των νέων γενεών επιθυμεί να τον δει να κατεβαίνει στις εκλογές του Νοεμβρίου επικεφαλής ενός νέου τρίτου κόμματος υπέρ του οποίου δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν σχεδόν οι μισοί (47%) Αμερικανοί, θα έπρεπε να μας βάλει ψύλλους στα αυτιά. Τόσο για τον πανικό των μεν που εξηγεί και το γιατί της σκανδαλωδώς αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς τους, όσο για την αποφασιστικότητα των δε να μην υποκύψουν σε καμιά πίεση. Επόμενη μεγάλη στάση, η 17η Ιουνίου στο Σικάγο, για τη Διάσκεψη του People’s Summit …

Πηγή και παραπομπές:

Comments

Popular posts from this blog

Donald Trump: the last symptom of a system that is about to collapse

globinfo freexchange
In another interesting interview with Chris Hedges, Richard Wolff explains why the Trump presidency is the last resort of a system that is about to collapse:
Finally, if everybody tries to save themselves (protection), we have a historical example: after the Great Depression that happened in Europe. And most people believe that it was a large part of what led to WWII after WWI, rather than a much saner collective effort. But capitalism doesn't go for collective efforts, it tends to destroy itself by its own mechanisms.
There has to be a movement from below. Otherwise, there is no counter force that can take us in another direction.
So, absent that counter force we are going to see this system spinning out of control and destroying itself in the very way its critics have for so long foreseen it well might.
When Trump announced his big tariffs on China, we saw the stock market dropped 700 points in a day. That's a sign of the anxiety, the danger, even in the min…

Austria has just returned to the Middle Ages

The Austrian government confirmed that the far-right is an emergency reserve of neoliberalism
globinfo freexchange
Haven't you yet convinced that the nationalists and the far-right are the most faithful dogs of the big capital? Then, look at what just happened in Austria. In the end, despite the mass protests in Vienna, Austrian employers will be able to introduce 12-hour working day without increasing wages. The relevant law adopted by the Parliament of the country, reports on Friday, July 6.What's the first thing that Emmanuel Macron did after his election in France? He rushed to complete what Francois Hollande - the other puppet of the neoliberal establishment - had started: destroy trade unions, completely deregulate the labor market.
Yet, the media in France were promoting him as a 'progressive' (what a joke) who will stop the far-right threat.
In reality, big capital’s reserve, Marine Le Pen, is waiting in the 'bench', ready to take action any moment, now tha…

The vicious circle of modern slavery

globinfo freexchange
It sounds unbelievable, but in one of supposedly the most advanced European nations, the government plans to allow the working day to be extended to 12 hours!
We are talking about Austria, where tens of thousands of people in Vienna packed the streets on Saturday to voice their opposition to loosening labor laws to allow for a 12-hour workday and subsequent 60-hour workweek. Police in Vienna said some 80,000 people took part, while the trade unions that organized the protest said some 100,000 people attended.
What can someone say about this unimaginably absurd decision?
In an age of all this advanced technology, with AI and hyper-automation, people should work less hours, enjoying all the benefits and extra free time for their families and themselves. Yet, in the homeland of Austrian economics that led us to brutal neoliberalism, it seems that the elites push things to the opposite direction. Why? Is it just because human labor can't compete the machines?
Think ab…

The idiotic circus of terror leads us to the final collapse

There is a familiar checklist for extinction and we are ticking off every item of it. The idiots know only one word: more. They are unencumbered by common sense. They hoard wealth and resources until workers cannot make a living and the infrastructure collapses. They live in privileged compounds where they eat chocolate cake and order missile strikes. They see the state as a projection of their own vanity.

failed evolution
The idiots seen in the decay the chance of personal advancement in profit, takeover in the final days of crumbling civilizations.

Idiot generals wage endless unwinnable wars that bankrupt the nation.
Idiot economists call for reducing taxes for the rich and cutting social service programs for the poor. And project economic growth on the basis of myth.
Idiot industrialists poison the water, the soil and the air. Slash jobs and depress wages.
Idiot bankers gamble on self-created financial bubbles and impose crippling debt peonage on the citizens.
Idiot journalists and …

Bernie's revolution starts to wipe out the establishment with a huge political earthquake!

globinfo freexchange
It happened! A 28-year-old super-progressive beat the personification of the establishment in the Democratic primary! Alexandria Ocasio-Cortez won the Democratic primary in New York's 14th congressional district, defeating the establishment baron, Joe Crowley. This has been described by many, rightfully, as the biggest upset victory in the 2018 midterm election season.
What are the origins of this amazing, unprecedented result in the US political process?
We can find them in the 2016 Democratic primaries. Back then, Bernie Sanders put the foundations of a truly progressive movement that could beat the neoliberal establishment. We wrote then that Bernie speaks straightly about things buried by the establishment, as if they were absent. Wall Street corruption, growing inequality, corporate funding of politicians by lobbies. He says that he will break the big banks. He will provide free health and education for all the American people. Because of Sanders, Hillary w…

Corporate media pundits depict establishment's evident panic in front of Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory

globinfo freexchange
Shortly after recent political earthquake with Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory, the establishment apparatus started to react as expected.
TYT immediately responded by identifying the common narratives used by the corporate media pundits in the following video:

In this video you can track at least two kinds of typical 'arguments' provided by the neoliberal ideological framework. We wrote several times in this blog about such arguments that their carriers present them as being perfectly rational using 'logical leaps', while in reality, they are deeply irrational.
In the first argument, Steve Schmidt labels progressivism as 'dishonest', simply because it fights for free education, free healthcare, etc. The basic 'argument' is the usual: ordinary people can't have such things because of the enormous debt. Of course, the logical leap here is the fact that the neoliberal pundits always avoid to refer to the billions in bailout…

Key parts of the Matrix: the faithful little soldiers of the mainstream media

globinfo freexchange
Ludivine Bénard describes almost perfectly a key part of the Matrix of our times:
Journalistic titles hire journalists whose social background – socially, culturally, educationally and morally – fits perfectly with what the current capitalist order asks for.
People working in media are mostly middle-class types with the same interests, favouring consumerism, hedonism, libertarian individualism and unconditional Europeanism from Brussels. And they're all subject to this form of political illiteracy – they reduce reporting on politics to reporting on political personalities. The journalists and pollsters in the press turn political life into a theatrical stage, where personalities just endlessly talk and debate.
All that talk drowns out any serious criticism of the system.
The French people have been indoctrinated that way for decades – we've had more than 30 years of a certain consensus between the centrist powers of the conservative right of Les Républicains…

The 'anti-establishment' Trump admits he is more elite than the elite!

globinfo freexchange
He said it!
From the first moment in this blog, even before Trump's election, we repeatedly said that Donnie is only a reserve of the establishment.
Finally, he essentially admitted that he is more elite than the elite! Or, more establishment than the establishment if you like. During a campaign rally in Duluth, Minnesota, Trump said "Why are they elite? I have a much better apartment than they do. I'm smarter than they are. I’m richer than they are. I became president and they didn't."
Kyle Kulinski is right. Donald Trump wants to be fully integrated in the Establishment Inc. He wants to be loved by the elites, join them. He sends signals to them, saying 'I did what you want, why don't you play with me?'.
The message to the American citizens is this: do not trust the orange clown. In case that will grab your vote for a second term, he will do whatever the establishment wants, and more. Meaning, more tax-cuts for the rich, more for-pro…

The real E CORPs seek complete control of global food supply

Who controls the food supply controls the people; who controls the energy can control whole continents; who controls money can control the world
globinfo freexchange
In the famous TV series, Mr. Robot, E Corp (which the central character, Elliot Alderson, perceives as Evil Corp), is an extremely powerful company that controls societies through consumer debt.
Yet, in the real world, a couple of mega multinationals could be proved even more ruthless. In another interesting report, James Corbett exposes the ultimate goal behind the merge of two of the biggest corporations in the food, medicine and agricultural sector. These are the real ECORPs:
What does a pharmaceutical giant have to gain from buying out and merging with an agrichemical giant, especially one that carries as much baggage as Monsanto?
If the connection between these corporate behemoths seems tenuous, then perhaps the key to understanding it is presented in that 1995 quote from former Monsanto CEO Robert Shapiro: “We’re talking…

Russia ready to 'grab' the Visegrad group in the geopolitical warfare

globinfo freexchange

The news are indicative of the growing gap among the EU members.
Leaders of the Visegrad Four countries of Hungary, Poland, Slovakia and the Czech Republic will skip a mini summit on migration this weekend, Hungarian Prime Minister Viktor Orban said on Thursday. Orban said such meetings should be organized by the European Council, the bloc’s top decision-making body, not the EU Commission. The Commission will organize the smaller summit ahead of a full EU summit due next week, Reuters said. Speaking in Budapest after a meeting of the Visegrad Four leaders, Czech Prime Minister Andrej Babis said the EU border agency Frontex should be strengthened and its forces beefed up substantially. Babis said he agreed with German Chancellor Angela Merkel on this, and believed Frontex should be increased to 10,000 staff.
The latest years, Visegrad group countries have strengthened ties, as a result of the total failure and inability of the EU mechanisms to deal with the huge refu…