Skip to main content

Σκηνοθετικές παρεμβάσεις στην παράσταση που συνεχίζεται

του system failure
 

Αν και λίγο-πολύ οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί τις μεθόδους και τακτικές που χρησιμοποιούνται από το συστημικό κατεστημένο για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, θα είχε ίσως ενδιαφέρον να συνοψίσουμε ορισμένες από αυτές. Φυσικά, όσοι δεν τις πιστεύουν, μπορούν απλά να τις βαφτίσουν “θεωρίες συνομωσίας”.


Σκηνοθετημένες διαφωνίες

 

Σκηνοθετημένες διαφωνίες μεταξύ κυβερνητικών εταίρων. Χρησιμεύουν στο να δώσουν την εντύπωση ότι εφόσον υπάρχουν τριβές ανάμεσα και στους ίδιους τους κυβερνητικούς εταίρους, υπάρχει μια παράμετρος μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό που μπορεί να επιβάλει κόκκινες γραμμές και διαπραγμάτευση επί ορισμένων τουλάχιστον θεμάτων, αλλά και ότι δεν είναι όλα προαποφασισμένα. Σε αυτή την περίπτωση, το ρόλο του κακού πρέπει αναγκαστικά να παίξει η πρώην φιλελεύθερη και νυν νεοφιλελεύθερη Δεξιά απέναντι στους “φιλεύσπλαχνους”, λόγω ιδεολογίας, κυβερνητικούς εταίρους “Σοσιαλιστές” και μετριοπαθείς Αριστερούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αντίστοιχα.

 

Σκηνοθετημένες διαφωνίες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και τροϊκανών. Χρησιμεύουν στο να πείσουν τους πολίτες ότι η κυβέρνηση αντιστέκεται και δεν λέει “ναι σε όλα” απέναντι στην τρόϊκα. Καθώς τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές έχουν ήδη αποφασιστεί και συμφωνηθεί, προβλέπεται ότι οι τροϊκανοί θα υποχωρήσουν τελικά σε ορισμένα τουλάχιστον από αυτά τα επιπλέον μέτρα που απαιτούν, ώστε να φανεί ότι η Ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και προέβαλε αντίσταση. Ότι παραπάνω κερδίσουν, τόσο το καλύτερο για την συνέχιση της διεξαγωγής του πειράματος. Στην περίπτωση αυτή, ο ρόλος του κακού αποδίδεται από τα ΜΜΕ αποκλειστικά στον Τόμσεν, λες και παίρνει μόνος του τις αποφάσεις χωρίς να εκτελεί εντολές. 

 

Σκηνοθετημένες διαφωνίες ανάμεσα στους εκπροσώπους της τρόϊκας. Χρησιμεύουν στο να περάσουν την εικόνα ότι οι εκπρόσωποι της τρόϊκας ενίοτε αποφασίζουν αυτόνομα λόγω της εξειδίκευσης και της εμπειρίας τους και ότι εκφράζουν ελεύθερα τις διαφωνίες τους, αλλά και ότι δεν υπάρχει ένα συμπαγές μέτωπο συμφερόντων τουλάχιστον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που προωθεί συγκεκριμένες πολιτικές καθοδηγώντας τους.


Μέθοδοι αποπροσανατολισμού 

 

Επιχειρήσεις εκκαθάρισης λαθρομεταναστών. Χρησιμεύει ως μέθοδος αποπροσανατολισμού εν μέσω αποφάσεων για νέα επώδυνα μέτρα. Η μέθοδος αυτή στοχεύει στο να κερδίσει επίσης την εύνοια των πολιτών που βιώνουν άμεσα τις συνέπειες της λαθρομετανάστευσης δίνοντας την εικόνα ενός κράτους που είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συνοπτικές διαδικασίες. Και σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος των ΜΜΕ είναι καθοριστικός.

 

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης μέσα από δελτία ειδήσεων και στημένες εκπομπές. Οι συστημικοί δημοσιογράφοι, την ώρα που ανακοινώνουν νέα εξοντωτικά μέτρα για μισθωτούς-συνταξιούχους, χρησιμοποιούν σχεδόν καθημερινά διάφορα σλόγκαν του τύπου “ο κόσμος δεν αντέχει άλλο”, “να πληρώσουν οι πλούσιοι”, κ.λ.π., δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι συμπάσχουν με την πλειοψηφία, ενώ από την άλλη, διατυμπανίζουν συνεχώς την αδυναμία του κράτους να προχωρήσει στις αποκαλούμενες “διαρθρωτικές αλλαγές” οι οποίες αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται συνήθως η φράση “μικρότερο και πιο ευέλικτο δημόσιο”, υπονοώντας βέβαια απολύσεις στον δημόσιο τομέα χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί η λέξη “απόλυση”. Από την άλλη, το χαρτί των ιδιωτικοποιήσεων παίζεται με έναν άκρως εκβιαστικό τρόπο, καθώς οι ίδιοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι, αν γίνονταν γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν θα πίεζε η τρόϊκα για νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Αποκρύπτουν όμως ότι, οι fast track ιδιωτικοποιήσεις στην ουσία σημαίνουν τρία, καταρχήν, βασικά πράγματα: νέες απολύσεις στο όνομα της βιωσιμότητας της όποιας επιχείρησης, νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο ως αντάλλαγμα για την ανάληψη “προβληματικών” κρατικών επιχειρήσεων, πώληση έναντι πινακίου φακής των κρατικών επιχειρήσεων σε “ημέτερους”, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και διάφοροι καναλάρχες για τους οποίους εργάζονται οι εν λόγω δημοσιογράφοι.


Δύο πρόσφατα παραδείγματα επιχείρησης αποπροσανατολισμού

 

Στις 27/7/12 οριστικοποιείται το μέγα σκάνδαλο με την “πώληση” της “υγιούς” ΑΤΕ στην Πειραιώς. Μόλις 3 μέρες πριν, στις 24/7/12 σε δηλώσεις του στους NY Τimes ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης “αποκαλύπτει”: “Γνωρίζαμε από την αρχή πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα”. Η είδηση αναπαράγεται ταχέως από τα κυρίαρχα Ελληνικά ΜΜΕ. Ο Ρουμελιώτης, αντιπρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Πειραιώς, παίρνει εντολή να εκδηλώσει κρίση ειλικρίνειας και να αποκαλύψει κάτι που σχεδόν οι πάντες γνώριζαν: ότι το ΔΝΤ ακολουθεί δογματικά τις ίδιες πολιτικές παρόλο που έχουν αποτύχει επανειλημμένως στο παρελθόν. Ούτως ή άλλως το χαρτί του ΔΝΤ ήταν καμένο για καμένο, σχεδόν κανείς δεν πίστευε και δεν πιστεύει στις “καλές προθέσεις” του. Όμως στη συνέχεια, απ’ότι φάνηκε, η επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με αυτή την μάλλον ξεπερασμένη επικοινωνιακή τακτική αποτυγχάνει, καθώς μερίδα της αντιπολίτευσης και πλήθος ανεξάρτητων μπλογκ και ιστοσελίδων στο διαδίκτυο μιλούν ξεκάθαρα για απόφαση-σκάνδαλο όσον αφορά την πώληση-δώρο της ΑΤΕ στον “σύντροφο” Σάλλα, αποκαλύπτοντας μάλιστα τις λεπτομέρειες του όλου εγχειρήματος, κάτι που τα κυρίαρχα ΜΜΕ της μεθοδευμένης προπαγάνδας προσπάθησαν όπως-όπως να προσπεράσουν με μια απλή αναφορά. Στη συνέχεια, καθώς όλο και περισσότεροι ασχολούνται με την πώληση-σκάνδαλο, ο Ρουμελιώτης καλείται να καταθέσει στις αρχές, ώστε η αποτυχημένη “αποκάλυψη” να πάρει επισήμως την ανάλογη βαρύτητα που της αρμόζει, μπας και σταματήσουν να ασχολούνται κάποιοι με την πώληση-σκάνδαλο. Μια νέα επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το επίσημο κράτος σε πλήρη συνεργασία με το εγχώριο τραπεζικό κατεστημένο αρχίζει, αντί αυτού που έπρεπε κανονικά να γίνει, δηλαδή τα αρμόδια όργανα να καλέσουν σε απολογία τους ηθικούς αυτουργούς της πώλησης-σκάνδαλο που χάρισε το υγειές κομμάτι μιας δημόσιας τράπεζας σε μια ιδιωτική, φορτώνοντας το κόστος της “πώλησης” αλλά και τα εναπομείναντα “σκουπίδια” της ΑΤΕ στους Έλληνες φορολογούμενους.

 

Λίστες-φαντάσματα, στικάκια και cd που πάνε και έρχονται. Επιχειρείται να βγει προς τα έξω η εικόνα μιας κυβέρνησης που είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τη διαφθορά και να κυνηγήσει τους μεγαλοφοροφυγάδες. Ως εκ τούτου ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται και σκηνοθετημένες δήθεν διαρροές ή και αλληλοκαρφώματα και εκβιασμοί που βοηθούν κάποιους να κερδίσουν χρόνο και να απεμπλακούν από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Αλλά η σκηνοθεσία είναι κακή και το αποτέλεσμα κωμικοτραγικό: κανείς δεν ξέρει ως συνήθως τίποτα. Όλοι λένε “δεν ξέρω, δεν είδα”, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν τα συνήθη πλέον σλόγκαν του τύπου “όλα στο φως”, “άμεσος έλεγχος τώρα”, “να πληρώσουν αυτοί που πρέπει όσο ψηλά και αν βρίσκονται”, ώστε να εμφανιστούν ως καθαροί και ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Αυτή η μέθοδος αποπροσανατολισμού απ'ότι φαίνεται αποτυγχάνει παταγωδώς. Ενδεικτική είναι άλλωστε η απροθυμία του κράτους να κυνηγήσει τους μεγαλοφοροφυγάδες, καθώς η περίφημη λίστα με τα ονόματά τους εδώ και αρκετό καιρό έχει γίνει σίριαλ. Οι Ελληνικές αρχές πότε επικαλούνται νομική αδυναμία να ελέγξουν τις καταθέσεις, πότε βάζουν μπροστά τις Ελβετικές αρχές που δεν τους επιτρέπουν να κάνουν έλεγχο, πότε βρίσκουν διάφορες άλλες δικαιολογίες για να μην προχωρήσουν σε άμεσο έλεγχο των καταθέσεων.

 

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι και παραδείγματα είναι ενδεικτικά. Μπορεί όποιος θέλει απλά να συμπληρώσει την... λίστα.


Comments

Popular posts from this blog

Ο Κούλης επιβεβαιώνει πλήρως ότι θα εφαρμόσει νέο, σκληρό μνημόνιο!

globinfo freexchange
Όπως είχαμε αναφέρει ήδη από το 2016 και αμέσως μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, το αποτέλεσμα των εσωτερικών εκλογών στη γαλάζια παράταξη έλυνε τα χέρια του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου. Οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και το διευθυντήριο του Βερολίνου απέκτησαν μια πρώτης τάξεως εφεδρεία σε περίπτωση που τα πράγματα "στράβωναν" με την κυβέρνηση Τσίπρα.  
Έτσι, ο νέος [τότε] αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί την καλύτερη λύση προκειμένου να εφαρμόσει πιστά τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές προκειμένου να ολοκληρωθεί το πείραμα με κάθε λεπτομέρεια.
Ήρθε η ώρα να μας επαληθεύσει πλήρως ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του tvxs.gr:
Μνημόνια με τη μορφή κυβερνητικής πολιτικής είναι το οικονομικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως προκύπτει από τη συνέντευξή του στους Financial Times, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός μάλιστα θεωρεί ότι η πανδημία μπορεί να αποτελέσει…

Ο ρόλος της Τουρκίας και του Ερντογάν στην κούρσα των Δυτικών αποικιοκρατών για τον ορυκτό πλούτο της Λιβύης

του system failure
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω κυρίως της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και της ενεργού ανάμιξής της στο Λιβυκό χάος.
Αλλά παρόλο που η κατάσταση παραμένει πράγματι χαοτική στη Λιβύη, λόγω κυρίως των επεμβάσεων των αποικιοκρατών της Δύσης, οι οποίοι πρώτοι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου (και από αυτούς πρώτοι οι Γάλλοι), φαίνεται ότι το γεωπολιτικό τοπίο αρχίζει, σιγά-σιγά, να ξεκαθαρίζει. 
Όπως είχαμε αποκαλύψει ήδη από το 2016, μια επιστολή από το αρχείο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Χίλαρι Κλίντον, που δημοσίευσαν τα WikiLeaks, αποδείκνυε ότι είχε ξεκινήσει μια σκληρή κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ των Δυτικών αποικιοκρατικών δυνάμεων πάνω από την Λιβύη. 
Όπως είχαμε αναφέρει, ο τίτλος και οι λεπτομέρειες των πληροφοριών που περιέχονται στην επιστολή, προδίδουν μια έντονη δυσαρέσκεια από πλευράς Αμερικανών για το γεγονός ότι οι Γαλλικές εταιρίες έκοψαν πρώτες το νήμα στην κούρσα για το Λιβυκό πτώμα.
Υπενθυμίζεται ότι, στη συγκεκ…

Trump tells Florida crowd “something will happen in Venezuela” soon

“Something will happen with Venezuela. That’s all I can tell you,” Trump said, before not-so-cryptically  adding that Washington would be “very much involved.”
by Alan Macleod
On a trip to COVID-19 riddled Florida this weekend, President Donald Trump not-so-cryptically revealed that he had something big planned for Venezuela during a meeting with leaders of the U.S. military’s Southern Command. “Something will happen with Venezuela. That’s all I can tell you,” he said, before adding that Washington would be “very much involved” in what he was referencing.
On Trump’s orders, Southern Command moved large numbers of forces to the region, ostensibly to conduct a counter-narcotics operation against Venezuela, which the U.S. has described as a “narco state,” with the DEA offering a $15 million bounty for President Maduro’s head. This, despite the fact the U.S. government’s own reports on drug smuggling barely even mention Venezuela and official summaries show that U.S.-allies Colombia and Ec…

Evidence that Biden will start an AI-conducted war with Iran on behalf of the new Military-HighTech complex

globinfo freexchange

About two months ago, we mentioned Joe Biden's terrible response on whether he would lift sanctions on Iran due the COVID-19 pandemic crisis.
As we wrote back then, Biden didn't even bother to defend one of the very few positive achievements that the Obama administration - during which he served as vice-president - left behind: the Iran nuclear deal.

Instead, he dropped all the assets he had in his arsenal that would help him attack Trump from the Left. And he did it, just only to make sure that he would not disturb the deep state apparatus with his response because the question was meant to test Biden's loyalty on the deep state agenda.

Connecting the dots, we found something even more terrifying. New evidence shows that key people around Biden and his potential cabinet in case he wins November's election, are deeply connected with the Military-HighTech complex. And that they will not hesitate to make Iran a test field for the first AI war i…

Powerful signs that Biden will have a tough time to control progressives and their growing influence inside the Democratic party

globinfo freexchange
We wrote recently that, even if Biden wins easily in November, things will never be the same inside his party. It seems that the progressive wave is getting stronger, especially after some big victories of progressive candidates in the recent Democratic Primary. The most impressive of them, is AOC's new victory against a Wall Street puppet. Alexandria Ocasio-Cortez achieved an astonishing victory through an unreal percentage (72.6%).
Therefore, Bernie's political revolution is far from over. The progressive army is growing stronger and Biden will have a tough time to deal with the Leftist pressure inside the Democratic party. Maintaining the neoliberal agenda won't be a walk in the park on a sunny day.

We already have strong indications towards that case. As Joe Garofoli reported recently for the San Francisco Chronicle [emphasis added]:
California progressives are not letting up on Joe Biden after he released a clean-energy plan last week that is…

Establishment's attempt to promote the hardcore neoliberal Kamala Harris up to the presidency through the back door

globinfo freexchange
Rumours spread around the mainstream quickly on July, 28, whenPolitico "accidentally[?] published a report that Biden picked Harris as his running mate. The outlet quickly deleted the report, and said it was published by mistake. "For a brief period yesterday afternoon, placeholder text was mistakenly published to the site," Brad Dayspring, Politico's vice president of marketing and communications, told The Hill."
Huh?

Politico labeled Sen. Kamala Harris as Biden's running mate... that he chose on August 1 (4 days from now).https://t.co/M3dhmIwZ7opic.twitter.com/99GDHzWPnL — Mark Bednar (@MarkBednar) July 28, 2020
How did that happen? 
Was that indeed a big blunder by the establishment machine? Or, was a deliberate "leak" by the machine to test reactions?

The next day, Kamala Harris wrote a quite "presidential" tweet, reflecting perfectly her presidential ambitions. As she stated: "We can't have millions of…

Νέες αποκαλύψεις-σοκ: οι τραπεζίτες άρχισαν να "ροκανίζουν" τα δισεκατομμύρια του "μαξιλαριού"!

globinfo freexchange
Σε μια νέα, απίστευτη καταγγελία προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στις 13/7 στο τοπικό κανάλι της Κέρκυρας Start TV.  Όπως ανέφερε:
                         Η Eurobank ίδρυσε μια εταιρία "σφραγίδα" - τώρα, αυτή τη βδομάδα -  στην οποία περνάει κόκκινα δάνειά της. [...] Την εισάγουν στο χρηματιστήριο - τώρα, οσονούπω - και τις μετοχές θα τις δώσουν ως μέρισμα στους μετόχους της Eurobank. Θα μου πείτε: τι αξία θα έχει αυτή η μετοχή; Ναι, αλλά εδώ έρχονται τα 12 δισεκατομμύρια, τις εγγυήσεις που θα δώσουν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας, γιατί εκείνοι θα επωμιστούν αυτά τα 12 δισ. από τον ESM, για να έχουν κέρδη οι μέτοχοι της Eurobank που δημιούργησαν μια εταιρία "σφραγίδα"! Αυτά τα πράγματα ούτε οι εγκληματίες της Lehman Brothers δεν τα κάνανε, το 2007!

Όπως είχαμε γράψει ήδη από τον Απρίλιο,  τον Δεκέμβριο του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε ένα σχέδιο νόμου με την κωδική ονομασία "Ηρακλής", με στόχο να μειώσει το άνοιγμα των τραπεζ…

How a US and Qatari regime change deception produced ‘Caesar’ sanctions driving Syria towards famine

Like the mysterious figure it is named for, the Caesar sanctions bill is the product of an elaborate deception by shadowy US- and Gulf-backed operatives. Instead of protecting Syrian civilians, the unilateral measures are driving them towards hunger and death.
by Max Blumenthal
Part 7 - 46% of the Caesar file reveals mass killings – by a brutal armed opposition
Though the full contents of the supposed Caesar file has never been made public, Human Rights Watch (HRW) was able to view the documents in full in 2015. In a lengthy report hyping the photos and attempting to reinforce the push for regime change, HRW inadvertently demolished Washington’s narrative.

In a virtual footnote in its lengthy report on the Caesar file, HRW acknowledged that nearly half of the entire file – some 24,568 photos – depicted the bodies of government soldiers who had been killed by the armed opposition, “including [by] incidents of terrorism, fires, explosions and car bombs).

As Rick Sterling noted, “nearly …

Firm linked to HHS’ Robert Kadlec poised to become exclusive manufacture of COVID-19 vaccines

A pharmaceutical firm with a dark history and questionable ties to serving ASPR Robert Kadlec is poised to become the exclusive manufacturer of the COVID-19 vaccines now being funded through Trump’s Operation Warp Speed.
by Raul Diego 
Part 3 - The Money Trail
As usual, following the money usually takes us to the center of the real action. In the case of the COVID-19 vaccine, Emergent’s “go-to” status is borne out by this tried and true method, and when we survey the agreements already in place with the companies most likely to develop a vaccine for the novel coronavirus. The value of Johnson & Johnson’s contract with Emergent Biosolutions, for instance, matches up almost exactly with the $456 million grant it received from the Trump administration; Emergent’s five-year manufacturing agreement with the American multinational is worth approximately $480 million.
AstraZeneca’s vaccine candidate, which also received considerable funding from Operation Warp Speed, likewise reached an $8…

Latin America’s neoliberal leaders are making the coronavirus pandemic far worse

Much of Latin America is in meltdown with coronavirus cases soaring, bodies piling up, and anger mounting as a new wave of neoliberal leaders who openly reject individualism amid collective public health crisis pour fuel on the fire.
by Alan Macleod
While other continents have largely dealt with the COVID-19 pandemic, much of Latin America is in meltdown, as cases soar, bodies pile up, and anger mounts. Its new wave of neoliberal leaders, mistrustful of collective action in any situation and extolling the virtues of individualism in a collective public health crisis, are making the problem far worse.
Despite having months to prepare for the worst, over 100,000 people have (officially) died in South America already, over two-thirds of them in Brazil. The country’s far-right president Jair Bolsonaro, who came to power in a highly dubious election in 2018 marked by the imprisonment of the runaway favorite Lula da Silva of the left-wing Workers’ Party, has constantly downplayed the threat…