Skip to main content

Αμερικανικό "βαθύ κράτος" και Ευρωπαϊκή Αριστερά

Βασικοί λόγοι για τους οποίους το Αμερικανικό "βαθύ κράτος" θα επιχειρήσει να εμποδίσει μια γενική άνοδο της Αριστεράς στην Ευρώπη

του system failure

Είναι βέβαιο ότι διάφορα Αμερικανικά "think tanks" θα παρακολουθούν προσεκτικά αυτή τη στιγμή την άνοδο της Αριστεράς στην Ευρώπη (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/11/blog-post_22.html), με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, το Podemos στην Ισπανία και το Die Linke να αναλαμβάνει ήδη την πρωθυπουργία στο Γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας. (http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/sti-thoyriggia-proti-fora-prothypoyrgos-apo-tin-aristera)

Η άνοδος της Αριστεράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι έρχεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς, καθώς μόλις πριν από περίπου ένα μήνα, είχε επισημανθεί σε αντίστοιχο άρθρο ότι: "Μια Αριστερή κυβέρνηση, σε μια πλήρως 'νεοφιλελευθεριοποιημένη' Ευρώπη ταγμένη απόλυτα στα συμφέροντα των πλουτοκρατών, θα είναι σαν ένας 'Δον Κιχώτης' που θα κυνηγά ανεμόμυλους. Η υιοθέτηση της λιτότητας και των περικοπών από την ίδια τη Γερμανία, καθώς και η καταστολή του μετώπου κατά της λιτότητας, θα απομονώσουν πλήρως μια τέτοια κυβέρνηση, εκτός και αν βιώσουμε μια γρήγορη και γενική άνοδο της Αριστεράς και των αντι-νεοφιλελεύθερων δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη, που θα μπορούσαν να αλλάξουν αποφασιστικά την έκβαση του ταξικού πολέμου. Καθώς η σημερινή Ευρώπη δείχνει στους λαούς το πιο αποκρουστικό της πρόσωπο, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καθόλου απίθανο." (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/10/blog-post_16.html)

Είναι αξιοσημείωτη η ταχύτητα με την οποία το Αμερικανικό πολιτικό μοντέλο, ειδικά μετά την προεδρία Κλίντον, υιοθετήθηκε από την Ευρώπη, με την μετάλλαξη των Σοσιαλδημοκρατών. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, είναι το ΠΑΣΟΚ της εποχής Σημίτη, το οποίο, υπό το σύνθημα του "εκσυγχρονισμού", εφάρμοσε πλήρως την νεοφιλελεύθερη συνταγή της ελεύθερης αγοράς και του χρηματιστηριακού μετασχηματισμού σχεδόν κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας.

Καθώς η Αριστερά στις ΗΠΑ δαιμονοποιήθηκε και εξαφανίστηκε ολοσχερώς από το πολιτικό σκηνικό για δεκαετίες, η Ευρώπη έμελε να αποτελέσει το πεδίο των νέων Αριστερών πολιτικών δυνάμεων, ειδικά μετά την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση. Αναπόφευκτα, οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή, θα ξεκινήσει από την Ευρώπη και θα ακολουθήσει αντίστροφη πορεία από αυτή του νεοφιλελευθερισμού στις αρχές της δεκαετίας του 90.

Επομένως, μια πρώτη συνέπεια θα ήταν η Ευρωπαϊκή Αριστερά να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για μια εναλλακτική πολιτική λύση απέναντι στο διπολικό πλουτοκρατικό πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, το οποίο ενισχύθηκε ιδιαίτερα από την κυβέρνηση Κλίντον στις αρχές της δεκαετίας του 90, εξασφάλισε οριστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και στέρησε εξολοκλήρου από τον Αμερικανικό λαό την δυνατότητα να ψηφίζει για τα συμφέροντά του.

Μια δεύτερη επίπτωση για το Αμερικανικό "βαθύ κράτος", θα ήταν, ενδεχομένως, η "απώλεια" της Ευρώπης στο γεωπολιτικό πεδίο του νέου Ψυχρού Πολέμου. Εκτός από τους Βρετανούς, οι οποίοι έχουν παραδοσιακούς δεσμούς και κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, η υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσε να "γείρει" προς την πλευρά του Σινο-Ρωσικού μπλοκ, το οποίο αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αποκτώντας όλο και περισσότερη αυτονομία από το Δυτικό οικονομικό σύστημα, προσελκύοντας και άλλες χώρες.

Μια τρίτη επίπτωση θα ήταν η απότομη διακοπή του Ελληνικού πειράματος και καθολική εφαρμογή του σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αντίστροφη κατάσταση ενάντια στην επιταχυνόμενη εξάπλωση του νεοφιλελεύθερου δόγματος* στην πιο ακραία του μορφή, η οποία αποτελεί τον προπομπό για την νέα παγκόσμια Φεουδαρχία.

Οι πλουτοκράτες θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν χρόνο. Ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει την Ευρώπη. Το συστημικό κατεστημένο στην Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια μη-σοβαρή πολιτική δύναμη και να υποβαθμίσει την ραγδαία αλλαγή του Ελληνικού αλλά και του Ευρωπαϊκού πολιτικού σκηνικού, ειδικά μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές. Την ίδια στιγμή, η παρούσα κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταρρεύσει και προσπαθεί να σύρει την Αριστερά σε συμβιβασμούς, ώστε να την στιγματίσει ως εξίσου συνένοχη για τα καταστροφικά μέτρα που επιβάλει η Τρόικα, εφόσον χρειαστεί.

Στην μεταπολεμική ιστορία και καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπάρχει ένα πλήθος ενεργειών από την πλευρά των ΗΠΑ, με τις οποίες επιχείρησαν να αποτρέψουν την άνοδο της Αριστεράς στην Ευρώπη. Από επιχειρήσεις προβοκάτσιας από μυστικούς στρατούς ενάντια σε Αριστερές οργανώσεις (Gladio στην Ιταλία), μέχρι υποστήριξη δικτατορικών καθεστώτων (χούντα στην Ελλάδα). Είναι βέβαιο ότι το Αμερικανικό "βαθύ κράτος" θα επιχειρήσει να αποτρέψει ένα ντόμινο ανόδου της Αριστεράς στην Ευρώπη, για άλλη μια φορά, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ζημιογόνο για τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Η προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ έχει ήδη αρχίσει.

Όλα αυτά τα σενάρια, ωστόσο, θα μπορούσαν να εντείνουν την "νευρικότητα" των νεο-συντηρητικών της Ουάσιγκτον αναγκάζοντάς τους να επιταχύνουν τους σχιζοφρενικούς τους σχεδιασμούς για μια γενική σύγκρουση με τη Ρωσία, ως την μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στη δραματική μετατόπιση της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας, εκτός αν υπάρξει μια γρήγορη ανάπτυξη μιας αντίστοιχης πολιτικής δύναμης στις ΗΠΑ, που θα εμπνευστεί από την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Και το ιδανικό θα ήταν μια τέτοια δύναμη να προέκυπτε από τα κινήματα των δρόμων (κίνημα Occupy, κ.λ.π.), όπως συνέβη με το Podemos στην Ισπανία.

Μια ενοποιημένη Αριστερά θα μπορούσε να πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο ενάντια στην επέκταση του νεοφιλελευθερισμού, καταστρέφοντας τα σχέδια της πλουτοκρατίας για ολοκληρωτική κυριαρχία. Αυτό θα απαιτούσε, ασφαλώς, να παραμείνει ιδεολογικά καθαρή και να μην μεταλλαχθεί και απορροφηθεί από την νεοφιλελεύθερη αντίληψη, όπως στην περίπτωση των Σοσιαλδημοκρατών. Σε αντίθετη περίπτωση, το νέο πολιτικό κενό, απουσία οποιασδήποτε άλλης εναλλακτικής πολιτικής δύναμης για να το συμπληρώσει, θα μπορούσε να γεννήσει πρωτοφανείς και ανεξέλεγκτες καταστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

____________________________________________________________

* Σχέδια, τα οποία να είχαν ενδεχομένως ως απώτερο στόχο την μελλοντική διάσπαση της αχανούς Ρωσικής επικράτειας και την εγκαθίδρυση φιλοδυτικών καθεστώτων, με στόχο, όχι μόνο την κατάκτηση των πολύτιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών, αλλά και την οριστική επιβολή του νεοφιλελεύθερου δόγματος σε "αχαρτογράφητες" περιοχές και πληθυσμούς.

Comments

Popular posts from this blog

Jean-Luc Mélenchon may be Julian Assange's last chance to escape from the brutal Anglo-American fascist regime

globinfo freexchange   The Anglo-American axis has now become officially a fascist coalition, framed by the rest of its Western pets. UK's Home Secretary Priti Patel, one of the most ruthless ever, decided to extradite Julian Assange to US. No surprise of course. The only question we had in mind is "what took her so long?" And the only answer we can think of, is the fear of an angry public response by Assange's supporters and ordinary people. And we should hope for that, during the time of the battle (and beyond) against that preposterous decision. It seems that the decision has terrified not only independent, but also some mainstream media outlets. As if they have suddenly woke up from a great shock, realizing now for good what this decision would truly mean for press freedom. An article in The Guardian is quite characteristic:   Murderers, torturers and war criminals will be toasting the British home secretary, Priti Patel, tonight. Her decision to approve t

How the elites trick clueless politicians and rob you in broad daylight using the inflation scare

failed evolution   The sequences of the utter fraud:   Money overflow throughout society -> starts losing value -> financial crisis happens -> big banks and corporations dictate bailout programs for them, austerity and cuts for the rest of the society through their corrupted political puppets -> new and existed money is exclusively directed back to them -> starts re-gaining value -> crisis ends -> clueless politicians are happy because they managed to "control inflation" -> people lose homes, jobs, incomes and suffer   Other crisis happens -> prices soar in vital goods and services -> big banks and corporations dictate governments to freeze salaries using the inflation scare -> money value remains high with rising trends -> huge profits for big banks and corporations through soaring prices, tax cuts and subsidies -> crisis ends, prices stabilized -> clueless politicians are happy because they managed to "control inflation"

A history of naked imperialism continues as Biden approves Somalia redeployment

Biden has reversed Donald Trump’s withdrawal of US forces from Somalia and will redeploy Special Operations Forces. It is just the latest move in a long history of destructive US-UK meddling in the Horn of Africa.    by TJ Coles   Part 3 - The US and UK wage proxy war on the ICU, infiltrate the movement with Al Qaeda extremists   The attacks of 9/11 in 2001 provided the George W. Bush administration an excuse to sanction Somali banks, even though the 9/11 Commission cleared the banks of wrongdoing. Since then, Somalia has become a testing ground for the imposition of cashless societies. Convinced that the more right-wing elements of the ICU were “al-Qaeda” fronts, the Joint Special Operations Command and CIA operated covertly in Somalia. Failing to destroy the ICU from within, the US and Britain backed an opposition government in exile comprised of Ethiopian and other warlords. In December 2006, Ethiopia invaded Somalia as a US-British proxy war. Hundreds of thousands of Somalis fled t

“A historic sham”: Zelensky’s speech to Greece’s parliament sparks national outrage, opens WWII-era wounds

By inviting an Azov fighter to address Greece’s parliament, Zelensky opened the country’s historic wounds and triggered angry demonstrations that have shaken its pro-US government.   by TJ Coles   Part 8 - Anti-NATO protests and massive public opposition to arming Ukraine shake Greek government   In October 2021, Greece and the US amended their Mutual Defense Cooperation Agreement to “ deepen[] and expand[] on [their] partnership to maintain strong, capable, and interoperable militaries. ” Soon after, Greek media reported: “ A large number of helicopters, unmanned aerial vehicles …, tanks, cannons, and artillery are expected to reach the Greek port near the border with Turkey in the weeks to come as part of an extensive military shipment that is of unprecedented scale. ” From Bulgaria and the German-based 21st Theater Sustainment Command, the US sent by rail forty-four M117 Guardian Armored Safety Vehicles to Greece, which arrived in November. The “Safety” epithet is propaganda. Jane’s

Operation Surprise: leaked emails expose secret intelligence coup to install Boris Johnson

Leaked emails reviewed by The Grayzone reveal possibly criminal plot by pro-Leave elites to sabotage Theresa May’s Brexit deal, infiltrate government, spy on campaign groups, and replace May with Boris Johnson. by Kit Klarenberg       Intelligence cabal infiltrated UK civil service thanks to “centrally placed mole”     Ex-MI6 chief Richard Dearlove pitched espionage operations targeting civil service and campaign groups     Fake Democratic Party fronts run by CIA veterans were proposed to infiltrate pro-Remain groups     Cabal sought to spy on and disrupt Prime Minister’s top Brexit negotiator     Shadowy billionaires funded effort in total secret     Dearlove claimed credit for influencing government policy on Huawei     Cabal now seeking to remove Boris Johnson     These efforts could amount to charges of TREASON  Part 3 - The cabal’s “centrally-placed mole in the civil service” leaks No. 10’s secret “warplan,” exposes official secrets behind nom de plume   On September 21st 2018, th

Day 1160: Julian Assange still in prison and under slow-motion execution by the Anglo-American imperialist criminals

failed evolution   On 11 April 2019, the Ecuadorian government of traitor Lenin Moreno, invited the Metropolitan Police into the Ecuadorian embassy in London, and they arrested Julian Assange . Since then, Assange is kept in Belmarsh high security prison in London, without actual charges.   The real reason world's number one political prisoner is still kept in this high security prison, is because he exposed horrendous war crimes carried out by the US imperialists and their allies.   The ruthless Western imperialist regime wants to punish the No1 real journalist in the world and make him an example for any Whistleblower or real journalist who will attempt to expose its big crimes in the future.   That Assange, who is in precarious physical and psychological health and who suffered a stroke during court video proceedings, has been condemned to death should not come as a surprise. The ten years he has been detained, seven in the Ecuadorian Embassy in London and three in the

It’s always the right time to call George W. Bush a war criminal

If George W. Bush is not going to stand trial for war crimes, he should at the very least stop appearing in public to weigh in on unjustified wars, as he did this week when he accidentally referred to the “wholly unjustified and brutal invasion of Iraq.”   by Chip Gibbons    Part 3 - The War That Never Ended   The Iraq War may be Bush’s most monstrous crime, but it is far from his only one. Bush’s entire political career was built on death. As governor of Texas, Bush set records by presiding over 131 executions. His reputation for bloodthirstiness was parodied after his election in a Saturday Night Live sketch in which Bush told the defeated Al Gore, “ Maybe I’ll start a war. Wars are like executions supersized. ” After Nixon’s fall from grace, the nation underwent a reckoning with the larger abuses of the security state. (Obama, in the signature accomplishment of his administration, made sure no such reckoning proceeded for Bush). Almost immediately after these reforms were made, the

Paul Mason’s covert intelligence-linked plot to destroy The Grayzone exposed

Leaked emails reveal British journalist Paul Mason plotting with an intel contractor to destroy The Grayzone through “relentless deplatforming” and a “full nuclear legal” attack. The scheme is part of a wider planned assault on the UK left.   by Kit Klarenberg and Max Blumenthal Part 1 A former Trotskyist and BBC journeyman, journalist Paul Mason has made a career as the establishment’s favorite gatekeeper of the UK left. Since the Russian military incursion into Ukraine, he has cemented his position as one of Britain’s most vocal “left” cheerleaders for Western military intervention. While leading a “U.K. left” delegation to Kiev and a demonstration through the streets of London in support of NATO military escalation against Russia, Mason has accordingly used his platform to assail journalists, academics, Labour party members and private citizens who oppose shipping piles of advanced weaponry to Ukraine.  In a series of recent columns, Mason called for the state-enforced suppression o

World-controlling Bilderberg Group meeting discovered by journalists

The Jimmy Dore Show   The highly secretive Bilderberg Group met in person for the first time since the pandemic, taking up and cordoning off the entire Mandarin Oriental Hotel in Washington DC to plan world domination while refusing to allow access to any of the plebes whose lives they’re planning or journalists who might cover the proceedings. Jimmy Dore and his panel consisting of The Grayzone ’s Max Blumenthal and American comedian Kurt Metzger discuss the shadowy organization’s plans and just why the mainstream media chooses to ignore this meeting of some of the world’s most powerful people.  

Today, Colombia votes on a shift to the Left

Colombia heads to the polls today to reject the far-right politics of Iván Duque and Álvaro Uribe and assert that the average Colombian is much more progressive than the traditional politicians who represent them.   by  Luciana Cadahia / Tamara Ospina Posse    Part 2 - The Fog of War   Colombian and international media have played a leading role in portraying the Colombian people as politically conservative. That was the message delivered by news agencies when, in 2016, the peace accord between the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) and the Colombian government was shockingly voted down in a nationwide plebiscite. The subsequent victory of the pro-Uribe candidate Iván Duque Márquez in the 2018 presidential election was seen as confirmation of the narrative that Colombians tend to vote conservative. That media account obscured several key facts. Then president Juan Manuel Santos disdained the average Colombian, and his government made little effort to explain to them what was