Skip to main content

Το φάντασμα που στοιχειώνει τον Αλέξη Τσίπρα

Την Κυριακή οι Financial Times αποκάλυψαν πιέσεις στον Τσίπρα να βγει εκτός κυβέρνησης η Αριστερή Πλατφόρμα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου και να συνδράμουν το κυβερνητικό έργο οι Σταύρος Θεοδωράκης και Ευάγγελος Βενιζέλος. Το σενάριο, το οποίο εξύφαιναν ευρωπαϊκά και ελληνικά κέντρα εξουσίας συνεχίζει να στοιχειώνει την κυβέρνηση, δύο μήνες μετά το σχηματισμό της. Η ανεπανάληπτη επιμονή και οι δημόσιες τοποθετήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι «δυσαρεστήθηκαν» από τον παραγκωνισμό του Ποταμιού από την κυβέρνηση έχουν από μόνες τους καταστήσει σαφείς τις μεθοδεύσεις για έναν πισθάγκωνα δεμένο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, που όποτε πάει να εκτραπεί από την πορεία που του έχουν χαράξει θα αντιμετωπίζει το μπαμπούλα Σταύρο Θεοδωράκη που θα απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση.*

του Νίκου Ανδριόπουλου

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες για να φιλοτεχνίσουν εκδοτικά συγκροτήματα τις άριστες σχέσεις Θεοδωράκη – Τσίπρα και να θυμίσουν με πόση προσοχή άκουγε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό του Ποταμιού κατά τη διάρκεια της ενημερωσης για την παράταση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή. Τα ίδια εκδοτικά συγκροτήματα που επί τόσα χρόνια καταπίνουν το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο άλλαξαν τροπάριο και ένεκα των άγιων τούτων ημερών ενδιαφέρονται να προασπίσουν τα εθνικά και πατριωτικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα τόσο στη Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά που ετοιμάζεται να επαναλάβει το ποσοστιαίο θρίαμβο της Πολιτικής Άνοιξης στην πλάτη της Συγγρού, όσο και στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου που το έχει ξεπεράσει κατά πολύ, εμφανίζονται αίφνης ενωτικοί. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι θα έλεγε «ναι» σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μπορεί να μην ρωτήθηκε από κανέναν, αλλά το είπε γιατί εκεί βλέπει την πολιτική του επιβίωση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο που μόνο ο ίδιος μπορεί να αντιληφθεί επίσης τάσσεται υπέρ μίας σωτήριας – για τον ίδιο σίγουρα – κυβέρνησης με την είσοδο και άλλων πολιτικών δυνάμεων. Ο Βενιζέλος βέβαια έχει να ανησυχεί για πιο σοβαρά προβλήματα από τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό του εταίρο, όπως τη φυλακή του 4% και το που θα τον βρει η επόμενη ημέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με λίγα λόγια βρίσκεται την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική επιβίωση της χώρας να απειλείται να να συγκυβερνήσει με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που εξελέγη για να αποσυναρμολογήσει. Είναι δεδομένο ότι σε αυτές τις 71 ημέρες διακυβέρνησης, δεν έχει υπάρξει μία ώρα χαλάρωσης από τις εξωτερικές πιέσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ρήξης και την απειλή της εξόδου από το ευρώ. Ωστόσο η ρήξη πρέπει να έρθει άμεσα. Στο εσωτερικό. Το είπε πριν από μία εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «συμφωνία με τους δανειστές, ρήξη με τη διαπλοκή». Οι δηλώσεις αυτές ωστόσο δεν αρκούν για να ξεριζώσουν τον καρκίνο.

Ένα πρώτο βήμα έγινε με την εξαγγελία από το Γιάνη Βαρουφάκη για έλεγχο των δανείων των ΜΜΕ, την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, την ανακοίνωση του Νίκου Παππά ότι είναι απαιτητά 40 εκατ. άμεσα για τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων καθώς και την πρόθεση της κυβέρνσης να προκηρύξει διαγωνισμό για την αδειοδότηση των σταθμών. Αυτά δεν μπορεί να μείνουν σε εξαγγελίες. Η επίθεση οφείλει να είναι γενικευμένη, όπως ακριβώς είναι και η λαϊκή στήριξη της παρούσας κυβέρνησης τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Όσο η κυβέρνηση την ώρα που έχει πρωτοφανή λαϊκή αποδοχή αφήνει ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου να κυκλοφορούν ελεύθεροι, να μπανιαρίζονται με ροδοπέταλα και να εκτελούν τα συμβόλαιά τους, ενώ για τον καθέναν από αυτούς υπάρχουν ολόκληρα δωμάτια με δικογραφίες που σκονίζονται επί χρόνια στα εισαγγελικά γραφεία λόγω πολιτικών παρεμβάσεων, παίζει με την επιβίωσή της. Όσο θα συνεχίζεται η ραθυμία για σύγκρουση οι φυλλάδες θα εφευρίσκουν Κατρούγκαλους και Καμμένους για να κάνουν ανταρτοπόλεμο.

Ο πόλεμος φθοράς στην κυβέρνηση θα είναι συντονισμένος με τις ασφυκτικές πιέσεις από το εξωτερικό αλλά και με τους καλοθελητές του εσωτερικού. Η κυβέρνηση σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα καταλήψεων από «αντιεξουσιαστές» που θυμήθηκαν να διαμαρτυρηθούν για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το 1958 η ανάδειξη της ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση σήμανε συναγερμό με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και τη στρατιωτική ηγεσία να αναλαμβάνουν δράση. Έτσι το 1961 στις εκλογές που έμειναν γνωστές ως οι εκλογές της βίας και της νοθείας, θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο Περικλής. Τι περιελάμβανε αυτό; Στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με παραθεσμικούς – παρακρατικούς με στόχο την ποδηγέτηση των βουλευτικών εκλογών του 1961, υπέρ της τότε δεξιάς παράταξης.

Αριστερά της Αριστεράς είναι η Δεξιά. Οι θύλακες των παρακρατικών μηχανισμών των προηγούμενων κυβερνήσεων αναβιώνουν και αλωνίζουν επιχειρώντας να φθείρουν και αυτοί με τη σειρά τους στο μέτρο που τους αναλογεί.

Η κυβέρνηση καθυστερώντας την σύγκρουση φλερτάρει με την ίδια της την επιβίωση, με ορατό το ενδεχόμενο να θέσει εαυτόν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, με τους πρωταγωνιστές να γραφικοποιηθούν, μιλώντας για τα συμφέροντα που δεν τους άφησαν να κυβερνήσουν.

Οφείλει λοιπόν να διδαχθεί από το ιστορικό γενετικό υλικό της Αριστεράς και της ΕΔΑ και να προφυλαχθεί. Ειδάλλως η ίδια καταδικάζει τον εαυτό της να ξαναζήσει την ιστορία ως κακόγουστη φάρσα και να μείνει με αναμνήσεις μία ακόμη χαμένη ευκαιρία.

Πηγή:


* Σενάριο 2:

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό για να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση. Καθώς οι επιλογές στο αντι-μνημονιακό μέτωπο είναι περιορισμένες, ενδεχομένως να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ (εφόσον μπει στη βουλή), το οποίο θα εμφανιστεί με ένα πιο φιλολαϊκό προφίλ, έτοιμο να απομακρυνθεί από την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία για να επιστρέψει στις ιδεολογικές του ρίζες, ή, ακόμα και με το Ποτάμι, το οποίο είναι ένα καθαρό δημιούργημα του μιντιακού κατεστημένου, προκειμένου να αποσπάσει ψήφους από την Αριστερά. Ενδεχομένως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσουν ότι θα έχουν το πάνω χέρι και θα επιβάλουν τις δικές τους αποφάσεις, αλλά είναι βέβαιο ότι τα συστημικά αυτά κόμματα θα χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν την κυβερνητική συμμαχία με σκοπό να προστατεύσουν τα "επιτεύγματα" του Ελληνικού πειράματος, σε πρώτη φάση, στο όνομα, πάντα, των "μεταρρυθμίσεων". Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθούν για να αποσταθεροποιήσουν την κυβερνητική συμμαχία, εφόσον το συστημικό κατεστημένο νιώσει ότι αρχίζει να απειλείται σοβαρά η κυριαρχία του.

Comments

Popular posts from this blog

Hyper-educated poor: one of the last 'achievements' of collapsing capitalism

globinfo freexchange
Truthdig's Robert Scheer spoke with Alissa Quart about the "hyper-educated poor" phenomenon on the context of her new book.
An interesting part of the story is the bizarre psychology of 'self-blaming', identified in most of these highly educated people who are increasingly struggling to find a job proportional to their skills and knowledge.
Quart explains:
You have $1.5 trillion student debt. You have, an income inequality thrumming under all this. Since 1997 the top one percent, its income has grown 20 times faster than the other 90 percent. It’s so high now, and the gap is so great. And you have this whole world of counselors and coaches and certificate programs that, I think of them as like vultures on the carcass of the middle class. Also, when you’re talking about race, the whites’ median wealth is 68 times the median wealth of African Americans.
So, in the middle class, it starts to mirror that too; I talked to an African American woman who …

How normal human behavior became a false mental disorder epidemic

globinfo freexchange
In the early nineties, an epidemic of mental disorder was sweeping America and Britain. It had been uncovered by a new system for identifying disorders. Psychiatry had been attacked for relying on the personal and fallible judgement of psychiatrists.
But instead, a new objective method based on checklists had been invented. These listed only the objective symptoms, and deliberately did not enquire into why the individuals felt an anxiety. In the late 80s, nationwide surveys had revealed an incredible picture: more than 50% of Americans suffered from mental disorders.
But at the very same, the drug companies had announced that they had created a new type of drug, called an SSRI, which they claimed, targeted the circuits inside the brain that were causing these malfunctions. The SSRIs were marketed under names like "Prozac". What they did was alter the amounts of serotonin that flowed across the circuit connections within the brain, and they readjusted the …

Western nations were never set up as democracies - and it's going to get even worse

globinfo freexchange
As Yanis Varoufakis said in this recent interview:
Europe and the United States were never set up as democracies. Read the Federalist Papers. It was all an attempt to make sure that the riffraff do not control governments. We hark back to the Magna Carta. The Magna Carta was not a democratic instrument, it was a charter of barons. It was all about their right to have slaves and not to be taxed by the king.
Aristotle defined, I think, democracy very well even though he was anti-democratic. He said it's a system of governance where the many — and therefore the poor, who are always in the majority — control government.
It is impossible for our sophisticated societies to become sustainable without democracy. Democracy is not a luxury.
If you go to Europe today, what unites them [people] is a sense of hopelessness. A sense that their democracies have been usurped, that their democratic rights mean absolutely nothing, that there is a decision making process, which combi…

WikiLeaks paper reveals US officials intervened to cancel New Zealand's Labour Party fundraising event for Michael Moore's Fahrenheit 9/11

The WIKILEAKS Public Library of US Diplomacy (PlusD)holds the world's largest searchable collection of United States confidential, or formerly confidential, diplomatic communications. As of April 8, 2013 it holds 2 million records comprising approximately 1 billion words. The collection covers US involvements in, and diplomatic or intelligence reporting on, every country on earth. It is the single most significant body of geopolitical material ever published. The PlusD collection, built and curated by WikiLeaks, is updated from a variety of sources, including leaks, documents released under the Freedom of Information Act (FOIA) and documents released by the US State Department systematic declassification review.
globinfo freexchange
A cable from July 30, 2004, reveals that the US officials put high pressure on the then Government of New Zealand to cancel a fundraising event for Michael Moore's documentary Fahrenheit 9/11*, under the umbrella of the Labour Party. Although the ev…

WikiLeaks paper reveals key player in the first Argentinian collapse expressed to US officials his desire to overthrow Kirchner and bring back the IMF

The WIKILEAKS Public Library of US Diplomacy (PlusD)holds the world's largest searchable collection of United States confidential, or formerly confidential, diplomatic communications. As of April 8, 2013 it holds 2 million records comprising approximately 1 billion words. The collection covers US involvements in, and diplomatic or intelligence reporting on, every country on earth. It is the single most significant body of geopolitical material ever published. The PlusD collection, built and curated by WikiLeaks, is updated from a variety of sources, including leaks, documents released under the Freedom of Information Act (FOIA) and documents released by the US State Department systematic declassification review.
globinfo freexchange
A cable from February 2009, reveals that Domingo Cavallo*, a key player in the 2001 Argentinian collapse, was expressing to the US side his desire to see the IMF return to Argentina. He was also expressing his desire to see the Kirchner administration &…

Tulsi Gabbard: the very same terrorists responsible for 9/11 attacks are the US ground force in Syria

globinfo freexchange
Nearly two years ago, Tulsi Gabbard introduced a bill to stop the US from arming terrorists in Syria. Two years later, the US proxies are losing the war, yet the Empire refuses to accept the defeat. Gabbard spoke with Jimmy Dore and gave, one more time, the real picture. Not only the terrorists in Syria are essentially the US ground force, but also, the Saudis are paying vast amounts of money to the US to promote their agenda in the Middle East.
Key points:
Not only are [Saudis] paying for these wars and using our sons and daughters lives to carry out their bidding, but they're also paying a lot of these think tanks in Washington. A ton of money to issue opinions, and ideas, and plans, and proposals that jive with their agenda.
Specifically in Syria, now, since 2011, both overtly and covertly, the United States has been providing arms, intelligence and equipment to fighters who are allied with, fighting alongside, working with Al-Qaeda in this regime change war.
S…

The Podesta emails - top US plutocracy group attempted to approach Hillary Clinton under newly elected chairman Jeff Bezos

WikiLeaks series on deals involving Hillary Clinton campaign Chairman John Podesta. Mr Podesta is a long-term associate of the Clintons and was President Bill Clinton's Chief of Staff from 1998 until 2001. Mr Podesta also owns the Podesta Group with his brother Tony, a major lobbying firm and is the Chair of the Center for American Progress (CAP), a Washington DC-based think tank.
globinfo freexchange
An email by a Business Council* representative to John Podesta was expressing the desire of the group to 'approach' Hillary Clinton.
The email was sent nearly two years before the 2016 presidential election at the time where Jeff Bezos was the newly elected president of the group. Also, according to the email, the group consisted of more than 120 "of the biggest CEO's in the US.", meaning, the elite of the American plutocracy.
According to the email, the group was interested for a speech by Hillary Clinton in their meeting, but also, for some informal contacts of he…

Highly suspicious latest poll shows corporate Democrats will promote Joe Biden against Bernie Sanders

globinfo freexchange
Just when we were writing this story, David Doel of the Rational National already uploaded a relevant video, which shows how obvious are the tricks of the establishment and how fast can be uncovered in our days.

The video is about a recent poll which highlights the Democrats that could beat Trump:

Spot on.
To expand a little further Doel's insightful analysis, we simply compared how the poll was presented by two different types of media. The independent leftist Common Dreams took the results from Politico, presented them under the title By Double-Digit Margin, Poll Shows Sanders Mopping the Floor With Trump in Latest 2020 Matchup, and put the picture of Bernie Sanders at the top.
Politico itself (part of the liberal establishment media), didn't put any winner in the title. However, as you can see, there is a picture of Joe Biden at the top with the phrase "Former Vice President Joe Biden leads President Donald Trump in a hypothetical 2020 match-up, 43 perc…

Alexandria Ocasio-Cortez - neoliberal establishment 0-3 ... so far

globinfo freexchange
More than a month ago, we identified an immediate mobilization of the establishment machine to push progressives into the establishment lines after the 'shocking' victory of Alexandria Ocasio-Cortez.
Under the fierce pressure of the corporate media, Cortez was essentially forced to declare loyalty to Nancy Pelosi. That was a first, significant victory of the establishment against Cortez and the progressive movement.
After that, we saw an unexplained and bizarre contribution of both Bernie Sanders and Ocasio-Cortez to the establishment pro-McCain 'litanies'. In this totally unnecessary self-recruitment for the McCain's legacy whitewash operation, Cortez retreated unconditionally and the establishment marked a second victory against her.
Now, the establishment 'scored' one more time, as Cortez was forced to endorse establishment's agent, Andrew Cuomo.


We mentioned already that corporate media will focus mainly on pushing progressives to b…

Here is why Brexit happened ... and why this is only a start

failed evolution
The European Parliament voted on Wednesday to sanction Hungary for neglecting norms on democracy, civil rights and corruption in a first bid to launch the punitive process of the EU treaty’s Article 7.
Poland said it will oppose any sanctions imposed by the EU on fellow member Hungary, accused of floating EU rules on democracy. “Every country has its sovereign right to make internal reforms it deems appropriate,” Poland’s Foreign Ministry said in a statement late on Wednesday. “Actions aimed against member states serve only deepening divides in the EU, increasing citizens’ current lack of confidence to European institutions.

We are talking about the Union that faithfully followed the US empire in supporting the neo-nazis in Ukraine.
This is the Union that contributed to Gaddafi's ugly ending and the subsequent chaos in Libya.
This is the Union that remains completely silent in front of the Yemen humanitarian disaster, caused by the US-Saudi evil alliance.
This is t…