Skip to main content

Το εμπόδιο που λέγεται Πούτιν

... και η αναστολή των σχεδίων της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας για την Ρωσία

του system failure

Ακόμα και όταν το 1989 το τείχος του Βερολίνου κατέρρεε, λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι η παγκόσμια οικονομική ολιγαρχία θα μπορούσε να διαλύσει την Σοβιετική Ένωση ή την Γιουγκοσλαβία, αιματοκυλίζοντας της καρδιά της Ευρώπης.

Μετά την εισβολή του νεοφιλελεύθερου δόγματος στα πρότυπα του ΔΝΤ στη Ρωσία και την καταστροφή της οικονομίας, αυτό που διαφαίνονταν, ήταν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα τεράστιο φέουδο των εγχώριων ολιγαρχών, που σε συνδυασμό με την εισροή Δυτικών κεφαλαίων, θα έκαναν πλιάτσικο σε βασικές πλουτοπαραγωγικές πηγές και υποδομές της χώρας, που άφησε ως κληροδότημα το πάλαι ποτέ Σοβιετικό κράτος.

Οι εγχώριοι ολιγάρχες με επικεφαλής τον Μπόρις Μπερεζόφσκι, έφεραν έναν δικό τους άνθρωπο, όπως νόμιζαν, στην εξουσία για να κάνει τη δουλειά. Τα μίντια των ολιγαρχών κατάφεραν να εκτοξεύσουν την δημοτικότητα του Πούτιν, κατατροπώνοντας τον επικίνδυνο για τα σχέδια τους, Γεβγκένι Πριμακόφ. Ακόμα και σήμερα, δεν είναι απόλυτα βέβαιο ποιος σχεδίασε τις βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορες Ρωσικές πόλεις τον Σεπτέμβριο του 1999, αφήνοντας πίσω εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, αλλά το γεγονός αυτό άνοιξε το δρόμο για τη Ρωσική επίθεση στην Τσετσενία και εκτόξευσε την δημοτικότητα του τότε πρωθυπουργού Πούτιν, ο οποίος σύντομα κατέλαβε το προεδρικό αξίωμα.

Ο Πούτιν όμως είχε άλλα σχέδια και ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δεν ήταν διατεθειμένος να υπηρετήσει τους ολιγάρχες, οι οποίοι σύντομα αναγκάστηκαν να αυτοεξοριστούν, καθώς έβλεπαν ότι έχαναν το παιχνίδι στη Ρωσία. Από κει και μετά, ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας, κατάφερε να “υπνωτίσει” τη Δύση, παίζοντας το παιχνίδι με τους δικούς της όρους, δυναμώνοντας παράλληλα και την επιρροή της Ρωσίας. Ενισχύοντας το δίκτυο αγωγών προς την Ευρώπη, εξασφάλισε την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και αναβάθμισε κατακόρυφα την γεωπολιτική ισχύ της χώρας του.

Και ενώ ΕΕ και ΗΠΑ αναλώνονταν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και φθείρονταν σε αδιέξοδους πολέμους σε Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού, ο Πούτιν είχε όλη την άνεση να στήσει τον δικό του μηχανισμό απέναντι στη Δυτική προπαγάνδα. Όντας ένας άνθρωπος που αναρριχήθηκε στην εξουσία και με την βοήθεια των ΜΜΕ, έστησε το δικό του μιντιακό δίκτυο που περιλαμβάνει, για παράδειγμα, το τηλεοπτικό κανάλι Russia Today στα Δυτικά πρότυπα και “εισέβαλε” στα σπίτια εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες της Δύσης χρησιμοποιώντας την Αγγλική γλώσσα, αλλά προωθώντας τις Ρωσικές θέσεις ως αντίβαρο στο μονοπώλιο της Δυτικής προπαγάνδας.

Η Δύση ανακάλυψε ξαφνικά ότι ο νέος ψυχρός πόλεμος είναι προ των πυλών και ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει τη Ρωσική αρκούδα που ξύπνησε για τα καλά. Τα γεγονότα στην Ουκρανία έδειξαν ότι το Δυτικό μπλοκ βρίσκεται σε πανικό, φοβούμενο ότι η Ρωσία θα προχωρούσε σε μια εκ νέου επέκταση της σφαίρας επιρροής της στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. ΕΕ και ΗΠΑ, σε μια βιαστική και μάλλον άτσαλη κίνηση έσπευσαν να υποστηρίξουν τους νεο-ναζί και τους εθνικιστές στην Ουκρανία, βάζοντάς τους για τα καλά στο παιχνίδι και διευκολύνοντας την άνοδό τους στην εξουσία.

Οι εμπνευστές του σχεδίου δεν υπολόγισαν σωστά τις αντιδράσεις του Ρωσικού πληθυσμού στην Κριμαία και την Αν. Ουκρανία, καθώς κατάφεραν να αναβιώσουν την εθνική συλλογική μνήμη των μαχών ενάντια στους ναζί εισβολείς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και να συσπειρώσουν τον Ρωσικό πληθυσμό, που αποτελεί και την πλειοψηφία στις περιοχές αυτές, ενάντια στους νεο-ναζί του Σβόμποντα και του Δεξιού Τομέα.

Η υπόθεση της απαγωγής των μαθητριών από την οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και η απόφαση ΗΠΑ και Βρετανίας να επέμβουν για να τις απελευθερώσουν, δείχνει ότι η Δύση προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, προσπαθώντας να πείσει ότι παραμένει πιστή στις ανθρωπιστικές αξίες, παρά την υποστήριξη των ναζί στην Ουκρανία και την ανοχή στα εγκλήματά τους. Δεν είναι παράξενο που τα Δυτικά ΜΜΕ προέβαλλαν κατά κόρον τις πρωτοβουλίες Ομπάμα για το θέμα, τη στιγμή που είναι κοινό μυστικό ότι εκατοντάδες γυναίκες στην Αφρική βιάζονται, βασανίζονται και σκοτώνονται καθημερινά, για να μην μιλήσουμε για τις γενοκτονίες, όπως αυτή στη Ρουάντα, για τις οποίες η Δύση τήρησε σιγή ιχθύος και δεν έκανε τίποτα για να τις αποτρέψει.

Επιπλέον, ένα πολύ πιθανό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών την Ευρώπη, θα αποτελέσει ευκαιρία για την Ρωσία να επεκτείνει την επιρροή της και σε χώρες που ανήκουν αποκλειστικά στην Δυτική σφαίρα επιρροής. Ήδη, η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα δείχνει ότι ο Πούτιν θεωρεί την τωρινή κυβέρνηση παρελθόν και ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα, ενάντια στην Ευρώπη της Μέρκελ και του νεοφιλελευθερισμού, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει καλύτερα τα σχέδια της Ρωσίας και την κατακόρυφη αύξηση της γεωπολιτικής της ισχύος στην Αν. Μεσόγειο.

Ενδεχομένως, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην Ουκρανία να αποτελεί μια ακόμα αποτυχία των διαφόρων think tanks, κυρίως της Ουάσιγκτον, τα οποία βέβαια χρηματοδοτούνται από το διεθνές κεφάλαιο. Φαίνεται ότι, εκτός του γεγονότος ότι υποτίμησαν τις ικανότητες του Πούτιν, εκτίμησαν λανθασμένα ότι η Ρωσία είχε περάσει ανεπιστρεπτί στην φάση του νεοφιλελευθερισμού και θα αποτελούσε μια εύκολη λεία προκειμένου να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Σχέδια, τα οποία να είχαν ενδεχομένως ως απώτερο στόχο την μελλοντική διάσπαση της αχανούς Ρωσικής επικράτειας και την εγκαθίδρυση φιλοδυτικών καθεστώτων, με στόχο, όχι μόνο την κατάκτηση των πολύτιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών, αλλά και την οριστική επιβολή του νεοφιλελεύθερου δόγματος σε "αχαρτογράφητες" περιοχές και πληθυσμούς.

Προς το παρόν, αυτό που έχει μείνει να κάνουν είναι να προκαλούν τη Ρωσία ώστε να την σύρουν σε έναν ατέρμονο πόλεμο φθοράς στην Αν. Ουκρανία και αυτό εξηγεί εν μέρει την διστακτικότητα του Πούτιν να επέμβει όπως και στην Κριμαία. Φυσικά, απέναντι στον Ρωσικό στρατό, η Δύση δεν πρόκειται να ρισκάρει να παρατάξει οργανωμένες στρατιωτικές δυνάμεις, παρά μόνο ομάδες οπλοφόρων ιδιωτικών στρατών, όπως γίνεται ήδη. Όμως είναι σίγουρο ότι, παρόλο που με τις άστοχες ενέργειές της έχασε πολύτιμο έδαφος, η παγκόσμια οικονομική ολιγαρχία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει εύκολα τα σχέδιά της για τη Ρωσία ...

Comments

Popular posts from this blog

Διπλό στρατηγικό χτύπημα Τσίπρα κατά του καταρρέοντος Μητσοτακικού καθεστώτος

globinfo freexchange   Η είδηση έπεσε σαν βόμβα και παρόλο που η μιντιακή χούντα προσπάθησε (όπως πάντα) να υποβαθμίσει το γεγονός, η σούπα χάλασε από μια νέα ομάδα ποντικών που θέλησαν να πηδήξουν από το βυθιζόμενο Μητσοτακικό καράβι, πριν προλάβει να τους συμπαρασύρει η τρικυμία των εξελίξεων.   Αναφερόμαστε στην κατάρρευση της θεωρίας της σκευωρίας που έστησε το καθεστώς όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis. Όπως ανέφερε το left.gr :                        H απόφαση «κόλαφος» του Δικαστικού Συμβουλίου για τα κακοστημένα κατηγορητήρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος δημοσιογράφων που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis, εκθέτει πρώτον από όλους τον πρωθυπουργό ο οποίος είχε προεξοφλήσει από το βήμα της Βουλής την ενοχή τους με βαρείς χαρακτηρισμούς σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη. Πράγματι, η απόφαση αφήνει απόλυτα εκτεθειμένο τον Μητσοτάκη, που με θράσος από το βήμα της βουλής επιχείρησε με άθλιους χαρακτηρισμούς να στοχοποιήσει τους δημοσιογράφους (κυρίως Παπαδάκου και Βαξε

US imperialists sacrifice their European branch on the altar of their proxy war against Russia in Ukraine

globinfo freexchange   To arm the nazis and destroy Ukraine by dragging the country into a war with Russia wasn't enough for the ruthless US imperialists. They had to throw into the arena the entire Europe.    Yet, apart from a few - highly uncertain - successes so far, (coming from one of its most dirty proxy wars), the declining US empire discovers that it has to pay a huge price, just only to challenge the rise of its global rivals. It appears that, so far, the US imperialists are close to fulfill two of their key goals.    First, to lure Sweden and Finland into the NATO trap. A move that could be proved disastrous for two of the most prosperous and advanced European countries, whose achievements materialized (to a high degree) due to decades of neutrality.   Second, to force Russia into a long attrition war with Ukraine. Since already 2014, we wrote that the US imperialists wanted to challenge Putin in order to drag Russia in an endless attrition war in East Ukraine and this

Iran & Russia pledge to cut US dollar from global trade, strengthen China alliance

Multipolarista   Russian President Vladimir Putin visited Iran, signed a $40 billion energy cooperation agreement, and pledged to strengthen their economic and military alliance with China. Moscow and Tehran also called to drop the US dollar and use local currencies for trade.

Do it like the Fed: ECB raises key interest rates, creates money circulation loop for big banks and corporations

globinfo freexchange   Inside the storm of inflation, the European Central Bank suddenly thought that it would be a good idea to raise key interest rates for the first time in 11 years.  According to Deutsche Welle (DW) [emphasis added]:                       The ECB raised its negative benchmark deposit rate by 50 basis points from minus 0.5% to 0%, lifting the bank's deposit facility out of negative territory for the first time in eight years. The announcement came as a surprise as the bank had initially hinted that it would hike the rate by 25 basis points only .    It's remarkable that DW's analyst, Kristie Pladson, stated that " ... this is a historic decision they've taken now - first hike in eleven years, so, on that level, it's a little bit unclear exactly what effect it's going to have ... "   However, one thing ECB's move will surely affect, is money access for most of the Europeans. As Pladson says:                      ... what we do

Roger Waters destroys CNN host about Ukraine & Taiwan

The Jimmy Dore Show   Pink Floyd founding member and outspoken activist Roger Waters appeared on CNN recently and took advantage of the opportunity to school host Michael Smerconish on a range of topics, including the truth about the Ukraine War’s origins, Russia’s role in winning World War II against the Nazis and Taiwan’s relationship to China. 

Francis Fukuyama is right: Socialism is the only alternative to liberalism

In Liberalism and Its Discontents, Francis Fukuyama diagnoses the political and psychological malaise caused by capitalism. His analysis makes one thing clear: liberalism is incapable of addressing the social, economic, and ecological crises it faces.    by Samuel McIlhagga  Part 1 In a CNN interview, after another round of the US government’s sanctions on Russia, the following exchange took place between the show’s host and President Joe Biden’s economic adviser Brian Deese:               CNN: What do you say to those families that say, “Listen, we can’t afford to pay $4.85 a gallon for months if not years, this is just not sustainable”?         Deese: Well, what you heard from the president today was a clear articulation of the stakes. . . . This is about the future of the liberal world order and we have to stand firm. The events of the past two years, from the start of the global pandemic to the war in Ukraine, and now the global food shortage, are clear signs that liberalism, as a

Mexico’s President gives Joe Biden a big history lesson

Latin American nations are putting themselves on the front line for the sovereignty of certain countries, and are backing progressive processes in others   by Rodrigo Guillot   Part 1 Mexico’s President Andrés Manuel López Obrador (AMLO) visited the United States on July 12 and offered five proposals to US President Joe Biden. These proposals are based on AMLO’s in-depth knowledge of Mexican history and his reading of the economic crisis in the United States, which seems to be losing its edge as a global leader. The first of the proposals that AMLO made was about Mexico allowing US consumers to fill gasoline tanks on the Mexican side of the border. By doing so, it is permitting the United States to ease its inflation crisis. AMLO offered to double the supply of gasoline in Mexico in his show of support to further ease the crisis. Second, AMLO said that Mexico would provide for more than 600 miles of gas pipelines along the US–Mexico border to help transport natural gas from Texas to Ar

The British establishment chose Boris Johnson as its weapon to defeat the Left

Boris Johnson’s disastrous time in office has spluttered to an ignominious conclusion. Many of those now deploring his record sided with Johnson when it really mattered because they wanted to block a left-wing government that could transform British society.   by Daniel Finn   Part 3 - Change UK Can Believe In Austin and Woodcock weren’t the only Labour MPs to break ranks under Corbyn. In February 2019, seven MPs resigned from the party and set up the Independent Group, which later became Change UK. There was a lot of talk in the commentariat about their potential to break the mold of British politics. Yet in the 2019 election, Change UK — now calling itself the Independent Group for Change — took just over ten thousand votes, marginally outpolling the Monster Raving Loony Party. All of the Labour defectors lost their seats — including those who defected a second time to the Liberal Democrats — apart from the ones who decided not to stand. They’ve since gone on to higher things: Chris

US debt held by the Federal Reserve surpassed 25% of GDP in 2021!

globinfo freexchange According to the economic database of St. Louis Federal Reserve (FRED), the US debt held by the Federal Reserve surpassed the unthinkable percentage of 25% of GDP (25.48%) for the first time in the third quarter of 2021! We observe that from the beginning of the related recorded data in 1970, the US debt held by the Federal Reserve remains almost flat and at much lower levels (~ 3.5%-5.5% of GDP). And this is the case even during the recession right after the 1973 oil crisis depicted by the shaded area in the graph.   Then, during the big financial meltdown of 2007-2008, we observe a shallow dive of the debt. After that period, we can see clearly that the US debt held by the Federal Reverse breaks one record after another, reaching unprecedented levels.   For the first time, the debt surpasses 10% of GDP in the second quarter of 2011 (10.41%), and in the first quarter of 2014 surpasses 15% of GDP (15.25%). Then, we have a dive in the third quarter of 2019 at 11.33

Official documents prove “Top Gun: Maverick” is military propaganda

by Alan Macleod   Part 4 - Hollywood: the military’s wingman   “Top Gun: Maverick” has been produced at a time when the United States is currently throttling Iran with illegal and deadly sanctions. In early 2020, the Trump administration assassinated top Iranian general and statesman Qassem Soleimani, and influential figures in the United States have called for an unprovoked nuclear attack on the country. Yet none of this context is mentioned, leaving the legality of the depicted attack unquestioned. As Stahl told MintPress , the basic assumption is that “ the U.S. has the right to violate international law and strike any country for any reason. ” “ Imagine if this film came out of Iran and was about striking an Israeli or U.S. nuclear facility, ” he said. “ Heads would explode with accusations of hard-line propaganda. ” Therefore, “Top Gun: Maverick” falls in line in promoting a remarkably militaristic society; one that spends almost as much on war as every other nation on Earth combi