Skip to main content

Το παζλ της χρεοκοπίας μιας χώρας εν συντομία

Πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε και που το συστημικό κατεστημένο βαφτίζει συχνά ως “θεωρίες συνωμοσίας”

Το 2000 η Ελλάδα με τη βοήθεια της Goldman Sachs, συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα χρηματιστηριακής δανειοδότησης (‘Αριάδνη’), το οποίο ανανεώθηκε με νέους όρους το 2001 και κατέληξε σε ένα δεύτερο πρόγραμμα (‘Αίολος’) που εξασφάλιζε χρήματα για την χώρα με αντάλλαγμα την παραχώρηση δικαιωμάτων από τη χρήση αεροδρομίων και τυχερών παιχνιδιών.

Η φύση του χρηματιστηριακού αυτού προϊόντος δανεισμού ήταν τέτοια, που παρουσίαζε το δανεισμό ως πώληση κάνοντας εφικτή την αποφυγή του συνυπολογισμού του δανείου στα κρατικά έξοδα και επιτρέποντας την εμφάνιση μικρότερου κρατικού ελλείμματος από το πραγματικό.

Το 2001, αμέσως μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η Goldman Sachs βοήθησε κρυφά την Ελλάδα να δανειστεί δισεκατομμύρια, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τους τρόπους συναλλαγών. Αυτή η συμφωνία, που είχε μείνει κρυφή από το ευρύ κοινό επειδή έγινε ως πράξη αγοράς νομίσματος και όχι ως πράξη δανεισμού, βοήθησε την Αθήνα να προσεγγίσει τα Ευρωπαϊκά στάνταρ για το έλλειμμα την ίδια στιγμή που συνέχιζε να ξοδεύει πέρα από τις δυνατότητές της.

Παρά τα οφέλη από την νομισματική ένωση της Ευρώπης, η γέννηση του ευρώ εμπεριείχε μια καθαρή παρατυπία: χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα εισήλθαν στην νομισματική ένωση με μεγαλύτερα ελλείμματα από τα επιτρεπτά με βάση την συνθήκη δημιουργίας του ενιαίου νομίσματος. Αντί να αυξήσουν τους φόρους και να μειώσουν τα έξοδα, ωστόσο, αυτές οι κυβερνήσεις μείωσαν τεχνητά τα ελλείμματά τους με παράγωγα.

Με την βοήθεια της JP Morgan η Ιταλία έκανε κάτι παρόμοιο. Παρά τα διαρκώς υψηλά ελλείμματα, το 1996 με ένα τέτοιου τύπου παράγωγο, «διόρθωσε» τον προϋπολογισμό ανταλλάσσοντας νόμισμα με την JP Morgan με μια ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία, ουσιαστικά τοποθετώντας περισσότερα χρήματα στα χέρια της κυβέρνησης. Ως αντάλλαγμα, η Ιταλία δεσμεύτηκε για μελλοντικές πληρωμές που δεν φαίνονταν στο παθητικό της.

Στην Ελλάδα, το οικονομικά «μαγικά» ήταν πιο πολλά. Με κάτι που θα μπορούσε να παρομοιαστεί σαν πώληση γκαράζ σε εθνικό επίπεδο, οι Έλληνες αξιωματούχοι ουσιαστικά υποθήκευσαν τα αεροδρόμια και τις εθνικές οδούς για να πάρουν το χρήμα που χρειάζονταν.

Η «Αίολος», νομικό πρόσωπο που ιδρύθηκε το 2001, βοήθησε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος στον ισολογισμό εκείνη την χρονιά. Ως μέρος της συμφωνίας, η Ελλάδα πήρε χρήματα σε ρευστό με αντάλλαγμα την δέσμευση για μελλοντικές πληρωμές προσγείωσης σε αεροδρόμια της χώρας. Μια παρόμοια συμφωνία το 2000 με την ονομασία «Αριάδνη», «κατάπιε» τα εισοδήματα που είχε η κυβέρνηση από τα κρατικά τυχερά παιχνίδια. Παρόλα αυτά η Ελλάδα χαρακτήρισε αυτές τις συναλλαγές ως πωλήσεις, όχι δάνεια, παρά τις αμφιβολίες που προήλθαν από ορισμένες κριτικές.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι:

1) Τέτοια «τρυκ» απόκρυψης του πραγματικού ελλείμματος εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες όπως στην περίπτωση της Ιταλίας, μέλος της ευρωζώνης, με την βοήθεια της JP Morgan, και

2) Η Goldman Sachs αποδεδειγμένα πλέον ήξερε τουλάχιστον από το 2000, δηλαδή εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, το πραγματικό έλλειμμα της Ελλάδας.

Καθώς οι Νο1 και Νο2 διεθνείς επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών τυχαίνει να είναι παράλληλα και μεγαλομέτοχοι στη Goldman Sachs αλλά και μεγαλομέτοχοι στους 3 βασικούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, σημαίνει, ότι αποκλείεται οι οίκοι αξιολόγησης όλα αυτά τα χρόνια να μην ήξεραν την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος. Παρόλα αυτά τα CDS ήταν σε χαμηλά επίπεδα και επέτρεπαν στην Ελλάδα να δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο.

Στην συνέχεια όμως συμβαίνουν τα εξής:

Στα μέσα του Οκτωβρίου του 2009 η Goldman Sachs πρότεινε στην Ελλάδα τη χρήση ενός νέου χρηματιστηριακού προϊόντος το οποίο θα διευκόλυνε, σε σημαντικό βαθμό, την κάλυψη των τεράστιων δανειακών της αναγκών για το υπόλοιπο του 2009 και για το 2010, δεδομένου ότι στο διάστημα αυτό έληγαν παλαιότερα ομόλογα πολύ μεγάλης αξίας.

Ωστόσο η πρόταση της Goldman δε βρήκε θερμή ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά. Λίγες ημέρες αργότερα η εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Α- από Α, σπρώχνοντας την στα όρια της εξόδου της από την ‘Α εθνική’ κατηγορία πιστοληπτικής βαθμολογίας. Παράλληλα, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφηκαν μαζικές πωλήσεις της μετοχής της ΕΤΕ οι οποίες μεταφέρθηκαν και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οδηγώντας το σε σημαντική πτώση ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι τιμές των ελληνικών CDS, μειώθηκαν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και αυξήθηκε το επιτόκιο και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου μία αποστολή της Goldman Sachs έφτασε στην Αθήνα με σκοπό να μεταπείσει την ελληνική πλευρά και να κλείσει τη νέα συμφωνία χρηματιστηριακού δανεισμού, στην οποία περιλαμβάνονταν πρόταση για λήψη κεφαλαίων από την Τράπεζα της Κίνας με αντάλλαγμα μερίδιο στην ΕΤΕ αλλά και τον ΟΣΕ.

Όσο οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη η τιμή της ΕΤΕ στη Νέα Υόρκη άρχισε να αυξάνεται προκαλώντας άνοδο και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ταυτόχρονα σταμάτησε και η πίεση στην αγορά ομολόγων και CDS. Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει την πρόταση της Goldman οριστικά.

Την επομένη, σχεδόν, της απόρριψης της συμφωνίας καταγράφηκαν αθρόες πωλήσεις μετοχών της ΕΤΕ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αλλά και μετοχών της Alpha, της Eurobank και τελικά συνολικά του τραπεζικού κλάδου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ οι τιμές των CDS απογειώθηκαν, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων βούλιαξαν και τα επιτόκια δανεισμού πήραν την ανιούσα οδηγώντας την Ελλάδα όλο και πιο κοντά στην αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους της.

Στις 12 Δεκεμβρίου η Fitch προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας βαθμολογώντας την με BBB+ και οδηγώντας την έτσι εκτός Α εθνικής κατηγορίας στην αγορά ομολόγων, ενώ το χτύπημα έγινε ακόμη πιο σημαντικό καθώς η Fitch δήλωσε πως επόμενες υποβαθμίσεις ήταν πιθανές. Στο χορό των υποβαθμίσεων μπήκαν οι άλλοι δύο γίγαντες πιστοληπτικής αξιολόγησης, S&P και Moody’s, υποβαθμίζοντας την Ελλάδα μέσα στο Δεκέμβριο, προκαλώντας έτσι ένα γενικό ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων της και πυροδοτώντας την απογείωση του κόστους δανεισμού της.

Δηλαδή για σχεδόν 10 χρόνια δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τα επιτόκια, παρόλο που γνώριζαν οι πάντες το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος, αλλά παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2009 όταν «όλως τυχαίως», η Ελληνική κυβέρνηση απέρριψε νέα πρόταση της Goldman Sachs για ένα νέο χρηματιστηριακό προϊόν.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την Ελλάδα και απογείωσαν το κόστος δανεισμού της.

Με λίγα λόγια, όσο η Ελλάδα «δήλωνε υποτέλεια» στην Goldman Sachs, παραχωρώντας οικονομικά ανταλλάγματα επί Ελληνικού εδάφους, δεν υπήρχε πρόβλημα με τον δανεισμό. Μόλις όμως η νέα Κυβέρνηση θεώρησε ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να παραχωρεί τέτοιου είδους δικαιώματα, γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει που θα οδηγούσε κάτι τέτοιο μελλοντικά, οι διεθνείς banksters-κερδοσκόποι έβαλαν μπρος όλους τους μηχανισμούς τους (οίκοι αξιολόγησης, ΜΜΕ με τίτλους τρόμου κ.λ.π.), προκειμένου να δείξουν ποιος είναι το αφεντικό και ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μην καταρρεύσει η χώρα, παρά να συνεχίσει να παίζει με τους όρους που αυτοί θέλουν.

Επιπλέον, όλοι όσοι είχαν αγοράσει από νωρίς CDS και τα πούλησαν κερδίζοντας την ώρα του κινδύνου είχαν πάρει ένα ρίσκο. Η κίνησή τους δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει: ή ότι έκαναν μία σωστή πρόβλεψη ότι η Ελλάδα κάποια στιγμή θα καταρρεύσει ή, ότι είχαν την εσωτερική πληροφόρηση ότι η χρεοκοπία έρχεται. Τώρα πολλοί αναρωτιούνται πιο από τα δύο έκανε η Goldman Sachs.

Η Αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs που οργάνωσε το δείπνο της Ακρόπολης έχει πολλαπλή σχέση με την Ελλάδα. Είναι από την μία συνεργάτης της Ελλάδας γιατί διαχειρίζεται ένα μέρος των ομολόγων της, δηλαδή του δημόσιου χρέους της και από την άλλη έχει πελάτες μεγάλα hedge funds που επενδύουν υπέρ ή κατά της Ελλάδας.

Μέσα στις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, όπως στην Goldman Sachs, υπάρχουν τα ονομαζόμενα σινικά τείχη. Κάθε τμήμα μίας τράπεζας χωρίζεται από τα υπόλοιπα με σινικά τείχη έτσι ώστε η μία πληροφορία να μην μπορεί να μεταφερθεί από το ένα τμήμα στο άλλο. Έτσι αν ένα τμήμα εργάζεται για να βοηθήσει το χρέος της Ελλάδας και άρα γνωρίζει από μέσα την οικονομική κατάσταση της χώρας δεν πρέπει να δώσει πληροφορίες σε άλλο τμήμα που εργάζεται για να βγάλει κέρδος από την Ελλάδα, για παράδειγμα.

Ο Ντικ Μποβέ, γνωστός τραπεζικός αναλυτής στις ΗΠΑ, σε συνέντευξη του υποστήριξε ότι είναι πιθανό στην περίπτωση της Ελλάδας τα σινικά τείχη να έπεσαν σε κάποιες επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs. Το απίθανο θα ήταν να μην έπεφταν μάλλον.

Από την αρχή της κρίσης, τα μεγάλα ΜΜΕ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την σημασία αυτής της ιστορίας για να ρίξουν το φταίξιμο της χρεοκοπίας αποκλειστικά στους “διεφθαρμένους” δημοσίους υπαλλήλους, τους συνδικαλιστές και γενικότερα τους “τεμπέληδες” Έλληνες που ζούσαν πέρα από τα όρια των δυνατοτήτων τους.

Αυτή η προπαγάνδα συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, μετά από τις αλλεπάλληλες αποτυχημένες πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα και οδήγησαν στην ανέχεια εκατομμύρια Έλληνες και κορυφώνεται λίγο πριν οι απεσταλμένοι της τρόϊκας των δανειστών επιβάλουν νέα μέτρα, ενώ τα συστημικά φερέφωνα συχνά αποκαλούν τέτοιες ιστορίες ως “θεωρίες συνωμοσίας”.

Παραπομπές:

Comments

Popular posts from this blog

While Trump cuts food stamps, USAID bankrolls Venezuela regime change with half a billion in tax dollars

The Trump administration has spent $654 million in “aid” to try to overthrow Venezuela’s government, including $435 million through USAID and $128 million directly to Juan Guaidó and his corrupt coup gang — all while imposing crippling austerity at home.
by Ben Norton
Part 5 - Falsely accusing Venezuela of the hemisphere’s worst migrant crisis

In addition to directly participating in regime-change efforts and bankrolling right-wing opposition groups, USAID has helped to popularize demonstrably false talking points demonizing Venezuela, which have been breathlessly echoed by corporate media stenographers.

In its press statements announcing tens of millions of tax dollars in support for Venezuela’s right-wing coup regime, USAID has accused Venezuela of creating “the largest external displacement in the history of the Western Hemisphere.

Mainstream media outlets have frequently repeated this claim, citing the US regime-change organization without investigating its veracity.
It is impossib…

We can't just wait for robots and 3D printers to overthrow capitalism

by system failure

During a speech four years ago, Yanis Varoufakis ended with some interesting views about the future of the capitalist system. As he pointed out:
The world we live in, is increasingly rudderless, in a constant slow burning recession, while at the very same time, the increasing concentration in the IT sector is creating the new technologies that will do that which the Left has failed to do: overthrow Capitalism. It is really very simple. The moment machines pass the Turing test properly, and you pick up the phone and you do not know whether the person you are talking to is a human being or a machine˙ the moment we are going to have 3D printers operating as public utilities - you can send any blueprint to it and it can print from one pin to a motorcycle, or to a car - the moment that this happens, we have not just a process of Schumpeterian creative destruction, but we have a process where economies of scale and the whole logic of corporate Capitalism colla…

Εξωτερική πολιτική για κλάματα: το Μητσοτακικό καθεστώς βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες

globinfo freexchange

Πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα 'το είχε τερματίσει' όταν αποφάσισε (προφανώς μετά από έντονες Αμερικανικές πιέσεις) να προβεί στην ανήκουστη και απαράδεκτη ενέργεια να απελάσει τους τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες. Το Μητσοτακικό καθεστώς όμως φαίνεται ότι έχει κάνει νέο ρεκόρ πλήρους υποταγής στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στην ευελιξία της εξωτερικής πολιτικής που θα έπρεπε να έχει, έτσι και αλλιώς, κάθε σοβαρή και ανεξάρτητη χώρα. 
Όμως η δήλωση Μητσοτάκη απλώς επιβεβαίωσε ότι η νεοφιλελεύθερη Μητσοτακική δεξιά, η χειρότερη που γνώρισε η χώρα μεταπολιτευτικά, είναι απόλυτα υπόδουλη στα Αμερικανικά συμφέροντα. Και τελικά, πως η ίδια η χώρα, είναι ένα Δυτικό προτεκτοράτο και μια κανονική αποικία (και όχι απλά αποικία χρέους).
Ο χειρότερος Μητσοτάκης όλων των εποχών αποφάσισε να επισκεφτεί τον Ντόναλντ Τραμπ για να κάνει το πιστό του 'ρομποτάκι', δηλώνοντας ουσιαστικά ότι επικροτεί την εγκληματική ενέργεια - πέρα από κ…

Το Μητσοτακικό καθεστώς βυθίζει τη χώρα στο χάος

globinfo freexchange
Αμέσως μόλις η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τα ηνία της χώρας, είχαμε προειδοποιήσει ότι, είτε με την ψήφο του, είτε με την αποχή του, ο "σοφός λαός" έδωσε το ελεύθερο στη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης να σαρώσει σαν 'οδοστρωτήρας' τα πάντα στο πέρασμά της. Μετά από τέσσερα χρόνια νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, το τοπίο καταστροφής θα έχει κάνει τη χώρα κυριολεκτικά αγνώριστη.
Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε ότι η Μητσοτακική δεξιά θα παρήγαγε τέτοιο χάος σε τόσο μικρό διάστημα. Κι όμως, θα έπρεπε να το είχαμε προβλέψει.  
Διότι ένα τέτοιο καθεστώς, που ουσιαστικά επιβλήθηκε με τη βοήθεια της μιντιακής χούντας μέσα από μια εικονική πραγματικότητα αδιάκοπης επικοινωνιακής προπαγάνδας, ήταν θέμα χρόνου να τα βρει σκούρα όταν θα προσγειώνονταν απότομα στον πραγματικό κόσμο. 
Και το προσφυγικό ζήτημα ήταν αυτό που κυρίως επίσπευσε την αποκάλυψη της απόλυτης ένδειας του καθεστώτος και την πλήρη ανικανότητά του να χειριστεί σχεδόν οποιοδήποτε πρόβ…

WikiLeaks paper confirms biggest fear of the US empire and the Wall Street mafia

The WIKILEAKS Public Library of US Diplomacy (PlusD) holds the world's largest searchable collection of United States confidential, or formerly confidential, diplomatic communications. As of April 8, 2013 it holds 2 million records comprising approximately 1 billion words. The collection covers US involvements in, and diplomatic or intelligence reporting on, every country on earth. It is the single most significant body of geopolitical material ever published. The PlusD collection, built and curated by WikiLeaks, is updated from a variety of sources, including leaks, documents released under the Freedom of Information Act (FOIA) and documents released by the US State Department systematic declassification review. 
globinfo freexchange
A cable from July, 2007, depicts the anxiety of US officials about the potential capability of North Korea to produce hardly detectable US counterfeit currency.

There are numerous references about the effort of the US government to stop the production…

It's official: the oligarchs and the corporate media declare war on Sanders' progressive movement

globinfo freexchange
We can safely now say that Bloomberg's propaganda ad against Bernie Sanders' supporters marks the establishment's official declaration of war on the progressive movement. Previously, corporate media revived the "BernieBro" myth in order to open the road for the war.
As we already mentioned, the anti-movement hysteria reached unprecedented levels when MSNBC anchor Chuck Todd compared Sanders' supporters to Nazi brownshirts! Todd's preposterous comparison wasn't accidental. He was specifically targeting moderate voters of the Democratic party. The aim was to scare them and prevent further popular-vote leakage from the establishment nominees towards Bernie during the next primary battles.
Michael Bloomberg grabbed the chance and tried to amplify further the BernieBro-scare through a blatantly propagandistic sample of negative advertisement. He doesn't have any movement behind him, but he has a lot of money to spend for smear camp…

Julian Assange - Public Rally Event with Wikileaks, Nils Melzer, Tariq Ali and more

acTVism Munich
The complete public rally event for Julian Assange that took place on the 4th of February 2020 at the Royal National Hotel in London. This event was organised by the "Don't Extradite Assange Campaign". 

As Houthis close in on Al-Qaeda in Yemen, US drone strikes target its leaders

An escalating campaign of U.S. drone strikes in Yemen has sparked anger from residents and tribal leaders. The drone strikes, according to the victims’ relatives, not only killed suspected members of al-Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP) but also killed and injured a number of civilians. The recent escalation comes after the commander of the U.S Central Forces, Joseph Votel, handed ousted former Yemeni President Abdrabbuh Mansur Hadi a list of al-Qaeda military commanders and their supporters being targeted by the United States, according to local news outlets close to Hadi.
Last week, a suspected C.I.A. drone targeted a home alleged to contain al-Qaeda leader Qassim al-Rimi in Marib Province, allegedly killing not only al-Rimi but some innocent civilians as well. By Washington’s standards, residents told MintPress, just because they were near the house, those civilians deserved to die alongside al-Qaeda. 
The drone strike took place in the al-Hazmah region in the eastern province…

Capitalist factions continue tough bargain in the beginning of the post-Brexit era

globinfo freexchange
Johnson's victory in the recent UK national election marked the definite "divorce" between the UK and the EU. Yet, the real "show" starts now as we begin to realize the toughness of the Brexit negotiations and the war between the capitalist factions, which is expected to become wilder. 
As we already mentioned, the pro-Brexit faction sees a potential Labour government under Jeremy Corbyn, also as a major threat. This is one of the few common views it has with the globalist faction. Now that the Corbyn "threat" has been removed, capitalist factions are free to focus on the war between them.
Johnson's big victory gives an additional advantage to the Brexiteers who are now seeking to impose their terms in this very tough bargain. 
In this merciless war, first signs show that Boris Johnson seeks a decisive strike at the heart of the globalist faction. That is, the financial sector and the City financial capital. Another decisive v…

The DNC establishment looks desperate and ready to accept defeat in the civil war with Bernie and his progressive army

globinfo freexchange
It is no secret anymore. Various anchors, pundits and opinion writers in the corporate media admit that Bernie Sanders has gained a great momentum. Super PAC donors and their DNC proxies are out there in plain sight and full force to stop Bernie, right before the first critical battle in Iowa. Yet, all signs show that dirty tricks won't work this time.
The establishment apparatus exhibits an elevated panic as realizes that whatever it tries against Bernie not only doesn't work, but instead, sometimes backfires badly.
The most recent and perhaps loudest example, is an attack that has been orchestrated by CNN in co-ordination with the pseudo-progressive candidate, Elizabeth Warren, using the identity-politics weapon. This whole 'political drama' was so poorly directed - by a medium that has already lost its reliability - that it backfired very badly. Independent progressive media immediately recognized the dirty trick, as well as, people in social me…