Skip to main content

Επίσημο: Ο Τσίπρας αποκαλύπτει την Ευρω-τραπεζική μαφία και τις μαριονέτες της

globinfo freexchange

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε ορισμένες σημαντικές αποκαλύψεις στην σημερινή συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου. Αποκαλύψεις που δεν θα περιμέναμε από άλλον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η πρώτη αποκάλυψη επιβεβαιώνει τον βρόμικο ρόλο της ΕΚΤ ως εργαλείο ασφυκτικής πίεσης προς τα μέλη της ευρωζώνης, προκειμένου να αναγκάζονται να εφαρμόζουν την νεοφιλελεύθερη ατζέντα και να παίρνουν όλο και πιο σκληρά μέτρα λιτότητας.

Συγκριμένα, όπως είπε ο πρωθυπουργός: “... στις 18 Φλεβάρη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε μια απόφαση πολιτικά και ηθικά ανορθόδοξη. [...] Μια απόφαση να μειώσει το όριο της δυνατότητας των συστημικών ελληνικών τραπεζών, να αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, να εκδίδουν τα λεγόμενα έντοκα γραμμάτια. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μια απόφαση που έβαλε ως πλαφόν το όριο της κατοχής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες που είχαν εκείνη τη στιγμή που ήταν στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ το κανονικό είναι στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτό τον τρόπο απέκλεισαν, απέρριψαν, απέτρεψαν τη δυνατότητα των τραπεζών να μπορούν να αναχρηματοδοτούν τη γενική κυβέρνηση, να αναχρηματοδοτούν το χρέος μας κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ.” (http://goo.gl/6krEkR)

Έτσι, επιβεβαιώνεται και επισήμως ο ρόλος που θα έπαιζε η ΕΚΤ, τον οποίο το blog αποκάλυψε ήδη από το 2012, όταν αποφασίστηκε η απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων: “... η ΕΚΤ μετατρέπεται σε μια ανάλογη Fed επί Ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς, θα 'εξυπηρετεί' τις προβληματικές οικονομίες που είναι αποκλεισμένες από τις αγορές ομολόγων, με το τύπωμα νέου χρήματος. Έτσι οι προβληματικές οικονομίες θα φορτώνονται με όλο και μεγαλύτερο χρέος το οποίο θα περνάει στα χέρια της ΕΚΤ, δηλαδή των μεγαλύτερων ιδιωτικών Ευρωπαϊκών τραπεζών που την ελέγχουν. [...] Τα κράτη που είναι αποκλεισμένα από τις αγορές, εγκλωβίζονται τώρα μέσα στην νεοφιλελεύθερη οικονομική αυτοκρατορία της ευρωζώνης και θα αναγκάζονται κάθε φορά να ακολουθούν νέα σκληρά μέτρα λιτότητας προκειμένου η ΕΚΤ να αγοράζει τα ομόλογά τους.” (http://bit.ly/1DE3smp)

Είναι φανερό ότι ο Ντράγκι έριξε τις πρώτες προειδοποιητικές βολές ελαττώνοντας την ροή της ρευστότητας προκειμένου να αναγκάσει την νέα Ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στις επιταγές της τρόικας των δανειστών.

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται πλήρως και η δομή του μηχανισμού με τον οποίο η Ευρωπαϊκή οικονομική ολιγαρχία επιχειρεί να επιταχύνει την ομοσπονδιοποίηση με όρους που οδηγούν ουσιαστικά στην νέα Φεουδαρχία. Στην κορυφή αυτού του μηχανισμού, το ισχυρό τραπεζικό λόμπι χρησιμοποιεί την δύναμη του χρήματος το οποίο πλέον ελέγχει πλήρως μέσα στην ευρωζώνη, μέσω ΕΚΤ.

Το πείραμα στην Ελλάδα πήγαινε βάσει σχεδίου και διακόπηκε με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όσο υπήρχαν μαριονέτες στην Ελλάδα που ακολουθούσαν πιστά τις εντολές της τρόικα, δεν υπήρχε πρόβλημα διακοπής ρευστότητας. Βάσει χρονοδιαγράμματος, ο Σαμαράς θα τελείωνε κανονικά τη θητεία του το 2016, οπότε θα εφαρμόζονταν και το τελευταίο στάδιο του πειράματος: ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, πλήρης διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων, κατώτατος μισθός στα 300 ευρώ, νέα μείωση μισθών-συντάξεων. Όλα αυτά για χάρη των μεγάλων εταιριών που ακολουθούν τις τράπεζες στην ιεραρχία αυτού του μηχανισμού.

Στη συνέχεια, το πείραμα θα μεταφέρονταν σε Ιταλία-Ισπανία, με εκτόξευση των spreads και αποκλεισμό από τις αγορές, ώστε να πέσουν στην παγίδα της ΕΚΤ και να ακολουθήσουν τα μέτρα της Ελλάδας. Όμως, η διακοπή του πειράματος στην Ελλάδα, ανάγκασε τους τραπεζίτες να χαλαρώσουν τον κλοιό γύρω από τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας έτσι ώστε να παρουσιάσουν ένα ψεύτικο success story (όπως του Σαμαρά όταν δήθεν βγήκε στις αγορές) και να σφίξουν περισσότερο τη θηλιά γύρω από την νέα Ελληνική κυβέρνηση, παρουσιάζοντάς την ως το μαύρο πρόβατο που δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει. Όλα αυτά βέβαια, πάντα με την βοήθεια του πολέμου προπαγάνδας από το εγχώριο και διεθνές μιντιακό κατεστημένο, που ελέγχεται πλήρως από τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρίες.

Στόχος, η πλήρης απομόνωση της Ελλάδας μέχρι να πέσει η κυβέρνηση και να έρθουν άλλες μαριονέτες για να ολοκληρωθεί το πείραμα, ή, να φτιαχτεί ένα σχήμα φιλικότερο προς τους δανειστές (http://bit.ly/1zl3P2f), το οποίο θα υποταχθεί τελικά στις απαιτήσεις τους.

Στο σημείο αυτό, η απάντηση Τσίπρα σε ανάλογη ερώτηση από τον Χατζηνικολάου ήταν ξεκάθαρη και δείχνει ότι ο Τσίπρας έχει πλήρη επίγνωση του παιχνιδιού που παίζεται. Απέκλεισε τις εκλογές προκειμένου να σχηματίσει μια πιο "συμπαγή" κοινοβουλευτική ομάδα, όπως είπε ο Χατζηνικολάου. Είπε ότι η πολυσυλλεκτικότητα είναι πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι η Αριστερή πλατφόρμα είναι αυτή που φέρνει αυξημένη πίεση στους δανειστές και διατηρεί σταθερές τις κόκκινες γραμμές που όρισε ο ίδιος ο λαός με την ψήφο του.

Η άλλη σημαντική αποκάλυψη του Τσίπρα ήταν η προφορική δέσμευση που πήρε και δεν τηρήθηκε από τους "εταίρους" για άρση της απόφασης της 18ης Φεβρουαρίου από την ΕΚΤ: “Στις 20 του μηνός όταν καταλήγαμε και βλέπαμε ότι πάμε σε μια συμφωνία, έθεσα και εγώ και ο κ. Βαρουφάκης το ζήτημα αυτό. Εγώ σε μια επικοινωνία που είχα με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Βαρουφάκης δια ζώσης στο Eurogroup και πήρα τη δέσμευση ότι με το που θα υπάρξει αυτή η συμφωνία, θα αποκατασταθούν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το λάθος μας ήταν ότι πειστήκαμε σε μια προφορική δέσμευση και δεν απαιτήσαμε να υπάρχει γραπτή δέσμευση, όπως είχαμε καταγράψει, θέλω να θυμίσω, στην επιστολή που είχαμε αποστείλει λίγες μέρες νωρίτερα, δυο – τρεις μέρες νωρίτερα με την οποία ζητούσαμε την παράταση, την επέκταση της δανειακής σύμβασης και όχι του μνημονίου, όπως κάποιοι μας είπαν. Κάναμε αίτηση επέκτασης της δανειακής σύμβασης και εξηγούσαμε τους λόγους για τους οποίους κάνουμε την αίτηση επέκτασης. Και μέσα στους λόγους υπήρχε ρητός και κατηγορηματικός η πρόταση ότι το θέλουμε για να αποκατασταθεί τόσο η άρση των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο όμως και το όριο της έκδοσης εντόκων γραμματίων, που είναι κατώτερο κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ του κανονικού ορίου. Εκεί πράγματι θεωρήσαμε καλόπιστη αυτή την προφορική επισήμανση, όπως θεωρήσαμε καλή τη πίστη ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η απόφαση της 20ης Φλεβάρη. Μια απόφαση την οποία εμείς ακόμη και τώρα υποστηρίζουμε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι οι ευρω - μαριονέτες παίζουν βρόμικα παιχνίδια και δυναμιτίζουν την όποια απόπειρα συμφωνίας (http://bit.ly/1CEQftJ). Είναι σίγουρα και αυτός ένας λόγος που δεν θέλουν έναν καθαρό και έντιμο διαπραγματευτή, όπως ο Βαρουφάκης, αφού ξέρουν ότι δεν θα διστάσει να τις εκθέσει.

Όσο οι πλουτοκράτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση έχει τη σταθερή στήριξη του λαού, τόσο θα κλιμακώνουν τις επιθέσεις επιχειρώντας να απομονώσουν και να τιμωρήσουν την Ελλάδα για παραδειγματισμό. Αλλά και η δική τους θέση είναι δύσκολη. Έβαλαν σε κίνδυνο τη συνοχή της οικονομικής τους αυτοκρατορίας. Ήδη στην Αυστρία συζητείται πιθανό δημοψήφισμα για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (http://goo.gl/xR22c4), ενώ η Τσεχία φαίνεται ότι ανέβαλε την ένταξή της στην ευρωζώνη (http://goo.gl/4jEnJ5).

Διαβάστε επίσης:


Comments

Popular posts from this blog

How a group of economists undermined public institutions, paving the way to neoliberalism

An assumption had become a truth. The self-interested model of human behaviour, that had been developed in the Cold War to make the mathematical equations work, had now been adopted by these economists as a fundamental truth about the reality of all human social interaction.
globinfo freexchange
A group of economists in the early 70s arbitrarily adopted the self-interested model of human behaviour that had been developed in the Cold War, to explain the dysfunctionality of public institutions. This perception would become a powerful tool in the hands of the neoliberal ideology, carried by big banks and corporations, to demonize the state and dismantle any state control upon them at the expense of the societies.
In his documentary The Trap, Adam Curtis explains:
In the early 70s, the government bureaucracies in Britain began to collapse. Those around them blamed a growing economic crisis, but it was clear that something much more fundamental had gone wrong. What were supposed to be institut…

Italy, Greece, Deutsche Bank: heavy clouds of non-linear collapse gather again above Europe

globinfo freexchange
For nearly ten years now, the key decision centers inside eurozone are trying to hide the huge problems, pretending that the crisis is behind, in order to maintain a completely failed economic model, which also reveals, day by day, its authoritarian nature and despise against real Democracy. The totally problematic structure of eurozone makes things even worse.
In Italy, we had another political crisis and a constitutional coup because the new majority and potential coalition government is not likeable to the Brussels/Berlin axis.
In Greece, things are not looking better. The country is about to exit the IMF-type neoliberal program imposed by the Troika (ECB, European Commission, IMF), in August. Yet, the economy is still in very bad shape, drowning in stagnation, with unprecedented unemployment, nearly zero growth and a national debt at 180% of GDP, which is actually much higher than Greece's debt in 2010 (120% of GDP) when crisis hit the country!
In fact, the eu…

More evidence that the 2011 riots in Syria were sparked by a false flag operation

globinfo freexchangeIndependent journalist Eva Bartlett spoke with Lee Camp about her recent trip in Syria. Bartlett visited the hospital in Douma where many victims of the latest alleged chemical attack went to receive medical care. Bartlett spoke with a medical student who was working the day of the alleged attack, and actually confirmed the reporting by the veteran journalist Robert Fisk, according to which there was no evidence of a chemical attack.
Bartlett also went to Daraa, where the first protests took place in 2011, and spoke to people there. They confirmed what many other investigative journalists support. 

This is strong evidence that it was a false flag operation that actually sparked the subsequent riots:
In the initial protest, Daraa was named as the birthplace of the so-called revolution. And Daraa is a city in the very south of Syria, not a very large city, and a rather unlikely city for a so-called revolution to have started. But prior going to Daraa, I interviewed a do…

WikiLeaks reveals Italian officials had serious concerns about Italy's ability to participate in the monetary union already since the late 70s

The WIKILEAKS Public Library of US Diplomacy (PlusD)holds the world's largest searchable collection of United States confidential, or formerly confidential, diplomatic communications. As of April 8, 2013 it holds 2 million records comprising approximately 1 billion words. The collection covers US involvements in, and diplomatic or intelligence reporting on, every country on earth. It is the single most significant body of geopolitical material ever published. The PlusD collection, built and curated by WikiLeaks, is updated from a variety of sources, including leaks, documents released under the Freedom of Information Act (FOIA) and documents released by the US State Department systematic declassification review.
globinfo freexchange
A 1978 cable from the US Bureau of Economic and Business Affairs to the Secretary of State, was monitoring in detail the Italian serious concerns on the perspective of Italy joining the European monetary union. It describes an atmosphere of anxiety insi…

How eurozone became a financial dictatorship

It all started with the silent coup against Ireland
globinfo freexchange
In 2010, Ireland experienced Frankfurt's political blackmail. On the 18th of November, where there was a governing council of the ECB in Frankfurt. The governor of the Irish central bank who sat on the governing council, called "Morning Ireland" which is the most important radio program in Ireland, to say that Ireland will need what he called a loan. He didn't warn the government about it and this created a massive panic.
Then, the next day, there was a letter written from the then president of ECB, Jean-Claude Trichet, to Brian Lenihan, the minister of finance at the time, saying that 'if you don't apply the so-called bailout program, by this opening of the markets the following Monday, we're going to cut off access to Emergency Liquidity Assistance (ELA)', which obviously would have collapsed the Irish banking system.
The ECB used the liquidity weapon in order to impose its terms o…

David Harvey: unless there is some real new thinking, another crisis is inevitable

globinfo freexchange
Chris Hedges spoke with David Harvey about the repeated crises of the capitalist system, which generate further instability, especially since the early 70s where we have the rise of financial capitalism and neoliberal ideology.
As Harvey points out:
Interestingly, in almost every crisis there has been a good deal of re-evaluation of exactly how to think about the economy, how to think about the relationship between state power and politics and all this kind of stuff.
Since 2007-08, is hardly any new thinking at all. And actually, we're trying to hang on. And we are trying to hang on because the oligarchy - which has all of the money, all of the power - is actually in a situation where it does not want any change. And until we confront the oligarchy, we're not going to find a way of exiting from this, apart from repeating what happened in 2007-08.
And the interesting thing when you look back, before 2007-08, and you see big financial crises in Argentina, in Braz…

The facts about Venezuela’s May 20th Presidential Election

Despite a high level of election transparency, one that Jimmy Carter called “the best in the world”, the US and its allies have accused Venezuela of election fraud. Caleb Maupin breaks down how Venezuela’s electoral system really works.
by Caleb T. Maupin
Part 3 - Accusations of Fraud
Despite the stringent safeguards in place to protect Venezuela’s election integrity, international media based in Western countries have widely claimed the election was fraudulent. Those claiming that the results are illegitimate have cited prior statements from SmartMatic, a corporation based in London that manufactured Venezuela’s voting machines. An official statement from SmartMatic claimed the 2017 Constitutional Referendum vote showed “tamper evident.” Statements from SmartMatic have been vague about how exactly the results were illegitimate or what malpractice took place.
Tibisay Lucena, president of the National Elections Center (CNE), says the claims from SmartMatic and its Chief Executive Antonio …

Will the Swiss citizens beat the banksters today?

About 5.3 million Swiss citizens, including registered members of the Swiss Abroad community, are eligible to take part in the June 10, 2018 ballot. Votes on a broad range of issues, as well as elections, also take place in many cantons and municipalities across the country.
globinfo freexchange
The Swiss sovereign-money referendum of June 2018, also known as the Sovereign-Money Initiative, aims to give the central bank of Switzerland the sole authority of "creating money."
This is actually what the proponents of the Swiss "Vollgeld Initiative" want. They say only the government, through the publicly-owned Swiss central bank (SNB), should be able to create money and put it into circulation.
The Sovereign Money Initiative aims to give the Swiss Confederation a monopoly on money creation, including demand deposit (full-reserve banking, by including the creation of scriptural money in the legal mandate of the Swiss National Bank. The name of the initiative was inspired by…

Stock market: one of the biggest frauds in the age of financial capitalism

globinfo freexchange
Lee Camp speaks with Tan Liu about his revealing book The Ponzi Factor, where Liu exposes all the big fraud of the stock market. Liu explains why the stock market, especially today, in the era of financial capitalism, is the purest definition of a Ponzi scheme:
The issue, of course, is profits from stocks and what makes a stock price move, is not the earnings and growth. It is actually money from another investor. Now, is there a connection at all with respect to earnings and growth and this price movement? Yes, it's called a speculative connection. It is not a legal one. It is not a logical one. It is not a definitive, or, a mathematical one.
The SEC defines three basic features of a Ponzi scheme:
One, it is an investment scenario. Two, the investment profits come from other investors. Three, the investors think the profits come from somewhere else.
What we can clearly observe every single day, every single moment the stocks are trading, is an event where the stoc…

Marx predicted our present crisis – and points the way out

The Communist Manifesto foresaw the predatory and polarised global capitalism of the 21st century. But Marx and Engels also showed us that we have the power to create a better world.
by Yanis Varoufakis
Part 1 - The spirit of communism driving the manifesto is proving hard to silence
For a manifesto to succeed, it must speak to our hearts like a poem while infecting the mind with images and ideas that are dazzlingly new. It needs to open our eyes to the true causes of the bewildering, disturbing, exciting changes occurring around us, exposing the possibilities with which our current reality is pregnant. It should make us feel hopelessly inadequate for not having recognised these truths ourselves, and it must lift the curtain on the unsettling realisation that we have been acting as petty accomplices, reproducing a dead-end past. Lastly, it needs to have the power of a Beethoven symphony, urging us to become agents of a future that ends unnecessary mass suffering and to inspire humanity …