Skip to main content

Η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων ηττήθηκε στη Μαδρίτη


Ο περιφερειακός πρωθυπουργός της Μαδρίτης, Ignacio González, ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει οποιαδήποτε περαιτέρω σχέδια να αναθέσει το μάνατζμεντ έξι νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρίες, καθώς το περιφερειακό ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την άρση της προηγούμενης απόρριψης του προγράμματος, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας. Ο González, μέλος του Συντηρητικού κόμματος (PP), είπε ότι παρόλο που το μοντέλο διοίκησης που προτείνει είναι νόμιμο, υποχωρεί λόγω της "απρόβλεπτης εξέλιξης που προκλήθηκε από το Δικαστήριο".

Επίσης, ο περιφερειακός υπουργός υγείας Javier Fernández Lasquetty, ένα από τα κορυφαία στελέχη των συντηρητικών στα δημοσιονομικά στη Μαδρίτη, παραιτήθηκε, καθώς παραδέχθηκε την "αποτυχία" του. Για τους προκάτοχους του Lasquetty, Juan José Güemes και Manuel Lamela, καθώς και για έναν αριθμό πρώην περιφερειακών αξιωματούχων στον τομέα της υγείας, διεξάγεται έρευνα για πιθανή διαφθορά κατά την διαδικασία των προσφορών, καθώς και οι δύο πρώην υπουργοί εργάζονται τώρα για τις ίδιες εταιρίες που ανταμείφθηκαν κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Το περασμένο καλοκαίρι, η κυβέρνηση González, που ξόδεψε το 45% του προϋπολογισμού για την υγεία, έδωσε τον έλεγχο αυτών των νοσοκομείων σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες μάνατζμεντ, λέγοντας ότι αυτό θα γλίτωνε τους φορολογούμενους από ένα ποσό που ισοδυναμεί με 710 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η κριτική απέναντι σ'αυτό ήταν ότι το νέο μάνατζμεντ θα εξοικονομούσε αυτά τα χρήματα χρεώνοντας τους ασθενείς για τις υπηρεσίες του, ή, παρέχοντας υπηρεσίες κατώτερης ποιότητας.

Το εθνικό σύστημα υγείας της Ισπανίας, που είναι αποκεντρωμένο και το διαχειρίζονται οι περιφερειακές κυβερνήσεις, είναι ανοιχτό για όποιον ψάχνει μια θέση εργασίας. Θεωρείται το πιο αποδοτικό σύστημα στην Ευρώπη με βάση την κατάταξη του Bloomberg. Σε μια έρευνα που έγινε από την Δρ. Helena Legido-Quigley επισημαίνεται ότι οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στην Ισπανία ανέρχονται στο 7% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με τον μέσο όρο 7.6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Μαδρίτη, ο Ignacio González και ο προκάτοχος του Esperanza Aguirre, ο οποίος δηλώνει θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ, προσπάθησαν για χρόνια να τερματίσουν τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη, με μικρή επιτυχία στην αντιμετώπιση των νομικών εμποδίων του συστήματος. Το περασμένο καλοκαίρι, ένας περιφερειακός νόμος που καθόριζε την πληρωμή ενός ευρώ για κάθε ιατρική συνταγή, απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Aguirre, οι γιατροί της Μαδρίτης αναγκάζονταν να δίνουν "ενημερωτικούς" λογαριασμούς του νοσοκομείου στους ασθενείς, κάτι που η αντιπολίτευση εξέλαβε ως ένα πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση.

Η Ισπανική κυβέρνηση, επίσης υπό την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, δέχεται μεγάλη πίεση από την Τρόικα (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) να μειώσει τις δαπάνες και να εφαρμόσει περισσότερη λιτότητα. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ακολούθησε τις συμβουλές τους και εφάρμοσε ορισμένα μεμονωμένα μέτρα, ελαχιστοποιώντας την καθολική ιατρική περίθαλψη και αφήνοντας πολλές ομάδες εκτός του συστήματος υγείας, όπως ανθρώπους άνω των 26 ετών που δεν είχαν δουλέψει ποτέ, ή, απόδημους που είχαν φύγει στο εξωτερικό.

Το 2013, πάνω από 700.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς κάρτα υγείας. Η μεγαλύτερη ομάδα που επηρεάστηκε από αυτές τις αλλαγές είναι οι μη καταγεγραμμένοι μετανάστες, που δεν μπορούν τώρα να θεραπευτούν. Ορισμένες περιφέρειες αντέδρασαν στο νόμο και συνέχισαν να τους περιθάλπουν, αλλά στην υπόλοιπη χώρα, αυτά τα μέτρα έχουν ήδη συνέπειες: στην Μαγιόρκα, ο Alpha Pam, ένας 28χρονος Σενεγαλέζος μετανάστης με φυματίωση, πέθανε, καθώς το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε αρνήθηκε να τον περιθάλψει.

Η "λευκή παλίρροια" νίκησε

Όταν μαθεύτηκαν τα νέα για την οπισθοχώρηση του González, οι ακτιβιστές και οι επικεφαλής των εργαζομένων πανηγύρισαν. Ο Jesús Jaén, εκπρόσωπος της ένωσης Patusalud, δήλωσε ότι "αυτή ήταν μια μεγάλη νίκη των δρόμων". Σύμφωνα με το μεγαλύτερο σωματείο της Ισπανίας, CCOO, Επιτροπές Εργατών, "η ενότητα και ο συνεχής αγώνας ήταν τα κλειδιά για να σταματήσουν οι πολιτικές της κυβέρνησης που έθεταν τα συμφέροντα της πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών".

Η Patricia Alonso, από την AFEM, την Ένωση Ιατρών Μαδρίτης, φέρεται να δήλωσε ότι "αυτό ήταν ένα επίτευγμα όλων, από την πρώτη μέρα της απεργίας οι πολίτες ήταν με το μέρος μας και μας ενθάρρυναν να συνεχίσουμε τον αγώνα, κάναμε δεκαπέντε διαδηλώσεις και χρησιμοποιήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, δεν θα αφήναμε οποιονδήποτε να πουλήσει το σύστημα μας".

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση της Μαδρίτης φλέρταρε με την ιδέα να αναθέσει την υγειονομική περίθαλψη σε τρίτους, οι επαγγελματίες γιατροί και χρήστες οργάνωσαν έναν αριθμό μαζικών διαδηλώσεων, με το όνομα “Marea blanca” ή "λευκή παλίρροια", ακολουθώντας την “Marea verde” ή "πράσινη παλίρροια" των δασκάλων, εργαζόμενων στην εκπαίδευση και γονέων κατά των ιδιωτικοποιήσεων των σχολείων. Το 2013 έγιναν πέντε απεργίες από οκτώ σωματεία στα περιφερειακά νοσοκομεία που απασχολούν 75.000 εργαζόμενους. Η AFEM ξεκίνησε επίσης μια νομική μάχη κατά της διαδικασίας προσφορών, ζητώντας τη δικαστική της αναθεώρηση τον Ιούνιο του 2013.

Οι διαδηλώσεις αποκτούν δυναμική

Η δικαστική απόφαση κατά των σχεδίων του Ignacio González, δεν ήταν η μοναδική πρόσφατη ήττα για τις μεγάλες επιχειρήσεις στην Ισπανία, όπου το Δεξιό Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία στο εθνικό κοινοβούλιο, καθώς και στις περισσότερες περιφέρειες και κυριότερες πόλεις. Σε όλη τη χώρα, το κίνημα συνελεύσεων PAH, ή Κίνημα των Θυμάτων Υποθηκεύσεων, έσωσε εκατοντάδες οικογένειες από εξώσεις, συχνά όντας αντιμέτωπο με την αστυνομία, ή σε άλλες περιπτώσεις προχωρώντας σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.

Στην πόλη Burgos της Καστίλλης, η εργατική συνοικία Gamonal έγινε πεδίο μαχών για τους διαδηλωτές κατά της κατασκευής μιας λεωφόρου που οι κάτοικοι φοβούνταν ότι χαλούσε την παραδοσιακή όψη της περιοχής. Παρόλο που ήταν ένα σχέδιο ενός τοπικού μεγαλοεργολάβου, κατόχου αρκετών ΜΜΕ και φίλου ενός πρώην πρωθυπουργού, οι κάτοικοι ανάγκασαν το δήμαρχο να υποχωρήσει και να ακυρώσει το σχέδιο, μετά από εφτά μέρες συνεχών διαδηλώσεων, τόσο στη Gamonal αλλά και στις κυριότερες πόλεις της Ισπανίας, με αποτέλεσμα την σύλληψη 100 περίπου διαδηλωτών.

Αυτές οι νίκες ήταν ενθαρρυντικές για τους ακτιβιστές και τα κοινωνικά κινήματα, που ετοιμάζουν ένα κύμα κινητοποιήσεων για την πέμπτη χρονιά της οικονομικής κρίσης. Θα είναι επίσης η τρίτη επέτειος των διαδηλώσεων της 15-M Sol κατά του δικομματικού καθεστώτος. Πολλοί αναρωτιόνται αν αυτά τα τρία χρόνια έχουν κάνει τους ανθρώπους να κουραστούν να βγαίνουν στους δρόμους, αλλά αν ακούσουμε τα πανηγυρικά άσματα των διαδηλωτών και ένα από τα πιο γνωστά σλόγκαν στα σόσιαλ μίντια σε όλη τη χώρα, το “sí se puede” στα Ισπανικά, ή, “we can do it” στα Αγγλικά, τι θα είναι είναι ικανοί να κάνουν στη συνέχεια;

Comments

Popular posts from this blog

Former CIA high-ranking official accidentally reveals the type of the false flag operation that the US imperialists will orchestrate to start a war with Iran

globinfo freexchange
In the following video, Jimmy Dore makes an analysis of an interview that the former CIA deputy director, Michael Morell, gave on CBS, regarding the recent developments after the assassination of the Iranian major general, Qasem Soleimani. 
Morell describes a probable scenario according to which the Iranians and their proxies could retaliate further. And therefore, this will naturally and eventually lead the US to start a war with Iran. As Morell points out:
                    Hopefully, that can de-escalate now, but that doesn't mean the covert war is over. [...] There are two things we need to think about here. One is, still, down the road, at some point, an assassination of a senior US official, somewhere in the world, could be months from now, to get revenge. And then, two, we still have to worry about those Iranian proxies. They may still attack US military bases ...

Note, that this interview was taken AFTER the Iranian retaliation through the missile att…

Suppression before uprising: how the system attempts to push societies away from the practice of protesting

globinfo freexchange
Six years ago we wrote that controlled information that reaches the media and reproduced by them, may include the overestimated capability of governments to monitor, for example, an extremely large number of phone conversations. Even if there is such a possibility, such huge amount of data is extremely difficult to be processed. However, the technology is evolving rapidly, and possibly will allow processing of large amount of data in very short time, in the near future. When technology will allow this, people will have already become familiar with the idea that any conversation can be investigated and processed any time.
Today, it seems that not only we reached that point, but the establishment apparatus seeks to 'train' us to accept an elevated form of suppression, through a rapidly growing surveillance technology.

A recent article published in NY Times proves that the establishment apparatus will seek to expand the suppression state in unprecedented leve…

Promoting 'authoritative propaganda': YouTube openly admits it systematically suppresses independent media!

globinfo freexchange

On mid-July we wrote that an increased number of people who run independent YouTube channels reported that are being demonetized. Also, they see the number of viewings and subscribers being reduced significantly.

We observed that while the blog subscribed to various independent YouTube channels, when we go to the first page and search specific terms like "Syria", "Venezuela", "Bernie Sanders", "Tulsi Gabbard", etc., the first results give numerous videos from Western mainstream media like MSNBC, FOX News, CNN, BBC, etc. We can hardly find a video from our subscriptions, way below those results.

We concluded that all signs show that we have to deal with a well-organized operation.

On the one hand, YouTube algorithm directs audiences to the mainstream media propaganda, in an effort to bound them tightly to the establishment narratives. On the other hand, independent YouTube channels will be gradually eliminated due to the sig…

Why the US imperialists will start a war with Iran right after the 2020 US presidential election

by system failure
Even before 2016 US presidential election we were arguing in this blog that Donald Trump is only the reserve of the establishment, a necessity solution. The first signs, right after his election, were indicating that we were right. Trump literally hired Goldman Sachs to run the economy and immediately authorized further tax-cuts for the super-rich, contrary to his pre-election rhetoric.
Then, things got even worse by hiring some of the most bloodthirsty neocons in key positions. Trump's 'anti-establishment' facade was rapidly collapsing as he was  starting to move towards the US deep state agenda. In fact, the only card left to play was that of his alleged 'anti-interventionism'. Yet, he succumbed further to the US pro-war cabal by bombing Syria, without even waiting to see some evidence about Assad's alleged chemical attacks against civilians. 
Beyond that, he continued Obama's awful legacy regarding the war in Yemen, by arming Saudis and…

Bolivia’s free territory of Chapare has ousted the coup regime and is bracing for a bloody re-invasion

Spending time with the union members of Chapare, who run society in a collective fashion, offers special insights into the resistance to the coup. They succeeded in expelling the police, but now fear a bloodbath in retaliation.

by Ollie Vargas
Part 1

Known as Bolivia’s Chapare region, the Tropico of Cochabamba is a sanctuary for elected President Evo Morales’ most dedicated base of support. Since the November 10 coup, it has effectively become a self-governing territory where the military junta is absent.

The police and military were sent in full retreat from this area the coup began and were told they would only be welcomed back if the they “get on their knees and apologize” to the community.

In this 12,000 square kilometer swath of land, hundreds of unions have flourished over the years. I spent several days with the union rank and file, witnessing how they run society in a collective fashion, and how they have organized ferocious resistance to a right-wing coup government that threat…

US-backed parties have infiltrated Lebanon’s protests, pushing the country toward war amid economic collapse

By joining the roadblocks around Beirut, protesters allowed themselves to be used by US-allied parties playing a dangerous game that has the potential to explode into open warfare
by Rania Khalek
Part 4 - Cooperation and integration versus the West’s recipe for fragmentation
The Lebanese economy is facing imminent collapse. Unemployment is spreading, prices are spiking and the street price of the Lebanese lira continues to devalue. There is little that can be done to avoid the collapse, which has been thirty years in the making.

The implosion of the Lebanese economy is spilling over into Syria, which was already teetering on the edge of economic collapse due to eight years of war, government mismanagement and US sanctions designed to collapse the country. Syria was relying on Lebanon as its access point to purchase goods for imports. Now that too is gone. Lebanon’s economic crisis is also affecting Syrian elites who placed their money in Lebanese banks during the war and cannot access i…

Antisemitism claims have one goal: To stop Jeremy Corbyn winning power

The Jewish community’s alienation from Labour has been years in the making - but it is Johnson's Conservatives who have embraced hostility to minorities
Jonathan Cook
Part 11 - One-sided programme
Respondents had been influenced, Philo pointed out, by headlines like “Corbyn’s antisemite army” or descriptions of Labour as “riddled with antisemites”. He also noted the role of the BBC, which is widely trusted, in bolstering the misleading coverage. 
Its recent Panorama programme “Is Labour Anti-Semitic?” presented 17 former Labour staffers attacking the Corbyn-led party. But the programme-makers failed to identify who these critics were. Many were in fact Israel lobbyists – one was even a former employee of the Israeli embassy in London.

While the show included one person replying to the complaints, it entirely excluded the many Jewish voices in Labour that defend Corbyn. Philo observed that both the BBC and Guardian, two media organisations often seen as offering a counterweight to th…

US-backed parties have infiltrated Lebanon’s protests, pushing the country toward war amid economic collapse

By joining the roadblocks around Beirut, protesters allowed themselves to be used by US-allied parties playing a dangerous game that has the potential to explode into open warfare
by Rania Khalek
Part 3 - Fear of Amal, hatred of corrupt leadership, and lack of ideology
In Tyre, protesters tore down Berri’s posters and torched the Tyre Rest House Resort, which they believe is owned by Randa Berri, though Nabih Berri denied it. When I visited Tyre two weeks later, hundreds of new posters of Berri had been erected that read, “the guarantor of Lebanon” and “we are all with you [Berri].”

The posters surrounded the small protest encampment located in a roundabout on the beach road. The protest was part art fair, part concert for families, with liberals and a few leftists filling the ranks. Demonstrators were careful not to name leaders like Berri in their chants and when interviewed, they often spoke in vague terms out of fear of Amal. Later in the night, Amal members provoked the protesters…

While Evo’s MAS party regroups, Bolivia’s coup leaders are eating each other alive

Humiliating scandals are destroying right-wing leader Luis Fernando Camacho and the right is fracturing as a more militant MAS party readies for an uphill election battle.
by Wyatt Reed
Part 2 - From right-wing golden boy to “damaged goods”
Luis Fernando Camacho rose to political prominence months ago, but cemented his status as coup figurehead after he broke into the Palacio Quemado, Bolivia’s presidential palace, with police assistance. In a bizarre act of colonialist kabuki theater, he placed a Bolivian flag and enormous Bible on the floor and declared that God had returned to the Presidential Palace.

Moments later, the pastor by Camacho’s side promised that “Pachamama will never return to the palace,” in a reference to the Andean spirit of Mother Earth.

As the former leader of the undeniably fascistic Union Juvenil Crucenista paramilitary and the separatist Santa Cruz Committee, Camacho has struggled to shake off a history of white supremacy and anti-indigenous violence. 
Marco Pum…

Ex-US intel officer: Pompeo 'lying through his teeth' on Iran

The Grayzone
The Trump administration is imposing new sanctions on Iran and defying Iraq's call for a US troop withdrawal. This comes as the stated rationale for the US assassination of Qasem Soleimani and Abu Mahdi al-Muhandis is being undermined by its top officials' own statements. Scott Ritter, a former Marine Corps intelligence officer, analyzes the increased White House coercion efforts and collapsing intelligence claims.