Skip to main content

Προσωρινή στροφή 180 μοιρών από τα νεοσυντηρητικά "γεράκια" της Ουάσιγκτον

του system failure

Όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απέτυχαν, για άλλη μια φορά, να βάλουν σε τάξη τη Μέση Ανατολή και να εδραιώσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τις Δυτικές πετρελαϊκές εταιρίες. Είτε το ISIS είναι ένα Δυτικό (και Σαουδαραβικό) κατασκεύασμα, όπως πολλοί ισχυρίζονται, είτε όχι, το χάος που κληροδότησε η κυβέρνηση Μπους στο Ιράκ μοιάζει να μην έχει τέλος.

Καθώς οι τζιχαντιστές του ISIS επεκτείνονται με ταχύτητα και στρατολογούν συνεχώς καινούργια μέλη, ακόμα και από Δυτικές χώρες, όλοι άρχισαν να κατανοούν ότι αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο απ'ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Τα νεοσυντηρητικά "γεράκια" της Ουάσιγκτον κατανοούν τώρα ότι πρέπει να επικεντρωθούν στο πρόβλημα του ISIS και να εγκαταλείψουν, έστω και προσωρινά, τα σχιζοφρενικά τους σχέδια για τη Ρωσία (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/06/20_22.html), έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την απειλή του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι Δυτικοί σύμμαχοι έδειξαν σημάδια στροφής 180 μοιρών τελευταία. Ο Ομπάμα, σε πρόσφατη δήλωσή του, αναφέρθηκε στην συνεισφορά της Ρωσίας και της Κίνας όσον αφορά την καταστροφή των χημικών της Συρίας (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/08/blog-post_20.html), ενώ ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Λορέν Φαμπιούς, κάλεσε μέσα από πρόσφατη δήλωσή του όλες τις χώρες τις Μέσης Ανατολής, ανάμεσά τους και το Ιράν, να ενώσουν τις δυνάμεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, κάτι το οποίο εκμεταλλεύτηκε το Ιράν για να ζητήσει άρση των Δυτικών κυρώσεων. (http://rt.com/news/line/2014-08-21/#68924)

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους και αυτό οφείλεται όχι μόνο στην πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ όσον αφορά τη Γάζα, αλλά και επειδή οι ΗΠΑ προσπαθούν τελευταία να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ιράν. Ένας λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι πιθανόν επειδή η Ουάσιγκτον θεωρεί τον Ιρανικό στρατό αρκετά οργανωμένο και αξιόμαχο, ακριβώς επειδή δεν έχει εμπλακεί για πολλά χρόνια σε πολέμους φθοράς, πράγμα που σημαίνει ότι η συνεισφορά του στη μάχη κατά των τζιχαντιστών μπορεί να αποβεί καθοριστική.

Όμως το πιο αξιοσημείωτο απ'όλα, είναι το γεγονός ότι το περίφημο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR), το γνωστότερο και κυριότερο ίσως Αμερικανικό think tank το οποίο είναι υπεύθυνο σε πολλές περιπτώσεις για τον σχεδιασμό της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση με βάση την οποία, για την κρίση στην Ουκρανία φταίει η Δύση και όχι ο Πούτιν. (http://www.washingtonsblog.com/2014/08/council-foreign-relations-ukraine-crisis-wests-putins-fault.html) Αυτή είναι ίσως η καλύτερη ένδειξη ότι τα νεοσυντηρητικά γεράκια επιθυμούν μια συσπείρωση των πάντων απέναντι στην απρόσμενη απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

Οι πραγματικές προθέσεις ωστόσο, δεν δημοσιεύονται ευρέως, καθώς ένα άλλο think tank, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), άμεσα συνδεδεμένο με τους σχεδιαστές της πιο σκληρής Αμερικανικής πολιτικής, όπως ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, μέσα από έκθεσή του κάνει λόγο για εγκατάλειψη του μετώπου της Μέσης Ανατολής και για ευθεία σύγκρουση με Ρωσία-Κίνα ακόμα και με πυρηνικά! (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/07/cold-war-20-old-school-behind-it.html)

Οι νεοσυντηρητικοί μάλλον το έχουν πάρει απόφαση ότι ο Ομπάμα δεν έχει πρόθεση να τους ακολουθήσει, όσον αφορά τα σχιζοφρενικά τους σχέδια κατά της Ρωσίας και καθώς το πρόβλημα του Ισλαμικού Κράτους παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, πιθανόν να έχουν αποφασίσει να του δώσουν τον κατάλληλο χώρο και την δικαιολογία ώστε να επικεντρωθεί στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής για να τελειώνει μια και καλή με το Ισλαμικό Κράτος.

Φυσικά, δεν μπορεί να έχει κανείς “εμπιστοσύνη” στα αδίστακτα γεράκια. Πιθανόν να ελπίζουν ότι μέχρι το τέλος της θητείας του Ομπάμα το πρόβλημα του Ισλαμικού Κράτους θα έχει εξαλειφθεί, ενώ ετοιμάζουν μια πιο πρόθυμη μαριονέτα για την Αμερικανική προεδρία, που θα εκτελέσει πιστά τα σχέδιά τους: “Μια από τις πρώτες, αναμενόμενες, αντιδράσεις, ήρθε από την Χίλαρι Κλίντον, που έσπευσε να κατηγορήσει τους φιλο-Ρώσους και τον Πούτιν. Η αντίδραση αυτή είναι επίσης μια καλή ένδειξη ότι η Χίλαρι θέλει απεγνωσμένα να διαδεχθεί τον Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ και άρα προσπαθεί να ικανοποιήσει τον 'σκληρό πυρήνα' των νεοσυντηρηρικών στην Ουάσιγκτον.” (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/07/blog-post_19.html) Τότε, θα στραφούν κατά της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και οποιουδήποτε θεωρήσουν εμπόδιο για τα σχέδια αυτά.

Υπάρχει και το χειρότερο σενάριο για τα γεράκια, με βάση το οποίο, θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την ώρα που θα αφήσει ο Πούτιν τη Ρωσική ηγεσία. Ο Πούτιν πιθανόν να το γνωρίζει και γι'αυτό προχωράει σε γρήγορες κινήσεις προκειμένου να δημιουργήσει καταστάσεις που θα είναι δύσκολο να αλλάξουν στο μέλλον: “Αυτό που βλέπουμε τώρα, είναι μια αδυσώπητη μάχη με το χρόνο. Από τη μια, η Ρωσία και η Κίνα, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ν.Αφρική, Ινδία), προσπαθούν να απεμπλακούν από το δολάριο και να δημιουργήσουν το δικό τους νομισματικό σύστημα, ώστε να είναι απόλυτα ανεξάρτητες, από την άλλη, οι νεοσυντηρητικές μαριονέτες των τραπεζών και των εταιριών στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πανικό και προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν μια αφορμή για να ωθήσουν τη Ρωσία σε πόλεμο και να ανακόψουν έτσι την απειλή για τα σχέδιά τους. Έτσι εξηγείται, σε μεγάλο βαθμό, η αγωνία τους να σύρουν τη Ρωσία σε ένα θερμό επεισόδιο.” (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/08/blog-post_9.html)

Comments

Popular posts from this blog

Διπλό στρατηγικό χτύπημα Τσίπρα κατά του καταρρέοντος Μητσοτακικού καθεστώτος

globinfo freexchange   Η είδηση έπεσε σαν βόμβα και παρόλο που η μιντιακή χούντα προσπάθησε (όπως πάντα) να υποβαθμίσει το γεγονός, η σούπα χάλασε από μια νέα ομάδα ποντικών που θέλησαν να πηδήξουν από το βυθιζόμενο Μητσοτακικό καράβι, πριν προλάβει να τους συμπαρασύρει η τρικυμία των εξελίξεων.   Αναφερόμαστε στην κατάρρευση της θεωρίας της σκευωρίας που έστησε το καθεστώς όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis. Όπως ανέφερε το left.gr :                        H απόφαση «κόλαφος» του Δικαστικού Συμβουλίου για τα κακοστημένα κατηγορητήρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος δημοσιογράφων που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis, εκθέτει πρώτον από όλους τον πρωθυπουργό ο οποίος είχε προεξοφλήσει από το βήμα της Βουλής την ενοχή τους με βαρείς χαρακτηρισμούς σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη. Πράγματι, η απόφαση αφήνει απόλυτα εκτεθειμένο τον Μητσοτάκη, που με θράσος από το βήμα της βουλής επιχείρησε με άθλιους χαρακτηρισμούς να στοχοποιήσει τους δημοσιογράφους (κυρίως Παπαδάκου και Βαξε

US imperialists sacrifice their European branch on the altar of their proxy war against Russia in Ukraine

globinfo freexchange   To arm the nazis and destroy Ukraine by dragging the country into a war with Russia wasn't enough for the ruthless US imperialists. They had to throw into the arena the entire Europe.    Yet, apart from a few - highly uncertain - successes so far, (coming from one of its most dirty proxy wars), the declining US empire discovers that it has to pay a huge price, just only to challenge the rise of its global rivals. It appears that, so far, the US imperialists are close to fulfill two of their key goals.    First, to lure Sweden and Finland into the NATO trap. A move that could be proved disastrous for two of the most prosperous and advanced European countries, whose achievements materialized (to a high degree) due to decades of neutrality.   Second, to force Russia into a long attrition war with Ukraine. Since already 2014, we wrote that the US imperialists wanted to challenge Putin in order to drag Russia in an endless attrition war in East Ukraine and this

Iran & Russia pledge to cut US dollar from global trade, strengthen China alliance

Multipolarista   Russian President Vladimir Putin visited Iran, signed a $40 billion energy cooperation agreement, and pledged to strengthen their economic and military alliance with China. Moscow and Tehran also called to drop the US dollar and use local currencies for trade.

Do it like the Fed: ECB raises key interest rates, creates money circulation loop for big banks and corporations

globinfo freexchange   Inside the storm of inflation, the European Central Bank suddenly thought that it would be a good idea to raise key interest rates for the first time in 11 years.  According to Deutsche Welle (DW) [emphasis added]:                       The ECB raised its negative benchmark deposit rate by 50 basis points from minus 0.5% to 0%, lifting the bank's deposit facility out of negative territory for the first time in eight years. The announcement came as a surprise as the bank had initially hinted that it would hike the rate by 25 basis points only .    It's remarkable that DW's analyst, Kristie Pladson, stated that " ... this is a historic decision they've taken now - first hike in eleven years, so, on that level, it's a little bit unclear exactly what effect it's going to have ... "   However, one thing ECB's move will surely affect, is money access for most of the Europeans. As Pladson says:                      ... what we do

Roger Waters destroys CNN host about Ukraine & Taiwan

The Jimmy Dore Show   Pink Floyd founding member and outspoken activist Roger Waters appeared on CNN recently and took advantage of the opportunity to school host Michael Smerconish on a range of topics, including the truth about the Ukraine War’s origins, Russia’s role in winning World War II against the Nazis and Taiwan’s relationship to China. 

Francis Fukuyama is right: Socialism is the only alternative to liberalism

In Liberalism and Its Discontents, Francis Fukuyama diagnoses the political and psychological malaise caused by capitalism. His analysis makes one thing clear: liberalism is incapable of addressing the social, economic, and ecological crises it faces.    by Samuel McIlhagga  Part 1 In a CNN interview, after another round of the US government’s sanctions on Russia, the following exchange took place between the show’s host and President Joe Biden’s economic adviser Brian Deese:               CNN: What do you say to those families that say, “Listen, we can’t afford to pay $4.85 a gallon for months if not years, this is just not sustainable”?         Deese: Well, what you heard from the president today was a clear articulation of the stakes. . . . This is about the future of the liberal world order and we have to stand firm. The events of the past two years, from the start of the global pandemic to the war in Ukraine, and now the global food shortage, are clear signs that liberalism, as a

Mexico’s President gives Joe Biden a big history lesson

Latin American nations are putting themselves on the front line for the sovereignty of certain countries, and are backing progressive processes in others   by Rodrigo Guillot   Part 1 Mexico’s President Andrés Manuel López Obrador (AMLO) visited the United States on July 12 and offered five proposals to US President Joe Biden. These proposals are based on AMLO’s in-depth knowledge of Mexican history and his reading of the economic crisis in the United States, which seems to be losing its edge as a global leader. The first of the proposals that AMLO made was about Mexico allowing US consumers to fill gasoline tanks on the Mexican side of the border. By doing so, it is permitting the United States to ease its inflation crisis. AMLO offered to double the supply of gasoline in Mexico in his show of support to further ease the crisis. Second, AMLO said that Mexico would provide for more than 600 miles of gas pipelines along the US–Mexico border to help transport natural gas from Texas to Ar

The British establishment chose Boris Johnson as its weapon to defeat the Left

Boris Johnson’s disastrous time in office has spluttered to an ignominious conclusion. Many of those now deploring his record sided with Johnson when it really mattered because they wanted to block a left-wing government that could transform British society.   by Daniel Finn   Part 3 - Change UK Can Believe In Austin and Woodcock weren’t the only Labour MPs to break ranks under Corbyn. In February 2019, seven MPs resigned from the party and set up the Independent Group, which later became Change UK. There was a lot of talk in the commentariat about their potential to break the mold of British politics. Yet in the 2019 election, Change UK — now calling itself the Independent Group for Change — took just over ten thousand votes, marginally outpolling the Monster Raving Loony Party. All of the Labour defectors lost their seats — including those who defected a second time to the Liberal Democrats — apart from the ones who decided not to stand. They’ve since gone on to higher things: Chris

US debt held by the Federal Reserve surpassed 25% of GDP in 2021!

globinfo freexchange According to the economic database of St. Louis Federal Reserve (FRED), the US debt held by the Federal Reserve surpassed the unthinkable percentage of 25% of GDP (25.48%) for the first time in the third quarter of 2021! We observe that from the beginning of the related recorded data in 1970, the US debt held by the Federal Reserve remains almost flat and at much lower levels (~ 3.5%-5.5% of GDP). And this is the case even during the recession right after the 1973 oil crisis depicted by the shaded area in the graph.   Then, during the big financial meltdown of 2007-2008, we observe a shallow dive of the debt. After that period, we can see clearly that the US debt held by the Federal Reverse breaks one record after another, reaching unprecedented levels.   For the first time, the debt surpasses 10% of GDP in the second quarter of 2011 (10.41%), and in the first quarter of 2014 surpasses 15% of GDP (15.25%). Then, we have a dive in the third quarter of 2019 at 11.33

Official documents prove “Top Gun: Maverick” is military propaganda

by Alan Macleod   Part 4 - Hollywood: the military’s wingman   “Top Gun: Maverick” has been produced at a time when the United States is currently throttling Iran with illegal and deadly sanctions. In early 2020, the Trump administration assassinated top Iranian general and statesman Qassem Soleimani, and influential figures in the United States have called for an unprovoked nuclear attack on the country. Yet none of this context is mentioned, leaving the legality of the depicted attack unquestioned. As Stahl told MintPress , the basic assumption is that “ the U.S. has the right to violate international law and strike any country for any reason. ” “ Imagine if this film came out of Iran and was about striking an Israeli or U.S. nuclear facility, ” he said. “ Heads would explode with accusations of hard-line propaganda. ” Therefore, “Top Gun: Maverick” falls in line in promoting a remarkably militaristic society; one that spends almost as much on war as every other nation on Earth combi