Skip to main content

Σκηνοθετικές παρεμβάσεις στην παράσταση που συνεχίζεται

του system failure
 

Αν και λίγο-πολύ οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί τις μεθόδους και τακτικές που χρησιμοποιούνται από το συστημικό κατεστημένο για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, θα είχε ίσως ενδιαφέρον να συνοψίσουμε ορισμένες από αυτές. Φυσικά, όσοι δεν τις πιστεύουν, μπορούν απλά να τις βαφτίσουν “θεωρίες συνομωσίας”.


Σκηνοθετημένες διαφωνίες

 

Σκηνοθετημένες διαφωνίες μεταξύ κυβερνητικών εταίρων. Χρησιμεύουν στο να δώσουν την εντύπωση ότι εφόσον υπάρχουν τριβές ανάμεσα και στους ίδιους τους κυβερνητικούς εταίρους, υπάρχει μια παράμετρος μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό που μπορεί να επιβάλει κόκκινες γραμμές και διαπραγμάτευση επί ορισμένων τουλάχιστον θεμάτων, αλλά και ότι δεν είναι όλα προαποφασισμένα. Σε αυτή την περίπτωση, το ρόλο του κακού πρέπει αναγκαστικά να παίξει η πρώην φιλελεύθερη και νυν νεοφιλελεύθερη Δεξιά απέναντι στους “φιλεύσπλαχνους”, λόγω ιδεολογίας, κυβερνητικούς εταίρους “Σοσιαλιστές” και μετριοπαθείς Αριστερούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αντίστοιχα.

 

Σκηνοθετημένες διαφωνίες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και τροϊκανών. Χρησιμεύουν στο να πείσουν τους πολίτες ότι η κυβέρνηση αντιστέκεται και δεν λέει “ναι σε όλα” απέναντι στην τρόϊκα. Καθώς τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές έχουν ήδη αποφασιστεί και συμφωνηθεί, προβλέπεται ότι οι τροϊκανοί θα υποχωρήσουν τελικά σε ορισμένα τουλάχιστον από αυτά τα επιπλέον μέτρα που απαιτούν, ώστε να φανεί ότι η Ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και προέβαλε αντίσταση. Ότι παραπάνω κερδίσουν, τόσο το καλύτερο για την συνέχιση της διεξαγωγής του πειράματος. Στην περίπτωση αυτή, ο ρόλος του κακού αποδίδεται από τα ΜΜΕ αποκλειστικά στον Τόμσεν, λες και παίρνει μόνος του τις αποφάσεις χωρίς να εκτελεί εντολές. 

 

Σκηνοθετημένες διαφωνίες ανάμεσα στους εκπροσώπους της τρόϊκας. Χρησιμεύουν στο να περάσουν την εικόνα ότι οι εκπρόσωποι της τρόϊκας ενίοτε αποφασίζουν αυτόνομα λόγω της εξειδίκευσης και της εμπειρίας τους και ότι εκφράζουν ελεύθερα τις διαφωνίες τους, αλλά και ότι δεν υπάρχει ένα συμπαγές μέτωπο συμφερόντων τουλάχιστον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που προωθεί συγκεκριμένες πολιτικές καθοδηγώντας τους.


Μέθοδοι αποπροσανατολισμού 

 

Επιχειρήσεις εκκαθάρισης λαθρομεταναστών. Χρησιμεύει ως μέθοδος αποπροσανατολισμού εν μέσω αποφάσεων για νέα επώδυνα μέτρα. Η μέθοδος αυτή στοχεύει στο να κερδίσει επίσης την εύνοια των πολιτών που βιώνουν άμεσα τις συνέπειες της λαθρομετανάστευσης δίνοντας την εικόνα ενός κράτους που είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συνοπτικές διαδικασίες. Και σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος των ΜΜΕ είναι καθοριστικός.

 

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης μέσα από δελτία ειδήσεων και στημένες εκπομπές. Οι συστημικοί δημοσιογράφοι, την ώρα που ανακοινώνουν νέα εξοντωτικά μέτρα για μισθωτούς-συνταξιούχους, χρησιμοποιούν σχεδόν καθημερινά διάφορα σλόγκαν του τύπου “ο κόσμος δεν αντέχει άλλο”, “να πληρώσουν οι πλούσιοι”, κ.λ.π., δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι συμπάσχουν με την πλειοψηφία, ενώ από την άλλη, διατυμπανίζουν συνεχώς την αδυναμία του κράτους να προχωρήσει στις αποκαλούμενες “διαρθρωτικές αλλαγές” οι οποίες αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται συνήθως η φράση “μικρότερο και πιο ευέλικτο δημόσιο”, υπονοώντας βέβαια απολύσεις στον δημόσιο τομέα χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί η λέξη “απόλυση”. Από την άλλη, το χαρτί των ιδιωτικοποιήσεων παίζεται με έναν άκρως εκβιαστικό τρόπο, καθώς οι ίδιοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι, αν γίνονταν γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν θα πίεζε η τρόϊκα για νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Αποκρύπτουν όμως ότι, οι fast track ιδιωτικοποιήσεις στην ουσία σημαίνουν τρία, καταρχήν, βασικά πράγματα: νέες απολύσεις στο όνομα της βιωσιμότητας της όποιας επιχείρησης, νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο ως αντάλλαγμα για την ανάληψη “προβληματικών” κρατικών επιχειρήσεων, πώληση έναντι πινακίου φακής των κρατικών επιχειρήσεων σε “ημέτερους”, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και διάφοροι καναλάρχες για τους οποίους εργάζονται οι εν λόγω δημοσιογράφοι.


Δύο πρόσφατα παραδείγματα επιχείρησης αποπροσανατολισμού

 

Στις 27/7/12 οριστικοποιείται το μέγα σκάνδαλο με την “πώληση” της “υγιούς” ΑΤΕ στην Πειραιώς. Μόλις 3 μέρες πριν, στις 24/7/12 σε δηλώσεις του στους NY Τimes ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης “αποκαλύπτει”: “Γνωρίζαμε από την αρχή πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα”. Η είδηση αναπαράγεται ταχέως από τα κυρίαρχα Ελληνικά ΜΜΕ. Ο Ρουμελιώτης, αντιπρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Πειραιώς, παίρνει εντολή να εκδηλώσει κρίση ειλικρίνειας και να αποκαλύψει κάτι που σχεδόν οι πάντες γνώριζαν: ότι το ΔΝΤ ακολουθεί δογματικά τις ίδιες πολιτικές παρόλο που έχουν αποτύχει επανειλημμένως στο παρελθόν. Ούτως ή άλλως το χαρτί του ΔΝΤ ήταν καμένο για καμένο, σχεδόν κανείς δεν πίστευε και δεν πιστεύει στις “καλές προθέσεις” του. Όμως στη συνέχεια, απ’ότι φάνηκε, η επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με αυτή την μάλλον ξεπερασμένη επικοινωνιακή τακτική αποτυγχάνει, καθώς μερίδα της αντιπολίτευσης και πλήθος ανεξάρτητων μπλογκ και ιστοσελίδων στο διαδίκτυο μιλούν ξεκάθαρα για απόφαση-σκάνδαλο όσον αφορά την πώληση-δώρο της ΑΤΕ στον “σύντροφο” Σάλλα, αποκαλύπτοντας μάλιστα τις λεπτομέρειες του όλου εγχειρήματος, κάτι που τα κυρίαρχα ΜΜΕ της μεθοδευμένης προπαγάνδας προσπάθησαν όπως-όπως να προσπεράσουν με μια απλή αναφορά. Στη συνέχεια, καθώς όλο και περισσότεροι ασχολούνται με την πώληση-σκάνδαλο, ο Ρουμελιώτης καλείται να καταθέσει στις αρχές, ώστε η αποτυχημένη “αποκάλυψη” να πάρει επισήμως την ανάλογη βαρύτητα που της αρμόζει, μπας και σταματήσουν να ασχολούνται κάποιοι με την πώληση-σκάνδαλο. Μια νέα επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το επίσημο κράτος σε πλήρη συνεργασία με το εγχώριο τραπεζικό κατεστημένο αρχίζει, αντί αυτού που έπρεπε κανονικά να γίνει, δηλαδή τα αρμόδια όργανα να καλέσουν σε απολογία τους ηθικούς αυτουργούς της πώλησης-σκάνδαλο που χάρισε το υγειές κομμάτι μιας δημόσιας τράπεζας σε μια ιδιωτική, φορτώνοντας το κόστος της “πώλησης” αλλά και τα εναπομείναντα “σκουπίδια” της ΑΤΕ στους Έλληνες φορολογούμενους.

 

Λίστες-φαντάσματα, στικάκια και cd που πάνε και έρχονται. Επιχειρείται να βγει προς τα έξω η εικόνα μιας κυβέρνησης που είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τη διαφθορά και να κυνηγήσει τους μεγαλοφοροφυγάδες. Ως εκ τούτου ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται και σκηνοθετημένες δήθεν διαρροές ή και αλληλοκαρφώματα και εκβιασμοί που βοηθούν κάποιους να κερδίσουν χρόνο και να απεμπλακούν από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Αλλά η σκηνοθεσία είναι κακή και το αποτέλεσμα κωμικοτραγικό: κανείς δεν ξέρει ως συνήθως τίποτα. Όλοι λένε “δεν ξέρω, δεν είδα”, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν τα συνήθη πλέον σλόγκαν του τύπου “όλα στο φως”, “άμεσος έλεγχος τώρα”, “να πληρώσουν αυτοί που πρέπει όσο ψηλά και αν βρίσκονται”, ώστε να εμφανιστούν ως καθαροί και ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Αυτή η μέθοδος αποπροσανατολισμού απ'ότι φαίνεται αποτυγχάνει παταγωδώς. Ενδεικτική είναι άλλωστε η απροθυμία του κράτους να κυνηγήσει τους μεγαλοφοροφυγάδες, καθώς η περίφημη λίστα με τα ονόματά τους εδώ και αρκετό καιρό έχει γίνει σίριαλ. Οι Ελληνικές αρχές πότε επικαλούνται νομική αδυναμία να ελέγξουν τις καταθέσεις, πότε βάζουν μπροστά τις Ελβετικές αρχές που δεν τους επιτρέπουν να κάνουν έλεγχο, πότε βρίσκουν διάφορες άλλες δικαιολογίες για να μην προχωρήσουν σε άμεσο έλεγχο των καταθέσεων.

 

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι και παραδείγματα είναι ενδεικτικά. Μπορεί όποιος θέλει απλά να συμπληρώσει την... λίστα.


Comments

Popular posts from this blog

It has started: Big corporations institutionalize land-grab to control the global food production

globinfo freexchange   As we were writing back in 2014:                        Having secured the new labor force through fully automated machines, what has left for the dominant elite now, is to take all the resources. Big corporations are grabbing huge cultivable areas especially in the developing countries in order to control food production.  We have come now to the point where big corporations literally institutionalize land-grab to control the global food production.   As The Grayzone recently revealed [emphasis added]:  In June 2019, the office of UN General Secretary António Guterres, without previous discussion in the General Assembly or any other intergovernmental process, signed a strategic partnership with the World Economic Forum. [...] The 2021 UN Food Systems Summit was initiated through a partnership with the World Economic Forum, with limited participation of other UN bodies, such as the Food and Agriculture Organization or the Committee on World Food Secu

Fifty years from Nixon's shock: The moment the gates of hell opened to release neoliberalism and financial capitalism

globinfo freexchange   Half century passed from Richard Nixon's economic reform. The "Nixon shock" included " the unilateral cancellation of the direct international convertibility of the United States dollar to gold. Although Nixon's actions did not formally abolish the existing Bretton Woods system of international financial exchange, the suspension of one of its key components effectively rendered the Bretton Woods system inoperative. While Nixon publicly stated his intention to resume direct convertibility of the dollar after reforms to the Bretton Woods system had been implemented, all attempts at reform proved unsuccessful. By 1973, the Bretton Woods system was replaced de facto by the current regime based on freely floating fiat currencies. "   And so, one of the worst presidents in the history of the United States opened the door to the domination of financial capitalism and the correlated destructive neoliberalism.    Two years after Nixon's s

Corruption in Britain - ‘City of London at Forefront of Tax Evasion & Money Laundering Industry’

Going Underground   Lord Prem Sikka discusses the neoliberal structural problems in the economy that neither the Labour or Conservative Party are willing to address, the privatisation by stealth of the National Health Service (NHS) and the subsequent decline of the NHS’ standard of healthcare provision, the government’s main priority being to provide tax cuts to corporations and the rich as the poor lose out, corporate and super-rich tax avoidance in Britain as the #PandoraPapers are leaked, the auditing industry and the government’s refusal to crack down on malpractice, the refusal of both Keir Starmer and Boris Johnson to address income inequality and call for redistribution, ties between elected MPs and the financial sector, and how London is at the forefront of tax evasion and money laundering. 

US drone killed 10 Afghans including aid worker & 7 kids after water jugs were mistaken as bombs

Democracy Now!   Reporter Matthieu Aikins on how his investigation for The New York Times found an August 29 U.S. drone strike, which the Pentagon claimed targeted a facilitator with the militant group ISIS-K, actually killed 10 Afghan civilians, including seven children and Zemari Ahmadi, an Afghan engineer who had worked since 2006 for an American aid group.  A review of video evidence by the Times shows Zemari loading canisters of water at the charity’s office, after the Pentagon claimed surveillance video showed Zemari loading what they thought were explosives into a car at an unknown compound earlier in the day. “ We put together evidence that showed that what the military interpreted as a series of suspicious moves from the sky was, according to his co-workers and colleagues and video evidence, just an ordinary day for this aid worker, ” says Aikins.

Το Μητσοτακικό καθεστώς ετοιμάζεται να χαρίσει 23 δισ. στα αρπακτικά ταμεία βουλιάζοντας βαθύτερα τη χώρα στη χρεοκοπία!

globinfo freexchange   Ούτε τώρα απαντήθηκε η ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη προς τον υπουργό οικονομικών του Μητσοτακοκαθεστώτος, Χρήστο Σταϊκούρα. Η ερώτηση αφορούσε, για άλλη μια φορά, τον σκανδαλώδη και κατάπτυστο νόμο "Ηρακλής" του καθεστώτος Μητσοτάκη. Ο Βαρουφάκης ρώτησε αν η κυβέρνηση προτίθεται να εγγράψει στο δημόσιο χρέος τα δισεκατομμύρια με τα οποία θα αποζημιωθούν από το Ελληνικό δημόσιο τα αρπακτικά ταμεία για τα κόκκινα δάνεια.    Όπως αποκάλυψε ο Βαρουφάκης:                       Σήμερα, έχουμε πληροφορίες - το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό - ότι η Eurostat εξέτασε την επισφάλεια των δανείων του πακέτου του "Ηρακλή" και απαιτεί να γραφτούν τα 12 συν 11, 23 δισεκατομμύρια στο δημόσιο χρέος. Δεν ξέρω αν θα γίνει. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη πίεση και ξέρω ότι έχετε χάσει τον ύπνο σας κύριε Σταϊκούρα γι'αυτό. [...] Αν προσθέσετε σ'αυτό, τον δανεισμό που έχετε προγραμματίσει, των 15 δισεκατομμυρίων για του χρόνου, μιλάμε για συνολική αύξηση του δημόσιου χ

Kidnapping, assassination and a London shoot-out: Inside the CIA's secret war plans against WikiLeaks

Zach Dorfman, Sean D. Naylor and Michael Isikoff   Part 1 - Some in the White House worried that the campaign against WikiLeaks would end up “weakening America”   In 2017, as Julian Assange began his fifth year holed up in Ecuador’s embassy in London, the CIA plotted to kidnap the WikiLeaks founder, spurring heated debate among Trump administration officials over the legality and practicality of such an operation. Some senior officials inside the CIA and the Trump administration even discussed killing Assange, going so far as to request “sketches” or “options” for how to assassinate him. Discussions over kidnapping or killing Assange occurred “at the highest levels” of the Trump administration, said a former senior counterintelligence official. “There seemed to be no boundaries.” The conversations were part of an unprecedented CIA campaign directed against WikiLeaks and its founder. The agency’s multipronged plans also included extensive spying on WikiLeaks associates, sowing discord a

Iran at UN: ISIS would be Europe's neighbor if not for Iran, Syria, Iraq

Moderate Rebels   At the United Nations, Iranian President Ebrahim Raisi called US intervention " the biggest hindrance " to peace and stability, denouncing murderous American sanctions and the new cold war.  https://benjaminnorton.substack.com/p/iran-at-un-isis-would-be-europes  

Kidnapping, assassination and a London shoot-out: Inside the CIA's secret war plans against WikiLeaks

Zach Dorfman, Sean D. Naylor and Michael Isikoff   Part 3 - The immediate question facing Pompeo and the CIA was how to hit back against WikiLeaks and Assange   On April 13, 2017, wearing a U.S. flag pin on the left lapel of his dark gray suit, Pompeo strode to the podium at the Center for Strategic and International Studies (CSIS), a Washington think tank, to deliver to a standing-room-only crowd his first public remarks as Trump’s CIA director. Rather than use the platform to give an overview of global challenges or to lay out any bureaucratic changes he was planning to make at the agency, Pompeo devoted much of his speech to the threat posed by WikiLeaks. “ WikiLeaks walks like a hostile intelligence service and talks like a hostile intelligence service and has encouraged its followers to find jobs at the CIA in order to obtain intelligence, ” he said. “ It’s time to call out WikiLeaks for what it really is: a non-state hostile intelligence service often abetted by state actors like

How US media misrepresent the Wuhan Institute of Virology’s laboratories and safety protocols

Even if we were to accept all the accusations against the WIV regarding their alleged subpar safety standards, none of it has any relevance to the Covid-19 pandemic unless it can be shown the WIV possessed SARS-CoV-2 in its lab before the outbreak, and there is no evidence of that.   by Joshua Cho    Part 2 - State Department cable a ‘nothing burger’   The claim that the WIV was conducting its experiments in substandard or unsafe working conditions started gaining mainstream acceptance when Washington Post columnist Josh Rogin published an op-ed based on redacted State Department cables from 2018. Rogin claimed that the redacted cables were evidence of “safety issues” at the WIV:                                    Two years before the novel coronavirus pandemic upended the world, U.S. Embassy officials visited a Chinese research facility in the city of Wuhan several times and sent two official warnings back to Washington about inadequate safety at the lab, which was conducting risky s

Water as weapon of war: Activists say Israel is drying out the West Bank to drive out Palestinians

What was billed as a cooperative venture between Palestine and Israel is merely the occupation of water in disguise   by Jessica Buxbaum    Part 2 - Soldiers aiding settlers in water attacks   Saturday’s protest was calm and without clashes, but the event was underscored by earlier violence. Tuesday of that week, at least 60 masked Israeli settlers raided Mfakara — throwing stones, turning over cars, cutting water pipes and slitting the throats of sheep. Five children were injured during the attack, including a four-year-old boy who was sent to the hospital after being pelted in the head with rocks. Israeli soldiers watched from the sidelines — during what activists are describing as a “pogrom”– intervening only to fire tear gas, stun grenades and rubber-coated steel bullets at Palestinians. Earlier in September, a CFP protest to deliver water to Palestinian communities was met with violence from Israeli soldiers. Six Israelis and two Palestinans were injured — including Rabee, who was