Skip to main content

Το διαρκές λάθος του Τσίπρα και ο πανικός του Σόιμπλε

του system failure

Πολλοί ενστερνίζονται θεωρίες συνωμοσίας με βάση τις οποίες ο Τσίπρας λειτούργησε εξαρχής βάσει σχεδίου. Τίποτα δεν αποκλείεται σ'άυτή τη ζωή, αλλά στην περίπτωση αυτή μάλλον κάνουν λάθος. Ο Τσίπρας απλώς "εξημερώθηκε" σιγά-σιγά (ή γρήγορα) από το σύστημα εντός και εκτός Ελλάδας και αυτό αποδεικνύεται από τον ανελέητο πόλεμο και την προπαγάνδα που κηρύξαν τα συστημικά μίντια στον ίδιο και σε όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ, όταν είδαν την 'Αριστερή απειλή' έτοιμη να αναλάβει την εξουσία, δηλαδή, όταν δεν τον είχαν φέρει ακόμα στα μέτρα τους.

Το τελικό κληροδότημα του Τσίπρα τους τελευταίους μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τελικά ένα τρίτο, σκληρό μνημόνιο, που ψηφίστηκε με διαδικασίες εξπρές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της προέδρου της βουλής να το καθυστερήσει, επιμένοντας στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Παρόλα αυτά, η όλη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και ο τρόπος χειρισμού της από την διαπραγματευτική ομάδα και τον Αλέξη Τσίπρα, επέφεραν μερικά πολύ σημαντικά οφέλη:

Πρώτον, αναδείχθηκαν οι αντιθέσεις μέσα στους κόλπους της ευρω-δικτατορίας και ήρθαν τα πρώτα ρήγματα στον υποτίθεται συμπαγή Γαλλο-Γερμανικό άξονα.

Δεύτερον, φανερώθηκε το πραγματικό πρόσωπο της ευρωζώνης, η εικόνα της οποίας υπέστη σοβαρό πλήγμα, σε βαθμό που να φαντάζει αποκρουστική ακόμα και σε χώρες οι οποίες σκέφτονται την ένταξη στους κόλπους της.

Τρίτον, άλλαξε ριζικά η στάση της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απέναντι στην Ελλάδα, καθώς αποκαλύφθηκε πλήρως ο πραγματικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Δικτατορίας.

Τέταρτον, απέτυχαν τα σχέδια της ευρω-δικτατορίας για πλήρη υποταγή και ταπείνωση του Ελληνικού λαού, αφού στο δημοψήφισμα απάντησε με ένα ξεκάθαρο 'ΟΧΙ', παρά την προπαγάνδα του τρόμου από τα συστημικά μίντια και τις κλειστές τράπεζες. Ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να δει η Γερμανική ηγεσία και οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών, που έκαναν τα πάντα για να επικρατήσει το 'ΝΑΙ', καθώς η αντίσταση του Ελληνικού λαού μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τους άλλους λαούς που υποφέρουν από την σκληρή λιτότητα.

Ενδεχομένως, μέχρι εκεί μπορούσε να πάει ο Τσίπρας. Αυτό μπόρεσε, αυτό έκανε και ίσως αυτό να επιδίωκε στην ουσία. Το ότι δεν εφάρμοσε εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ, οφείλεται κυρίως στον σκληρό πυρήνα των μετριοπαθών στελεχών που τον περικύκλωσαν και τον απομόνωσαν από κάθε άλλη προσέγγιση και πρόταση που προέρχονταν από τις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ και το πιο ριζοσπαστικό του κομμάτι.

Αλλά και ο ίδιος ο Τσίπρας ανήκει στο μετριοπαθές κομμάτι της Αριστεράς που θεωρεί ότι ο διεθνισμός στον οποίο πιστεύει, μπορεί κάποια στιγμή να γίνει πράξη μέσα από το κοινό νόμισμα και με αλλαγή συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Η πίστη αυτή φαίνεται ότι διακατέχει ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και έχει αρχίσει ήδη να επιφέρει διασπαστικές τάσεις και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Απ'ότι φαίνεται, ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι υποψήφιοι για μετάλλαξη, όπως ο Pablo Iglesias των Podemos που στήριξε τις επιλογές του, επιμένουν στο ίδιο λάθος. Θεωρούν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, όταν αλλάξουν (αν αλλάξουν) οι συσχετισμοί πολιτικών δυνάμεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά εντός του ευρώ. Θα ανακαλύψουν και πάλι πόσο λάθος κάνουν και πολύ σύντομα. Και αυτό γιατί το ευρώ είναι το εργαλείο των ελίτ για να επιβάλουν οριστικά τη νέα Φεουδαρχία, κατασκευάστηκε ακριβώς γι'αυτό το σκοπό.

Το ευρώ επομένως είναι το εργαλείο για την επιβολή του νεοφιλελεύθερου διεθνισμού και όχι του διεθνισμού που ονειρεύεται η Αριστερά. Γι'αυτό, η δικτατορία της ευρωζώνης πρέπει να διαλυθεί και να γίνει επανεκκίνηση προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση με πρωταγωνιστές τους Ευρωπαϊκούς λαούς και όχι τις τράπεζες και τα λόμπι.

Οι απειλές του Σόιμπλε προς τον Τσίπρα, δεν δείχνουν μόνο ότι οι μαριονέτες της ευρω-δικτατορίας είναι αδίστακτες, αλλά και ότι έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται. Σημαίνει, ότι δεν ελέγχουν πλήρως την κατάσταση, καθώς φοβούνται ακόμα την πιθανότητα ενός συμπαγούς μετώπου κατά των νεοφιλελεύθερων καταστροφικών πολιτικών στην Ευρώπη.

Οι εκλογές σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και αργότερα σε Ιρλανδία θα κρίνουν πολλά. Πολλά θα κριθούν από το αν οι λαοί τολμήσουν να ξεφορτωθούν καταρχάς τα παραδοσιακά κόμματα που έχουν υποταχθεί οριστικά στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, ώστε να δοθεί η επόμενη μάχη με καλύτερους όρους. Ο Τσίπρας υπέστη μια βαριά ήττα, αλλά ο λαός έδειξε διάθεση να αγωνιστεί μέσω του δημοψηφίσματος. Ο πανευρωπαϊκός πόλεμος κατά της νέας Φεουδαρχίας, τώρα ξεκινάει.

Διαβάστε επίσης:

Comments

 1. Anonymous1/9/15 18:28

  Δεν δέχομαι τη λέξη λάθος. Είναι σαν να τον αθωώνω. Δεν είναι διαρκές λάθος. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει και συνεχίζει.
  Ανώνυμος1

  ReplyDelete
 2. Anonymous1/9/15 20:15

  Πρόλαβα.
  'Ασχετα με την πολιτική μου τοποθέτηση και κριτική οφείλω επ΄ευκαιρία να πω ένα ευχαριστώ σ' αυτό το μπλόκ που φιλοξενεί τις απόψεις μου και που το θεωρώ ένα από τα καλύτερα στο διαδίκτυο.
  Ανώνυμος 1

  ReplyDelete
  Replies
  1. Σ'ευχαριστώ πολύ. Να'σαι πάντα καλά. Επιζητούμε τις απόψεις όλων και μας ενδιαφέρουν όλες οι γνώμες.

   Delete
  2. Anonymous2/9/15 10:19

   Συμφωνώ με τον Ανώνυμο 1 για την ποιότητα του μπλογκ.
   Ανώνυμη 1

   Delete
 3. Να μην λέμε πολλά. Σεβαστή η άποψή σας αλλά είναι κατά την γνώμη μου εντελώς λανθασμένη. Αλλά δεν είναι (μόνον) αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι (επίσης) πως πρέπει να πάψετε να χρησιμοποιείται τον συκοφαντικό όρο "Θεωρίες συνωμοσίας" για κάθε θεώρηση που βλέπει σχέδιο πρόθεση αν θέλετε (ταξικό) δόλο. Κάποτε ο χώρος της (ψευδο)ανανέωσης θα πρέπει να γίνει λίγο πιο σεμνός με τους προσδιορισμούς των "άλλων". Και κάτι τελευταίο, που θα έπρεπε να αποστείλω μάλλον στο Red NoteBook. Εύχομαι ολόψυχα στον ετοιμαζόμενο νέο φορέα της (ανανεωτικης) ριζοσπαστικής αριστεράς την πλήρη παταγώδη αποτυχία. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία σε αυτη τη "χώρα", αυτό ξεχάστε το..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ο όρος "θεωρία συνωμοσίας" είχε κατασκευαστεί από την CIA για να στιγματήσει όσους επιζητούσαν σε βάθος την έρευνα για τη δολοφονία Κέννεντι. Όμως από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια. Ο όρος δεν είναι υποχρεωτικά υποτιμητικός. Οι θεωρίες συνωμοσίας μπορεί να είναι αληθινές, κατασκευασμένες, ή μερικώς κατασκευασμένες. Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν χρησιμοποιήθηκε υποτιμητικά.

   Delete
  2. Δεν την γνώριζα την καταγωγή της, αλλά αυτό μάλλον επιβεβαιώνει κάπως αυτά που λέω, όχι για σας (μετά από την διευκρίνηση) αλλά για ένα μεγάλο μέρος του "ανανεωτικού" χώρου. Θα ήθελα βέβαια να κάνετε τον κόπο να παραθέσετε πιο συγκεκριμένα τα στοιχεἰα (για CIA κ.λπ). Στο προκείμενο. Η θεωρία αυτή ξεθάφτηκε από τον μεγαλοπαράγοντα της ηγετικής ομάδας Κούλογλου στο ιντερνετικό μαγαζί του, για φαινομενικά άσχετο θέμα, διότι ενοχλήθηκε ακριβώς (για άλλους λόγους από ότι εσείς) με την θεωρία πως ο Τσίπρας είχε σχεδιάσει (συνωμοτήσει άρα) το όλο σκηνικό που ζούμε. Το λέω αυτό γιατἰ ακολούθησε άλλη μέρα ἀλλο δικό του πλέον άρθρο που επιτιμούσε την άλλη "κακή" θεωρία περί προδοσἰας κ.λπ.
   Ούτε εγώ έχω την μονομονία να βλέπω παντού προδοσίες και συνωμοσίες, αλλά κάπου έχουν ξεφύγει οι δημοσιολόγοι της ηγετικής ομάδας, από την στιγμή που οι ίδιοι αποκάλυψαν τις όντως συνωμοσίες των ευρωφασιστών κατά τη πρωτη φάση της διαπραγμάτευσης. Μονά ζυγά δικά μας; Δεν λέει..
   Εν πάσει περιπτώσει και οι δύο "υπόγειες" διεργασίες ισχύουν μάλλον, με την έννοια πως και οι ευρωφασἰστες θέλανε-θέλουν να πάρουν την μνημονιοεξουσία από τον συριζα και πως ο Τσίπρας (ηγετική ομάδα) μνημόνιο ήθελε απο την αρχή, αν και σίγουρα πολύ πιό βελτιωμένης εκδοχής από αυτό που τελικά υπεγραψε. Διπλή λοιπόν "μυστική πολιτική" εις βάρος του λαού. Ξεκαθαρίζω πως και το κκε έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι πάλι μαζί με την δεξιά (και νεοδεξιά) αλλά για τους δικούς του λόγους (θέλει να εξαφανίσει, για μένα τελικά δικαίως από μια σκοπιά) όλο τον ενδιάμεσο "οπορτουνιστικό" χώρο αλλά με μια εξίσου γραφειοκρατική-καιροσκοπική τακτική.

   Delete
  3. Ευχαριστώ πολύ. Ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου. Δεν το αποκλείω καθόλου αυτό το σενάριο. Όσον αφορά το ιστορικό του όρου παραθέτω το παρακάτω άρθρο, το οποίο δυστυχώς δεν το μετέφρασα στα Ελληνικά. Ίσως κάποια στιγμή να το κάνω. Ελπίζω πάντως να σε διαφωτίσει:

   How CIA invented "Conspiracy Theory" term


   Delete
 4. διόρθωση "..να πάψετε να χρησιμοποιείτε.."

  ReplyDelete
 5. Anonymous2/9/15 10:27

  Δεν βρίσκω ότι προσπαθεί να αθωώσει κανέναν ο system failure, αντιθέτως με ψυχραιμία αποτιμά τις συνέπειες του εγχειρήματος της διακυβέρνησης Σύριζα. Θεωρώ το άρθρο διαυγέστατο και ισορροπημένο. Δεν λέω αντικειμενικό, γιατί είναι άρθρο άποψης και περιέχει πολιτική θέση, αλλά οπωσδήποτε απαλλαγμένο προκαταλήψεων και με ελευθερία σκέψης γραμμένο.

  Πέμπτο (όφελος –κατά την άποψή μου), διαλύθηκαν οι αυταπάτες του λαού για το εφικτό ριζικών αλλαγών μέσω ανάθεσης, κυβερνητικής διαχείρισης, σωτήρων κλπ. Μόνον η άμεση φυσική παρουσία και η με μαζικότητα συμμετοχή του κόσμου στις εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά το μέλλον του.
  Ανώνυμη 1

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ο Κούλης επιβεβαιώνει πλήρως ότι θα εφαρμόσει νέο, σκληρό μνημόνιο!

globinfo freexchange
Όπως είχαμε αναφέρει ήδη από το 2016 και αμέσως μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, το αποτέλεσμα των εσωτερικών εκλογών στη γαλάζια παράταξη έλυνε τα χέρια του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου. Οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και το διευθυντήριο του Βερολίνου απέκτησαν μια πρώτης τάξεως εφεδρεία σε περίπτωση που τα πράγματα "στράβωναν" με την κυβέρνηση Τσίπρα.  
Έτσι, ο νέος [τότε] αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί την καλύτερη λύση προκειμένου να εφαρμόσει πιστά τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές προκειμένου να ολοκληρωθεί το πείραμα με κάθε λεπτομέρεια.
Ήρθε η ώρα να μας επαληθεύσει πλήρως ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του tvxs.gr:
Μνημόνια με τη μορφή κυβερνητικής πολιτικής είναι το οικονομικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως προκύπτει από τη συνέντευξή του στους Financial Times, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός μάλιστα θεωρεί ότι η πανδημία μπορεί να αποτελέσει…

Ο ρόλος της Τουρκίας και του Ερντογάν στην κούρσα των Δυτικών αποικιοκρατών για τον ορυκτό πλούτο της Λιβύης

του system failure
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω κυρίως της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και της ενεργού ανάμιξής της στο Λιβυκό χάος.
Αλλά παρόλο που η κατάσταση παραμένει πράγματι χαοτική στη Λιβύη, λόγω κυρίως των επεμβάσεων των αποικιοκρατών της Δύσης, οι οποίοι πρώτοι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου (και από αυτούς πρώτοι οι Γάλλοι), φαίνεται ότι το γεωπολιτικό τοπίο αρχίζει, σιγά-σιγά, να ξεκαθαρίζει. 
Όπως είχαμε αποκαλύψει ήδη από το 2016, μια επιστολή από το αρχείο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Χίλαρι Κλίντον, που δημοσίευσαν τα WikiLeaks, αποδείκνυε ότι είχε ξεκινήσει μια σκληρή κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ των Δυτικών αποικιοκρατικών δυνάμεων πάνω από την Λιβύη. 
Όπως είχαμε αναφέρει, ο τίτλος και οι λεπτομέρειες των πληροφοριών που περιέχονται στην επιστολή, προδίδουν μια έντονη δυσαρέσκεια από πλευράς Αμερικανών για το γεγονός ότι οι Γαλλικές εταιρίες έκοψαν πρώτες το νήμα στην κούρσα για το Λιβυκό πτώμα.
Υπενθυμίζεται ότι, στη συγκεκ…

Trump tells Florida crowd “something will happen in Venezuela” soon

“Something will happen with Venezuela. That’s all I can tell you,” Trump said, before not-so-cryptically  adding that Washington would be “very much involved.”
by Alan Macleod
On a trip to COVID-19 riddled Florida this weekend, President Donald Trump not-so-cryptically revealed that he had something big planned for Venezuela during a meeting with leaders of the U.S. military’s Southern Command. “Something will happen with Venezuela. That’s all I can tell you,” he said, before adding that Washington would be “very much involved” in what he was referencing.
On Trump’s orders, Southern Command moved large numbers of forces to the region, ostensibly to conduct a counter-narcotics operation against Venezuela, which the U.S. has described as a “narco state,” with the DEA offering a $15 million bounty for President Maduro’s head. This, despite the fact the U.S. government’s own reports on drug smuggling barely even mention Venezuela and official summaries show that U.S.-allies Colombia and Ec…

Evidence that Biden will start an AI-conducted war with Iran on behalf of the new Military-HighTech complex

globinfo freexchange

About two months ago, we mentioned Joe Biden's terrible response on whether he would lift sanctions on Iran due the COVID-19 pandemic crisis.
As we wrote back then, Biden didn't even bother to defend one of the very few positive achievements that the Obama administration - during which he served as vice-president - left behind: the Iran nuclear deal.

Instead, he dropped all the assets he had in his arsenal that would help him attack Trump from the Left. And he did it, just only to make sure that he would not disturb the deep state apparatus with his response because the question was meant to test Biden's loyalty on the deep state agenda.

Connecting the dots, we found something even more terrifying. New evidence shows that key people around Biden and his potential cabinet in case he wins November's election, are deeply connected with the Military-HighTech complex. And that they will not hesitate to make Iran a test field for the first AI war i…

Powerful signs that Biden will have a tough time to control progressives and their growing influence inside the Democratic party

globinfo freexchange
We wrote recently that, even if Biden wins easily in November, things will never be the same inside his party. It seems that the progressive wave is getting stronger, especially after some big victories of progressive candidates in the recent Democratic Primary. The most impressive of them, is AOC's new victory against a Wall Street puppet. Alexandria Ocasio-Cortez achieved an astonishing victory through an unreal percentage (72.6%).
Therefore, Bernie's political revolution is far from over. The progressive army is growing stronger and Biden will have a tough time to deal with the Leftist pressure inside the Democratic party. Maintaining the neoliberal agenda won't be a walk in the park on a sunny day.

We already have strong indications towards that case. As Joe Garofoli reported recently for the San Francisco Chronicle [emphasis added]:
California progressives are not letting up on Joe Biden after he released a clean-energy plan last week that is…

Establishment's attempt to promote the hardcore neoliberal Kamala Harris up to the presidency through the back door

globinfo freexchange
Rumours spread around the mainstream quickly on July, 28, whenPolitico "accidentally[?] published a report that Biden picked Harris as his running mate. The outlet quickly deleted the report, and said it was published by mistake. "For a brief period yesterday afternoon, placeholder text was mistakenly published to the site," Brad Dayspring, Politico's vice president of marketing and communications, told The Hill."
Huh?

Politico labeled Sen. Kamala Harris as Biden's running mate... that he chose on August 1 (4 days from now).https://t.co/M3dhmIwZ7opic.twitter.com/99GDHzWPnL — Mark Bednar (@MarkBednar) July 28, 2020
How did that happen? 
Was that indeed a big blunder by the establishment machine? Or, was a deliberate "leak" by the machine to test reactions?

The next day, Kamala Harris wrote a quite "presidential" tweet, reflecting perfectly her presidential ambitions. As she stated: "We can't have millions of…

Νέες αποκαλύψεις-σοκ: οι τραπεζίτες άρχισαν να "ροκανίζουν" τα δισεκατομμύρια του "μαξιλαριού"!

globinfo freexchange
Σε μια νέα, απίστευτη καταγγελία προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στις 13/7 στο τοπικό κανάλι της Κέρκυρας Start TV.  Όπως ανέφερε:
                         Η Eurobank ίδρυσε μια εταιρία "σφραγίδα" - τώρα, αυτή τη βδομάδα -  στην οποία περνάει κόκκινα δάνειά της. [...] Την εισάγουν στο χρηματιστήριο - τώρα, οσονούπω - και τις μετοχές θα τις δώσουν ως μέρισμα στους μετόχους της Eurobank. Θα μου πείτε: τι αξία θα έχει αυτή η μετοχή; Ναι, αλλά εδώ έρχονται τα 12 δισεκατομμύρια, τις εγγυήσεις που θα δώσουν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας, γιατί εκείνοι θα επωμιστούν αυτά τα 12 δισ. από τον ESM, για να έχουν κέρδη οι μέτοχοι της Eurobank που δημιούργησαν μια εταιρία "σφραγίδα"! Αυτά τα πράγματα ούτε οι εγκληματίες της Lehman Brothers δεν τα κάνανε, το 2007!

Όπως είχαμε γράψει ήδη από τον Απρίλιο,  τον Δεκέμβριο του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε ένα σχέδιο νόμου με την κωδική ονομασία "Ηρακλής", με στόχο να μειώσει το άνοιγμα των τραπεζ…

How a US and Qatari regime change deception produced ‘Caesar’ sanctions driving Syria towards famine

Like the mysterious figure it is named for, the Caesar sanctions bill is the product of an elaborate deception by shadowy US- and Gulf-backed operatives. Instead of protecting Syrian civilians, the unilateral measures are driving them towards hunger and death.
by Max Blumenthal
Part 7 - 46% of the Caesar file reveals mass killings – by a brutal armed opposition
Though the full contents of the supposed Caesar file has never been made public, Human Rights Watch (HRW) was able to view the documents in full in 2015. In a lengthy report hyping the photos and attempting to reinforce the push for regime change, HRW inadvertently demolished Washington’s narrative.

In a virtual footnote in its lengthy report on the Caesar file, HRW acknowledged that nearly half of the entire file – some 24,568 photos – depicted the bodies of government soldiers who had been killed by the armed opposition, “including [by] incidents of terrorism, fires, explosions and car bombs).

As Rick Sterling noted, “nearly …

Firm linked to HHS’ Robert Kadlec poised to become exclusive manufacture of COVID-19 vaccines

A pharmaceutical firm with a dark history and questionable ties to serving ASPR Robert Kadlec is poised to become the exclusive manufacturer of the COVID-19 vaccines now being funded through Trump’s Operation Warp Speed.
by Raul Diego 
Part 3 - The Money Trail
As usual, following the money usually takes us to the center of the real action. In the case of the COVID-19 vaccine, Emergent’s “go-to” status is borne out by this tried and true method, and when we survey the agreements already in place with the companies most likely to develop a vaccine for the novel coronavirus. The value of Johnson & Johnson’s contract with Emergent Biosolutions, for instance, matches up almost exactly with the $456 million grant it received from the Trump administration; Emergent’s five-year manufacturing agreement with the American multinational is worth approximately $480 million.
AstraZeneca’s vaccine candidate, which also received considerable funding from Operation Warp Speed, likewise reached an $8…

Latin America’s neoliberal leaders are making the coronavirus pandemic far worse

Much of Latin America is in meltdown with coronavirus cases soaring, bodies piling up, and anger mounting as a new wave of neoliberal leaders who openly reject individualism amid collective public health crisis pour fuel on the fire.
by Alan Macleod
While other continents have largely dealt with the COVID-19 pandemic, much of Latin America is in meltdown, as cases soar, bodies pile up, and anger mounts. Its new wave of neoliberal leaders, mistrustful of collective action in any situation and extolling the virtues of individualism in a collective public health crisis, are making the problem far worse.
Despite having months to prepare for the worst, over 100,000 people have (officially) died in South America already, over two-thirds of them in Brazil. The country’s far-right president Jair Bolsonaro, who came to power in a highly dubious election in 2018 marked by the imprisonment of the runaway favorite Lula da Silva of the left-wing Workers’ Party, has constantly downplayed the threat…