Skip to main content

Το φάντασμα που στοιχειώνει τον Αλέξη Τσίπρα

Την Κυριακή οι Financial Times αποκάλυψαν πιέσεις στον Τσίπρα να βγει εκτός κυβέρνησης η Αριστερή Πλατφόρμα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου και να συνδράμουν το κυβερνητικό έργο οι Σταύρος Θεοδωράκης και Ευάγγελος Βενιζέλος. Το σενάριο, το οποίο εξύφαιναν ευρωπαϊκά και ελληνικά κέντρα εξουσίας συνεχίζει να στοιχειώνει την κυβέρνηση, δύο μήνες μετά το σχηματισμό της. Η ανεπανάληπτη επιμονή και οι δημόσιες τοποθετήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι «δυσαρεστήθηκαν» από τον παραγκωνισμό του Ποταμιού από την κυβέρνηση έχουν από μόνες τους καταστήσει σαφείς τις μεθοδεύσεις για έναν πισθάγκωνα δεμένο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, που όποτε πάει να εκτραπεί από την πορεία που του έχουν χαράξει θα αντιμετωπίζει το μπαμπούλα Σταύρο Θεοδωράκη που θα απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση.*

του Νίκου Ανδριόπουλου

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες για να φιλοτεχνίσουν εκδοτικά συγκροτήματα τις άριστες σχέσεις Θεοδωράκη – Τσίπρα και να θυμίσουν με πόση προσοχή άκουγε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό του Ποταμιού κατά τη διάρκεια της ενημερωσης για την παράταση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή. Τα ίδια εκδοτικά συγκροτήματα που επί τόσα χρόνια καταπίνουν το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο άλλαξαν τροπάριο και ένεκα των άγιων τούτων ημερών ενδιαφέρονται να προασπίσουν τα εθνικά και πατριωτικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα τόσο στη Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά που ετοιμάζεται να επαναλάβει το ποσοστιαίο θρίαμβο της Πολιτικής Άνοιξης στην πλάτη της Συγγρού, όσο και στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου που το έχει ξεπεράσει κατά πολύ, εμφανίζονται αίφνης ενωτικοί. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι θα έλεγε «ναι» σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μπορεί να μην ρωτήθηκε από κανέναν, αλλά το είπε γιατί εκεί βλέπει την πολιτική του επιβίωση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο που μόνο ο ίδιος μπορεί να αντιληφθεί επίσης τάσσεται υπέρ μίας σωτήριας – για τον ίδιο σίγουρα – κυβέρνησης με την είσοδο και άλλων πολιτικών δυνάμεων. Ο Βενιζέλος βέβαια έχει να ανησυχεί για πιο σοβαρά προβλήματα από τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό του εταίρο, όπως τη φυλακή του 4% και το που θα τον βρει η επόμενη ημέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με λίγα λόγια βρίσκεται την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική επιβίωση της χώρας να απειλείται να να συγκυβερνήσει με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που εξελέγη για να αποσυναρμολογήσει. Είναι δεδομένο ότι σε αυτές τις 71 ημέρες διακυβέρνησης, δεν έχει υπάρξει μία ώρα χαλάρωσης από τις εξωτερικές πιέσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ρήξης και την απειλή της εξόδου από το ευρώ. Ωστόσο η ρήξη πρέπει να έρθει άμεσα. Στο εσωτερικό. Το είπε πριν από μία εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «συμφωνία με τους δανειστές, ρήξη με τη διαπλοκή». Οι δηλώσεις αυτές ωστόσο δεν αρκούν για να ξεριζώσουν τον καρκίνο.

Ένα πρώτο βήμα έγινε με την εξαγγελία από το Γιάνη Βαρουφάκη για έλεγχο των δανείων των ΜΜΕ, την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, την ανακοίνωση του Νίκου Παππά ότι είναι απαιτητά 40 εκατ. άμεσα για τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων καθώς και την πρόθεση της κυβέρνσης να προκηρύξει διαγωνισμό για την αδειοδότηση των σταθμών. Αυτά δεν μπορεί να μείνουν σε εξαγγελίες. Η επίθεση οφείλει να είναι γενικευμένη, όπως ακριβώς είναι και η λαϊκή στήριξη της παρούσας κυβέρνησης τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Όσο η κυβέρνηση την ώρα που έχει πρωτοφανή λαϊκή αποδοχή αφήνει ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου να κυκλοφορούν ελεύθεροι, να μπανιαρίζονται με ροδοπέταλα και να εκτελούν τα συμβόλαιά τους, ενώ για τον καθέναν από αυτούς υπάρχουν ολόκληρα δωμάτια με δικογραφίες που σκονίζονται επί χρόνια στα εισαγγελικά γραφεία λόγω πολιτικών παρεμβάσεων, παίζει με την επιβίωσή της. Όσο θα συνεχίζεται η ραθυμία για σύγκρουση οι φυλλάδες θα εφευρίσκουν Κατρούγκαλους και Καμμένους για να κάνουν ανταρτοπόλεμο.

Ο πόλεμος φθοράς στην κυβέρνηση θα είναι συντονισμένος με τις ασφυκτικές πιέσεις από το εξωτερικό αλλά και με τους καλοθελητές του εσωτερικού. Η κυβέρνηση σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα καταλήψεων από «αντιεξουσιαστές» που θυμήθηκαν να διαμαρτυρηθούν για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το 1958 η ανάδειξη της ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση σήμανε συναγερμό με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και τη στρατιωτική ηγεσία να αναλαμβάνουν δράση. Έτσι το 1961 στις εκλογές που έμειναν γνωστές ως οι εκλογές της βίας και της νοθείας, θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο Περικλής. Τι περιελάμβανε αυτό; Στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με παραθεσμικούς – παρακρατικούς με στόχο την ποδηγέτηση των βουλευτικών εκλογών του 1961, υπέρ της τότε δεξιάς παράταξης.

Αριστερά της Αριστεράς είναι η Δεξιά. Οι θύλακες των παρακρατικών μηχανισμών των προηγούμενων κυβερνήσεων αναβιώνουν και αλωνίζουν επιχειρώντας να φθείρουν και αυτοί με τη σειρά τους στο μέτρο που τους αναλογεί.

Η κυβέρνηση καθυστερώντας την σύγκρουση φλερτάρει με την ίδια της την επιβίωση, με ορατό το ενδεχόμενο να θέσει εαυτόν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, με τους πρωταγωνιστές να γραφικοποιηθούν, μιλώντας για τα συμφέροντα που δεν τους άφησαν να κυβερνήσουν.

Οφείλει λοιπόν να διδαχθεί από το ιστορικό γενετικό υλικό της Αριστεράς και της ΕΔΑ και να προφυλαχθεί. Ειδάλλως η ίδια καταδικάζει τον εαυτό της να ξαναζήσει την ιστορία ως κακόγουστη φάρσα και να μείνει με αναμνήσεις μία ακόμη χαμένη ευκαιρία.

Πηγή:


* Σενάριο 2:

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό για να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση. Καθώς οι επιλογές στο αντι-μνημονιακό μέτωπο είναι περιορισμένες, ενδεχομένως να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ (εφόσον μπει στη βουλή), το οποίο θα εμφανιστεί με ένα πιο φιλολαϊκό προφίλ, έτοιμο να απομακρυνθεί από την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία για να επιστρέψει στις ιδεολογικές του ρίζες, ή, ακόμα και με το Ποτάμι, το οποίο είναι ένα καθαρό δημιούργημα του μιντιακού κατεστημένου, προκειμένου να αποσπάσει ψήφους από την Αριστερά. Ενδεχομένως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσουν ότι θα έχουν το πάνω χέρι και θα επιβάλουν τις δικές τους αποφάσεις, αλλά είναι βέβαιο ότι τα συστημικά αυτά κόμματα θα χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν την κυβερνητική συμμαχία με σκοπό να προστατεύσουν τα "επιτεύγματα" του Ελληνικού πειράματος, σε πρώτη φάση, στο όνομα, πάντα, των "μεταρρυθμίσεων". Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθούν για να αποσταθεροποιήσουν την κυβερνητική συμμαχία, εφόσον το συστημικό κατεστημένο νιώσει ότι αρχίζει να απειλείται σοβαρά η κυριαρχία του.

Comments

Popular posts from this blog

New York Times accidentally destroys the Western propaganda on Venezuela

globinfo freexchange
In another rare 'real journalism' short crisis, the New York Times decided to reveal the truth about the trucks with 'humanitarian aid' on the Colombia-Venezuela border, that were set on fire.
As The Interceptreported:
On February 24, CNN told the world what we all now know is an absolute lie: that “a CNN team saw incendiary devices from police on the Venezuelan side of the border ignite the trucks,” though it generously added that “the network’s journalists are unsure if the trucks were burned on purpose.
Other media outlets endorsed the lie while at least avoiding what CNN did by personally vouching for it. “Humanitarian aid destined for Venezuela was set on fire, seemingly by troops loyal to Mr Maduro,The Telegraph claimed. The BBC uncritically printed: “There have also been reports of several aid trucks being burned – something Mr Guaidó said was a violation of the Geneva Convention.
That lie – supported by…

The underground war between Venezuela and the US big oil cartel confirmed through WikiLeaks

The WIKILEAKS Public Library of US Diplomacy (PlusD) holds the world's largest searchable collection of United States confidential, or formerly confidential, diplomatic communications. As of April 8, 2013 it holds 2 million records comprising approximately 1 billion words. The collection covers US involvements in, and diplomatic or intelligence reporting on, every country on earth. It is the single most significant body of geopolitical material ever published. The PlusD collection, built and curated by WikiLeaks, is updated from a variety of sources, including leaks, documents released under the Freedom of Information Act (FOIA) and documents released by the US State Department systematic declassification review.
globinfo freexchange
A document under the title VENEZUELA: AMERICAN OIL AND SERVICE COMPANIES ENGAGE AMBASSADOR, from July, 2009, depicts the agony of the US oil corporations to stay in Venezuela, as they had already lost control over country's rich reserves.
The summary…

Neoliberal fascists attempt to regain control over the European continent to prevent a Leftist revival

While the neoliberal regime is pushing Jeremy Corbyn for a second Brexit referendum, Brussels bureaufascists visit Greece to make sure that the country will remain on the path of neoliberal destruction.
globinfo freexchange
UK's neoliberal regime is now pushing Jeremy Corbyn to promise a second Brexit referendum, hoping to reverse current Brexit vote. As the Independentreported:
Jeremy Corbyn is under new pressure to fully back giving the public a Final Say on Brexit after his own version of EU withdrawal was emphatically rejected in the Commons. His vision of the UK leaving Europe was defeated by a margin of 240 votes to 323, meaning the leader will now be expected to fulfil a promise to bring forward or support a vote to approve a new referendum. The 83-vote defeat comes after Mr Corbyn told Labour MPs on Monday that he was ready to support moves to demand a public vote, having lost a string of MPs who resigned in part over his Brexit strategy.
It appears that the blackmail worked …

Fraudulent neoliberalism was born when it was assumed that the banking parasites produce real value

Democracy At Work
Adam Smith looked on bankers as if they were unproductive. Essentially said they're parasites who kind of live off the value created by others. Bankers - if you have a labor theory of value - it's hard to see how bankers can be producing value.
Before the 1970s, financial services were not included in the calculation of gross domestic product (GDP). In other words, they were considered as adding nothing to the total value of gross domestic product. Only after 1970 did they get included, and now, of course, they're considered to be great value producers. So, do financiers produce value? This starts to become a very important kind of question.

UK's panicked neoliberal regime desperate to build a third loyal party to halt Corbyn's progressive counterattack

globinfo freexchange
Right after the seven neoliberal Blairites left the Labour party towards the formation of a new "independent" party, three Tories decided to join them.
As the Guardianreported: “Three Conservatives have quit their party to join the new Independent Group of MPs, declaring that hard Brexiters have taken over and that the modernising wing of the party has been 'destroyed'. Anna Soubry, Sarah Wollaston and Heidi Allen explained their decision to join the new group, founded this week by seven Labour MPs, who also left their party.
It all happened too fast and someone would be rather naive to believe that these moves were not pre-agreed and fully coordinated.
All the picks appear to be carefully selected. The establishment takes back those who has raised carefully with the 'principles' of the neoliberal ideology in order to save them from the collapsing conservative party and the Corbynism-'contaminated' Labour. Next step, a third 'ind…

To save Labour from the wreckers, Corbyn needs big balls (and a willie)

In 2015, anti-war socialist Jeremy Corbyn caused a stunning shock when, as a 500-1 shot, he became elected as Labour Party leader. Corbyn’s campaign engendered great enthusiasm among those desperate for Labour to make a clean break with elite-friendly pro-war neoliberal Blairism.
by Neil Clark
In the 2017 general election Corbyn defied the odds, and the smug inside the tent pundits again, with Labour achieving its biggest increase in its share of the vote since 1945.
Corbyn seemed to be on an unstoppable path to Number 10. But since then momentum has been lost. Literally.
Let’s call out the elephant in the room. The pro-Israel lobby in Labour and outside of it has never been reconciled to having a pro-Palestinian peace activist as party leader and potential Prime Minister.
They have done everything possible to destroy Corbyn personally and professionally, with charges of ’anti-Semitism’ the weapon of choice. But Corbyn hasn’t done himself any favours by failing to fight back forcefully ag…

As mainstream journalists acknowledge Douma attacks were “staged,” the “humanitarian” Syria regime-change network tries to save a sinking ship

There is increasing desperation on the part of the “humanitarian” regime-change network to protect its influence and the power of its narratives, not just in Syria but in future conflicts.
by Whitney Webb and Vanessa Beeley
Part 3 - Global Public Policy Institute’s place in regime-change network
Beyond Schneider’s conflicts of interests by virtue of his work history and current associations, the organization that employs him — the Global Public Policy Institute — is directly connected to an oligarch-directed and oligarch-funded regime-change network that specializes in manufacturing “humanitarian” justifications for Western military adventurism abroad. The main oligarchs who drive this network, as detailed in a recent articles series at MintPress, include Jeffrey Skoll, George Soros, Pierre Omidyar, and Ted Turner — philanthrocapitalists aligned with the neoliberal, globalist agendas of the U.S/U.K alliance.
In addition to its stated mission of “improving global governance,” in line with…

Βενεζουέλα: Διαβολική επανάληψη της ιστορίας 120 χρόνια μετά

Ως «αδιόρθωτο» και «απαίσιο» περιγράφουν οι New York Times, η New York Herald και το Associated Press τον ηγέτη της Βενεζουέλας. Ο τελευταίος «απεχθάνεται τις πιο ιερές αξίες των πολιτισμένων εθνών», γράφουν τα δυτικά ΜΜΕ που υποστηρίζουν τον φιλελεύθερο «επαναστάτη», ο οποίος προσπαθεί να εξουδετερώσει τον «τύραννο». Ο τελευταίος είναι ο πλέον μισητός στον δυτικό κόσμο, το κράτος του, αν και πλούσιο σε πόρους, είναι υπερχρεωμένο, η διακυβέρνηση της χώρας διεκδικείται από έναν επαναστάτη που έχει συγκεντρώσει έναν στρατό και βαδίζει προς το Καράκας.
Βαγγέλης Γεωργίου
Μέρος 3ο - Η «κατασκευή» υποχρεώσεων
Οπωσδήποτε η Βενεζουέλα είχε νομικές και οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι σε ξένα κράτη. Ωστόσο, αυτές δημιουργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο από τις Μεγάλες Δυνάμεις που οδηγούσαν ουσιαστικά στην πλήρη υποταγή του αδύναμου λατινοαμερικανικού κράτους.
Ο ίδιος ο Βρετανός επιτετραμμένος στο Καράκας Richard Edwardes είχε ανακαλύψει από τη δεκαετία του 1860 τον μηχανισμό απάτης πο…

The war criminal Elliott Abrams and the liberals who love him

Elliott Abrams, who is steering Trump’s Venezuela policy, has a long track record of war crimes. Yet a number of liberal commentators are rushing to his defense.
by Paul Heideman
Part 1
Practically the entire American political establishment and corporate press are repeating the Trump administration’s claims to have humanitarian motives in Venezuela. As that administration inches closer to full-blown military invasion, whether direct or by proxy, it behooves us to look into the track record of the officials steering this so-called “humanitarian policy.” None other are more deserving of scrutiny than Elliott Abrams, whose crimes have spanned the globe, from El Salvador to Nicaragua to Iraq.
Before this month, Elliott Abrams was likely glad to have been largely forgotten by the U.S. public. When the Trump administration announced Abrams’ appointment as U.S. Special Representative in Venezuela in late January, the news caused some ripples on the Left, but across mainstream media outlets, the…

Βενεζουέλα: Διαβολική επανάληψη της ιστορίας 120 χρόνια μετά

Ως «αδιόρθωτο» και «απαίσιο» περιγράφουν οι New York Times, η New York Herald και το Associated Press τον ηγέτη της Βενεζουέλας. Ο τελευταίος «απεχθάνεται τις πιο ιερές αξίες των πολιτισμένων εθνών», γράφουν τα δυτικά ΜΜΕ που υποστηρίζουν τον φιλελεύθερο «επαναστάτη», ο οποίος προσπαθεί να εξουδετερώσει τον «τύραννο». Ο τελευταίος είναι ο πλέον μισητός στον δυτικό κόσμο, το κράτος του, αν και πλούσιο σε πόρους, είναι υπερχρεωμένο, η διακυβέρνηση της χώρας διεκδικείται από έναν επαναστάτη που έχει συγκεντρώσει έναν στρατό και βαδίζει προς το Καράκας.
Βαγγέλης Γεωργίου
Μέρος 1ο
Θα μπορούσαν όλα αυτά να συμβαίνουν το 2019, αλλά συνέβαιναν στη Βενεζουέλα του 1899, όταν η Δύση έπρεπε να τακτοποιήσει πάλι έναν μισητό δικτάτορα κάπου στην Καραϊβική.
Οι ομοιότητες διαβολικές. Η κατάληξη ίδια;
Πράγματι, η Βενεζουέλα την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα είχε βυθιστεί σε εμφυλίους οι οποίοι ακύρωναν τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει από τις κυβερνήσεις των φιλελεύθερων των προηγούμενων δεκαετιών.