Skip to main content

Πώς ο περιθωριακός Λεβέντης έγινε «συστημικός»

Και ξαφνικά, από την έκρηξη του πολιτικού ηφαιστείου της τελευταίας περιόδου εμφανίζεται ένα κομμάτι... λάβας που παρουσιάζεται στη δημόσια σφαίρα ως κάτι νέο, αλλά στην πραγματικότητα έρχεται από το χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας του τόπου: Βασίλης Λεβέντης ή αλλιώς Ενωση Κεντρώων. Ενας ξεχασμένος πολιτικός, που ανα-γεννήθηκε και μεγάλωσε ουσιαστικά μέσα στην ιδιωτική τηλεόραση στην πιο trash εκδοχή της, εμφανίζεται σήμερα ως ο υπεύθυνος αρχηγός ενός προσωποπαγούς κόμματος, που επαινείται από τα μέσα για το ήθος του, την εντιμότητά του, το πολιτικό του ένστικτο και για τις υποτιθέμενες προφητείες του.

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Το θριαμβευτικό αποτέλεσμα των εκλογών του προηγούμενου Ιανουαρίου, στις οποίες συγκέντρωσε 110.000 ψήφους (1,79%), φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή. Βάσει όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η Ενωση Κεντρώων έχει βάσιμους λόγους να αισιοδοξεί για την είσοδό της στο κοινοβούλιο, την ίδια ώρα που ο αριθμός των νέων εγγραφών στο κόμμα διαφημίζεται πως άγγιξε το 1.000%, ενώ στο πολιτικό γραφείο του προέδρου καταφτάνουν διάφοροι πρώην πολιτευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματίες και απλοί πολίτες, που ελπίζουν να μπουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Τηλεοπτικό προϊόν

Ανατρέχουμε στην ιστορία του Βασίλη Λεβέντη και αναρωτιόμαστε τι έχει αλλάξει και πώς μια μάλλον περιθωριακή φιγούρα που κραύγαζε για τους καναλάρχες, μετατράπηκε μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο στον νέο ευνοημένο των media. Αποτελεί άραγε ο Βασίλης Λεβέντης ένα ακόμα τηλεοπτικό προϊόν που θα καταναλωθεί με όρους θεάματος, συνιστά σύμπτωμα παρακμής και αποπολιτικοποίησης ή θα γίνει ένας ακόμα χρήσιμος παίκτης στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο;

Πώς γίνεται κόμματα, όπως το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου ή ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη να αδυνατούν, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, να κατέβουν στις εκλογές λόγω οικονομικών δυσκολιών και ο 64χρονος πια λεβέντης Βασίλης να τα καταφέρνει; Πάντως, το τελευταίο διάστημα αρκετοί ένοικοι των εφοπλιστικών γραφείων στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά, μεγαλοδικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί (όπως ο ίδιος) στο κέντρο της Αθήνας διερωτώνται πού εξαφανίστηκε ο Β. Λεβέντης. Αυτός που συχνά χτυπούσε την πόρτα των γραφείων τους, ζητούσε οικονομική ενίσχυση, κάνοντας και κήρυγμα περί... διαπλοκής.

Από το παλιό ΠΑΣΟΚ

Με την ενεργό πολιτική ασχολείται για πρώτη φορά το 1974 ως ιδρυτικό μέλος και έπειτα υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Λίγο νωρίτερα, φοιτητής του Πολυτεχνείου ακόμα, είχε βγάλει και έναν δίσκο 45 στροφών, στον οποίο ερμήνευε δύο τραγούδια («Τα παιδιά του Πειραιά» και «Αχόρταγη Αλέκα»). Μετά το 1981 εκδηλώνει έντονες διαφωνίες, καθώς θεωρούσε ότι το κόμμα -μετά τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης- σταδιακά απομακρυνόταν από τις αρχές του.

Το 1982 θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος του Πειραιά. Το 1984 ιδρύει -όπως ακόμα λέει υπερήφανα- το πρώτο οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα, ενώ ο συνδυασμός που δημιούργησε με τον τίτλο «Ελεύθεροι» συμμετείχε στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς, αποσπώντας 8.816 ψήφους και ποσοστό 0,15%. Φεύγει οριστικά από το ΠΑΣΟΚ το 1985, διότι θεωρεί προδοτική την εισχώρηση του κόμματος στις αρχές της ελεύθερης οικονομίας!

Το 1986 θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων, λαμβάνοντας 2.352 ψήφους και ποσοστό 0,57%. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1989 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τότε τοποθετήσει στο έμβλημα του κόμματος, δίπλα από τον πυρσό, ένα ουράνιο τόξο, το οποίο ο Λεβέντης θεωρούσε δικό του έμβλημα. Υστερα από έντονες διαμαρτυρίες, κατεβαίνει υποψήφιος με τη Ν.Δ. στη Β’ Αθηνών. Κατατάχθηκε 29ος από τους 31...

Το 1990 ιδρύει τον τηλεοπτικό σταθμό Κανάλι 67, που μετονομάστηκε σε Κανάλι 40. Το 1992 ιδρύει την Ενωση Κεντρώων, ώστε να θυμίζει την Ενωση Κέντρου και τον Γεώργιο Παπανδρέου. Ιστορία γράφουν τη δεκαετία του ‘90 οι περιβόητες οργισμένες ατάκες-κατάρες του («να πάθουν καρκίνο ο Μητσοτάκης και ο Ανδρέας»), οι φάρσες που δεχόταν, όπως και η απόπειρα γελοιοποίησής του από τον δημοσιογράφο και μετέπειτα υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, στενός συνεργάτης του Λεβέντη και πρόεδρος της Νεολαίας του κόμματος είναι ο γνωστός... δημοσιογράφος και πλέον υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή, Αρης Σπίνος, από τους αγιογράφους της εγκληματικής συμμορίας. Ο Βασίλης Λεβέντης πουλάει το κανάλι στα τέλη του 2000 στον Γιώργο Κουρή. Ο σταθμός μετονομάζεται Extra Channel και αργότερα Extra Channel 3. Ο ίδιος διατηρεί το 20% των μετοχών του καναλιού και μια τρίωρη εβδομαδιαία εκπομπή. Αργότερα, σε μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, χάνει μεγάλο μέρος των μετοχών του, αλλά κρατάει την εκπομπή του.

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, όπου έλαβε μέρος, δεν ξεπέρασε ποτέ το 0,7%. Τον Ιανουάριο όμως του 2015 φτάνει στο 1,79% με 110.826 πολίτες να τον ψηφίζουν. Πώς τα κατάφερε; Στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεπερνά ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, είναι γνωστό πως στις τελευταίες εκλογές, απογοητευμένοι (από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) οπαδοί του ΠΑΟΚ και πρώην ψηφοφόροι αυτών των κομμάτων έδωσαν σύρμα για... λεβέντικη ψήφο.

Πολιτικός λόγος και ακροατήριο

Ο πολιτικός του λόγος πλέον, στα 64 του χρόνια, έχει μαλακώσει, το στραβωμένο ύφος έχει δώσει τη θέση του στην εικόνα του στωικού, του σταθερού στις απόψεις του πολιτικού, που περίμενε υπομονετικά τη σειρά του, για να δικαιωθεί. Μετράμε πρόχειρα πάνω από 30 τηλεοπτικές εμφανίσεις τις τελευταίες 45 μέρες σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, όπου θα ονειρευόταν να εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια, με τον ΣΚΑΪ -και όχι μόνο- να δείχνει μια ιδιαίτερη αγάπη για το πρόσωπό του.

Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος του αφιερώνει μια ολόκληρη εκπομπή. Λίγο μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, ο Νίκος Χατζηνικολάου ζητά δημοσίως συγγνώμη, εκ μέρους του συνόλου του δημοσιογραφικού χώρου, για τον μειωμένο χρόνο παρουσίασης των θέσεών του (27/1/2015, Real fm). Στις 31 Ιανουαρίου εμφανίζεται στη δημοφιλή εκπομπή τού «φίλου του από τα παλιά» Θέμου Αναστασιάδη στον ΑΝΤ1. Λίγες μέρες αργότερα, του ξεφεύγει στον τηλεοπτικό αέρα πως εισέπραξε τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης, παρότι συστηματικά στο παρελθόν υποστήριζε ότι δεν θα τα πάρει.

Tους μήνες που ακολουθούν ο Λεβέντης καλείται σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα πολύ συχνά ως σχολιαστής των πολιτικών εξελίξεων και κυρίως της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Στις 9 Φεβρουαρίου 2015, μεταξύ άλλων, δηλώνει ανοιχτά πως επιθυμεί από το 2009 οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών. Προσθέτει και κάτι ακόμα: «O Σαμαράς πήγε να κάνει πέντε σοβαρά πράγματα, αλλά τον έλεγαν κατοχικό πρωθυπουργό και δεν τον άφησαν. Ο Παπαδήμος θα θριάμβευε, αλλά του έβαλαν πολιτικά πρόσωπα για υπουργούς μέσα και τον εμπόδισαν».

Στις 24 Απριλίου του 2015 εμφανίζεται αρωγός στον αγώνα των εργαζομένων των μεταλλείων, ώστε να μη σταματήσει η επένδυση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Επισκέπτεται τη Χαλκιδική και δηλώνει ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος κόμματος που βρίσκεται και με τη φυσική του παρουσία δίπλα στους εργαζομένους των μεταλλείων, οι οποίοι φυσικά τον ευχαρίστησαν.

Σοβάρεψε...

«Τώρα σου φαίνεται σοβαρός. Πολύ πιο σοβαρός από κάποιους άλλους καλεσμένους που περιφέρονται στα πάνελ σαν μαϊντανοί κι έχουν καταντήσει τη Βουλή τσίρκο. Ζούμε αυτά που προέβλεψε. Ψηφίσαμε ανθρώπους που αποδείχθηκαν γραφικότεροι του Λεβέντη που λοιδορούσαμε» (Λ. Σταμπούλογλου, protagon.gr, 10/6/2015).

«Τα είχατε πει εσείς, κύριε πρόεδρε», του λένε σχεδόν απολογητικά ο ένας μετά τον άλλο οι παρουσιαστές, όταν τον προσκαλούν, σχεδόν πάντα μόνο του, για κάποια συνέντευξη. Στις 8 Ιουνίου μιλάει επί 11 λεπτά στο κεντρικό δελτίο του Star για την πορεία της διαπραγμάτευσης, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Λίγες μέρες αργότερα φτάνει στο σημείο να απειλεί (ταυτιζόμενος με πολύ γνωστότερους πολιτικούς, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος) τον Αλέξη Τσίπρα με ειδικά δικαστήρια σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ποιοι τον ψηφίζουν

«Η Ενωση Κεντρώων δεν είναι ένα κλασικό κόμμα με καθορισμένη οργάνωση, δεν έχει μία και καθορισμένη ιδεολογία, είναι ένα πρόσωπο, ο Βασίλης Λεβέντης. Στοχεύει στην απολιτική ψήφο, στον πολιτικό κυνισμό, στους απογοητευμένους από το πολιτικό σύστημα και είναι σαφές πια πως έχει την ανοχή των μέσων. Θεωρώ δεδομένο όμως πως η υποστήριξη που έχει δεν είναι μόνο επικοινωνιακή, αλλά υπάρχουν και άλλες -άγνωστες ακόμα- πηγές χρηματοδότησης», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης του ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Τμήματος ΕΜΜΕ, Γιώργος Πλειός.

«Με εξαίρεση το ΚΚΕ, η Ε.Κ. εμφανίζει σήμερα εισροές από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Η ποικιλομορφία είναι ορατή στο ποσοστό μετατόπισης προς Ε.Κ. από ψηφοφόρους του Ιανουαρίου, τόσο της Χ.Α. όσο και του Ποταμιού (5%)», τονίζει ο Γ. Κωνσταντινίδης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, προσθέτοντας πως η Ε.Κ. λαμβάνει αξιόλογα ποσοστά, τόσο μεταξύ των υποστηρικτών του «Ναι» όσο και του «Οχι» στο δημοψήφισμα.

Ο Λεβέντης απευθύνεται στον εκτεταμένο όγκο των απογοητευμένων από τα πεπραγμένα των κομμάτων που διαχειρίστηκαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια, αλλά και των λοιπών κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Για 40 χρόνια ψήφιζες τους ίδιους, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ. Μην πιάνεσαι κορόιδο, γίνε Λεβέντης. Στις 20 Σεπτεμβρίου διώχνουμε τους κλέφτες, όλοι μαζί Λεβέντες», ακούγεται σε ένα από τα προεκλογικά σποτ του.

Οι προτάσεις του

Ο Λεβέντης θεωρεί ότι η Ελλάδα πτώχευσε, γιατί δεν έκανε μεταρρυθμίσεις. Εξυμνεί τη Μέρκελ, γιατί κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά υπόσχεται και αυτός ότι με τις δικές του προτάσεις θα ξεφύγουμε σύντομα από τα Μνημόνια. «Αν πιστεύει ο ελληνικός λαός ότι με το Οχι θα φοβηθεί η Μέρκελ, τότε θα βρεθεί και ο λαός και η κυβέρνηση στα κρύα του λουτρού!», έλεγε πριν από το δημοψήφισμα, βρίζοντας όσους ψηφίζουν «Οχι» και βάζοντας στην ίδια κατηγορία και στην ίδια πρόταση φασίστες και αριστερούς.

Σήμερα κάνει λόγο για απολύσεις 1.500 εργαζομένων στη Βουλή, «που είναι παράνομα διορισμένοι συγγενείς βουλευτών», ζητά να επιστρέψουν οι 12.000 αποσπασμένοι του Δημοσίου και να μπει ανώτατο όριο σύνταξης τα 1.500 ευρώ. Χρησιμοποιεί συχνά τον όρο κλέφτες, όπως και η Χρυσή Αυγή, χωρίς όμως να έχει ανάλογο ρατσιστικό λόγο σε θέματα μεταναστών. «Τη σύνταξη τη βουλευτική θα την κόψουμε, θα κόψουμε τα χρήματα των κομμάτων από το κράτος, θα κόψουμε τα χρήματα των ΜΚΟ από το κράτος, αυτές θα παίρνουν λεφτά μόνο από ιδιώτες. Προτείνουμε μείωση των βουλευτών στους 150, θητεία 12 έτη για κάθε βουλευτή. Τα μνημόνια υπερπροστατεύουν το Δημόσιο και ρίχνουν όλα τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα», ισχυρίζεται.

«Ο Λεβέντης αντιλαμβάνεται την Πολιτεία περισσότερο ως μια εταιρεία, χρησιμοποιεί ευλογοφανή πολιτικό λόγο, στην ανάλυσή του συναντάμε συχνά τη χρήση ηθικών όρων, ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε κοινωνικό ανταγωνισμό και ταξική ανάλυση. Είναι κάτι ανάμεσα στον Μπέπε Γκρίλο και το Ποτάμι», σχολιάζει ο Γιώργος Πλειός, που τον τοποθετεί στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Μας θυμίζει πως ένα από τα πρώτα κόμματα-οργανώσεις που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα από την τηλεόραση ήταν ένα άλλο δεξιό κόμμα, ο ΛΑΟΣ...

«Οι αναφορές του Λεβέντη σε απολύσεις αργόμισθων δημοσίων υπαλλήλων ομοιάζουν περισσότερο στον λεγόμενο “λαϊκισμό του Κέντρου” παρά σε έναν μεταρρυθμιστικό λόγο», υποστηρίζει ο καθηγητής Γιάννης Κωνσταντινίδης, προσθέτοντας πως «η επιτυχία του Ιανουαρίου μαζί με την παρουσίαση των υψηλών δημοσκοπικών ποσοστών του τον ενέταξαν στο σετ επιλογών ψήφου, με συνέπεια η Ενωση Κεντρώων να θεωρείται μια υπαρκτή και νομιμοποιημένη επιλογή στις τρέχουσες εκλογές».

Οι «κωλοτούμπες» που του χάρισαν προβολή στα ΜΜΕ

1. Οι πρόσφατες ατάκες

  • Οι αριστεροί είναι αποτυχημένοι πολίτες.

  • Κάποια ζώα θέλουν και σύνταξη! Τώρα θα καταλάβουν και τα ζώα! Οι εισφορές είναι για να έχεις ανά πάσα στιγμή περίθαλψη - όχι για να παίρνεις σύνταξη.

  • Για τη μεγάλη συγκέντρωση του «Οχι» είπε: «Συνάθροιση ακροδεξιών, χρυσαυγιτών, αριστερών, κάτι δραχμιστών, ένα άθροισμα λυσσασμένων σκυλιών».

  • Ο όρος για να βγεις σε ένα κανάλι, είναι να σταματήσεις να καταγγέλλεις τους όρους της διαπλοκής.

  • Σε δύο μήνες μπορώ να βγάλω τη χώρα από το Μνημόνιο και το 2017 μπορούμε να ξαναβγούμε στις αγορές.

  • Στις 12 Ιουλίου επεδείχθη ένα μεγαλείο από τη Μέρκελ και σώθηκαν οι καταθέσεις και οι συντάξεις.

  • Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με την κυβέρνηση, αλλά όχι με σύμπραξη.

  • Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Εγώ δεν είμαι αντισυστημικός, εγώ είμαι συστημικός, αλλά όχι διεφθαρμένος.

  • Εγώ το 10%-12% που θα μου δώσει η Ελλάδα, θα το κάνω 30%-40% στις επόμενες εκλογές.

2. Οι παλαιότερες δηλώσεις του

  • Αν ήμουν κωλοτούμπας, θα ήμουν σε όλα τα κανάλια των μεγαλονταβατζήδων εκδοτών (2014).

  • Ολοι στέκονται κλαρίνο μπροστά στον Μπόμπολα, τον Αλαφούζο, τον Κυριακού, τον Κοντομηνά, σε όλους. Ο μόνος που δεν το δεχόταν η καρδιά μου να γίνει τέτοια υπεξαίρεση του λαϊκού χρήματος και να μην το καταγγείλω, αφού το εντόπισα, ήμουν εγώ. Καταδίκασα τον εαυτό μου να μη με φιλοξενούν πουθενά (10/2/2015, Extra).

Πηγή:


Σχετικά:


Ίσως τελικά να μην είναι τυχαίο ότι τα κυρίαρχα μίντια θυμήθηκαν ξαφνικά τον Βασίλη Λεβέντη προεκλογικά και τον "έπαιξαν" όσο ποτέ άλλοτε (παρά τις διαμαρτυρίες του), ανεβάζοντας τα ποσοστά του κόμματός του σε επίπεδα που δεν είχε ξαναδεί.

Προφανώς ο κύριος λόγος ήταν να "κόψει" από τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το Ποτάμι, ως συστημικό δημιούργημα είχε πιάσει "ταβάνι" και δεν μπορούσε να "κόψει" περισσότερο, αλλά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Λεβέντης στις προεκλογικές του συνεντεύξεις εμφανιζόταν ως υπέρμαχος μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών τύπου Παπαδήμου, παρουσιάζοντας όλους τους πολιτικούς σχεδόν ως άχρηστους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ρητορικής του ήταν ότι απέφευγε να αναγνωρίσει τις τεράστιες ευθύνες των τραπεζιτών για την κρίση, επιμένοντας στη μονοδιάστατη λογική περί σπάταλου κράτους κ.λ.π., δηλαδή πολύ κοντά στην γραμμή του τραπεζομιντιακού κατεστημένου που προσπάθησε από την αρχή της κρίσης να κρύψει τις ευθύνες του.

Comments

Popular posts from this blog

Oct. 7 Reports Implode: Beheaded Babies, NY Times Scandal, & More

Glenn Greenwald    

Πώς ο Γκρίνμπεργκ μπορεί να θάψει το καθεστώς Μητσοτάκη

του system failure    Είναι ξεκάθαρο ότι η αναμφίβολη πρωτοκαθεδρία του καθεστώτος Μητσοτάκη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μια άκρως επιθετική επικοινωνιακή εκστρατεία που είχε καταφέρει μέχρι στιγμής να κρύβει κάτω από το χαλί (τουλάχιστον ως ένα βαθμό) τον αυταρχισμό και τη διαφθορά του καθεστώτος, καθώς και τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει.  Και δεν είναι πλέον μυστικό, ότι ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από αυτή την εκστρατεία είναι ο Αμερικανός δημοσιοσχετίστας, Σταν Γκρίνμπεργκ .    Όμως καθώς το καθεστώς επαναπαύθηκε στις δάφνες της νίκης των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τα μεγάλα προβλήματα συνέχισαν να συσσωρεύονται και φάνηκε ότι το καθεστώς είτε δεν ήθελε, είτε δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει. Έτσι, είδαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έρχονται τα πρώτα σημαντικά πλήγματα στην πρωτοκαθεδρία του, μέσα από τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Παρόλα αυτά, η αλαζονεία των καθεστωτικών στελεχών παρέμεινε αμετάβλητη, καθώς θεώρησαν ότι η τραγωδία των Τ

Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

globinfo freexchange   As the genocide against Palestinians of Gaza is about to be completed with an act of unprecedented brutality by the Zionists and butcher Netanyahu through the bombardment of about 1.4 million civilians in Rafah, it seems that they have already set their next primary goal. Which, in short, is to grab the natural gas resources off shore Gaza, together with their US imperialist buddies whose contribution to the genocide has been undoubtedly critical.     As already reported , in 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub. At that moment in time, that is 2022, Russian oil and gas were sanctioned.

Israel’s Descent Into Madness & the Holocaust Comparison

BreakThrough News   Rania Khalek was joined by Tarik Cyril Amar, a historian from Germany and associate professor at Koc University in Istanbul, to discuss Israel’s descent into genocidal fascism. Prof. Amar addresses whether it’s useful to make Holocaust and Nazi comparisons and the real reason behind the West’s unshakeable loyalty attitude when it comes to Israel’s barbarism.   

Neocon Queen Victoria Nuland Ends Her Reign: Exposing a Catastrophic Career

Glenn Greenwald    

The Shadowy, Intelligence-Linked Group Driving the US Towards War With Iran

"United Against Nuclear Iran does not miss an opportunity to try to bring the United States closer to a military conflict with Iran. And on the other side of the equation, they also have worked very hard to oppose efforts to de-escalate the U.S.-Iran relationship."   by Alan Macleod   Part 7 - A Lesson From History   The history of Iran has been intimately intertwined with the United States since at least 1953 when Washington orchestrated a successful coup against Prime Minister Mohammad Mosaddegh. Mosaddegh had refused U.S. demands to stamp out Communist influences in his country and had nationalized the nation’s oil. The U.S. installed Shah Mohammad Reza Pahlavi as a puppet ruler. An unpopular and authoritarian ruler, the Shah was overthrown in the Revolution of 1979. Since then, it has become a target for regime change, and its nuclear program is something of an obsession in the West. Often orchestrated by UANI officials while they were in government, the U.S. has carried

Το σκάσιμο της φούσκας Μητσοτάκη με νέα επίσημη χρεοκοπία και οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης

του system failure   Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις με βάση και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης του Μαίου. Αν συμπεριλάβουμε και το ποσοστό της αναμενόμενης αποχής, δεν μας έδωσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και το συστημικό κατεστημένο, είναι η είσοδος των δύο υπερσυντηρητικών, ακροδεξιών κομμάτων Νίκη και Σπαρτιάτες, με το τελευταίο να έχει ξεκάθαρες διασυνδέσεις με τον πρώην Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Παρά τη μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, οι μιντιακοί ινστρούχτορες της καθεστωτικής προπαγάνδας εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές "μουδιασμένοι" και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συστημικό κατεστημένο (δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας), πέτυχε μόνο έναν από τους τέσσερις μεγάλους στόχους που είχε θέσει εξ'αρχής. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ουσιαστικά έχασε με σκορ 3-1.   Ο μεγάλος στόχος πο

Study Finds Media Giants New York Times, CNN, and Fox News Pushing for US War in Yemen

by Alan Macleod  Part 2 - Biased Reporting MintPress conducted a study of four leading American outlets: The New York Times , CNN, Fox News and NBC News. Together, these outlets often set the agenda for the rest of the media system and could be said to be a reasonable representation of the corporate media spectrum as a whole. Using the search term “Yemen” in the Dow Jones Factiva global news database, the fifteen most recent relevant articles from each outlet were read and studied, giving a total sample of 60 articles. All articles were published in January 2024 or December 2023. The study found the media wildly distorted reality, presenting a skewed picture that aided U.S. imperial ambitions. For one, every article in the study (60 out of 60) used the word “Houthis” rather than “Ansar Allah” to describe the movement which took part in the Yemeni Revolution of 2011 and rose up against the government in 2014, taking control of the capital Sanaa, becoming the new de facto government. Ma

Top German military commanders plan direct attacks on Russia

by Johannes Stern  Top German generals and the German government are discussing in concrete terms how “Taurus” cruise missiles can be delivered to Ukraine and used against Russian targets. This emerged from an approximately 30-minute conversation on February 19, which was reportedly intercepted by Russian intelligence and published over the weekend by the Russian news channel RT. The conversation involved Air Force Inspector Ingo Gerhartz, Head of Operations and Exercises in the Luftwaffe Command Frank Gräfe and two lieutenant colonels of the Bundeswehr (armed forces) Space Command named Fenske and Florstedt. According to their own statements, the military commanders met to prepare a meeting with Defense Minister Boris Pistorius (Social Democrats, SPD) and to discuss with him whether and how the Taurus can be delivered to Kiev and used against the nuclear-armed power Russia. Pistorius wanted to “ get really deep into Taurus, ” Gerhartz began the conversation. He leaves no doubt that he

The truth about Alexei Navalny

Glenn Greenwald / Dangerous Ideas with Lee Camp / The Hill /