Skip to main content

Ελληνική κρίση και νέες επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού

Το success story, ο αντιρατσιστικός, τα πιστόλια, ο χορός του Ζαλόγγου, οι “μπάτσοι”, και αυτά που θάψανε πάλι τα κυρίαρχα ΜΜΕ

του system failure

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τα τραπεζοκρατούμενα ΜΜΕ στην Ελλάδα μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Αρωγοί σ'αυτή την προσπάθεια, για τους δικούς τους λόγους, το Ευρωπαϊκό – κυρίως Γερμανικό – πολιτικό κατεστημένο και ορισμένοι επίσημοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Το success story, οι έξωθεν έπαινοι και η δήθεν στροφή του Βερολίνου

Η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει για το success story της Ελλάδας μετά την επίσκεψη Σαμαρά σε Κίνα-Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή ότι επίκειται ανάκαμψη, ότι η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Πολύ δύσκολο, καθώς η πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια Έλληνες είναι τελείως διαφορετική. Σ'αυτή την νέα προπαγανδιστική προσπάθεια αποπροσανατολισμού επιστρατεύτηκαν, όπως πάντα, τα κυρίαρχα τραπεζοκρατούμενα ΜΜΕ στην Ελλάδα, και το οπλοστάσιο της προπαγάνδας έσπευσαν να ενισχύσουν κυρίως τα Γερμανικά ΜΜΕ με ορισμένα άρθρα που σχεδόν υμνούσαν τον Σαμαρά. Από κόντά και ο Σόϊμπλε, που μοίρασε ξανά επαίνους για την Ελλάδα και τις χώρες που υιοθέτησαν καταστροφικά μέτρα λιτότητας. Το Βερολίνο, με το δίδυμο Μέρκελ-ΣόΪμπλε, πέταξε ταυτόχρονα άλλο ένα κοκαλάκι στις χώρες του νότου που δοκιμάζονται σκληρά, μιλώντας για παροχή φθηνών δανείων από την Γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα.

Παραδόξως, και παρά τους επαίνους προς τον Σαμαρά, η Ελλάδα εξαιρέθηκε σε πρώτη φάση από αυτά τα δάνεια - με την μάλλον ευτελή δικαιολογία ότι η χώρα δεν διαθέτει παρόμοιο τραπεζικό ίδρυμα στα πρότυπα της Γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας - παρόλο που αυτή τη στιγμή είναι η χώρα που δοκιμάζεται πιο σκληρά απ'όλες, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη και την οικονομία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ακόμα και στην Ελλάδα, έσπευσαν να μιλήσουν για δήθεν στροφή του Βερολίνου προς αναπτυξιακές πολιτικές.

Όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για εγκατάλειψη των περικοπών και των σκληρών μέτρων λιτότητας και το πείραμα θα συνεχιστεί με αιχμή του δόρατος το πειραματόζωο “Ελλάδα”. Οι Γερμανοί απλώς αγοράζουν χρόνο μέχρι τις Γερμανικές εκλογές και σε περίπτωση επανεκλογής της Μέρκελ είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν οι ίδιες καταστροφικές πολιτικές λιτότητας. Άλλωστε την γραμμή αυτή επιβεβαίωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία με τη σειρά της συνεχάρη την Ελλάδα για τα “επιτεύγματα”, αλλά δήλωσε ταυτόχρονα ότι πρέπει να συνεχιστούν οι “μεταρρυθμίσεις”. H Λαγκάρντ δήλωσε αντίθετη με τις μειώσεις φόρων, βάζοντας ουσιαστικά απαγορευτικό στην πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση, πράγμα που αφορά κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης στην Ελλάδα. Άλλη μια απόδειξη ότι οι πολιτικές του ΔΝΤ είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών, οι οποίες κατ'εξαίρεση απολαμβάνουν μεγάλες φοροαπαλαγές.

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί οι Γερμανοί το τραβάν τόσο πολύ το σχοινί και ως που είναι διατεθειμένοι να το τραβήξουν. Μια ένδειξη μπορούμε να πάρουμε από μια πρόσφατη είδηση σύμφωνα με την οποία, η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή ανθρακονημάτων για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο i3 σε περιοχή της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, καθώς το φυσικό αέριο εκεί κοστίζει σχεδόν τέσσερις φορές λιγότερο και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σχεδόν το μισό.

Οι μεγάλες εταιρίες λοιπόν πιέζουν για νέα μέτρα συρρίκνωσης του εργασιακού κόστους και πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και επομένως, αν το πείραμα “Ελλάδα” σταματήσει απότομα, η Γερμανική πολιτική ηγεσία φοβάται ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να επιβάλει τις ίδιες πολιτικές στην καρδιά της ευρωζώνης και στην ίδια τη Γερμανία, με αποτέλεσμα η χώρα να “αδειάσει” κυριολεκτικά από τις μεγάλες εταιρίες που θα αποδημήσουν σε άλλες χώρες με φθηνότερο λειτουργικό ή και εργατικό κόστος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, στην κορυφή της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πυραμίδας βρίσκονται πάντα οι τράπεζες, οι οποίες με τις τελευταίες αποφάσεις, ελέγχουν όλο και πιο πολύ τη ροή και την ποσότητα χρήματος εντός ευρωζώνης και θα έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να δημιουργούν τεχνητές κρίσεις ανάλογα με τα συμφέροντα που θέλουν να εξυπηρετήσουν και τις πολιτικές που θέλουν να επιβάλουν. Το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόσφατο σχέδιο προκειμένου να ρυθμιστούν τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, είναι ένα μόνο μικρό δείγμα.

Το παιχνίδι με τον αντιρατσιστικό νόμο

Μια νέα παράσταση παίζεται από τους κυβερνητικούς εταίρους με αφορμή τον αντιρατσιστικό νόμο. Στήνονται νέες σκηνοθετημένες διαφωνίες μεταξύ της κεντροαριστεράς ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και της νεοφιλελεύθερης δεξιάς της ΝΔ, εντός κυβερνητικού συνασπισμού με αφορμή τις νέες δημοσκοπήσεις. Καθώς το εκλογικό τοπίο στην Ελλάδα έχει κατακερματιστεί και κανείς δεν πιστεύει στην ουσία σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, το μνημονιακό μπλοκ προσπαθεί να διατηρήσει τις δυνάμεις του με κάθε τρόπο, για παν ενδεχόμενο.

Καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν μικρή άνοδο των ακραίων εθνικιστών της Χρυσής Αυγής και πτώση κυρίως στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει για ψήφισμα έναν νέο αντιρατσιστικό νόμο που δεν συμπεριλάμβανε την απαγόρευση λειτουργίας κομμάτων μέλη των οποίων επιδεικνύουν ρατσιστική συμπεριφορά. Το γεγονός εκμεταλλεύτηκαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ώστε να δείξουν τις ιδιαίτερες ευαισθησίες τους, υποτίθεται λόγω ιδεολογίας, προτείνοντας ένα αυστηρότερο νομοσχέδιο, ώστε να προσελκύσουν ψηφοφόρους από τον χώρο της αντιμνημονιακής Αριστεράς, ενώ η ΝΔ , έχοντας στις τάξεις της βουλευτές που προέρχονται από την άκρα δεξιά, βρήκε την ευκαιρία να κλείσει το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σε όλα τα μέτωπα.

Η παράσταση αυτή τη φορά είχε σαν στόχο την συνολική ανάκτηση δυνάμεων της εγχώριας μνημονιακής τρόϊκας και ταυτόχρονα τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την πραγματική εικόνα της Ελληνικής οικονομίας με τη βοήθεια των ελεγχόμενων ΜΜΕ που παρουσίασαν και παρουσιάζουν το θέμα ως μέγα ζήτημα. Πράγματι είναι, αλλά θα μπορούσε να λυθεί με την γρήγορη ψήφιση ενός αποτελεσματικού νομοσχεδίου από την μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών, χωρίς να γίνεται αφορμή για πολιτικά παιχνίδια και επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού.

Ένας άλλος στόχος ήταν να συμπαρασυρθεί η αντιμνημονιακή Αριστερά σε μια ατέρμονη αντιπαράθεση με αφορμή τον αντιρατσιστικό νόμο, σε μια προσπάθεια εξασθένησης της συνεπούς προσήλωσής της ενάντια στα καταστροφικά μέτρα που επιβάλουν οι δανειστές.

Τα πιστόλια, ο χορός του Ζαλόγγου και οι... “μπάτσοι”

Ξαφνικά, όλες αυτές τις μέρες, τα κυρίαρχα ΜΜΕ ανακάλυψαν πρόβλημα οπλοφορίας βουλευτών, τέθηκε μέγα ζήτημα για το αν θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να οπλοφορούν οι βουλευτές εντός ή εκτός κοινοβουλίου, ή ακόμα και αν θα πρέπει να “αφοπλιστούν” εξολοκλήρου, λες και δεν υπήρχε κανένα ζήτημα πριν από το “success story” του Σαμαρά και το πρόβλημα προέκυψε όλως περιέργως μετά το ταξίδι του σε Κίνα-Αζερμπαϊτζάν.

Οι απανωτές επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού συνεχίστηκαν, καθώς τα κυρίαρχα ΜΜΕ ανέδειξαν ως μέγιστα ζητήματα τη δήλωση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση περί εθνικού μύθου όσον αφορά τον “χορό του Ζαλόγγου” και την φρασεολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ο οποίος σε δηλώσεις του αποκάλεσε τους αστυνομικούς “μπάτσους”.

Η πραγματικότητα που προσπάθησαν για άλλη μια φορά να θάψουν

Η σκληρή πραγματικότητα που προσπάθησαν για άλλη μια φορά να θάψουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ή στην καλύτερη περίπτωση να περάσουν στα ψιλά, ήρθε από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την Ελληνική οικονομία, καθώς και από το επίσημο Δελτίο Δημοσίου Χρέους που ανακοινώνει το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών.

Τα κεντρικά συμπεράσματα, με βάση το Δελτίο Δημοσίου Χρέους, είναι ότι στις 31 Μαρτίου του 2010, λίγο πριν από την προσφυγή στο μνημόνιο, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 310,3 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα έχει πέσει κατά μόλις 1 περίπου δισ. ευρώ (309 δισ.), ενώ η κατάρρευση του ΑΕΠ της χώρας λόγω των μέτρων λιτότητας κατά 25% από το 2008, κατέστησε το χρέος και πάλι μη βιώσιμο.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, προβλέπεται πτώση του ΑΕΠ κατά 1,2% το 2014 και για έβδομη συνεχή χρονιά - σε πλήρη αντίθεση με τις αβάσιμες προβλέψεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν που υποστηρίζουν ότι θα αυξηθεί - καθώς και εκτίναξη του δημοσίου χρέους στο 175,1% του ΑΕΠ το 2013 και στο 180,6% του ΑΕΠ το 2014.

Επομένως δεν υπάρχει πουθενά success story, γιατί κανέναν δεν ενδιαφέρει στην πραγματικότητα η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και η στροφή στην ανάπτυξη. Αντίθετα, απ'ότι φαίνεται τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, καθώς οι πολιτικές της καταστροφής θα συνεχιστούν πάνω στο πειραματόζωο “Ελλάδα” μέχρι να επιτευχθούν πλήρως οι επιθυμητές συνθήκες σε κάθε περιοχή της σχηματιζόμενης νεοφιλελεύθερης οικονομικής Ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας.













Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Oct. 7 Reports Implode: Beheaded Babies, NY Times Scandal, & More

Glenn Greenwald    

Israel’s Descent Into Madness & the Holocaust Comparison

BreakThrough News   Rania Khalek was joined by Tarik Cyril Amar, a historian from Germany and associate professor at Koc University in Istanbul, to discuss Israel’s descent into genocidal fascism. Prof. Amar addresses whether it’s useful to make Holocaust and Nazi comparisons and the real reason behind the West’s unshakeable loyalty attitude when it comes to Israel’s barbarism.   

Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

globinfo freexchange   As the genocide against Palestinians of Gaza is about to be completed with an act of unprecedented brutality by the Zionists and butcher Netanyahu through the bombardment of about 1.4 million civilians in Rafah, it seems that they have already set their next primary goal. Which, in short, is to grab the natural gas resources off shore Gaza, together with their US imperialist buddies whose contribution to the genocide has been undoubtedly critical.     As already reported , in 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub. At that moment in time, that is 2022, Russian oil and gas were sanctioned.

Neocon Queen Victoria Nuland Ends Her Reign: Exposing a Catastrophic Career

Glenn Greenwald    

Τυχαία γεγονότα στην τριτοκοσμική μπανανία των Βαλκανίων

failed evolution   1) Συμβαίνει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. 2) Γίνεται αστραπιαία επιχείρηση μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη από μηχανισμό του καθεστώτος, πριν ακόμα φτάσει στα χέρια των αρχών, προκειμένου να αποδοθεί η τραγωδία αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος και να βγουν από το κάδρο οι πολιτικές ευθύνες ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων. 3) Αναπαράγεται το παραποιημένο υλικό αστραπιαία από ναυαρχίδα της καθεστωτικής προπαγάνδας. 4) Τοποθετείται επικεφαλής στην επιτροπή-παρωδία πρωτοπαλίκαρο του καθεστώτος Μητσοτάκη που εργάζονταν παλιά στην ίδια αυτή ναυαρχίδα. 5) Η επιτροπή κλείνει άρον-άρον την υπόθεση αποκλείοντας ουσιώδεις μάρτυρες που είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τον αρμόδιο υπουργό για τον κίνδυνο μεγάλου δυστυχήματος. Σταματάει έτσι και η όποια σε βάθος διερεύνηση για την τσιμεντοποίηση του χώρου και την απόπειρα συγκάλυψης της τραγωδίας.  

Το σκάσιμο της φούσκας Μητσοτάκη με νέα επίσημη χρεοκοπία και οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης

του system failure   Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις με βάση και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης του Μαίου. Αν συμπεριλάβουμε και το ποσοστό της αναμενόμενης αποχής, δεν μας έδωσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και το συστημικό κατεστημένο, είναι η είσοδος των δύο υπερσυντηρητικών, ακροδεξιών κομμάτων Νίκη και Σπαρτιάτες, με το τελευταίο να έχει ξεκάθαρες διασυνδέσεις με τον πρώην Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Παρά τη μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, οι μιντιακοί ινστρούχτορες της καθεστωτικής προπαγάνδας εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές "μουδιασμένοι" και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συστημικό κατεστημένο (δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας), πέτυχε μόνο έναν από τους τέσσερις μεγάλους στόχους που είχε θέσει εξ'αρχής. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ουσιαστικά έχασε με σκορ 3-1.   Ο μεγάλος στόχος πο

The Shadowy, Intelligence-Linked Group Driving the US Towards War With Iran

"United Against Nuclear Iran does not miss an opportunity to try to bring the United States closer to a military conflict with Iran. And on the other side of the equation, they also have worked very hard to oppose efforts to de-escalate the U.S.-Iran relationship."   by Alan Macleod   Part 7 - A Lesson From History   The history of Iran has been intimately intertwined with the United States since at least 1953 when Washington orchestrated a successful coup against Prime Minister Mohammad Mosaddegh. Mosaddegh had refused U.S. demands to stamp out Communist influences in his country and had nationalized the nation’s oil. The U.S. installed Shah Mohammad Reza Pahlavi as a puppet ruler. An unpopular and authoritarian ruler, the Shah was overthrown in the Revolution of 1979. Since then, it has become a target for regime change, and its nuclear program is something of an obsession in the West. Often orchestrated by UANI officials while they were in government, the U.S. has carried

How the CIA oversees the Ukraine proxy war on Russia

Geopolitical Economy Report   Several reports in mainstream US media outlets show how the CIA has helped to direct the proxy war against Russia in Ukraine, and played a role in causing the conflict in the first place. Ben Norton examines the evidence.   Related: Confirmed: US imperialists wanted to drag Russia into a war with Ukraine since at least 2019

Israel Carries Out Most Sadistic Massacre, Opens Fire On Gaza Aid Convoy

Richard Medhurst  

The real reason behind TikTok ban

Glenn Greenwald /  Richard Medhurst