Skip to main content

Ένα εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης

του system failure

Τα τελευταία γεγονότα στην Κύπρο, μας δίνουν μια ακόμα περισσότερο σαφή εικόνα σχετικά με το που φαίνεται να οδηγούνται τα πράγματα μέχρι στιγμής όσον αφορά την ευρωζώνη, αλλά και την ίδια την Ευρώπη γενικότερα.

Είναι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές του μνημονίου είναι αδιέξοδες και αυτό προκύπτει όχι μόνο από την καθημερινότητα των πολιτών στις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου, όχι μόνο από τα δημοσιονομικά στοιχεία αυτών των χωρών και τις δυσοίωνες προβλέψεις ειδικότερα για την ανάπτυξη και την ανεργία, αλλά και από δηλώσεις στελεχών ή πρώην στελεχών του ίδιου του ΔΝΤ (Ρουμελιώτης-Μπλανσάρ), οι οποίες βέβαια έγιναν καθαρά για λόγους αποπροσανατολισμού,  και από πλήθος αναλύσεων πολλών οικονομολόγων εντός και εκτός συνόρων. Προκύπτει επίσης και από την καταστροφή που έφεραν αυτές οι πολιτικές από πλευράς ΔΝΤ σε κάθε περιοχή που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν.

Η δογματική εμμονή στις καταστροφικές πολιτικές, δείχνει ότι ο πραγματικός στόχος είναι η επιβολή συγκεκριμένων συνθηκών υπέρ μιας κυρίαρχης οικονομικής ολιγαρχίας. Με πρωταγωνιστές τις μαριονέτες της Μέρκελ και Σόϊμπλε, η οικονομική αυτή ολιγαρχία επιβάλει δια πυρός και σιδήρου αυτές τις συνθήκες στις υπερχρεωμένες χώρες μέσω ενός ιδιότυπου οικονομικού πολέμου. Αν και οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, το πρόσφατο γκάλοπ στην Γερμανία έδωσε μια ανάσα ανακούφισης στη Μέρκελ και της λύνει τα χέρια, ώστε να συνεχίσει να εφαρμόζει τις σκληρές πολιτικές λιτότητας στην υπερχρεωμένη ευρωζωνική περιφέρεια. Η οικονομική ολιγαρχία βιάζεται να προχωρήσει σε μια  βίαιη ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης με βάση τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα.

Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν από περίπου πέντε μήνες, υποτίθεται ότι στη σύνοδο κορυφής θα «κλείδωνε» η πρόταση Μόντι για την οριστική διασφάλιση των καταθέσεων, αλλά τα γεγονότα στην Κύπρο δείχνουν ακριβώς ότι η οικονομική αυτή ολιγαρχία χρησιμοποιεί εσπευσμένα κάθε μέσο, καταργώντας οποιαδήποτε συνθήκη, προκειμένου να αποκόψει από άλλες πηγές χρηματοδότησης τα κράτη-μέλη, τα οποία θα πέφτουν το ένα μετά το άλλο στην παγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτή η μάλλον «άτσαλη» επιβολή των καταστροφικών πολιτικών, που καταργεί όλα τα προσχήματα, είναι μια ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ελίτ επιχειρούν να προλάβουν πιθανούς εκτροχιασμούς  των σχεδίων τους.

Έτσι, η νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή οικονομική αυτοκρατορία που σχηματίζεται, πρέπει να χρυσώσει το χάπι, δηλαδή να ρίξει μερικά λεφτά από την πίσω πόρτα με χρηματοδοτήσεις τύπου ΕΣΠΑ, για να δώσει την ψευδαίσθηση της επανεκκίνησης της πολυπόθητης ανάπτυξης και της πραγματικής οικονομίας. Ένα άλλο παράδειγμα «εξαγοράς», είναι τα διάφορα επιδοματικά τερτίπια, όπως αυτό που ανακοινώθηκε πρόσφατα για τους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες στην Ελλάδα, αλλά και τα ποσά που ανακοίνωσε ότι θα δώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον μικρομεσαίο κλάδο ως το 2015, που αγοράζουν στην ουσία χρόνο ώστε να ολοκληρωθεί το σχέδιο πριν ανατραπεί από ανεπιθύμητες κυβερνήσεις ή ανεξέλεγκτες μαζικές εκδηλώσεις αγανακτισμένων πολιτών, την ίδια στιγμή που εφαρμόζονται πολιτικές που εξοντώνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ευνοούν τις πολυεθνικές. Σ'αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα πλήρως ελεγχόμενα μεγάλα ΜΜΕ, που παρουσιάζουν ειδήσεις τύπου επιχειρηματικών deal, που δήθεν βοηθούν τη χώρα να βγει από την κρίση και επαναφέρουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, που όμως δεν έρχονται ποτέ.

Προσφάτως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέλαβε και τα ηνία της προπαγάνδας, προβαίνοντας σε επιτηδευμένα χονδροειδείς συγκρίσεις, ανακοινώνοντας με βάση δική της μελέτη, ότι, για παράδειγμα, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κατά μέσον όρο πάνω από τρεις φορές πλουσιότεροι από τους Γερμανούς, ή, ότι από τις χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης, μόνο οι πολίτες στην Ελλάδα και την Πορτογαλία κατείχαν λιγότερο πλούτο από τις χώρες με ΑΑΑ, ενώ οι πολίτες στην Ισπανία και στην Ιταλία εμφανίζονται σημαντικά πλουσιότεροι. Η παραπάνω μελέτη, δεν επιχειρεί μόνο να αποτρέψει την σύγκλιση και συσπείρωση όλων των λαών της ευρωζώνης απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, αλλά «δείχνει» επίσης και τους επόμενους πιθανούς στόχους, Ιταλία και Ισπανία, που δεν είναι ακόμα εξολοκλήρου εξαρτημένοι από την ΕΚΤ.

Όσον αφορά τη Γερμανία, καθώς η Φρανκφούρτη αποτελεί το χρηματοπιστωτικό κέντρο βάρους της ευρωζώνης, οι τραπεζίτες, χρησιμοποιώντας την Γερμανική ηγεσία, αρχίζουν να ελέγχουν πλήρως τη ροή χρήματος σε όλη την ευρωζώνη και επιβάλουν έτσι τις επιθυμητές πολιτικές υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Η Γερμανική πολιτική τάξη είναι έτοιμη να δώσει γη και ύδωρ στην Γερμανική οικονομική ελίτ προκειμένου η τελευταία να μην αποδημήσει οριστικά σε άλλες αγορές με πολύ φθηνά εργατικά χέρια. Επειδή όμως, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι αδύνατον να ρίξει τους μισθούς στα επίπεδα της Κίνας ή της Ινδίας, πρέπει να δώσει κάτι παραπάνω. Τα ακριβά δώρα είναι, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και εκτάσεις γης σε τιμές εξευτελιστικές, σε χώρες που όλα αυτά δεν έχουν ακόμα ιδιωτικοποιηθεί ή παραμένουν ανεκμετάλλευτα, όπως η Ελλάδα. Ξεπούλημα σε άλλες περιοχές της ευρωζώνης, αφού τα πάντα στη Γερμανία έχουν πουληθεί και επιπλέον δεν έχει κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αν θέλει κανείς να δει ένα παράδειγμα, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν και το πώς συμπεριφέρθηκε η πρώην Δυτική Γερμανία στην πρώην Ανατολική Γερμανία, με τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και τις εταιρίες να περνούν στα χέρια της Δυτικογερμανικής οικονομικής ελίτ, έναντι πινακίου φακής. Οι Γερμανοί ολιγάρχες οργανώνουν μια νέα “Treuhand” που θα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.  Από κοντά ακολουθούν και άλλες πολυεθνικές που ετοιμάζονται να κάνουν πάρτι στα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ίσως έτσι να εξηγείται και η ανυπαρξία της Γαλλίας στις πρόσφατες αποφάσεις για την Κύπρο και ο… ύπνος του Μοσκοβισί στο Γιούρογκρουπ.

Η καταστροφή του κράτους πρόνοιας είναι άλλο ένα δελεαστικό δώρο προς την οικονομική ολιγαρχία, καθώς την απαλλάσσει από επιπρόσθετους φόρους, αλλά δίνει και το σύνθημα για πλήρη ιδιωτικοποίηση των τομέων της υγείας και της παιδείας με ευκαιρίες για μεγάλες μπίζνες. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επιδίδονται σε μια κούρσα ανταγωνισμού σχετικά με το ποιος θα δώσει τα περισσότερα στις μεγάλες εταιρίες και τράπεζες. Έτσι εξηγείται η πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού υπουργού οικονομικών, περί ανάπτυξης μέσω της κατανάλωσης, με την οποία εμμέσως επέκρινε τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, και η αναμενόμενη αντίδραση Σόϊμπλε, καθώς οι ΗΠΑ που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην καταναλωτική ισχύ, δεν θέλουν να βάλουν χέρι προς το παρόν στα εργασιακά και τους μισθούς.  Βλέπουν ότι η Ευρώπη προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς στην αποδόμηση του κράτους πρόνοιας και την διάλυση των εργασιακών, που σημαίνει ότι γρήγορα θα γίνει πιο “ελκυστική”, ακόμα και για μεγάλες εταιρίες που εδρεύουν στο έδαφός τους.

Είναι επίσης χαρακτηριστική η διγλωσσία των μεγαλύτερων ΜΜΕ, ακόμα και στην Ελλάδα, όσον αφορά το δίδυμο Μέρκελ-Σόϊμπλε, καθώς, από τη μια παρουσιάζεται ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα Γερμανικής αδιαλλαξίας, που επιμένει στις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας και περικοπών και βάζει σε κίνδυνο την συνοχή, ή ακόμα και την ίδια την επιβίωση της ευρωζώνης, με αποφάσεις όπως αυτές για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, και από την άλλη αρχίζει να διαδίδεται μια άλλη εικόνα, αυτή που τους παρουσιάζει περίπου ως πρωτεργάτες της κάθαρσης ενάντια στους «αμαρτωλούς» φορολογικούς παραδείσους και όχι μόνο. Ίσως αυτό να δίνει μια εξήγηση για τα υψηλά τους ποσοστά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αν πιστέψουμε βέβαια σ’αυτές.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι, για να εδραιώσουν την νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή οικονομική αυτοκρατορία, οι Γερμανοί ολιγάρχες προχωρούν σε ένα άλλο “κούρεμα” πολλαπλών διαστάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Προχωρούν σε μια βίαιη κατακρήμνιση των μισθών και συντάξεων προσπαθώντας να τα ισοσταθμίσουν, σε πρώτη φάση, με αυτά των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ομοσπονδιοποίηση όμως σημαίνει, ότι οι ίδιες πολιτικές θα εφαρμοστούν καθολικά, οριστικά και πολύ σύντομα, σε βάρος και των ίδιων των Γερμανών πολιτών και εργαζομένων.

Comments

  1. Anonymous2/5/13 12:07

    Τίποτα πιο καινούργιο; Αυτά τα ξέρουμε.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

August 12, 2020: The day capitalism officially died and replaced by something even worse

globinfo freexchange   It was the 12th of August, 2020. Nine o'clock in the morning, in London, the news came out that the national income of Britain (GDP) had fallen by more than 20% . That had never happened before in the history of capitalism - British GDP falling by 21% or so in one year. It was not anticipated. The markets were expecting a fall of 8,9,10%. No one was expecting a 21% fall. Fifteen or sixteen minutes later, the London stock exchange went up by 3% . There can be no explanation of that along the lines of capitalism.     This is how the Greek economist, Yanis Varoufakis, described essentially the official death of capitalism and its replacement by something even worse. The thing he calls "technofeudalism". While Varoufakis in various discussions struggles to explain why capitalism is already dead, it's rather funny that people still willing to debate on something that's already dead (capitalism) against something that's far from being practi

US Gov discussed killing Assange & possibly Ellsberg

Katie Halper  Daniel Ellsberg and Julian Assange have a lot in common and Daniel Ellsberg is the first one to point this out. Daniel goes over how they both exposed state secrets, how the government attempted to use the Espionage Act against them, spied on them and while we know for certain that the CIA discussed killing Assange, the US Government may have discussed killing Ellsberg when they said they'd "incapacitate," him.

Edward Snowden, Glenn Greenwald & Chris Hedges on NSA leaks, Assange & protecting a Free Internet

Democracy Now!   NSA whistleblower Edward Snowden and Pulitzer Prize-winning journalists Glenn Greenwald and Chris Hedges discuss mass surveillance, government secrecy, Internet freedom and U.S. attempts to extradite and prosecute Wikileaks founder Julian Assange. They spoke together on a panel moderated by Amy Goodman at the virtual War on Terror film festival after a screening of "Citizenfour" — the Oscar-winning documentary about Snowden by Laura Poitras.  

Evidence that the US imperialists were pre-planning to arm and train the neo-nazis in Ukraine

globinfo freexchange   There is plenty of evidence that the Western imperialists and their European allies supported neo-nazi groups in Ukraine during the 2014 "Maidan revolution", which led to the ousting of elected President Viktor Yanukovych, and the overthrow of the Ukrainian government.   Protests originally erupted in November 2013 after President Yanukovych refused to sign a political association and free trade agreement with the European Union at a meeting of the Eastern Partnership in Vilnius, Lithuania, choosing closer ties with Russia instead.  The support of Ukrainian neo-nazis by the US imperialists continued further during the Obama term. For example, as the World Socialist Web Site reported on early 2016:   The 2016 Consolidated Appropriations Act, signed into law by US President Barack Obama late last year, did not include a previously expected ban against the funding of the Azov Regiment, a military organization that originated as a volunteer militia

US & UK Destroying Assange & Press Freedom

The Jimmy Dore Show    

'Ετοιμο το πράσινο δεκανίκι του καθεστώτος - γιατί οι ολιγάρχες επέλεξαν τελικά τον Ανδρουλάκη

globinfo freexchange   Σε προηγούμενο άρθρο , εκτιμήσαμε ότι ο βαθμός δυσκολίας για τους ντόπιους ολιγάρχες - προκειμένου να κατασκευάσουν μια απόλυτα ελεγχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ - ανεβαίνει όσο μικραίνει η πιθανότητα νίκης του Λοβέρδου που είναι η πιο πιστή μαριονέτα, ή του Παπανδρέου, που είναι η αμέσως επόμενη τους επιλογή, αφού είναι εξαιρετικά διαχειρίσιμος. Αλλά το ΚΙΝΑΛ γενικά είναι του χεριού τους.   Απ'ότι φαίνεται και τα δυο αυτά χαρτιά κάηκαν γρήγορα, αφού ο μεν Λοβέρδος δεν μπόρεσε να κρύψει τη δίψα του για σφιχτό εναγκαλισμό με την χειρότερη δεξιά που κυβέρνησε στη μεταπολίτευση. Τον δε Παπανδρέου δεν κατάφεραν να τον ξεπλύνουν τα μιντιακά πλυντήρια των ολιγαρχών, καθώς απ'ότι φάνηκε, κυρίως στα σόσιαλ μίντια, ο κόσμος δεν ξέχασε ποιος έφερε τον εφιάλτη της συμμορίας του ΔΝΤ στη χώρα.  Οι ολιγάρχες έπρεπε να κάνουν μια ολική επανεκκίνηση στο πράσινο δεκανίκι τους, ώστε το ξέπλυμα να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό. Έπρεπε να βρουν τον κατάλλη

Confirmed: Unpopular US President Kamala Harris is the most faithful puppet of the corporate oligarchy

globinfo freexchange     A recent article published on Bloomberg exposes impressively two things:    First, that the Democrats have no intention to even slightly move from their pro-corporate positions and towards the interests of the US working class; on the contrary.   Second, the elites essentially replaced Joe Biden with Kamala Harris.    The article was re-published by various websites and the surprises already start from the title: Harris quietly taps Wall Street, tech CEOs for advice on policy . Not that it is something we didn't expect, but why a top establishment outlet admits that Harris "quietly" runs to the banking-corporate oligarchy for "instructions"?  Perhaps more surprisingly, the answer can be found within the article itself:   The corporate world has provided a familiar source of help. As California's attorney general, Harris gained a reputation for frequently partnering with technology companies — rather than prosecuting them — as

It's getting worse: Mitsotakis regime targets top investigative journalists in Greece

globinfo freexchange   In November of the previous year we watched Mitsotakis regime in Greece taking steps to suppress further press freedom in the country, through some proposed amendments to Article 191 of the Criminal Code. The International Press Institute then concluded that " Rather than improving the existing Article 191 of the Criminal Code, which is already problematic, the government of Prime Minister Kyriakos Mitsotakis would take a major step backwards if this law were eventually passed and send a worrying signal about the administration’s commitment to media freedom. " It seems that the regime is using now these changes (introduced on the pretext of "dangerous" misinformation related to COVID-19 pandemic and other issues) to go after top investigative journalists, who, were investigating big corruption scandals. Recently, investigative journalist Gianna Papadakou, was targeted for exposing officials believed to have received bribes from the Swiss pha

Day 1000: Julian Assange still in prison and under slow-motion execution by the Anglo-American imperialist criminals

failed evolution   World's number one political prisoner, Julian Assange, still in high security prison for exposing horrendous war crimes carried out by the US imperialists and their allies.   The ruthless Western imperialist regime wants to punish the No1 real journalist in the world and make him an example for any Whistleblower or real journalist who will attempt to expose its big crimes in the future.   That Assange, who is in precarious physical and psychological health and who suffered a stroke during court video proceedings, has been condemned to death should not come as a surprise. The ten years he has been detained, seven in the Ecuadorian Embassy in London and nearly three in the high security Belmarsh prison, were accompanied with a lack of sunlight and exercise and unrelenting threats, pressure, anxiety and stress.    His steady physical and psychological deterioration has led to hallucinations and depression. He takes antidepressant medication and the antipsych

[Petition] Tony Blair to have his "Knight Companion of the Most Noble Order of the Garter" rescinded

Tony Blair is to be knighted with the highest possible ranking in the new year honours list, Buckingham Palace has said. Sir Tony, who held the keys to No 10 between 1997 and 2007, will be appointed a Knight Companion of the Most Noble Order of the Garter, the oldest and most senior British Order of Chivalry. Tony Blair caused irreparable damage to both the constitution of the United Kingdom and to the very fabric of the nation's society. He was personally responsible for causing the death of countless innocent, civilian lives and servicement in various conflicts. For this alone he should be held accountable for war crimes.  Tony Blair is the least deserving person of any public honour, particularly anything awarded by Her Majesty the Queen. We petition the Prime Minister to petition Her Majesty to have this honour removed.   Sign here: https://www.change.org/p/the-prime-minister-tony-blair-to-have-his-knight-companion-of-the-most-noble-order-of-the-garter-rescinded