Skip to main content

Τρεις κινήσεις-κλειδιά που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει η νέα Ελληνική κυβέρνηση

Μήνυμα προς τον Γιάννη Βαρουφάκη

του system failure

Παρά τις θετικές ανακοινώσεις προς τη σωστή κατεύθυνση από τη νέα Ελληνική κυβέρνηση, που θα πρέπει να τις δούμε και στην πράξη, υπάρχουν μερικές κομβικές κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της οικονομίας και ελάφρυνσης του χρέους.

1ον: Κρατικοποίηση της κεντρικής τράπεζας

Το πρώτο σημαντικό που πρέπει να γίνει, είναι η κρατικοποίηση της κεντρικής τράπεζας. Η τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια και καθορίζει την οικονομική πολιτική της χώρας. Η ΤτΕ "δεν είναι κρατική, αλλά μια Ανώνυμη Εταιρεία. Έχει ειδικά προνόμια, ειδικές αρμοδιότητες αλλά και περιορισμούς, όπως ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως εμπορική τράπεζα και το ποσοστό του ελληνικού κράτους στη μετοχική της σύνθεση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% όπως ορίζεται στο καταστατικό της." (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82) Σύμφωνα με το koutipandoras.gr, το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού δημοσίου στη μετοχική σύνθεση είναι μόλις 6% και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι μέτοχοί της, ενώ είναι εισηγμένη και στο χρηματιστήριο Αθηνών. (http://www.koutipandoras.gr/article/9242/i-idiotiki-trapeza-tis-elladas-kai-ta-paradoxa-tis)

Πώς είναι δυνατόν η κεντρική τράπεζα να υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας όταν ανήκει σε ιδιώτες τραπεζίτες; Πολύ απλά: δεν είναι. Υπάρχει επί του παρόντος κάποια δυσκολία να κρατικοποιηθεί η κεντρική τράπεζα λόγω του πολύπλοκου στάτους του καθεστώτος ιδιοκτησίας, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες συγκυρίες που θα μπορούσε η Ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί, κάνοντας γρήγορες και στοχευμένες κινήσεις.

2ον: Λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους

Η διαγραφή χρέους δεν είναι δυνατή χωρίς τον λογιστικό έλεγχο που πρέπει να γίνει από διεθνή επιτροπή. Σε περίπτωση που δεν έχει ήδη ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία στο παρασκήνιο από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Αυτό είναι απαραίτητο για να διαλευκανθεί η υπόθεση του Ελληνικού δημόσιου χρέους. Δηλαδή να γίνει γνωστό ποιοι κερδοσκόπησαν εντός και εκτός Ελλάδας και φόρτωσαν αυτό το τεράστιο χρέος στους Έλληνες πολίτες, καθώς και άλλα ζητήματα. Τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες. Το κομμάτι του χρέους που θα αποδειχθεί απεχθές θα πρέπει να διαγραφεί άμεσα.

Φυσικά, η παρούσα Γερμανική και Ευρωπαϊκή ηγεσία και οι ευρωκράτες, καθώς και η εγχώρια ολιγαρχία, θα πολεμήσουν λυσσαλέα μια τέτοια προοπτική, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι από αυτούς είτε έχουν υπηρετήσει, είτε έχουν συμμετάσχει άμεσα στα κερδοσκοπικά συμφέροντα που έδρασαν σε βάρος της χώρας.

3ον: Προετοιμασία για Grexit και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα

Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι και ειδικότερα οι Γερμανοί παραμείνουν αδιάλλακτοι, δηλαδή επιμείνουν σταθερά και αμετάκλητα στην σκληρή γραμμή της καταστροφικής λιτότητας, διότι τελικά, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα μπορεί να σώσει την Ελλάδα από αυτόν τον φαύλο κύκλο του θανάτου.

Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν και τεχνικά ζητήματα, ώστε να υπάρχει μια όσο το δυνατόν ομαλή μετάβαση προς το εθνικό νόμισμα. Είναι πιθανό η κυβέρνηση να έχει ήδη μια τέτοια κρυφή ατζέντα (και αυτό θα ήταν το καλύτερο), ως τελευταία γραμμή άμυνας: “... η ΕΚΤ θα εκβιάζει την νέα κυβέρνηση, απειλώντας ότι δεν θα αγοράζει κρατικά ομόλογα και άρα θα κόψει τη ρευστότητα, σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει ένα διαφορετικό δρόμο, μια αντι-νεοφιλελεύθερη πολιτική, προς την κατεύθυνση δηλαδή της αναδόμησης του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ-κρίσης επίπεδα, κ.λ.π. Το σύστημα, ωστόσο, δείχνει σημάδια πανικού, που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν ακριβώς πως θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφή ατζέντα και πιεστεί από τους δανειστές να καταργήσει κάποιες κόκκινες γραμμές, θα μπορούσε να εθνικοποιήσει την τράπεζα της Ελλάδας και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, βάζοντας δυναμίτη στην ευρωζώνη.” (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/12/blog-post_31.html)

Αξίζει να θυμηθούμε ότι “Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής Guardian με ημερομηνία 26 Σεπ. 2011, κυκλοφορούσαν έντονες φήμες στην Ιρλανδική πρωτεύουσα, ότι η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας είχε προχωρήσει ήδη στη διαδικασία τυπώματος του παλιού νομίσματος, έτσι ώστε να είναι έτοιμη για ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.” (http://failedevolution.blogspot.gr/2015/01/blog-post_80.html)

Αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο για τον άξονα Φρανκφούρτης-Βρυξελλών, καθώς οι τραπεζίτες και οι λομπίστες θα έβλεπαν πιθανόν το όνειρό τους για μια νέα Φεουδαρχία να γκρεμίζεται μια για πάντα. Το πείραμα στην Ελλάδα θα τερματίζονταν οριστικά.

Comments

 1. Τη σήμερον εποχή όλες οι κεντρικές τράπεζες είναι ανεξάρτητες των κυβερνήσεων (των κομμάτων δηλαδή) ώστε να μην μπορούν τα τελευταία, τα κόμματα και ο λαικισμός τους, να καθιστούν την νομισματική πολιτική (εκδοση χρήματος και επιτόκια) υποχείριο δικό τους.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Δεν νομίζω. Και αυτό αποδεικνύεται από τα τεράστια πακέτα δισεκατομμυρίων που έλαβαν οι τράπεζες από τις κυβερνήσεις (ΗΠΑ, Ελλάδα, κ.λ.π.) σε βάρος των φορολογουμένων. Οι κυβερνήσεις είναι γεμάτες από πρώην τραπεζικά στελέχη. Τα λόμπι αλωνίζουν για να αυξάνουν τα μπόνους τους και όχι υπέρ των λαών. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε, είναι ξεκάθαρα. Αυτό που λέτε δηλαδή είναι καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο, δεν υπάρχει στον πραγματικό κόσμο.

   Delete
 2. Anonymous4/2/15 20:22

  ο ...λαικισμος των κομματων σε ενοχλει ,το οτι παρεδωσες την περιουσια σου στα κορακια ?

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Roger Waters: militarism is exacerbating the Climate Crisis

The Real News Network
Pink Floyd co-founder and activist Roger Waters speaks to the Real News at the People's Mobilization Against the U.S. War Machine in New York City.

Gaddafi's plan for a pan-African independent power as the main reason for which the Western neocolonialists finally destroyed Libya

'Hillary Clinton is a war criminal'
globinfo freexchange
Afshin Rattansi of RT's Going Underground, speaks with Muammar Gaddafi's spokesperson during the Libyan Civil War, Moussa Ibrahim, about how Gaddafi's government's predictions came true on terrorism, extremism and tribal conflict plaguing Libya following Gaddafi's downfall.
Ibrahim gives details about Gaddafi's plan to create a fully independent African Union from the Western neocolonial powers. And he implies that this was the main reason for which the Western neocolonialists finally destroyed Libya. He claims that Gaddafi administration was very open to a dialogue with the West, but he had been deliberately ignored. He also characterizes Hillary Clinton as a 'war criminal'.
Some key points:
Gaddafi was laying down real plans and real project for the control of African natural resources through the African Organization for Natural Resources. Unifying African armies into one army called th…

Why NSA whistleblower Edward Snowden risked his life to expose surveillance state

Democracy Now!
Six years ago, Edward Snowden leaked a trove of secret documents about how the United States had built a massive surveillance apparatus to spy on Americans and people across the globe. 
Snowden was then charged in the U.S. for violating the Espionage Act and other laws. As he attempted to flee to Latin America, Snowden became stranded in Russia after the U.S. revoked his passport. He has lived in Moscow ever since. 
Snowden just published his memoir, “Permanent Record,” in which he writes about what led him to risk his life to expose the U.S. government’s system of mass surveillance. 

Greta Thunberg: “We are striking to disrupt the system”

Democracy Now!
Greta Thunberg, is the 16-year-old Swedish climate activist who has inspired millions across the globe. Last year she launched a school strike for the climate, skipping school every Friday to stand in front of the Swedish parliament, demanding action to prevent catastrophic climate change.
Her protest spread, quickly going global. Hundreds of thousands of schoolchildren around the globe have participated in their own local school strikes for the climate.
Since her strike began in 2018, Greta has become a leading figure in the climate justice movement. She has joined protests across Europe. She has addressed world leaders at the U.N. climate talks in Poland and the European Union Parliament. She has even met the pope. 
She is also planning to attend the U.N. climate summit in Santiago, Chile, in December.

Το βαθύτερο νόημα του να κάνεις κολοτούμπες σε σύνοδο του ΟΗΕ

globinfo freexchange
Επικυρώθηκε με κάθε επισημότητα η μεγάλη απάτη του Μητσοτακικού καθεστώτος και του βρόμικου μιντιακού κατεστημένου της ντόπιας ολιγαρχίας, το οποίο έκανε τα πάντα, προκειμένου να κερδίσει τις εθνικές εκλογές η χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης. 
Μετά τις θεαματικές κολοτούμπες Παναγιωτόπουλου-Βαρβιτσιώτη σε συνέδριο του Economist όσον αφορά το Μακεδονικό, ήρθε η σειρά του ίδιου του Μητσοτάκη να τους μιμηθεί, όχι απλά σε κάποιο συνέδριο, αλλά σε σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. 
Η δήλωση Μητσοτάκη δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας:
«Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί… Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια τη…

'How dare you!': Greta Thunberg rages at 'fairytales of eternal economic growth' at UN climate summit

In a speech to the United Nations Climate Action Summit Monday, Swedish youth climate activist Greta Thunberg lit into world leaders for their "empty words" around solving the climate crisis and said decades of inaction have left her generation without a future.

"People are suffering. People are dying. Entire ecosytems are collapsing. We are at the beginning of a mass extinction and all you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth," said Thunberg. "How dare you!
Thunberg delivered her remarks during a panel on the climate crisis after she was asked what she thought of the worldwide climate strike movement that she began, alone, 13 months ago. But the youth activist wasn't interested in rehashing the past or praise from politicians.

"I shouldn't be standing here," said Thunberg. "I should be back in school on the other side of the ocean. Yet you all come to me for hope? How dare you! You have stolen my d…

EVERYONE is on the list: Snowden says no ‘innocents’ in mass surveillance world

Asked if buying his memoir would get one on a spy list, NSA whistleblower Edward Snowden chillingly replied that everyone in the world is on the “list” and there are no innocents in the age of mass surveillance.

Responding to a reader who joked that buying Snowden’s book ‘Permanent Record’ might have put him on a list of people to be spied on, the exiled former intelligence contractor said in all seriousness that everyone is being spied on regardless.

Systems of mass surveillance strive to record all people, in all places, at all times. The question is no longer ‘Am I on the list?’ it is ‘What's my rank on the list?’,” Snowden tweeted on Wednesday.
The former NSA and CIA contractor became a household name in 2013, when he revealed the extent of surveillance by the ‘Five Eyes’ network of US and its allies. He fled to Hong Kong ahead of being charged with espionage and eventually found asylum in Russia.

The US government reacted to the publication of his memoir by filing a civil l…

Chris Hedges: "Democracy has been destroyed by global capitalism"

Democracy Now!
House Democrats have subpoenaed President Trump’s personal lawyer Rudy Giuliani, seeking documents related to his work in Ukraine, after Giuliani admitted on television that he had urged the Ukrainian government to investigate Joe Biden and his son Hunter. This comes as House Democrats continue to build their case for impeaching the president, following a whistleblower complaint focused on a phone call in which Trump asked the Ukranian president to do him a “favor” by digging up dirt on his political rival ahead of the upcoming election. 
Pulitzer Prize-winning journalist and author Chris Hedges says the president's latest behavior merely scratches the surface of the underlying corruption and malaise that plagues the country, and describes global capitalism as an impediment to democracy. Currently, he says, "we have the façade of democracy." The capitalist class has leveraged its influence to draft legislation, invert the constitution and orchestrate the &…

Amazon vs. the Socialists in Seattle

 by Kshama Sawant

Part 2 - A Corporate Tax Haven

As he has himself publicly acknowledged, Bezos largely based his decision to launch Amazon in Seattle on his desire to dodge taxes. Washington State has long been a corporate tax haven, having the most regressive tax system in the entire nation. More than anywhere else in the U.S., the tax burden falls most heavily on working and middle-class people, while big business pays next to nothing. This is no small part of why Seattle has become one of the most deeply unequal cities in the nation.
The region’s corporate elite means to keep it that way. Bezos made national headlines last year when he bullied Seattle to stop the Amazon Tax on the largest 3% of businesses in the city, aided by corporate-bankrolled Mayor Jenny Durkan and the Democratic establishment. Over a modestly-sized tax, Amazon executives acted like mafia dons: threatening to move 7,000 jobs unless the City Council backed down. After the Council passed it unanimously anyway, u…

John Bolton is out, but neocon agenda stays

The Grayzone
Lawrence Wilkerson, who served alongside John Bolton in the Bush administration, discusses the reasons for Bolton’s firing; Bolton's legacy as a war hawk who promoted regime change and undermined global arms control; the anti-interventionist views of a potential successor, Douglas Macgregor; and the lasting influence of neocons inside the national security state.