Skip to main content

Επανάσταση, Εξέλιξη, ή, Επαναστατική Εξέλιξη;

του system failure

Στην Αγγλική γλώσσα, μόνο ένα γράμμα (r) χωρίζει τις λέξεις Επανάσταση (revolution) και Εξέλιξη (evolution), αλλά πόσο κοντινές είναι αυτές οι έννοιες; Η Εξέλιξη συνήθως προσδιορίζει την βιολογική πρόοδο των ειδών (φυσικά αυτός είναι ένας σύντομος και πολύ απλοποιημένος ορισμός), ωστόσο, υποθέτοντας ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο Εξέλιξη στο κοινωνικοπολιτικό πεδίο, οι δύο αυτές έννοιες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιορίσουν τύπους διαδικασιών μέσω των οποίων οι κοινωνίες προχωρούν σε ένα ανώτερο στάδιο κοινωνικοπολιτικής οργάνωσης.

Αν αποδεχθούμε τη χρήση των όρων αυτών για έναν τέτοιο σκοπό, τότε έχουμε δύο έννοιες που οδηγούν θεωρητικά στο ίδιο αποτέλεσμα αλλά από έναν αρκετά διαφορετικό δρόμο. Η Επανάσταση εκφράζει την θέληση της πλειοψηφίας να αλλάξει τα αυταρχικά χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας και να ιδρύσει μια πιο δημοκρατική, δίκαιη, ισορροπημένη και άρα, αυτό που συνήθως λέγεται κοινότυπα, καλύτερη κοινωνία. Είναι συνήθως βίαιη, έχει συγκεκριμένους ηγέτες και κίνητρα, μπορεί να την δει κανείς άμεσα και φέρνει ραγδαίες αλλαγές που διαμορφώνουν μια νέα κοινωνία.

Από την άλλη, η Εξέλιξη είναι μια πραγματικά πολύ αργή διαδικασία και δεν μπορεί κανείς να την δει άμεσα. Δεν υπάρχουν ηγέτες και συγκεκριμένα κίνητρα και οι αλλαγές είναι επίσης πολύ αργές. Ενώ το μεγάλο μειονέκτημα της Εξέλιξης είναι ακριβώς ότι οι αλλαγές έρχονται με πολύ αργό ρυθμό, αυτές είναι μάλλον πιο σταθερές και μόνιμες απ'ότι οι αλλαγές που επιφέρει μια Επανάσταση.

Πηγαίνοντας προς τα πίσω

Δύο από τις πιο σημαντικές επαναστάσεις στην ανθρώπινη ιστορία, η Γαλλική Επανάσταση και η Ρωσική Επανάσταση, έφεραν ιστορικές αλλαγές στο κοινωνικοπολιτικό πεδίο και έθεσαν νέες δυνατότητες για την δημιουργία περισσότερο εξελιγμένων κοινωνιών. Η Γαλλική Επανάσταση έφερε το έθνος-κράτος ως φορέα και εγγυητή των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας, ενώ, η Ρωσική Επανάσταση υπήρξε μια πρώτη προσπάθεια για την δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς ταξική δομή.

Από την πρώτη στιγμή ωστόσο, παρά την επαναστατική ορμή, η ανθρώπινη φύση προφανώς υπερίσχυσε, τραβώντας πίσω τις κοινωνίες προς μια σταδιακή υποβάθμιση.

Παρόλο που η αστική τάξη είχε καθοριστική συνεισφορά στην Γαλλική Επανάσταση, τελικά αντικατέστησε την Μοναρχία και την Φεουδαρχία και έγινε μια ελίτ με βάση την οικονομική ισχύ. Από την άλλη, ο Σοβιετικός Κομμουνισμός δημιούργησε αυταρχικά κράτη βασισμένα σε μια τερατώδη γραφειοκρατία, πολύ μακριά από της θεωρητικές αρχές του Κομμουνισμού.

Παρόλο που υπήρξε πρόοδος όσον αφορά τα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα, σήμερα γινόμαστε μάρτυρες του μετασχηματισμού του Καπιταλισμού σε μια παγκόσμια Φεουδαρχία με τον νεοφιλελευθερισμό ως ενδιάμεσο στάδιο. Μετά την κατάρρευση του Σοβιετικού Κομμουνισμού, οι Δυτικές κοινωνίες ολισθαίνουν προς τα πίσω και οι άνθρωποι χάνουν τα δικαιώματα τους όλο και πιο γρήγορα. Φαίνεται ότι οι Επαναστάσεις απέτυχαν να φέρουν μόνιμες, σταθερές αλλαγές στις κοινωνίες.

Ένα πανίσχυρο σύστημα που καταπνίγει κάθε αντίσταση

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα παγκόσμιο πανίσχυρο σύστημα που είναι ικανό να αφομοιώσει κάθε απόπειρα για επαναστατική αντίσταση. Πολλοί νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης, αλλά φαίνεται ότι το μόνο που έμεινε, είναι οι τηλεοπτικές εικόνες των εξεγέρσεων στις πλατείες και οι διαφημίσεις ανάμεσά τους.

Είναι το ίδιο βάρβαρο σύστημα που γέννησε την τρομοκρατία του ISIS. Αλλά ακόμα και αν είναι αλήθεια αυτό που οι τρομοκράτες θέλουν να δείξουν, ότι ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα αντι-Δυτικό πολιτισμικό μέτωπο βασισμένο στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, εξαρτώνται απόλυτα από καπιταλιστικές διαδικασίες προκειμένου να επιβιώνουν και να είναι επιχειρησιακά ενεργοί. Χρειάζονται χρήματα, αγοράζουν όπλα, κάποιος τους χρηματοδοτεί, πουλάν πετρέλαιο.

Οι άνθρωποι στις χώρες της Δύσης που έχουν υποστεί περικοπές μέσα από αυστηρά μέτρα λιτότητας, διαδηλώνουν στους δρόμους με Καπιταλιστικούς όρους. Οι εξεγέρσεις είναι καταδικασμένες να καταλήξουν ένα τηλεοπτικό σόου με πολλές διαφημίσεις που διακόπτουν τη ροή του. Υπάρχει μεγάλος πληθυσμός στις μέρες μας. Οι μισοί μπορούν να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να κάτσουν στον καναπέ για να παρακολουθήσουν το θέαμα. Τα μεγάλα αφεντικά που ελέγχουν τα μίντια θα βγάλουν περισσότερα λεφτά και αυτό είναι όλο.

Ελίτ με αυταπάτες

Παρά την τεράστια δύναμη αυτού του συστήματος, οτιδήποτε τροφοδοτείται από την αυξανόμενη ανισότητα είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει και το σύστημα αυτό βασίζεται στην αυξανόμενη ανισότητα που φέρνει επικίνδυνη ανισορροπία. Φαίνεται ότι το σύστημα έχει παγιδευτεί σε μια σπειροειδή τροχιά καταστροφής.

Η μεγάλη και επικίνδυνη αυταπάτη των ελίτ είναι ότι θεωρούν τους εαυτούς τους κάτι ξέχωρο από τις μάζες, σαν να μην είναι μέρος της κοινωνίας και άρα μπορούν εύκολα να ξεφύγουν, όπως και στο παρελθόν, σε περίπτωση μιας μαζικής κατάρρευσης. Η συγκεκριμένη αυταπάτη εδράζεται στο γεγονός ότι ο καθένας λειτουργεί με τους ίδιους όρους. Ο καθένας αναζητά περισσότερα χρήματα, είτε για να επιβιώσει, είτε για να ανέβει στην κοινωνική ιεραρχία.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την συνταγή της τέλειας καταστροφής. Όλοι θέλουν το ίδιο πράγμα, κανένας δεν δοκιμάζει μια διαφορετική προσέγγιση, και η αλήθεια είναι ότι ούτε καν μπορεί να φανταστεί μια διαφορετική προσέγγιση, μια διαφορετική κοινωνία βασισμένη σε διαφορετικές αρχές και αξίες. Κανένας δεν φαίνεται να κατανοεί ότι αυτή η ολοκληρωτική, μονοδιάστατη κουλτούρα, οδηγεί σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχουν οραματιστές που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν νέες επαναστάσεις προς μια διαφορετική κατεύθυνση και να “επανεκκινήσουν” το σύστημα.

Ο Δυτικός νεο-ορθολογισμός είναι ίδιος για όλους. Από τις κατώτερες τάξεις έως τις ελίτ, οι άνθρωποι έχουν "εκπαιδευτεί" να πιστεύουν ότι υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη φύση, στον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει μια κοινωνία.

Αν ποτέ υπάρξει επανάσταση στον 21ο αιώνα σύντομα, αυτή θα γίνει από εκείνους που κατέληξαν να είναι στατιστικά νούμερα καταγραφής της φτώχειας, της ανεργίας, της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού από αυτό το ανελέητο σύστημα. Άνθρωποι χωρίς ελπίδες και όνειρα, χωρίς να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς ταξική συνείδηση. Άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Θα είναι άσχημο, χαοτικό, ανεξέλεγκτο, απρόβλεπτο και μάλλον αμφίβολο αν θα μπορούσε να το αποκαλέσει κανείς "επανάσταση".

Είναι δυνατή μια Επαναστατική Εξέλιξη;

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα ελπιδοφόρα σημάδια. Υπάρχει ένας ξεκάθαρος κορεσμός αξιών στις Δυτικές κοινωνίες, ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Οι άνθρωποι δείχνουν κουρασμένοι από την κουλτούρα των οικονομικών δεικτών και του καταναλωτισμού. Όλο και περισσότεροι προσπαθούν να αλλάξουν τις ζωές τους και να θέσουν διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά είναι αρκετά δύσκολο να το πετύχουν, καθώς εξαρτώνται ακόμα σε μεγάλο βαθμό από το παρόν σύστημα.

Υπάρχουν σημάδια μιας νέας εξελικτικής διαδικασίας στις κοινωνίες. Δυστυχώς, πρόκειται για μια πολύ αργή διαδικασία και η καταστροφή είναι πολύ πιο κοντά. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Θα μπορούσαμε, ως κοινωνίες, να επιταχύνουμε τεχνητά αυτή την εξελικτική διαδικασία ώστε να διατηρήσουμε τις ελπίδες μας για επιβίωση; Θα μπορούσαμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αντιστρέψουμε την παρακμιακή μας πορεία και να την μετατρέψουμε σε έναν καινοφανή τύπο Εξέλιξης;

Διαβάστε επίσης:


Comments

Popular posts from this blog

Donald Trump: the last symptom of a system that is about to collapse

globinfo freexchange
In another interesting interview with Chris Hedges, Richard Wolff explains why the Trump presidency is the last resort of a system that is about to collapse:
Finally, if everybody tries to save themselves (protection), we have a historical example: after the Great Depression that happened in Europe. And most people believe that it was a large part of what led to WWII after WWI, rather than a much saner collective effort. But capitalism doesn't go for collective efforts, it tends to destroy itself by its own mechanisms.
There has to be a movement from below. Otherwise, there is no counter force that can take us in another direction.
So, absent that counter force we are going to see this system spinning out of control and destroying itself in the very way its critics have for so long foreseen it well might.
When Trump announced his big tariffs on China, we saw the stock market dropped 700 points in a day. That's a sign of the anxiety, the danger, even in the min…

Austria has just returned to the Middle Ages

The Austrian government confirmed that the far-right is an emergency reserve of neoliberalism
globinfo freexchange
Haven't you yet convinced that the nationalists and the far-right are the most faithful dogs of the big capital? Then, look at what just happened in Austria. In the end, despite the mass protests in Vienna, Austrian employers will be able to introduce 12-hour working day without increasing wages. The relevant law adopted by the Parliament of the country, reports on Friday, July 6.What's the first thing that Emmanuel Macron did after his election in France? He rushed to complete what Francois Hollande - the other puppet of the neoliberal establishment - had started: destroy trade unions, completely deregulate the labor market.
Yet, the media in France were promoting him as a 'progressive' (what a joke) who will stop the far-right threat.
In reality, big capital’s reserve, Marine Le Pen, is waiting in the 'bench', ready to take action any moment, now tha…

The vicious circle of modern slavery

globinfo freexchange
It sounds unbelievable, but in one of supposedly the most advanced European nations, the government plans to allow the working day to be extended to 12 hours!
We are talking about Austria, where tens of thousands of people in Vienna packed the streets on Saturday to voice their opposition to loosening labor laws to allow for a 12-hour workday and subsequent 60-hour workweek. Police in Vienna said some 80,000 people took part, while the trade unions that organized the protest said some 100,000 people attended.
What can someone say about this unimaginably absurd decision?
In an age of all this advanced technology, with AI and hyper-automation, people should work less hours, enjoying all the benefits and extra free time for their families and themselves. Yet, in the homeland of Austrian economics that led us to brutal neoliberalism, it seems that the elites push things to the opposite direction. Why? Is it just because human labor can't compete the machines?
Think ab…

The idiotic circus of terror leads us to the final collapse

There is a familiar checklist for extinction and we are ticking off every item of it. The idiots know only one word: more. They are unencumbered by common sense. They hoard wealth and resources until workers cannot make a living and the infrastructure collapses. They live in privileged compounds where they eat chocolate cake and order missile strikes. They see the state as a projection of their own vanity.

failed evolution
The idiots seen in the decay the chance of personal advancement in profit, takeover in the final days of crumbling civilizations.

Idiot generals wage endless unwinnable wars that bankrupt the nation.
Idiot economists call for reducing taxes for the rich and cutting social service programs for the poor. And project economic growth on the basis of myth.
Idiot industrialists poison the water, the soil and the air. Slash jobs and depress wages.
Idiot bankers gamble on self-created financial bubbles and impose crippling debt peonage on the citizens.
Idiot journalists and …

Bernie's revolution starts to wipe out the establishment with a huge political earthquake!

globinfo freexchange
It happened! A 28-year-old super-progressive beat the personification of the establishment in the Democratic primary! Alexandria Ocasio-Cortez won the Democratic primary in New York's 14th congressional district, defeating the establishment baron, Joe Crowley. This has been described by many, rightfully, as the biggest upset victory in the 2018 midterm election season.
What are the origins of this amazing, unprecedented result in the US political process?
We can find them in the 2016 Democratic primaries. Back then, Bernie Sanders put the foundations of a truly progressive movement that could beat the neoliberal establishment. We wrote then that Bernie speaks straightly about things buried by the establishment, as if they were absent. Wall Street corruption, growing inequality, corporate funding of politicians by lobbies. He says that he will break the big banks. He will provide free health and education for all the American people. Because of Sanders, Hillary w…

Corporate media pundits depict establishment's evident panic in front of Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory

globinfo freexchange
Shortly after recent political earthquake with Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory, the establishment apparatus started to react as expected.
TYT immediately responded by identifying the common narratives used by the corporate media pundits in the following video:

In this video you can track at least two kinds of typical 'arguments' provided by the neoliberal ideological framework. We wrote several times in this blog about such arguments that their carriers present them as being perfectly rational using 'logical leaps', while in reality, they are deeply irrational.
In the first argument, Steve Schmidt labels progressivism as 'dishonest', simply because it fights for free education, free healthcare, etc. The basic 'argument' is the usual: ordinary people can't have such things because of the enormous debt. Of course, the logical leap here is the fact that the neoliberal pundits always avoid to refer to the billions in bailout…

Key parts of the Matrix: the faithful little soldiers of the mainstream media

globinfo freexchange
Ludivine Bénard describes almost perfectly a key part of the Matrix of our times:
Journalistic titles hire journalists whose social background – socially, culturally, educationally and morally – fits perfectly with what the current capitalist order asks for.
People working in media are mostly middle-class types with the same interests, favouring consumerism, hedonism, libertarian individualism and unconditional Europeanism from Brussels. And they're all subject to this form of political illiteracy – they reduce reporting on politics to reporting on political personalities. The journalists and pollsters in the press turn political life into a theatrical stage, where personalities just endlessly talk and debate.
All that talk drowns out any serious criticism of the system.
The French people have been indoctrinated that way for decades – we've had more than 30 years of a certain consensus between the centrist powers of the conservative right of Les Républicains…

The 'anti-establishment' Trump admits he is more elite than the elite!

globinfo freexchange
He said it!
From the first moment in this blog, even before Trump's election, we repeatedly said that Donnie is only a reserve of the establishment.
Finally, he essentially admitted that he is more elite than the elite! Or, more establishment than the establishment if you like. During a campaign rally in Duluth, Minnesota, Trump said "Why are they elite? I have a much better apartment than they do. I'm smarter than they are. I’m richer than they are. I became president and they didn't."
Kyle Kulinski is right. Donald Trump wants to be fully integrated in the Establishment Inc. He wants to be loved by the elites, join them. He sends signals to them, saying 'I did what you want, why don't you play with me?'.
The message to the American citizens is this: do not trust the orange clown. In case that will grab your vote for a second term, he will do whatever the establishment wants, and more. Meaning, more tax-cuts for the rich, more for-pro…

The real E CORPs seek complete control of global food supply

Who controls the food supply controls the people; who controls the energy can control whole continents; who controls money can control the world
globinfo freexchange
In the famous TV series, Mr. Robot, E Corp (which the central character, Elliot Alderson, perceives as Evil Corp), is an extremely powerful company that controls societies through consumer debt.
Yet, in the real world, a couple of mega multinationals could be proved even more ruthless. In another interesting report, James Corbett exposes the ultimate goal behind the merge of two of the biggest corporations in the food, medicine and agricultural sector. These are the real ECORPs:
What does a pharmaceutical giant have to gain from buying out and merging with an agrichemical giant, especially one that carries as much baggage as Monsanto?
If the connection between these corporate behemoths seems tenuous, then perhaps the key to understanding it is presented in that 1995 quote from former Monsanto CEO Robert Shapiro: “We’re talking…

Three years from the coup against Greece by the European Financial Dictatorship

globinfo freexchange
Three years passed (July 5, 2015) since the European Financial Dictatorship through the European Central Bank (ECB) and its head Mario Draghi, was forced to proceed in an open financial coup against Greece.
The start of current decade revealed the most ruthless face of a global neo-colonialism. From Syria and Libya to Europe and Latin America, the old colonial powers of the West tried to rebound against an oncoming rival bloc led by Russia and China, which starts to threaten their global domination.
Inside a multi-polar, complex terrain of geopolitical games, the big players start to abandon the old-fashioned, inefficient direct wars. They use today other, various methods like brutal proxy wars, economic wars, financial and constitutional coups, provocative operations, 'color revolutions', etc.
In this highly complex and unstable situation, when even traditional allies turn against each other as the global balances change rapidly, the forces unleashed are abs…