Skip to main content

Μια ιδιαίτερα κρίσιμη Τρίτη για τις ΗΠΑ και όχι μόνο


Μπορεί εδώ να αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα με το προσφυγικό, την οικονομική κρίση και τις βάρβαρες, καταστροφικές εμμονές των τεχνοκρατών του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Δικτατορίας, όμως στην άλλη μεριά του Ατλαντικού συντελούνται, αυτή τη στιγμή, ορισμένες κρίσιμες διεργασίες, οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν άμεσα και πολύ βαθιά τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και κατ'επεταση σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από το ThePressProject (με συνεχείς ενημερώσεις για την σημερινή κρίσιμη μέρα):

Η «σούπερ Τρίτη», η ημέρα δηλαδή που 12 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασίζουν για τους εκλέκτορες στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, θεωρείται ο σημαντικότερος κόμβος για τους περισσότερους υποψήφιους. Το αποτέλεσμα των καλπών είναι συνήθως και αυτό που ορίζει ποιοί θα αποσυρθούν από την μάχη για το χρίσμα του κόμματός τους.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας, όπου η προσφυγική κρίση συνταράσσει την Αφρική και απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης οι «προκριματικές» εκλογές των ΗΠΑ αποκτάνε ιδιαίτερη βαρύτητα, ιδίως όταν η επικράτηση του Τράμπ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων ή του Σάντερς σε αυτό των Δημοκρατικών θα μπορούσε να αλλάξει από την επόμενη ημέρα τις γεωστρατηγικές ισορροπίες.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος αυτή τη στιγμή για το Αμερικανικό κατεστημένο λέγεται Μπέρνι Σάντερς. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο:

Η νέα πολιτική θύελλα που σαρώνει τις ΗΠΑ λέγεται Μπέρνι Σάντερς. Ο υποψήφιος για την ηγεσία των Δημοκρατικών και κατ'επέκταση για την προεδρία των ΗΠΑ, ήρθε κυριολεκτικά από το πουθενά και σπέρνει τρόμο στο Αμερικανικό κατεστημένο. Οι υποστηρικτές του αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, παρόλο που παραδέχεται με "θράσος" στις ομιλίες του ότι είναι Δημοκράτης Σοσιαλιστής, κάτι που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν σχεδόν "ύβρις" στην Αμερική του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού.

Ο Σάντερς χρησιμοποιεί τακτικά στις ομιλίες του το παράδειγμα του Ρούσβελτ. Σε μια από αυτές, χρησιμοποίησε και την φράση του "Αναγκάστε με να το κάνω.", θέλοντας να τονίσει ότι η μεγάλη δύναμη βρίσκεται στο λαό και ότι μόνο αν ο λαός αντιδράσει, υπάρχει ελπίδα για πραγματική αλλαγή, για μια πολιτική επανάσταση, όπως λέει συχνά.


Βλέποντας τη δυναμική που αποκτάει ο Σοσιαλιστής Σάντερς, το κατεστημένο φαίνεται ότι κατασκευάζει ένα αντίπαλο δέος, που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ, βασισμένο πάνω στον ρατσισμό και το κλίμα ξενοφοβίας που καλλιεργείται εντέχνως από τους μηχανισμούς του.

Η Χίλαρι Κλίντον, αποτελεί το αγαπημένο παιδί του κατεστημένου στις ΗΠΑ, αλλά σε περίπτωση "ατυχήματος", δηλαδή, επικράτησης του Μπέρνι Σάντερς στην ηγεσία των Δημοκρατικών, υπάρχει έτοιμη η λύση ανάγκης που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ προωθείται ως το αντίπαλο αντι-καθεστωτικό δέος, αλλά μιλάει ελάχιστα για κοινωνικές πολιτικές που θα ανακούφιζαν τη μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών και θα μείωναν την τεράστια ανισότητα. Και είναι πολύ φυσικό, καθώς το πιθανότερο είναι να ενεργήσει υπέρ της τάξης του, δηλαδή των δισεκατομμυριούχων, κυρίως μέσα από ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές.

Και ενώ ο Τραμπ ποντάρει στον ρατσισμό και την ξενοφοβία για να προσελκύσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, το Αμερικανικό βαθύ κράτος δεν θα είχε πρόβλημα να τον σύρει σε ένα ακόμα αδιέξοδο πόλεμο για να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις του. Ενώ στο εσωτερικό, δεν θα άλλαζαν και πολλά, αφού η ασυδοσία των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος της πλειοψηφίας των Αμερικανών, αναμένεται να συνεχιστεί επί πιθανής προεδρίας του.

Ο Σάντερς είναι ακόμα αουτσάιντερ απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, αλλά σε περίπτωση που σήμερα γίνει το θαύμα και καταφέρει να επικρατήσει στις περισσότερες πολιτείες, τότε οι Αμερικανοί θα έχουν για πρώτη φορά, εδώ και αρκετές δεκαετίες, μια πραγματική εναλλακτική για την προεδρία των ΗΠΑ, που μπορεί να επιφέρει μια πραγματική αλλαγή, απέναντι στην επέλαση της νεο-Φεουδαρχίας, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο:

... υπάρχει ακόμα μια μοναδική ευκαιρία στον Δυτικό κόσμο με την ανέλπιστη δυναμική που έχει αποκτήσει ο υποψήφιος για την ηγεσία των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς. Ο Σάντερς έχει μακρύ δρόμο να διανύσει μέχρι την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά ήδη απολαμβάνει μια εκρηκτικά αυξανόμενη υποστήριξη από τον Αμερικανικό λαό, που φαίνεται να αρχίζει να συνειδητοποιεί τη δύναμή του προκειμένου να ανατρέψει το κατεστημένο.

Παρά τα όποια προβλήματα, είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε περίπτωση που το τρελό όνειρο γίνει πραγματικότητα και ο Σάντερς καταφέρει να εκλεγεί ως ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, η προοπτική ενός παγκόσμιου συνασπισμού των προοδευτικών δυνάμεων κατά της νεο-Φεουδαρχικής τυραννίας, μπορεί να καταστεί πολύ πιο πιθανή.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σάντερς δεν μασάει τα λόγια του. Τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας στο πρόβλημα χρέους και κατά των πολιτικών λιτότητας, ενώ σε όλα τα ντιμπέιτ με την Χίλαρι Κλίντον, δηλώνει ξεκάθαρα πως θα βάλει τέλος στην ασυδοσία της Γουόλ Στριτ και θα καταψηφίσει τις νεο-Φεουδαρχικές συμφωνίες τύπου TTIP, σε αντίθεση με την αντίπαλό του, που αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Comments

  1. Αν κάνουμε την υπόθεση ότι ο Σάντερς κερδίζει τη Σούπερ Τρίτη και τελικά το χρίσμα και τελικά τις εκλογές, τι διασφαλίζει ότι θα ακολουθήσει το πρόγραμμά που έχει εξαγγείλει; ο λόγος του;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κανείς πολιτικός ποτέ στην ιστορία δεν διασφάλισε τίποτα. Δεν είναι ο λόγος του, αλλά η πορεία του διαχρονικά, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τους υπόλοιπους "φυτευτούς" του συστήματος. Το κυρίαρχο σύστημα παντού είναι πάρα πολύ ισχυρό. Ο Σάντερς θα προσπαθήσει να εφασμόσει όσα περισσότερα μπορεί. Όσο μεγαλύτερη υποστήριξη θα έχει από τον λαό, τόσο περισσότερα θα είναι αυτά.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Donald Trump: the last symptom of a system that is about to collapse

globinfo freexchange
In another interesting interview with Chris Hedges, Richard Wolff explains why the Trump presidency is the last resort of a system that is about to collapse:
Finally, if everybody tries to save themselves (protection), we have a historical example: after the Great Depression that happened in Europe. And most people believe that it was a large part of what led to WWII after WWI, rather than a much saner collective effort. But capitalism doesn't go for collective efforts, it tends to destroy itself by its own mechanisms.
There has to be a movement from below. Otherwise, there is no counter force that can take us in another direction.
So, absent that counter force we are going to see this system spinning out of control and destroying itself in the very way its critics have for so long foreseen it well might.
When Trump announced his big tariffs on China, we saw the stock market dropped 700 points in a day. That's a sign of the anxiety, the danger, even in the min…

Austria has just returned to the Middle Ages

The Austrian government confirmed that the far-right is an emergency reserve of neoliberalism
globinfo freexchange
Haven't you yet convinced that the nationalists and the far-right are the most faithful dogs of the big capital? Then, look at what just happened in Austria. In the end, despite the mass protests in Vienna, Austrian employers will be able to introduce 12-hour working day without increasing wages. The relevant law adopted by the Parliament of the country, reports on Friday, July 6.What's the first thing that Emmanuel Macron did after his election in France? He rushed to complete what Francois Hollande - the other puppet of the neoliberal establishment - had started: destroy trade unions, completely deregulate the labor market.
Yet, the media in France were promoting him as a 'progressive' (what a joke) who will stop the far-right threat.
In reality, big capital’s reserve, Marine Le Pen, is waiting in the 'bench', ready to take action any moment, now tha…

The idiotic circus of terror leads us to the final collapse

There is a familiar checklist for extinction and we are ticking off every item of it. The idiots know only one word: more. They are unencumbered by common sense. They hoard wealth and resources until workers cannot make a living and the infrastructure collapses. They live in privileged compounds where they eat chocolate cake and order missile strikes. They see the state as a projection of their own vanity.

failed evolution
The idiots seen in the decay the chance of personal advancement in profit, takeover in the final days of crumbling civilizations.

Idiot generals wage endless unwinnable wars that bankrupt the nation.
Idiot economists call for reducing taxes for the rich and cutting social service programs for the poor. And project economic growth on the basis of myth.
Idiot industrialists poison the water, the soil and the air. Slash jobs and depress wages.
Idiot bankers gamble on self-created financial bubbles and impose crippling debt peonage on the citizens.
Idiot journalists and …

The vicious circle of modern slavery

globinfo freexchange
It sounds unbelievable, but in one of supposedly the most advanced European nations, the government plans to allow the working day to be extended to 12 hours!
We are talking about Austria, where tens of thousands of people in Vienna packed the streets on Saturday to voice their opposition to loosening labor laws to allow for a 12-hour workday and subsequent 60-hour workweek. Police in Vienna said some 80,000 people took part, while the trade unions that organized the protest said some 100,000 people attended.
What can someone say about this unimaginably absurd decision?
In an age of all this advanced technology, with AI and hyper-automation, people should work less hours, enjoying all the benefits and extra free time for their families and themselves. Yet, in the homeland of Austrian economics that led us to brutal neoliberalism, it seems that the elites push things to the opposite direction. Why? Is it just because human labor can't compete the machines?
Think ab…

Bernie's revolution starts to wipe out the establishment with a huge political earthquake!

globinfo freexchange
It happened! A 28-year-old super-progressive beat the personification of the establishment in the Democratic primary! Alexandria Ocasio-Cortez won the Democratic primary in New York's 14th congressional district, defeating the establishment baron, Joe Crowley. This has been described by many, rightfully, as the biggest upset victory in the 2018 midterm election season.
What are the origins of this amazing, unprecedented result in the US political process?
We can find them in the 2016 Democratic primaries. Back then, Bernie Sanders put the foundations of a truly progressive movement that could beat the neoliberal establishment. We wrote then that Bernie speaks straightly about things buried by the establishment, as if they were absent. Wall Street corruption, growing inequality, corporate funding of politicians by lobbies. He says that he will break the big banks. He will provide free health and education for all the American people. Because of Sanders, Hillary w…

Corporate media pundits depict establishment's evident panic in front of Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory

globinfo freexchange
Shortly after recent political earthquake with Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory, the establishment apparatus started to react as expected.
TYT immediately responded by identifying the common narratives used by the corporate media pundits in the following video:

In this video you can track at least two kinds of typical 'arguments' provided by the neoliberal ideological framework. We wrote several times in this blog about such arguments that their carriers present them as being perfectly rational using 'logical leaps', while in reality, they are deeply irrational.
In the first argument, Steve Schmidt labels progressivism as 'dishonest', simply because it fights for free education, free healthcare, etc. The basic 'argument' is the usual: ordinary people can't have such things because of the enormous debt. Of course, the logical leap here is the fact that the neoliberal pundits always avoid to refer to the billions in bailout…

Key parts of the Matrix: the faithful little soldiers of the mainstream media

globinfo freexchange
Ludivine Bénard describes almost perfectly a key part of the Matrix of our times:
Journalistic titles hire journalists whose social background – socially, culturally, educationally and morally – fits perfectly with what the current capitalist order asks for.
People working in media are mostly middle-class types with the same interests, favouring consumerism, hedonism, libertarian individualism and unconditional Europeanism from Brussels. And they're all subject to this form of political illiteracy – they reduce reporting on politics to reporting on political personalities. The journalists and pollsters in the press turn political life into a theatrical stage, where personalities just endlessly talk and debate.
All that talk drowns out any serious criticism of the system.
The French people have been indoctrinated that way for decades – we've had more than 30 years of a certain consensus between the centrist powers of the conservative right of Les Républicains…

The 'anti-establishment' Trump admits he is more elite than the elite!

globinfo freexchange
He said it!
From the first moment in this blog, even before Trump's election, we repeatedly said that Donnie is only a reserve of the establishment.
Finally, he essentially admitted that he is more elite than the elite! Or, more establishment than the establishment if you like. During a campaign rally in Duluth, Minnesota, Trump said "Why are they elite? I have a much better apartment than they do. I'm smarter than they are. I’m richer than they are. I became president and they didn't."
Kyle Kulinski is right. Donald Trump wants to be fully integrated in the Establishment Inc. He wants to be loved by the elites, join them. He sends signals to them, saying 'I did what you want, why don't you play with me?'.
The message to the American citizens is this: do not trust the orange clown. In case that will grab your vote for a second term, he will do whatever the establishment wants, and more. Meaning, more tax-cuts for the rich, more for-pro…

The real E CORPs seek complete control of global food supply

Who controls the food supply controls the people; who controls the energy can control whole continents; who controls money can control the world
globinfo freexchange
In the famous TV series, Mr. Robot, E Corp (which the central character, Elliot Alderson, perceives as Evil Corp), is an extremely powerful company that controls societies through consumer debt.
Yet, in the real world, a couple of mega multinationals could be proved even more ruthless. In another interesting report, James Corbett exposes the ultimate goal behind the merge of two of the biggest corporations in the food, medicine and agricultural sector. These are the real ECORPs:
What does a pharmaceutical giant have to gain from buying out and merging with an agrichemical giant, especially one that carries as much baggage as Monsanto?
If the connection between these corporate behemoths seems tenuous, then perhaps the key to understanding it is presented in that 1995 quote from former Monsanto CEO Robert Shapiro: “We’re talking…

Three years from the coup against Greece by the European Financial Dictatorship

globinfo freexchange
Three years passed (July 5, 2015) since the European Financial Dictatorship through the European Central Bank (ECB) and its head Mario Draghi, was forced to proceed in an open financial coup against Greece.
The start of current decade revealed the most ruthless face of a global neo-colonialism. From Syria and Libya to Europe and Latin America, the old colonial powers of the West tried to rebound against an oncoming rival bloc led by Russia and China, which starts to threaten their global domination.
Inside a multi-polar, complex terrain of geopolitical games, the big players start to abandon the old-fashioned, inefficient direct wars. They use today other, various methods like brutal proxy wars, economic wars, financial and constitutional coups, provocative operations, 'color revolutions', etc.
In this highly complex and unstable situation, when even traditional allies turn against each other as the global balances change rapidly, the forces unleashed are abs…