Skip to main content

Ένα δείγμα τυποποιημένων απαντήσεων των κομμάτων εξουσίας στην Ευρώπη

... και άλλη μια απόδειξη της πλήρους σύμπλευσης τους με τον νεοφιλελευθερισμό

του system failure

Οι τυποποιημένες απαντήσεις από τα κόμματα εξουσίας στην Ευρώπη είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί κανείς να διακρίνει εύκολα ιδιαίτερα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Είναι εντυπωσιακή η ομοιομορφία των επιχειρημάτων σε όλη την έκταση της ευρωζώνης, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα και αυτό είναι μια άλλη καλή ένδειξη της πανευρωπαϊκής συσπείρωσης των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων απέναντι σε πολιτικούς σχηματισμούς που απειλούν την κυριαρχία τους.

Ένα τέτοιο δείγμα είναι μια συζήτηση μεταξύ του Hannes Swoboda, επικεφαλή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο και του Joseph Daul, επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για λογαριασμό του δικτύου France24 και του EuroparlTV, καναλιού της ευρωβουλής.

Ο δημοσιογράφος ρωτάει μεταξύ άλλων: “Μέχρι τώρα, οι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί [Σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό Κόμμα] μοιράστηκαν την εξουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 2,5 χρόνια ο καθένας, καθώς κανένας δεν μπόρεσε να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία. Θα αλλάξει αρκετά αυτό τώρα;

Ο Daul μεταξύ άλλων λέει: “Θα περιμένουμε την 25η Μαίου για τα αποτελέσματα των εκλογών [...] αλλά πιστεύω ότι τα δημοκρατικά κόμματα θα διατηρήσουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο”.

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η κυρίαρχη αντίληψη των κομμάτων εξουσίας στην Ευρώπη. Είναι αυτή που διαδίδεται ασύστολα και από τα κυρίαρχα μίντια, ότι δηλαδή μόνο τα κόμματα του “κέντρου” μπορεί να θεωρούνται “δημοκρατικά”, σαν έχουν το “copyright” της Δημοκρατίας. Είναι βέβαια τα ίδια κόμματα που υιοθέτησαν πλήρως την σκληρή λιτότητα και προτίμησαν να σώσουν τις τράπεζες αντί τους λαούς. Είναι αυτά τα κόμματα που ποινικοποίησαν τις διαδηλώσεις σε Ισπανία και Ελλάδα. Είναι αυτά που επιχειρούν να διαλύσουν το κοινωνικό κράτος σε όλη την Ευρώπη. Μας δείχνουν ξεκάθαρα πως αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία.

Σε μια άλλη ερώτηση, ο Swoboda λέει μεταξύ άλλων: “Το κέντρο κυριαρχεί στην εξέλιξη της πολιτικής στην Ευρώπη. Είναι η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά. Δεύτερον, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι αυτές δεν είναι χειροπιαστές προτάσεις από την άκρα Δεξιά και την άκρα Αριστερά. Είναι επιφανειακές, χωρίς περιεχόμενο. Είναι λόγια και κυρίως αρνητικά λόγια. Δεν μπορούμε να χτίσουμε μια ισχυρή Ευρώπη, μια Ευρώπη που να υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών της, με λόγια. Χρειαζόμαστε πράξεις, οράματα και χειροπιαστές προτάσεις. Και εμείς, οι Σοσιαλιστές έχουμε χειροπιαστές προτάσεις

Ο Daul στη συνέχεια, σπεύδει να συμφωνήσει:

... αλλά, όπως είπε ο Hannes Swoboda, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την πολιτική απλά με σλόγκαν

Εδώ είναι ξεκάθαρο ότι οι απόψεις των Ευρωπαϊκών κομμάτων εξουσίας ταυτίζονται απόλυτα, θεωρώντας ότι μόνο αυτά έχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Το τυποποιημένο αυτό “επιχείρημα” χρησιμοποιείται κατά κόρον και στην Ελλάδα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Τόσο τυποποιημένο, που καταντάει ... σλόγκαν.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια κεντρική διαχείριση του τρόπου με τον οποίο τα κόμματα εξουσίας αντικρούουν τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, δηλαδή, ότι τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης, παίρνουν, ενδεχομένως, “οδηγίες χρήσεως” από τα αντίστοιχα κόμματα στην Ευρώπη σχετικά με το τι είδους ρητορική πρέπει να χρησιμοποιούν.

Αυτό όμως είναι ταυτόχρονα και μια ένδειξη συσπείρωσης του νεοφιλελεύθερου λόμπι το οποίο αυτο-βαφτίζεται ως “μετριοπαθές κέντρο” και θεωρεί ότι είναι το μόνο που έχει “ρεαλιστικές” προτάσεις σε αντίθεση με την “άκρα” Αριστερά για παράδειγμα. Είναι πολύ φυσικό, καθώς οι προτάσεις αυτές είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που χρηματοδοτεί ως επί το πλείστων όλα αυτά τα κόμματα.

Ειδικότερα οι Σοσιαλιστές, αντί να ασκήσουν κριτική πάνω στις προτάσεις της Αριστεράς, προτιμούν να διαδίδουν ασύστολα ότι η Αριστερά δεν έχει προτάσεις. Είναι επίσης πολύ φυσικό, καθώς μοιάζουν να προσπαθούν απεγνωσμένα να επανακτήσουν την “αποκλειστικότητα” της κοινωνικής ευαισθησίας.

Μια ανεξάρτητη Αριστερά ως γνήσιος εκφραστής της λαϊκής οργής ενάντια στην επέλαση του κεφαλαίου, δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη, ενώ αντίθετα, οι Σοσιαλιστές μπορούν να τα έχουν καλά με όλους: από τη μια να ψηφίζουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου που τους χρηματοδοτεί και από την άλλη να κάνουν ότι αγωνίζονται για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας πετώντας μερικά ψίχουλα στο λαό για να δικαιολογήσουν τις “Σοσιαλιστικές” τους καταβολές και πεποιθήσεις.

Είναι χαρακτηριστική η αγωνία του Swoboda στην επόμενη ερώτηση:

Δημοσιογράφος: “Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι περίμεναν από τους Σοσιαλιστές μια αντίδραση. Αυτή η αντίδραση δεν ήρθε και δεν ενεργήσατε ως αντίβαρο στην λιτότητα.

Η απάντηση του Swoboda: “Ανταποκριθήκαμε, αλλά δεν είμαστε η πλειοψηφία. Γι'αυτό παλεύουμε για μια κοινωνική Ευρώπη, μια Ευρώπη χωρίς λιτότητα, μια Ευρώπη που σέβεται τους κοινωνικούς κανόνες, μια Ευρώπη που θέλει να βελτιωθεί, να εξελιχθεί και να αλλάξει την κατεύθυνση προς όφελος των εργαζομένων. Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη. Δεν υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη του σήμερα. Πρέπει να αλλάξουμε και αυτή είναι η απάντησή μας.

Εδώ, ο Swoboda ξέχασε ότι το καταστροφικό ΔΝΤ το έφερε στην ευρωζώνη ο συνάδελφος και ομοϊδεάτης του, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, ότι επικεφαλής, τότε, του ΔΝΤ ήταν ένας άλλος “Σοσιαλιστής”, ο Ντομινίκ Στρως Καν και ότι ο διάδοχος του Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τάχθηκε και συνεχίζει να τάσσεται πλήρως με τις πολιτικές της καταστροφής, επιλέγοντας να συμμαχήσει με την νεοφιλελεύθερη Δεξιά για να μη χάσει την εξουσία.

Ξέχασε επίσης ότι, οι ομοϊδεάτες του στο ευρωκοινοβούλιο επέτρεψαν έναν εθνικιστή, τον Νάιτζελ Φάρατζ, σχεδόν να μονοπωλήσει την αντίδραση ενάντια στις πολιτικές της καταστροφής, εκτοξεύοντας έτσι τη δημοτικότητα του και τα ποσοστά του κόμματος του. Ο Φάρατζ, για τους δικούς του βέβαια λόγους, τόλμησε να πει αλήθειες, όταν το κόμμα του είχε ελάχιστη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο. Που ήταν τότε οι “Σοσιαλιστές”;

Επιπλέον, φαίνεται ότι η ρητορική του χαρακτηρίζεται από κάτι για το οποίο κατηγορεί την Αριστερά και τα “άκρα”: είναι γεμάτη γενικότητες, ευχολόγια και άρα κενή περιεχομένου.

Σε μια επόμενη ερώτηση, ο δημοσιογράφος ρωτάει: “Κύριε Swoboda, είδαμε ότι η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο την άκρα Αριστερά και τον Αλέξη Τσίπρα ως κυρίαρχη δύναμη. Δεν πιστεύετε ότι τελικά θα χάσετε ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων σας που θα μετακινηθούν προς την άκρα Αριστερά; Επιπλέον, αυτή η άκρα Αριστερά έχει μια ηγετική φυσιογνωμία, τον Αλέξη Τσίπρα, που μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν. Δεν πιστεύετε ότι μπορεί να χάσετε την υποστήριξη των ψηφοφόρων;

Swoboda: “Ναι, σε ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα θα χάσουμε μερικούς ψηφοφόρους. Αυτό είναι αλήθεια. Είναι λόγω της κρίσης και ως μια αντίδραση στην κρίση. Ήμουν, για παράδειγμα, κατά της Τρόικα επειδή θα κατέστρεφε τους κοινωνικούς πόρους και το κοινωνικό κράτος. Αυτός είναι ό λόγος που η άκρα Αριστερά κερδίζει υποστήριξη. Και αυτός είναι ο λόγος που εμείς, ως Σοσιαλιστές, ζητήσαμε από την Κομισιόν και την πλειοψηφία των συμμετεχόντων, την πλειοψηφία του Λαϊκού Κόμματος και των κρατών-μελών, να αλλάξουν τη δομή. Η Ελλάδα πρέπει να υποστεί μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς αυτή την καταστροφή του κοινωνικού κράτους. Πρέπει, ξεκάθαρα, να σταματήσουμε το έργο της Τρόικα. Πρέπει να απαιτήσουμε πρακτικές μεταρρυθμίσεις για το κράτος, αλλά θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις ανάγκες των κοινωνικών στρωμάτων. [...] Ποιες είναι οι εναλλακτικές του κυρίου Τσίπρα; Δεν μπορεί να προτείνει εναλλακτικές.

Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται άκρα Αριστερά παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός του θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν! Αλλά υπάρχει και μια μεγάλη αντίφαση στη στάση του Swoboda, ο οποίος δηλώνει σαφώς ότι είναι κατά των πολιτικών της Τρόικα και ότι οι πολιτικές αυτές πρέπει να αλλάξουν ώστε να σταματήσει η καταστροφή του κοινωνικού κράτους, αλλά αντί να κάνει άνοιγμα προς την “άκρα” Αριστερά η οποία υποστηρίζει ακριβώς αυτή την άποψη, επιμένει να απευθύνεται στο Λαϊκό Κόμμα που είναι κατά βάση υπεύθυνο για την υιοθέτηση των καταστροφικών, νεοφιλελεύθερων αυτών πολιτικών σε όλη την Ευρώπη!

Στη συνέχεια παραθέτει ξανά το τυποποιημένο “επιχείρημα”, περί έλλειψης εναλλακτικής πρότασης από την Αριστερά, στοχεύοντας προσωπικά τον Τσίπρα, αλλά φαίνεται ότι αγνοεί το γεγονός ότι ο επίσης Σοσιαλιστής στο ευρωκοινοβούλιο, Λ.Χ. Νγκογκ, πολύ πρόσφατα, “άδειασε” κυριολεκτικά τον Ότμαρ Κάρας του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος υποστήριξε (όπως ήταν αναμενόμενο), ότι ο Τσίπρας δεν έχει ουσιαστικές προτάσεις, λέγοντας ότι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στο Στρασβούργο συγκεκριμένες προτάσεις.

Η απάντηση σε μια επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Σοσιαλιστές είναι αποφασισμένοι να ταχθούν συνειδητά με την νεοφιλελεύθερη Δεξιά στην Ευρώπη, αποκλείοντας κάθε συνεργασία με μια “μη συμβιβαζόμενη” Αριστερά:

Δημοσιογράφος: “Εφόσον δούμε μια ενιαία Ευρωπαϊκή Αριστερά να γίνεται το τρίτο κόμμα που θα μπορούσε να κερδίσει τους Φιλελεύθερους και ενδεχομένως να προβεί σε ασυνήθιστες συμμαχίες, θα μπορούσατε εσείς [Σοσιαλιστές] να γίνετε μέρος αυτής της συμμαχίας;

Swoboda: “Όχι. Κάνουμε συμμαχίες με τα κόμματα του κέντρου. Φυσικά, συζητάμε για συγκεκριμένες συνεργασίες με την άκρα Αριστερά, αν η άκρα Αριστερά μπορεί να αποδεχθεί τους κανόνες της Δημοκρατίας, να αποδεχθεί τους κανόνες ώστε να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Αλλά έχουμε δει συχνά την άκρα Αριστερά σ'αυτό το Ημικύκλιο να απαιτεί συνεχώς πράγματα, αλλά όταν χρειάζεται η ψήφος για να υποστηριχθεί μια πραγματιστική λύση, ένας συμβιβασμός, αποσύρουν την υποστήριξη τους. Είναι απαράδεκτο.

Θα ήταν καλό εδώ ο Swoboda να διευκρινίσει τι εννοεί όταν μιλάει για “πραγματιστική λύση” και για “συμβιβασμούς”. Μήπως εννοεί άραγε την πλήρη υποχώρηση των Σοσιαλιστών στις επιταγές του νεοφιλελεύθερου δόγματος; Και ποιος είναι άραγε αυτός που καθορίζει τους κανόνες της Δημοκρατίας; Οι τράπεζες και οι πολυεθνικές;

Comments

Popular posts from this blog

Τραγωδία στο Μάτι και δεξιό παρακράτος: νέα στοιχεία για πιθανή επιχείρηση προβοκάτσιας

globinfo freexchange     Όπως είχαμε επισημάνει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 19, η εγχώρια μιντιακή χούντα και οι καθεστωτικές μαριονέτες της Μητσοτακικής δεξιάς είχαν επιλέξει τελικά να ρίξουν το μεγαλύτερο βάρος της αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδας σε δύο βασικούς πυλώνες: στη συμφωνία των Πρεσπών και στην τραγωδία στο Μάτι.    Όσο περνούσε ο καιρός και αφού κατακάθισε η σκόνη της μιντιακής προπαγάνδας, όλα έδειχναν ότι το σενάριο μιας πιθανής προβοκάτσιας στην υπόθεση "Μάτι" ενορχηστρωμένης από το δεξιό παρακράτος (όσο και αν αυτό φάνταζε εξωφρενικό), δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί.   Τα πρώτα ισχυρά σημάδια για την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου τα έδωσε το ίδιο το καθεστώς Μητσοτάκη με την επιβράβευση των υπεύθυνων αξιωματικών για τη διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι, οι οποίοι πήραν προαγωγή! Κάτι φυσικά που απέκρυψαν επιμελώς όλα τα συστημικά κανάλια της μιντιακής χούντας (στην οποία ανήκει ασφαλώς και η Μητσοτακική ΥΕΝΕΔ) που στηρίζει σύσσωμη το καθεστώς. Πρόσφατα, ήρθαν και νέα

Άλλα δύο χρόνια Μητσοτακικής λαίλαπας ...

globinfo freexchange   Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα πέφταμε πάλι τόσο μέσα (δυστυχώς) στις προβλέψεις. Αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του 2019, είχαμε γράψει ότι ο "σοφός λαός" δεν είναι και τόσο σοφός. Είτε με την ψήφο του, είτε με την αποχή του, έδωσε το ελεύθερο στη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης να σαρώσει σαν 'οδοστρωτήρας' τα πάντα στο πέρασμά της. Μετά από τέσσερα χρόνια νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, το τοπίο καταστροφής θα έχει κάνει τη χώρα κυριολεκτικά αγνώριστη.  Και είναι πραγματικά απίστευτο ότι, κάθε μέρα που περνάει, το καθεστώς Μητσοτάκη μοιάζει σαν να έχει βαλθεί να μας επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο. Μετά το επιτελικό μπάχαλο στη διαχείριση της πανδημίας και το γεγονός ότι τα εκτελεστικά όργανα του αδίστακτου Μητσοτακικού καθεστώτος έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία για να περάσουν ότι πιο αντιλαϊκό και αντιεργατικό μέτρο μπορούσαν να περάσουν, ήρθαν οι ασύλληπτες καταστροφές με τις πυρκαγιές σε Βόρεια Εύβοια, Βαρυμπόμπη και αλλού.

WikiLeaks - US imperialists were seeking Russian assistance to manage chaos in Afghanistan!

The WIKILEAKS Public Library of US Diplomacy (PlusD) holds the world's largest searchable collection of United States confidential, or formerly confidential, diplomatic communications. As of April 8, 2013 it holds 2 million records comprising approximately 1 billion words. The collection covers US involvements in, and diplomatic or intelligence reporting on, every country on earth. It is the single most significant body of geopolitical material ever published. The PlusD collection, built and curated by WikiLeaks, is updated from a variety of sources, including leaks, documents released under the Freedom of Information Act (FOIA) and documents released by the US State Department systematic declassification review.   globinfo freexchange   A February, 2010 cable coming from the US embassy in Moscow, reveals that the US was seeking to involve Russia in the efforts to manage the chaos in Afghanistan.   A particular phrase in the summary reveals that the Americans had already tried to

How the Americans created the al-Qaeda myth prior to 9/11 attacks in order to invade Afghanistan and Iraq

globinfo freexchange   In his documentary The Power Of Nightmares , Adam Curtis gives the details of how the Americans essentially invented al-Qaeda and how the neocons re-emerged after the 9/11 attacks to exploit this myth.   The result was the devastating wars in Afghanistan and Iraq:   For beyond his own small group, Bin Laden had no formal organization. Until the Americans invented one for him. In January 2001, a trial began in a Manhattan courtroom of four men accused of the embassy bombings in east Africa. But the Americans had also decided to prosecute Bin Laden in his absence. But to do this under American law, the prosecutors needed evidence of a criminal organization because, as with the Mafia, that would allow them to prosecute the head of the organization, even if he could not be linked directly to the crime. And the evidence for that organization was provided for them by an ex-associate of Bin Laden's called Jamal Al-Fadl.   The picture Al-Fadl drew for the Americans

US imperialists activate their ISIS proxies to alter the nature of war in Afghanistan

globinfo freexchange   It took only a few days for the US declining empire to return to Afghanistan after its disorderly retreat under Biden's order. And what a surprise: another drone strike, another murder of civilians - kids among them, another war crime. That is, the routine outcome of every US military intervention the last decades. It was a matter of time before "uncle Joe" bent to the enormous pressure by the sinister war machine. The combined, stormy attack by the corporate media and the deep state against his decision to withdraw the US forces from Afghanistan, created a suffocating situation. And while the Western propaganda machine announced the definite withdrawal of the US forces from the Afghan soil - after the new US war crime - the pressure and harsh criticism on Biden never ended. On the contrary, it seems that the criticism against his decision to withdraw all US forces is getting more and more intensive. The Western propaganda machine not only had nothi

Chris Hedges & Richard Wolff: Have Bernie, the Squad, & the institutional Left failed us?

Bad Faith   Marxist economist Richard Wolff and Pulitzer Prize winning journalist and theologian Chris Hedges weigh in on whether there is a moral maximum income, by what standard we should judge leftists who become wealthy in the course of their advocacy, and why the left is so easily distracted by superficial internecine battles, like the one over Hasan Piker's house, during this time of great crisis.    They then move on to discuss more substantive divides on the left, and whether the so-called "institutional left's" theory of power is, in fact, demobilizing people at the very moment they should act. It's a banger. 

Μπλέξαμε άσχημα ...

globinfo freexchange   Όλα δείχνουν ότι οι "άριστοι" του Μητσοτακοκαθεστώτος τα έχουν κάνει παντού μαντάρα και έχουν βάλει τον αυτόματο πιλότο.   Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί έχουν εξαφανιστεί από τα δελτία προπαγάνδας της μιντιακής χούντας και εν όψει καλοκαιριού, ο περιοδεύων Μητσοτακοθίασος αποφάσισε να ανοίξει τα πάντα; Ξαφνικά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα και όλοι είναι έτοιμοι για διακοπάρες σε κάποιο νησί.  Μήπως πάει καλά το πρόγραμμα εμβολιασμού, έχουμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και δεν το πήραμε χαμπάρι; Μήπως οι μεταλλάξεις έφυγαν τρομαγμένες μόλις αντίκρισαν τον Μπιλ Κικίλ και τον Νικ Χάρντ του καθεστωτικού θιάσου; Μήπως έβρεξε ξαφνικά ΜΕΘ, κλίνες και προσωπικό και ανάσαναν τα δημόσια νοσοκομεία; Μήπως δεν γίνεται μπάχαλο με τα τεστ και όλα είναι άψογα οργανωμένα; Τίποτα απ'όλα αυτά. Απλώς, έρχονται οι τουρίστες! Και επειδή ο Μητσοτακοθίασος πρέπει να δείξει κάτι για να μη φανεί η παταγώδης αποτυχία σε όλους τους τομείς

Jeremy Corbyn on Afghanistan & preventing the next war

Democracy Now!   Jeremy Corbyn, one of the leading critics of the Afghan War in Britain, on the Taliban takeover in Afghanistan.    He says critics who warned against invading Afghanistan, and later Iraq, have been vindicated, and calls for an official inquiry into the war.    “ It’s horrible to read back to 2001 and 2003 and say all the worst predictions that any of us ever made have all come to pass, ” Corbyn tells Democracy Now!  

John Pilger on Afghanistan: US military a killing machine & how the Taliban went from ally to enemy

Going Underground Legendary journalist and filmmaker John Pilger on the takeover of the Taliban in Afghanistan. He calls the US military a killing machine and discusses why the Afghanistan War must be viewed through the lens of Western imperialism, the scale of civilian casualties and destruction of Afghanistan by NATO countries, how the US created today’s situation by supporting Afghan jihadist forces against the Soviet Union throughout the Cold War, the social progress and progressive reform lost to history with the fall of the Soviet-backed PDPA government in Afghanistan. Pilger also discusses the anniversary of the Pinochet coup in Chile and the trial of WikiLeaks founder Julian Assange. 

Επιβεβαίωση: Επιχείρηση προβοκάτσιας του δεξιού παρακράτους η τραγωδία στο Μάτι!

globinfo freexchange  Σε προηγούμενο άρθρο στις αρχές Ιουλίου, είχαμε αναφερθεί στους περίφημους διαλόγους με τα "πακιστανικά τηλέφωνα", που προκάλεσαν σάλο. Είχαμε επισημάνει ότι η αδιανόητη απάντηση του επικεφαλής της υπηρεσίας του αεροδρομίου σχετικά με το Μάτι, σχολιάστηκε έντονα μόνο από μερικούς χρήστες στα σόσιαλ μίντια. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα συστημικά ΜΜΕ απέκρυψαν επιμελώς αυτό το κομμάτι του διαλόγου. Ο επικεφαλής, λοιπόν, φέρεται να λέει: " Σιγά μην μπλέξουμε, οι άλλοι έκαψαν 100 άτομα και πήραν και βαθμό ... " και αναφέρεται προφανώς στους υπεύθυνους αξιωματικούς για τη διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι, οι οποίοι πήραν προαγωγή από την κυβέρνηση της ΝΔ.  Συμπεράναμε ότι η ωμή κυνικότητα των διαλόγων και το ότι επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι κάποιοι υπεύθυνοι αντί να ξηλωθούν προάγονται (προφανώς επειδή έκαναν τη βρόμικη δουλειά), έχουν έντονη οσμή δεξιού παρακράτους. Ενώ, αναρωτηθήκαμε αν ο εισαγγελέας θα σταθεί (ως οφείλει) και στο κομμάτι